• 9.379.080 stemmen

Alexander (2004)

Avontuur / Historisch | 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")

Genre: Avontuur / Historisch

Speelduur: 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Nederland / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Italië

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Colin Farrell, Angelina Jolie en Val Kilmer

Releasedatum: 23 december 2004

Plot Alexander

"The greatest legend of all was real"

Alexander de Grote was een Macedonische strijdheer die negentig procent van de toen bekende wereld veroverde door zijn leger 22.000 mijl in acht jaar af te laten leggen. Alexander trok via het Perzische Rijk naar Egypte en van daaruit naar India in het Oosten. Het verhaal richt zich op deze acht rumoerige jaren en op Alexander's relatie met zijn jeugdvriend en strijdmakker Hefaistion.

avatar van Redlop

Redlop

Ik snap trouwens niet helemaal waarom de meeste krijgers Iers praatten. Sloeg mijns inziens totaal nergens op, maar ik kan me vergissen.

avatar van gondwana

gondwana

Vond hem helemaal niet goed maar zal toch met positieve dingen beginnen:

Val kilmer is cool, Colin Farrel kan zich mooi boos maken, de 2 gevechten zijn wel goed -hoewel men sinds LotR wel meer verwacht, mooi beeld in de bergen met rooie cape, Babylon was ook wel mooi.

MAAR:

- Vangelis is volledig out, sinds 1492 al.

- Angelina Jolie is barslecht en kan niet praten.

- Oliver stone kon blijkbaar niet kiezen tussen spektakel en psychologie en deed dus... geen van beide. (zie de oedipus-illustratie tijdens een derde van de film)

- Slechtste rol van anthony hopkins ooit.

- De scenes met Jared leto leken uit één of ander spaanse soap afkomstig.

- Men zou meer verwachten van een Oliver stone biografie, vooral na een maand interviews over hoe objectief en menselijk hij alex had afgebeeld.

gondwana schreef:

- Slechtste rol van anthony hopkins ooit.

Hmm, hij moet amper iets doen, hij is gewoon de verteller. Wat Vond je er niet goed aan?

Voor de rest ga ik wel ongeveer akkoord. Stone gaat volledig verkeerd en in plaats van een sterke millitair zien we (vind ik) een zwakke avonturier. Alexander wordt nooit zo overtuigend voorgesteld dat hij een leger achter zich zou kunnen meekrijgen (wat hij toch heeft gedaan). Het is gewoon een saai verhaal over een man die in de knoop ligt met zichzelf, nooit de sterke heerser waar je zou aan denken.

avatar van BB Viper

BB Viper

had er meer van verwacht,er zaten langdraadige saaie stukken in,was wel eens de moeite om te zien,en de film werd getoond gelijk de geschiedenis was,(jammer dat alexander biseksueel was,was 1 van z'n zwakte's vond ik persoonlijk)

Leiders en koningen moeten sterk en krachtig zijn en nie afgeschilderd worden als een mietje,hij had beter wat meeer geneukt met z'n vrouw (roxane (mooie borsten allezins))

wel sjeike gevechtsscene's

daarom toch nog een 2.5

avatar van flowerking

flowerking

Wat een knaller! De rest van het bioscooppubliek sprong na 2,5 uur opgelucht op en de verliet gehaast de zaal. Hadden zeker iets a la Troy verwacht, waarbij het primair om Brad Pitt en het Amerikaanse kassucces draaide. Stone heeft voor Alexander bewust voor een relatief onbekende acteur gekozen, zodat de aandacht nu eens wèl naar de inhoud kan gaan. Geen wonder dat de film het in het niet-historisch bewuste en homofobe Amerika niet goed doet. Historisch klopt het en mensen, wat een beelden! Fantastisch! Puntje van je stoel! 5*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

flowerking schreef:

Stone heeft voor Alexander bewust voor een relatief onbekende acteur gekozen,

Colin Farrell relatief onbekend?

avatar van Cicero

Cicero

flowerking schreef:

Dat is nu het grootste probleem. Historisch slaat Oliver Stone met deze film letterlijk de plank mis en Alexander was veel, maar geen nicht. Vooralsnog blijf ik bij 0,5.

avatar van WiLL

WiLL

Cicero schreef:

Nou in het oude Griekenland was een "nicht" zijn niks bijzonders.

Alexanders vader, die Griekenland min of meer veroverde, had de meeste moeite met een legioen homoseksuele mannen, die later een standbeeld kregen voor hun moed.

Heb deze film nog niet gezien, maar wordt misselijk van sommige posts hier zoals die van Cicero.

Obiwannes

Mja, ik heb em wel gezien, en op zich kan je dat op een interessante manier inbouwen in de film. Maar na een tijd gaat het zo overheersen dat (volgens mij) veel interessantere dingen niet aan bod komen. Alexander wordt afgeschilderd als een onzeker persoon, zelfs tijdens een veldslag twijfelt hij...dit is toch helemaal niet overeenstemmend met het beeld van een man die de bekende wereld regeerde, de man moet toch éél meer in zich gehad hebben dan Stone hier voorstelt.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ik vond het allemaal nogal overdreven, pompeus en langdradig. Colin Farrell acteert prima en Val Kilmer is zoals vanouds weer geweldig in vorm, maar over de hele lijn kon de film me niet zo boeien. Visueel erg knap gemaakt, (behalve misschien de kitscherige 'bloeddoorlopen' scènes op het eind), maar nogal rommelig gemonteerd, zodat vooral de grote vechtscènes erg moeilijk te volgen waren.

