• 9.369.819 stemmen

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Misdaad / Drama | 147 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders / Perfume

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tom Tykwer

Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman

Releasedatum: 7 december 2006

Plot Perfume: The Story of a Murderer

"Obsession can cause the unthinkable."

Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...

Jean-Baptiste Grenouille

Giuseppe Baldini

Narrator (stemrol)

Bishop of Grasse

Mayor of Grasse

Madame Gaillard

avatar van Querelle

Querelle

Het einde van het boek met die dubbele climax vond ik juist geniaal. Ik ben benieuwd hoe ze dat in de film gaan oplossen. Het staat of valt met hoe expliciet en op wat voor manier het in beeld word gebracht.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Querelle schreef:

Een klein stukje van het einde is al in de trailer te zien.

avatar van Querelle

Querelle

De trailer zag er goed uit, goeie sfeer. ik had alleen die trailer met het meisje gezien.

avatar van D-ark

D-ark

het boek was geweldig, ik heb hier in erg zin zeker met de beste Duitse regeuser sinds Wim Wenders

avatar van Leotjo

Leotjo

Waar kun je de trailer zien?

avatar van Rua

Rua

Trailer vandaag gezien in de bios, indrukwekkend, ben heel benieuwd naar deze film!

Het boek heb ik destijds in een adem uitgelezen, geweldig!

avatar van Esteban

Esteban

Das Parfum draait dit jaar op 't 'Filmvestival van Gent' (11 tot 21 oktober 2006).

bisse

Eindelijk is dan mijn absoluut favoriete boek verfilmd en het resultaat mag er zijn. Ik was wel een beetje teleurgesteld te lezen dat Scorcese en Kubrick dit ook al wilde verfilmen maar concludeerden dat het een onverfilmbaar boek zou zijn. Tykwer laat zien dat dit zeker niet het geval is.

Visueel is de film ongelofelijk mooi en sluit hij prima aan bij het boek qua sfeer en stijl. De beelden zijn simpelweg perfect. De hoofdpersoon doet het zeker niet slecht maar van het boek uitgaande had ik toch een andere voorstelling van Jean-Baptiste. Verder had ik graag gezien dat er buiten zijn talent en zijn voor de lezers van het boek bekende gemis meer aandacht was geweest voor zijn innerlijke belevingswereld. Tykwer had van mij best wat moorden mogen schrappen en hier wat meer aandacht aan mogen besteden.

Verder was zoals te verwachten de verfilming van de terechtstelling van Jean-Baptiste en wat er daar nog meer gebeurt een grote teleurstelling. Het geweldigste aan het boek vond ik dan ook de switch van de meest ranzige omschrijvingen en woordkeuzes naar zeer stijlvolle omschrijvingen en bewoordingen. Het was geen echte switch maar sloot heel erg op elkaar aan, dat was juist zo geweldig. Tykwer weet helaas geen manier te vinden om de ranzigheid van het boek te vertalen naar het scherm (en waarschijnlijk ook de producenten tevreden te houden).Deze scene is dan ook veel te preuts en te stijlvol gebracht en sluit als enige scene totaal niet aan op het boek. Wel een echte tegenvaller daar het een van de meest belangrijke scenes betreft. Tykwer verwisseld opgefokte geilheid en chaos namelijk met liefde en tederheid en zo was het gelukkig in het boek helemaal niet.

Toch heeft Tykwer over het algemeen een geweldige film afgeleverd die het boek recht doet. Het boek blijft natuurlijk beter maar dat valt dan ook niet te overtreffen.

avatar van Prudh

Prudh

bisse schreef:

Wat ik een beetje uit je recensie opmaak is dat de verfilming juist niet geslaagd is op veel belangrijke punten. Is dit dan niet een beetje een gemiste kans die Scorcese en Kubrick voorzagen?

bisse

Nou beste Prudh ik vond de verfilming wel degelijk geslaagd want de sfeer en stijl is precies goed. De enige echte teleurstelling was de wijze waarop de terechtstelling van J.B. was vertaald naar het scherm. Naar mijn mening had ie het best ranzig kunnen laten uitzien zonder al teveel bloot.

Verder is een ander minpunt begrijpelijk namelijk de uitwerking van J.B.zelf. Tykwer moest qua tijdsduur wel zaken weglaten voor de film, dat mijn keuzes wat anders hadden gelegen is wel heel persoonlijk.

