Alexander (2004)
Genre: Avontuur / Historisch
Speelduur: 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")
Verenigde Staten / Duitsland / Nederland / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Italië
Geregisseerd door: Oliver Stone
Met onder meer: Colin Farrell, Angelina Jolie en Val Kilmer
Releasedatum: 23 december 2004
Plot Alexander
"The greatest legend of all was real"
Alexander de Grote was een Macedonische strijdheer die negentig procent van de toen bekende wereld veroverde door zijn leger 22.000 mijl in acht jaar af te laten leggen. Alexander trok via het Perzische Rijk naar Egypte en van daaruit naar India in het Oosten. Het verhaal richt zich op deze acht rumoerige jaren en op Alexander's relatie met zijn jeugdvriend en strijdmakker Hefaistion.
Alexander
Aristotle
Young Alexander
Young Hephaistion
floortje14
er zijn inderdaad (zie veel eerdere reacties) fouten gemaakt in deze film, zoals dat de hoofdstad van Perzie in die tijd Babylon heette, dat was pas veel later. In die tijd heette het Persepolis. Daar moeten filmmakers toch echt rekening mee houden als ze zo'n film maken. verder vind ik dat er af en toe wat overdreven werd gespeeld door Farrell, vooral dat huilen... van wat ik heb geleerd was Alexander de Grote keihard. maar toch wel goeie film verder, 3.5*
thunderball
In historisch verantwoorde boeken over Alexander de Grote, geschreven door geschiedkundigen en professoren aan universiteiten, wordt beschreven dat de hoofstad in Alexanders tijd al gewoon Babylon heette, dus klopt niet wat je hier over zegt.
dollie
Deze film is me zwaar tegengevallen, ik vond hem echt niets... dit is de allereerste film waarbij ik letterlijk in slaap ben gevallen! De film duurt veel te lang waardoor hij langdradig en saai wordt.
catweasel
Ik heb de film nog eens herbeken en ben opnieuw geschrokken van de kwaliteit. Oliver Stone droeg dan ook niet bij aan een serieuze biografie.
Met Angelina Jolie als Olympias en Val Kimler als Philip heb je al geen aannemelijke ouders. Dan ziet Colin Farrel(die gewoon niet geschikt is voor de rol) er vreselijk uit met dat geblondeerde haar. Anthony Hopkins, Christopher Plummer, Jonathan Rhys Meyers(in wie ik een zeer getalenteerd acteur zie) en Brian Blessed komen zo weinig voor dat het gewoon schandalig is.
De opbouw van de film heeft iets rommeligs en ik heb het idee dat er grote stukken uitgeknipt zijn. Jammer, net als Troy toch een gemiste kans.
Royke04
Film zat goed in elkaar. Vind Colin Farrel altijd een goede speler en in deze film was hij weer een topper. Alleen jammer dat Angelina Jolie een raar accentje had en vond het ook niet echt een rol voor haar. Laat haar maar gewoon met pistolen zwaaien en niet de valse heks uithangen. Maar toch een zeker geslaagde film.
killzone
Alexander is indrukwekkend qua landschap en cameravoering.
Qua verhaal viel het zwaar tegen.
Ik was benieuwd omdat de regisseur Oliver Stone was dus je hebt te maken met een controversiele film en regisseur die alle grenzen overschrijdt, dus je verwachtte veel van de film, maar de film werd geen succes en dat kan ik begrijpen, want de film heeft geen aanraking met het publiek die wel zo was met Stone's Platoon.
Het verhaal was te langdradig opgebouwd, zodat je niet naar een film kijkt maar naar een saaie doc.
De film heeft bovendien geen dramatiek qua gevoelens, liefdesfeer en Stone richtte alleen maar op die vieze blik van Colin Farell en Angelina Joli speelde ook niet overtuigend, ze kon meer de dramatiek opbouwen i.p.v als een stijve plank naar hem te kijken. Ik wilde eigenlijk meer zien in de liefde en dramatiek, want Alexander heeft heus wel ook wat mindere dagen gehad. Stone moest meer denken aan het publiek (want dat kan hij zeker) en aan het spel en het dramatische (qua liefde en liefdesfeer) leven van Alexander.
