• 9.375.198 stemmen

Alexander (2004)

Avontuur / Historisch | 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")

Genre: Avontuur / Historisch

Speelduur: 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Nederland / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Italië

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Colin Farrell, Angelina Jolie en Val Kilmer

Releasedatum: 23 december 2004

Plot Alexander

"The greatest legend of all was real"

Alexander de Grote was een Macedonische strijdheer die negentig procent van de toen bekende wereld veroverde door zijn leger 22.000 mijl in acht jaar af te laten leggen. Alexander trok via het Perzische Rijk naar Egypte en van daaruit naar India in het Oosten. Het verhaal richt zich op deze acht rumoerige jaren en op Alexander's relatie met zijn jeugdvriend en strijdmakker Hefaistion.

avatar van gotti

Na even snuffelen op IMDB ben ik deze twee links tegen gekomen:

Alexander

en deze:

Alexander The Great

De eerste film getiteld Alexander is van Oliver Stone en wordt uitgebracht in 2004.

De tweede film getiteld Alexander The Great is van Baz Luhrmann en wordt uitgebracht in 2004.

Oliver Stone is schrijver van de film van Luhrmann (naar de verhalen van Valerio Manfredi).

Oliver Stone is dus regisseur van Alexander en die film wordt ook gemaakt naar de verhalen van Valerio Manfredi.

Nu is mijn vraag: Waarom in hemelsnaam twee (waarschijnlijk) grote films, van (naar mij) erg goeie regisseurs en dan ook nog in hetzelfde jaar. En waarom helpt Stone meeschrijven aan de film van Luhrmann terwijl hij zelf over hetzelfde onderwerp in hetzelfde jaar ook een film maakt.

Weet iemand misschien wat de heldere gedachte is acheter het maken va twee films over Alexander de Grote in hetzelfde jaar?

avatar van Jordy

Jordy

sja dat heb je opeens, dat verschillende mensen dezelfde film willen maken... het waren er eerst zelfs 3 (!) maar de Luhrmann en de Scorcese-versies zijn samengegaan

avatar van Devorzhum

Devorzhum

Mits goed en integer gedaan, lijkt het me wel wat. Maar ja, Hollywood hè... dan weet je het maar nooit.

Dat wordt smullen

avatar van Jordy

Jordy

scoort toch niet, zo'n titel...

avatar van Phoenix

Phoenix

Ik verwacht meer van Troy. Wat ziet Farrell er raar uit met die gouden lokken zeg .

Ik verwacht hier veel meer van dan Troy. Vooral het verschil tussen Wolfgang Petersen en Oliver Stone is wel erg groot.

avatar van damon

damon

ach appeltje eitje

Jordy schreef:

scoort toch niet, zo'n titel...

Het staat mij wel aan. Happy me.

avatar van sydney

sydney

Mij niet. Alexander, dat is die vriend van Rebecka Liljeberg.

avatar van Goodfella

Goodfella

En we hebben natuurlijk de Luhrmann-versie nog, daar verwacht ik het meest van eigenlijk.

avatar van Sjan

Sjan

Ik verwacht van alledrie eigenlijk wel veel. 3 (redelijk) goede regisseurs, interessante stof voor het maken van een film en goede acteurs.

avatar van starbright boy

Sjan schreef:

De alexander van Luhrman gaat niet door.

BoordAppel

Jammer, enig idee waarom?

avatar van gotti

Ik meen dat hij de financiering niet rond kon krijgen.

avatar van neo

neo

Ook niet geheel onverdienstelijke vermelding voor Angelina Jolie die in de film te zien zal zijn. Hier wat setfoto's link

Kenshin

Ik vraag me af hoe ze dat gaan doen met het einde van deze film. In het echt ging Alexander de Grote dood aan de griep op een boot in de Perzische golf, vlak nadat hij was begonnen aan zijn tweede veldtocht naar India. Zou een beetje een anticlimax worden als ze dit zo zouden laten in de film.

avatar van magnolia_

magnolia_

één van de aantrekellijkste castlijsten van het momen

avatar van gandalf

gandalf

Kenshin schreef:

Nou daar kunnnen ze werkelijk alles van maken. Het verhaal gaat natuurlijk ook dat hij misschien wel vergiftigd zou zijn en na een week lang lijden dood ging. Dit omdat hij vlak voor zijn dood nog een document heeft getekend, waarin hij toestemming gaf voor een bepaald huwelijk waar hij altijd op tegen was geweest. Dus dat een van de grootste veldheren aller tijden niet een natuurlijk dood is gestorven.

Zijn er hier geschiedeniskenners die hierover wat meer kunnen vertellen?

gandalf schreef:

Onzin neem ik aan. Of op zijn minst uiterst vergezocht. Ik kan er in mijn handboek niets over vinden.

avatar van Esteban

Esteban

Het klinkt me eigenlijk allemaal lang zo goed niet in de oren, deze 'Alexander' van Stone. Colin Farrel ziet er vrij idioot uit als Alexander (wat normaal gezien een zware rol zou moeten zijn), hij zal me trouwens moeten bewijzen dat aan te kunnen en Angelina Jolie zie ik al helemaal niet zitten. Persoonlijk keek ik dan ook liever uit naar de versie van Baz Luhrmann. Waar Leonardo DiCaprio de rol voor zich neemt (over hem heb ik totaal geen twijfels) en Nicole Kidman Jolie vervangt.

Esteban schreef:

Persoonlijk keek ik dan ook liever uit naar de versie van Baz Luhrmann.

Die ging toch niet door?

avatar van Esteban

Esteban

Hij staat op 'hold', maar of hij radicaal gecancelled is, staat nog niet vast.

avatar van eerdekes

eerdekes

Alexander had in het echt lang blond haar, gaat wat geven met colin farell

gandalf schreef:

Zijn er hier geschiedeniskenners die hierover wat meer kunnen vertellen?

Dat lijkt mij onwaarschijnlijk. Er waren al een aantal soortgelijke aanslagen en complotten op hem beraamd, met name in een later deel van zijn expeditie dus de kans dat iemand de mogelijkheid heeft gekregen hem te vergiftigen lijkt me vrij klein, ook omdat hij zich omringde met kundige artsen.

En wat betreft die 90% van de toen bekende wereld; ik zou zeggen hooguit twee derde.

avatar van davidov

davidov

ik verwacht van deze film wel meer dan troy...minder opgefokt hollywood spectakel heb ik het idee...Minder hoog gladiator gehalte en hopelijk wat minder actie en meer onderhoudend verhaal dat zou ik wel eens willen zien.

Maarja in 2004.....met de huidige rage....natuur-rampen zijn zo passe! historische verhalen dat is in! (master and commander, troy, passion of christ)

[quote]Kenshin schreef:

Maandag 23:45 komt er een Teleac documentaire over dit onderwep.

avatar van magnolia_

magnolia_

ik verwacht hier ook veel meer van dan van troy, want die vond ik uiteindelijk maar wat tegenvallen. weet er iemand hoe het zit met het alexander project van Baz Luhrman (Moulin rouge)

magnolia_ schreef:

Die is, meen ik, wegens gebrek aan geldschieters (Luhrman had een budget van 150 miljoen in gedachten) voorlopig uitgesteld.

avatar van KillaJah

KillaJah

Is hier nog geen trailer van?