Ik vind in ieder geval dat tykwer zeker bewezen heeft dat het een verfilmbaar boek is. Het vertalen van geur naar beeld heeft hij in ieder geval prima gedaan en dat was toch het echte struikelblok wat scorcese en kubrick niet te doen leek. Het eventueel casten van een andere J.B.. en het anders uitvoeren van de terechtstelling is in mijn ogen geen struikelblok. Scorcese en Kubrick zijn twee van mijn favoriete regisseurs en vind het dan een beetje een teleurstelling dat ze concluderen "onverfilmbaar" ipv de uitdaging aan te gaan. De minpunten in de film hebben juist niets te maken met het zogenaamde onverfilmbare aspect van het boek.

avatar van Prudh

Prudh

Dank voor de concretisering. Ik moet bekennen het boek niet gelezen te hebben dus hoop me niet aan je kritiekpunten te ergeren

bisse

Dat zul je zeker niet Prudh omdat dit simpelweg onmogelijk is zonder het boek te hebben gelezen. Maar doe jezelf een echt plezier en lees dat boek! Of moet ik voor dit soort aanbevelingen perse op boekiemeter zijn?

olivier

'The Perfume' is een bijzonder sfeervolle thriller die zich voor de gelegenheid eens afspeelt in de 17e eeuw, niet toevallig één van de meest filmische periodes uit onze geschiedenis. Whishaw toont zich een méér dan uitstekende Grenouilles, Tykwer slaagt er wonderbaarlijk in om reuk naar het witte doek te transponeren en ach... wat ziet het er allemaal toch mooi uit. Bovendien wordt de prent gedragen door misschien wel de mooiste soundtrack van het jaar (Hoe heeft die Tykwer dat geflikt?!). Waarom dan toch geen overweldigend meesterstuk? Om de eenvoudige reden dat 'the Perfume' een beetje lijdt onder het "Ron Howard"-syndroom; heerlijk prettige films die echter gekenmerkt worden door het feit dat ze niet echt een uniforme stijl hebben en qua visuele inbreng niet echt weten waarheen te gaan. 'Barry Lyndon'-achtige barok? Of toch maar weer hippe videostijl? Maar los daarvan is 'The Perfume' een zeer verdienstelijke poging van moderne literatuur, die geen moment verveelt en dat is al héél veel. 3*

avatar van nummervlinder

nummervlinder

Wat voor rol heeft Rachel Hurd-Wood (Laura) in deze film?

avatar van sevo

sevo

nummervlinder schreef:
Wat voor rol heeft Rachel Hurd-Wood (Laura) in deze film?

Zij is de dochter van Antoine Richis (Alan Rickman) die het laatste slachtoffer van de moordenaar (Jean-Babtiste Grenouille) is. Jean-Babtiste was er een beetje verliefd op en toch heeft hij haar vermoord om haar geur aan zijn ingrediënten voor zijn parfum toe te voegen.

avatar van whitedog

whitedog

Zou deze in het engels gesproken zijn in het origineel?(in de bios)

Daar ik zie op de website van de film dat het in het Duits zou omschreven zijn?

dank bij voorbaat

olivier

Origineel ingesproken. Ook ik verwachtte me in feite aan Duitse prent, maar vergiste me pijnlijk.

avatar van nummervlinder

nummervlinder

sevo schreef:

Ah ok, ja bedankt, eh

Op papier zeker geen film voor mij.

Allereerst een film van Tykwer, die mij al eerder teleurstelde met Lola Rennt en de Krieger film. Vooral zijn geprobeer tot hippe stijl viel mij erg tegen. Daarenbij is dit een film die zich afspeelt in de 18de eeuw, en die kostuumfilms bevallen mij nooit.

Tykwer veegt eigenlijk meteen alle vooroordelen van tafel. De intro van Perfume deed mij denken aan Tsukamoto's Gemini. Visueel erg sterk, smerige beelden, snappy editing met genoeg suggestie maar aan zo'n snelheid dat het moeilijk blijft te focussen op één beeld. Maar ook verder in de film keren vleugjes Tsukamoto terug.

Vooral dat het "verbeelden van geuren" werkt dankzij een stijl die wel meerdere Japanse regisseurs rijk zijn, en door mij eerder "fetisj cinema" genoemd werd. De camera die erg dicht op de huid van acteurs zit, uitgelichte scenes met versterkte muziek, het focussen op kleine details en die enorm uitvergroten (in tijd en esthetisch vermogen).

Meteen fleurt Tykwer zo ook het altijd veel te stoffige kostuumfilmgebeuren op. Visueel zijn die films altijd dezelfde herhalen van verveelde visuele camerapans en doodgebloede editing. Tykwer maakt het de hele film door boeiend en elke scene heeft wel iets wat de aandacht trekt. Gevoelscinema zoals je die niet vaak buiten Japan vindt. Met verder ook nog even een positief woordje over het heerlijke kleurgebruik.