Het gevoel van Braveheart en Gladiator heb ik niet gehad.
Kijk maar eerst naar deze films en dan naar Alexander.
Zie het verschil die ik probber uit te leggen!
Toch een voldoende wegens de cameravoering, maar het spel van de acteurs zijn onder de maat, geen gevoel van dramatiek,ze doen wel hun best, maar ik zie ze niet realistisch overkomen.
Een 3.0
Een gelijkenis aan de film is Troy en Kingdom Heaven. Ook films die niet in de schaduw kunnen staan van o.a Ben-Hur, Spartacus en Braveheart!
arne66
Ik heb hem niet gezien hoor deze film maar waarom staat er NEDERLAND onder Verenigde Staten / Groot Brittannië / Duitsland / Nederland bij?
Dynamovie
Behoorlijk teleurstellend wat Oliver Stone van 'Alexander' heeft gemaakt. Alexander de Grote (uit Macedonië) was één van de grootste historische figuren die ooit heeft geleefd. En normaliter houd ik ook van dergelijke films, maar vergeleken met bijvoorbeeld Troje is deze film beduidend minder.
Ik vind het ook niet te geloven dat Stone van zo'n historische figuur als Alexander de Grote niet meer heeft gemaakt in zijn film. Stone portreteert Alexander vooral als iemand die continu flikflooit met zijn vriend Hefaistion en een Perzisch knechtje. Nu moge dat historisch juist zijn, op den duur begint dat voor het filmverhaal toch te vervelen. Waarom niet meer over zijn tochten en veldslagen in Griekenland, Perzië, Bactrië, enzovoorts? Waarom niet meer het avontuur dat Alexander en zijn leger tegemoet traden?
Helemaal waardeloos vond ik de in rood-zwart gefilmde oorlogsscene in India. Waar slaat dat op?
Ook onbegrijpelijk was ineens de eenmalige flashback naar een gebeurtenis m.b.t. zijn vader. Of flashbacks zijn onderdeel van de film of niet maar deze eenmalige flashback is merkwaardig.
Een ander punt van mijn kritiek betreft hoofdrolspeler Colin Farrell. Alexander was een charismatisch leider maar dat miste ik in de film bij Farrell. Je kunt hem moeilijk serieus nemen als Alexander.
Beste acteerpreestatie in de film is dan wellicht nog Angelina Jolie, die de rol van Alexander's moeder toch wel goed, althans dat vind ik, neerzet.
Omdat het inderdaad, zoals eerder is opgemerkt, wel mooie beelden en goed camerawerk oplevert, krijgt de film toch nog een voldoende van mij. Maar meestal krijgen historische films van mij echt hoge punten. Alexander helaas niet.
Kr!kke
Bij deze film heb ik me echt laten misleiden door de reclame die ze op tv gaven: ze lieten hoofdzakelijk die grote veldslag zien. Ik ging dus naar deze film kijken en hoopte dat het in de stijl van braveheart ofzo ging zijn met veel oorlog. Maar wat kreeg ik te zien: constant gepraat. gelukkig was er nog die heerlijke veldslag die me kon boeien.
Kisje
Zeer teleurstellend; vond ik dus ook.. Eigenlijk geen interessante film, het enige positieve vond ik dan dat Jolie de rol van de moeder wel goed speelde..
2 *
bananenneus
Deze film viel me erg tegen.........
Jammer genoeg voor mij dat ik dacht dat het op dezelfde manier zou worden weergegeven als Troy e.d.
Veel te langdradig terwijl dit vlotter had gekund in mijn ogen.