Ook bijzonder eigenaardig vond ik het feit dat Hephaesion duidelijk de liefde van Alexanders leven was, maar ze op geen enkel moment verder gaan dan een kuise omarming. De belachelijke seksscène met Roxane wordt dan weer wel breed uitgesponnen. Zelden zo'n duffe aanloop naar een vrijscène gezien.

Er waren toch al maar weinig momenten die me echt raakten. De film blijft de hele tijd zo abstract en afstandelijk, en Alexander zo schreeuwerig en over-the-top, dat ik maar moeilijk enige sympatie voor hem kon opbrengen. Alleen de scène met Philippus tijdens het huwelijksbanket en de ruzie tussen Alexander en Olympias (in een bijzonder vreemd geplaatste flashback) deden me wat. Voor de rest zat ik erbij, en keek ik er naar. Erg jammer ook van de oudbollige Vangelis-muziek, overduidelijk een doorslagje van 1492 en Blade Runner.

2.5 sterren.

avatar van FisherKing

FisherKing

Obiwannes schreef:

Dat weet jij net zo min als Stone. Hij interpreteert hier schijnbaar. Het beeld van de geschiedenis is nooit de waarheid.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Cicero schreef:

Het verbaast me dat je Troy in je top 10 hebt staan, het toppunt van hollywood-doctrine al zeg ik het zelf.

FisherKing schreef:

Akkoord, maar het komt niet overtuigend genoeg over om het ook realistisch te maken, dat is het probleem. En dat heeft voor mij een beetje de film verpest.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ai, dat is idd jammer. (Heb hem zelf nog niet gezien, vandaar mijn voorzichtige reactie)

avatar van flowerking

flowerking

BoordAppel schreef:

Colin Farrell relatief onbekend?

In ieder geval minder bekend dan Brad Pitt.

Cicero, historisch gezien slaat OS helemaal niet de plank mis, omdat het grotendeels gewoon klopt.

avatar van Cicero

avatar van joeri15

joeri15

joeri15 schreef:

kga hem zo kijken in de bios

Kwas ontzettend moe... dus ik moest mijn ogen open houden in de bios...maar dat is perfect gelukt...de film is beter verteld dan Troy...en ook de vechtscene's zijn heel anders opgebouwd. Ik vind dit een hele goede film... alleen Alexander wordt in deze film een beetje als mietje (letterlijk en figuurlijk) uitgebeeld, terwijl hij eigenlijk een groot en machtig man was volgens de verhalen. Verder geen minuut verveeld tijden deze 3 uur lange film 4,5*

avatar van zilver

zilver

Wat zijn we anno 2004 toch preuts, dat zo velen vallen over de mogelijke bi-seksuele aard van de beste oorlogsstrateeg die de mens ooit gekend heeft.

Wat een bekrompenheid.

Obiwannes

Daar gaat het niet om, of hij dat nu wel of niet is. Het gaat erom dat hij het zelf niet weet en dat hij constant overkomt als een man met emotionele problemen en dat de rest (waar het dacht ik om ging draaien zoals zijn vaardigheid in oorlogen) bijna niet aan bod komt. Daarbij komt nog eens doordat hij zoveel problemen heeft met zichzelf en zijn moeder dat Alexander niet echt als een sterke persoonlijkheid die je als leider moet hebben.

avatar van K_Republic

K_Republic

Alleen omdat hij emotionele problemen heeft, hoeft niet te betekenen dat hij geen groot krijger/veldheer is..2 seperate things

avatar van K_Republic

K_Republic

had/was...sorry verleden tijd

avatar van madelon25

madelon25

Had er zelf ook meer van verwacht ondanks de negatieve recensies. Helaas niet meer dan een aardige film (vond wel een stuk heel erg mooi met paard en olifant schitterend!!)

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Ik ga wel een keer huren. Net als o.a. Titanic (op Tv voor het eerst), Pearl harbor, King Arthur en Troy. Titanic was nog wel te genieten trouwens, maar de rest was maar zozo....

avatar van antaliaan

antaliaan

Wat een waardeloze film. Ik heb bijna nog nooit een film niet afgekeken, maar deze dus wel. Ik kon het niet langer volhouden. DUS GEEN AANRADER!

avatar van Bad Kitty

Bad Kitty

Ik ben het eens met hierboven.

Dit was echt een zeer slechte film. Kon me vanaf het begin al niet meer boeien. Het verhaal is niet te volgen en vertrouw mij, je wilt het niet eens meer volgen.

Het enigste positieve punt, vond ik (jammie)Colin Farrell, al staat dat blonde haar hem ook niet geweldig.

En Angelina Jolie vond ik niet slecht, maar dat kan de film echt niet redden.

Verder was er 1 scene wat ik de moeite waard vond om te zien en dat was de scene in het bos, waar een veldslag gaande was. 'T enigste mooie shot van de hele film: Dat shot met de olifant en het paard.

1* (voor de moeite)

avatar van nathan_666

nathan_666

het is gewoon vies dat Alexander homo was zei iedereen na de film.

avatar van Menni

Menni

Nou, dat geeft wel aan dat iedereen gelijk heeft he!

avatar van nathan_666

nathan_666

:d

avatar van A.S.E.

A.S.E.

6 Razzie nominaties... wat pijnlijk voor Oliver. Hopelijk blijft hij nog films maken.