Daarbij komt een horrorsprookje dat zo mogelijk nog minder courant is. Ik sprak er laatst bij Rampo Jigoku al over, ergens vind ik dit in hetzelfde straatje vallen. Het verhaal is zeker een sprookje, de uitwerking neigt veeleer naar de "oudere", volksere sprookjes. Vooral het kinderverhaaltjes werden. Smerig, hard en luguber op de juiste momenten.

Verder las ik dat in het boek meer van Grenouille's innerlijke belevingswereld terug te vinden was. Dat vind ik in de film één van de sterke punten. Het feit dat hij vaak totaal onbereikbaar blijft voor de kijker. Whishaw doet dat ook echt perfect. Je kijkt naar z'n personage en weet niet wat hij gaat doen, denkt of van plan is. Geweldig, een verdere blik in zijn innerlijke zou zeker afdoen aan de film.

Doe daarbij nog enkele heerlijke scenes (zoals de climax op het plein) en Perfume is een filmpje dat mij volop wist te verbazen. Erg positieve Tykwer ervaring, iets wat ik eigenlijk niet geheel verwacht had.

4.5*, toch wel onder de indruk.

PS: iemand die weet waar die vreemde vlekken op z'n huid vandaan komen ? Allergie voor iets oid, want ik geloof niet dat het in de film uitgelegd werd.

avatar van Linn

Linn

Geweldige intrigerende film!

Ik had totaal niet verwacht dat ik dit een mooie film zou vinden, vanwege de tijd waar hij in afspeeld en de kostuums en al die dingen die ik in de trailer had gezien.

Toch kwam deze film als een zeer aangename verrassing bij mij over. Ben Wishaw acteert echt ontzettend goed, ik had hem nooit eerder in een film gezien maar ik ben erg onder de indruk van zijn geweldige acteerwerk!

Ik heb me geen moment verveeld met deze film. Prachtig gefilmd, mooie beelden en geen moment saai. Ik vind het gemiddelde hier nog wat laag voor zo'n aangename film als deze, daarmee dat hij van mij een dikke 4,5* krijgt

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Hoewel het niveau van het fantastische boek niet gehaald wordt is deze film alles behalve een teleurstelling.

Goede film met fantastische muziek en prachtige beelden.

avatar van gaborroos

gaborroos

goede film heb hem in duitsland gezien

meer kan ik niet zeggen 4 sterren

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Draait dit weekend op het Leids Filmfestival.

avatar van Gorgeous

Gorgeous

Heb deze film eergisteren gezien in Antwerpen. De eerste drie kwartier wist de film me nog niet te boeien. Toen de moorden begonnen en het doel van J.B. duidelijk was, werd het voor mij boeiend om naar te kijken.

Wat een klasse soundtrack.
De muziek houdt de film overeind. Het einde is verrassend. Misschien omdat ik het boek niet heb gelezen. Hoe dan ook vond ik het een prima film van Tykwer. Totaal niet te vergelijken met Lola Rennt of der Krieger & die Kaiserin.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

The gruesome smell of success

Het moet een hele uitdaging geweest zijn voor Tom Tykwer, wetende dat klasbakken als Kubrick en Scorsese dit project wegens onverfilmbaar opzij hebben moeten leggen. Reden te meer om zich als voormalig videoclipregisseur te profileren als een gevestigde waarde en als het kan meteen zijn eerste echte meesterwerkje aflevert.

Wat mij betreft is Tykwers jongste telg een geval apart, zowel in de negatieve als de positieve betekenis van het woord. Enerzijds beschikt 'Perfume' over een prachtige fotografie, die het gehele gebeuren gruwelijk tastbaar en 'reukbaar' maakt; je reukzin zal plots veel werk voorgeschoteld krijgen. Anderzijds komt Tykwer weinig origineel uit de hoek wat betreft het in beeld brengen van Grenouilles reukervaringen. Het frequent gebruik van travelling-shots en extreme close-ups ('fetisj cinema' is inderdaad een uiterst toepasselijke term) is op zich een plezier om naar te kijken (Tykwers uitzonderlijke gevoel voor montage laat zich blijken), maar is tegelijk een voor de hand liggende keuze. Ik vraag mezelf af welke andere mogelijkheid zich aanbiedt om deze ervaringen in beeld te brengen?

