Alexander (2004)
Genre: Avontuur / Historisch
Speelduur: 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")
Verenigde Staten / Duitsland / Nederland / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Italië
Geregisseerd door: Oliver Stone
Met onder meer: Colin Farrell, Angelina Jolie en Val Kilmer
Releasedatum: 23 december 2004
Plot Alexander
"The greatest legend of all was real"
Alexander de Grote was een Macedonische strijdheer die negentig procent van de toen bekende wereld veroverde door zijn leger 22.000 mijl in acht jaar af te laten leggen. Alexander trok via het Perzische Rijk naar Egypte en van daaruit naar India in het Oosten. Het verhaal richt zich op deze acht rumoerige jaren en op Alexander's relatie met zijn jeugdvriend en strijdmakker Hefaistion.
Alexander
Child Alexander
Aristotle
Young Alexander
Young Hephaistion
Na even snuffelen op IMDB ben ik deze twee links tegen gekomen:
en deze:
De eerste film getiteld Alexander is van Oliver Stone en wordt uitgebracht in 2004.
De tweede film getiteld Alexander The Great is van Baz Luhrmann en wordt uitgebracht in 2004.
Oliver Stone is schrijver van de film van Luhrmann (naar de verhalen van Valerio Manfredi).
Oliver Stone is dus regisseur van Alexander en die film wordt ook gemaakt naar de verhalen van Valerio Manfredi.
Nu is mijn vraag: Waarom in hemelsnaam twee (waarschijnlijk) grote films, van (naar mij) erg goeie regisseurs en dan ook nog in hetzelfde jaar. En waarom helpt Stone meeschrijven aan de film van Luhrmann terwijl hij zelf over hetzelfde onderwerp in hetzelfde jaar ook een film maakt.
Weet iemand misschien wat de heldere gedachte is acheter het maken va twee films over Alexander de Grote in hetzelfde jaar?
Jordy
sja dat heb je opeens, dat verschillende mensen dezelfde film willen maken... het waren er eerst zelfs 3 (!) maar de Luhrmann en de Scorcese-versies zijn samengegaan
Devorzhum
Mits goed en integer gedaan, lijkt het me wel wat. Maar ja, Hollywood hè... dan weet je het maar nooit.
Phoenix
Ik verwacht meer van Troy. Wat ziet Farrell er raar uit met die gouden lokken zeg
Ik verwacht hier veel meer van dan Troy. Vooral het verschil tussen Wolfgang Petersen en Oliver Stone is wel erg groot.
scoort toch niet, zo'n titel...
Het staat mij wel aan. Happy me.
sydney
Mij niet. Alexander, dat is die vriend van Rebecka Liljeberg.
Goodfella
En we hebben natuurlijk de Luhrmann-versie nog, daar verwacht ik het meest van eigenlijk.
Sjan
Ik verwacht van alledrie eigenlijk wel veel. 3 (redelijk) goede regisseurs, interessante stof voor het maken van een film en goede acteurs.
De alexander van Luhrman gaat niet door.
Kenshin
Ik vraag me af hoe ze dat gaan doen met het einde van deze film. In het echt ging Alexander de Grote dood aan de griep op een boot in de Perzische golf, vlak nadat hij was begonnen aan zijn tweede veldtocht naar India. Zou een beetje een anticlimax worden als ze dit zo zouden laten in de film.
gandalf
Nou daar kunnnen ze werkelijk alles van maken. Het verhaal gaat natuurlijk ook dat hij misschien wel vergiftigd zou zijn en na een week lang lijden dood ging. Dit omdat hij vlak voor zijn dood nog een document heeft getekend, waarin hij toestemming gaf voor een bepaald huwelijk waar hij altijd op tegen was geweest. Dus dat een van de grootste veldheren aller tijden niet een natuurlijk dood is gestorven.
Zijn er hier geschiedeniskenners die hierover wat meer kunnen vertellen?
BoordAppel
Onzin neem ik aan. Of op zijn minst uiterst vergezocht. Ik kan er in mijn handboek niets over vinden.
Esteban
Het klinkt me eigenlijk allemaal lang zo goed niet in de oren, deze 'Alexander' van Stone. Colin Farrel ziet er vrij idioot uit als Alexander (wat normaal gezien een zware rol zou moeten zijn), hij zal me trouwens moeten bewijzen dat aan te kunnen en Angelina Jolie zie ik al helemaal niet zitten. Persoonlijk keek ik dan ook liever uit naar de versie van Baz Luhrmann. Waar Leonardo DiCaprio de rol voor zich neemt (over hem heb ik totaal geen twijfels) en Nicole Kidman Jolie vervangt.
BoordAppel
Persoonlijk keek ik dan ook liever uit naar de versie van Baz Luhrmann.
Die ging toch niet door?
Esteban
Hij staat op 'hold', maar of hij radicaal gecancelled is, staat nog niet vast.
eerdekes
Alexander had in het echt lang blond haar, gaat wat geven met colin farell
Kenshin
Zijn er hier geschiedeniskenners die hierover wat meer kunnen vertellen?
Dat lijkt mij onwaarschijnlijk. Er waren al een aantal soortgelijke aanslagen en complotten op hem beraamd, met name in een later deel van zijn expeditie dus de kans dat iemand de mogelijkheid heeft gekregen hem te vergiftigen lijkt me vrij klein, ook omdat hij zich omringde met kundige artsen.
En wat betreft die 90% van de toen bekende wereld; ik zou zeggen hooguit twee derde.
davidov
ik verwacht van deze film wel meer dan troy...minder opgefokt hollywood spectakel heb ik het idee...Minder hoog gladiator gehalte en hopelijk wat minder actie en meer onderhoudend verhaal dat zou ik wel eens willen zien.
Maarja in 2004.....met de huidige rage....natuur-rampen zijn zo passe! historische verhalen dat is in! (master and commander, troy, passion of christ)
[quote]Kenshin schreef:
Maandag 23:45 komt er een Teleac documentaire over dit onderwep.
magnolia_
ik verwacht hier ook veel meer van dan van troy, want die vond ik uiteindelijk maar wat tegenvallen. weet er iemand hoe het zit met het alexander project van Baz Luhrman (Moulin rouge)

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Lion of the Desert

Perfume: The Story of a Murderer
Misdaad / Drama, 2006

Phone Booth
Mystery / Thriller, 2002
aristotle egyptegriekenlandpersiakeizerolifantcampaignalexander the great epischzwaardgevechtroyaltymannelijke homoseksualiteithomoseksuele relatieoude wereldancient greeceepic battlehistorical dramaaction hero4th century bc homo