Mc
- 2092 stemmen

alexander is echt een homo

aphexfreak
Wat een slechte reacties op MM zeg, dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik vond het een prachtige film, of hij historisch correct is laat ik in het midden. Wat meer telt is de kwaliteit, en die is dik in orde. Ondanks dat zijn er wel een paar minpuntjes, zoals Colin Farrell die eigenlijk niet goed gecast is en Angelina die het begrip overacting een nieuwe betekenis geeft. De film zelf is prachtig weergegeven en de veldslagen fenomenaal gefilmt, vooral India is werkelijk prachtig gedaan en overtreft Troy op alle punten. Hopkins vond ik zeker niet irritant en Val Kilmer acteert ook weer eens super.
Al met Al een zeer geslaagde film met wat kleine minpuntjes, Oliver Stone mag trots zijn op het resultaat.
verriet
goede en leuke film!!
ik hou er wel van
alleen vond ik het jammer van die homo achtige dingen..
voor de rest was het heel erg goed
dragonmage
ik vond het wel een goede film.
maar ik vond het een beetje langdraadig het ging de hele tijd over dat hij de koning moest worden.
arno_de_jager
Vrij goede film, alleen iets wat lang dradig daarom (slechts) 3 sterren
pjutter
snap dit lage gemiddelde eerlijk gezegt niet zo,
vond dit een goede film, met mooie beelden en kleuren.
goede actiescenes en een goed verhaal.
duurde misschien iets te lang, en dat gevecht in India met die olifanten was erg onrustig en niet goed te volgen.
voor de rest goed,
en dat mag je ook verwachten met zo'n topcast
glannestino
onvoorstelbaar dat deze film hier zo slecht scoort. Ik heb hem nu pas voor het eerst gezien, ook omdat ik er veel slechte dingen over gehoord heb, maar ik moet zeggen dat ik dit een van de beste mythologische verfilmingen vind die er gemaakt is. Veel beter dan Troy ofzo. Collin Farrel zet een hele goede prestatie neer, en maakt Alexander tot een heel menselijk personage. Ik zit te twijfelen tussen 4 en 4,5 sterren. Voorlopig nog 4 sterren.
Mr. M
Snap ook de slechte cijfers voor deze film niet zo, heb hem net voor het eerst gezien, en ik vond hem goed. Schitterende beelden en muziek, en goede acteerprestaties in mijn ogen. Op bepaalde momenten had het inderdaad iets vlotter gemogen, maar ik heb me uitstekend vermaakt. 3,5 ster.
Respekked
Ongelofelijk saai, langdradig en nep. Komt echt geen moment enigszins realistisch over met als dieptepunt toch echt Val Kilmer, wat een draak van een rol speelt hij. Vooral veel quasi diepzinnig gelul wat zoiets als een 'epic movie' echt ten gronde richt.
Dat ik dan blij ben dat ik deze film heb gezien, omdat ik nu de zeer fraaie borsten van Rosario Dawson heb mogen aanschouwen, zegt wel genoeg over dit wanproduct.
christoph1984
Ik had hoge verwachtingen voor Alexander , het is tenslotte een film van Oliver Stone.
Maar hij valt toch wat tegen.Soms te langdradig en het acteerwerk is ook niet altijd van hetzelfde niveau.
Colin Farrell deed het toch best wel goed als Alexander.
Deze film is toch nog redelijk goed maar dat komt dan toch wel door de grote veldslagen die zeer bloederig en spectaculair zijn!
In dit genre zijn er toch wel betere films , voor een voorbeeld te geven denk maar aan Kingdom of Heaven of Troy.
MovieMeter : 3/5 , IMDb : 6/10.
%%%%%%
Baaaaah de slechtste mideleeuwse film
Heb hem niet afkunnen kijken. Slechte sounthrack. Collin farrel speelt te slecht voor woorden . Net als de anderen acteurs 1 ster Voor de veldslagen die wel aardig waren

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Perfume: The Story of a Murderer
Misdaad / Drama, 2006

Phone Booth
Mystery / Thriller, 2002
aristotle egyptegriekenlandpersiakeizerolifantcampaignalexander the great epischzwaardgevechtroyaltymannelijke homoseksualiteithomoseksuele relatieoude wereldancient greeceepic battlehistorical dramaaction hero4th century bc homo