De openingsscene is een typisch voorbeeld van een film die begint met het einde (technisch gezien niet geheel juist, maar het principe blijft hetzelfde). Over deze verteltechniek heb ik zo mijn twijfels, het is vaak niet meer dan een goedkope manier om verwachtingen te creëeren, en in dit geval is dat niet anders.
Bij deze openingsscene maak je ook meteen kennis met de voice-over van dienst, ingesproken door John Hurt en wederom een vrij voor de hand liggende keuze. Deze voice-over blijkt ook rechtstreeks te zijn overgenomen uit Süskinds roman, waardoor Tykwer deze tekortkoming blindelings overneemt. Een tekortkoming, omdat de verteller alles wat op het scherm gebeurt voor jou uitlegt in plaats van de interpretatie simpelweg aan de kijker over te laten.
Het einde is magnifieke cinema, een prachtig staaltje barok dat resulteert in een tableaux vivant op grote schaal. Hetgeen volgt kan omschreven worden als een 'verrukkelijke' deus ex machina, waar Grenouille op bijna cynische wijze over zijn eigen lot beslist.

Als laatste nog even vermelding van de compleet foute miscasting van Dustin Hoffman. Het lijkt wel alsof Hoffman geen kennis meer heeft van de kunst van acteren; de overige acteurs leveren daarentegen knappe vertolkingen.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Ooh, bijna vergeten. 'Perfume' wordt bijgestaan door een wondermooie soundtrack, mede gecreëerd door Tykwer zelf (waar haalt hij de tijd en energie toch vandaan?!) en begeleidt door het Berlijnse Philharmonica. Muzikale pracht verzekerd met andere woorden...

Onderhond schreef:

Nog een overblijfsel geloof ik van zijn tijd als leerlooier. Vind het verbazend dat je zo onvoorwaardelijk voor de bijl gaat, naast fris en ontspannend en met mooie design vond ik 'the perfume' erg mak, op visueel vlak dan. Nergens maar dan ook nergens leek men een mooie uniforme stijl te kunnen aanhouden en vond het er allemaal erg proper en opgekuist uit zien om eerlijk te zijn. Met als absoluut visueel dieptepunt het computershot over het landschap dat Grenouilles' laatste snuffeltocht moet weergeven...

avatar van mzorro

mzorro

aardige film over een 'neus', wel mooi in beeld gebracht.

hier en daar was wel duidelijk een computer gegenereerde stad, landschap achtergrond waarneembaar, zelfs op de dvd die ik had van matige kwaliteit was dit duidelijk waarneembaar.

Toch heeft deze film 'íets' waardoor je blijft kijken tot het einde toe, een einde met een verrassing.....toch wel....maar eigenlijk een wat onmogelijk einde...

maar dat zullen juliie zelf moeten zien.

4 sterren dan ook met name voor de sfeer die deze film heeft.

olivier schreef:

En dat verbaast je ? Volgens mij zijn wij het niet snel eens, ook niet op visueel vlak.

avatar van donnie darko

donnie darko

Ik had het boek vandaag uitgelezen en het leek mij dan ook goed dat ik de film ging kijken met het boek nog zo vers in mijn geheugen.
Om één ding ben ik al blij. Tom Tykwer doet net hetzelfde als Alfonso Cuaron met Harry Potter and the Prisonor of Azkaban. Hij geeft zijn eigen draai aan het verhaal en aan het boek en laat dan ook gehele passages weg: Wanneer wordt J-B Grenouille opgesmukt?.

Het eerste deel is uitzonderlijk mooi, met een geweldige beginscene met de moeder en de prachtige kleuren van de omgeving. Ook zijn eerste ontmoeting met het roodharige meisje is één van de hoogtepunten.

De eerste iets mindere scene kwam echter toen Hoffman zijn entree maakte en we het eerste Whishaw horen praten. Ik vond het zeker geen goede scene, daar in de kelder, en vind de hele film door Ben enkel goed als hij niet praat.

Maar over de eerste anderhalf uur wil ik voor de rest niks slechts zeggen. Zijn eerste ontmoeting met het tweede roodharige meisje is duidelijk de mooiste scene, met de bloem. Ook de muziek zorgt ook voor veel pracht. Niet echt mijn muziek, maar heel passend bij de film.

Maar dan het einde: wat heeft Tykwer daar gedaan! De orgiefinale is echt spuuglelijk en vulgair en de laatste scene is ook niet echt bijster, zeker niet met de zinnetjes:
"An angel" en "I Love You". Er wordt net een beetje de spot gedreven met het hele einde van het boek en dat vind ik toch zeker geen goede zaak.

Kom ik op 3.5* uit.
Een aanrader voor mensen die het boek niet hebben gelezen, voor diegene die het wel hebben gelezen, kan het wel een ontgoocheling worden. Het is gewoon zeer moeilijk verfilmbaar en dan vooral het einde.