Genre: Horror / Actie
Speelduur: 100 minuten / 109 minuten (unrated director's cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Sarah Polley, Ving Rhames en Jake Weber
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 29 april 2004
Plot Dawn of the Dead
"When the undead rise, civilization will fall."
Een Amerikaanse stad wordt onder de voet gelopen door een heuse zombieplaag en niemand lijkt de hongerige ondoden te kunnen stoppen. Een groep mensen, waaronder een zuster en een politieagent, besluit voor al deze waanzin te vluchten en zoekt tijdelijk hun heil in een verlaten winkelcentrum.
Chris Redfield
Dit blijft mijn favoriete zombiefilm
dit is dan ook de enigste zombiefilm die ik iets beter vind als de jaren 80 zombiefilms.
Fortune
Samen met 28 days later beste zombie flicks ooit.
Wat komt er na de aftiteling dan ?
Ow jah tuurlijk.
Dacht altijd dat, dat een uitnodiging was voor een vervolg.
Maar nee
Knisper
Berichten verplaatst naar Overigen > Televisie > Walking Dead, The (AMC)
Insignificance
Herkijkje (director's cut) die met vlag en wimpel slaagt. Er zitten wel wat dingetjes in die een beetje gaar overkomen (het hondje, de suffe Michael), maar daar staat zoveel fun en vaart tegenover dat je het al snel vergeeft. Bovendien weet Snyder in het begin al heel veel krediet op te bouwen.
De opening met kleine Vivian, het lot van de buurman en, wellicht één van de sterkste scènes, Louis' achtervolging, zetten samen met Johnny Cash en Bobby McFerrin een toon die Snyder daarna maar zelden loslaat. Want tijd voor tragiek heeft hij niet.
Zo'n executie is natuurlijk niet fijn, maar een snelle knip naar een jazzy deuntje en de onserieuze bal rolt weer. Jammer dat het qua nervositeit wat te wensen overlaat, maar daar staat genoeg razernij en spetterij tegenover.
Diversiteit in personages, de aftakeling van de zombies, Andy's aanwezigheid en de aerial shots van de krankzinnige zombie massa; allemaal dik in orde. Gierend hoogtepunt is toch wel de geboorte van de baby. Zombiepret tot en met de aftiteling, een smerige afsluiter voor een dito film. Those are people who died, died!
John Lee Hooker
Stond in de map Nog Zien en ik was hem veel tegengekomen in top tiens. Maar wat een tegenvaller weer.
Wat een cliché verhaaltje. Totaal geen spanning ofzo. En eh... horror? Haha.
Het blijf allemaal veel te overzichtelijk en voorspelbaar. Buiten lopen zombies, hun zitten binnen en uiteindelijk wordt er een plan gemaakt. Ze ontkomen toch wel, je weet al hoe het loopt steeds.
Ze gaan allemaal moeilijk doen over wie de leiding neemt. Die CJ is onuitstaanbaar. Gaat 'ie een beetje stoer lopen doen terwijl ze elkaar toch nodig zullen hebben. Die gast was er alleen ingestopt voor de irritatie en later als tweede bikkel met 'n geweer.
Die Oost-Europese vrouw van Andre acteert slecht. Ana vind ik ook vrij irritant. Haar man is vermoord maar dat laat haar koud. Liever wil ze snel door met Michael. Yes, dan hebben we een koppeltje in de groep.
Dan is opeens iedereen vrolijk, gaan ze allemaal hun ding doen zonder echte goede reden. Hier wordt dan ook nog zo'n standaard muziekje onder geplaatst wat je wel eens aantreft bij slechte komedies. Daardoor staat het al vast: ze zijn blij in die scene en alles gaat goed. Zo'n zwakke uitwerking...
En later is er weer zo'n moment. Ook de volumeknop flink opengedraaid, en jaaaa laten we de auto pimpen. Echt storend. Dan doen ze dit, dan dat. De oude series van de A-Team komen nog enigzins stoer over maar hier is dat gewoon saai.
Gezellig eten bij kaarslicht met champagne in een supermarkt terwijl er buiten allemaal mensen worden afgemaakt, sure.
De brede neger Kenneth loopt boos weg en zegt: 'fack y'all'. Gaat op het dak staan om te communiceren met die gozer met de verrekijker. Dan, enkele momenten later staat hij er opeens gewoon weer tussen.
Teveel close-ups van kogels die op de grond vallen, past er niet bij. In slowmotion zelfs, dat haalt de vaart eruit. Ook nog een close-up van een sigaret, terwijl dat er helemaal niet toedoet. Even met de schoen eroverheen, gaaf zeg.
Een shotgun die een halve kop eraf schiet, ja hoor.
Het gaat toch wel heel ver dat ze er een schaakstuk tussenstoppen met de Amerikaanse vlag erop. En op het einde ook weer, een vlag in de boot. Echt hatelijk.
Iedereen staat zo opgesteld. Komt te stijfjes over.
Allemaal punten waaraan ik me gestoord heb. Niets verassends, niets moois. Dit was absoluut geen aangename film.
Aftiteling was nog aardig.
Misschien wordt Sucker Punch van 2011 nog iets.
Tonypulp
Wil jij anders beweren dan?
Alsof het logisch is dat iedereen goed ligt in een groep?
Inderdaad...
Slaat nergens op. Als je je niet uren kapot jankt boeit het je niet? Sommige mensen proberen er het beste van te maken of simpelweg te overleven ipv openlijk te rouwen tussen een meute zombies.
Again...
Dus...hij kan niet terug lopen?
Uuuhm, wat is daar zo vreemd aan?
John Lee Hooker
Wil jij anders beweren dan?
Het was totaal niet eng. Horror moet toch enigzins een griezelgehalte bevatten.
Alsof het logisch is dat iedereen goed ligt in een groep?
Ja dat zou wel logischer zijn in zo'n situatie. Het gaat om leven en dood...
Nee ik kijk nooit naar jankfilms. Maar dat slaat gewoon nergens op. Goed als je er het beste van maakt maar op dezelfde dag nog een nieuwe partner gaan zoeken gaat wel ver.
Er het beste van maken, nooit van gehoord? Is het meest logische wat je kunt doen, je aandacht afleiden van het probleem.
Ik heb het over de manier waarop dit in beeld is gebracht. Zwak. Mede door die muziek, wat alles bij elkaar pakt als een losstaande scene, weg van het geheel.
Again....
Kom op... eten bij kaarslicht met champagne in een supermarkt alsof het kerstmis is? Ze hadden genoeg problemen aan hun hoofd.
Dus...hij kan niet terug lopen?
Laat dan even zien dat 'ie zich bedenkt. Nu denk je van wtf?
Uuuhm, wat is daar zo vreemd aan?
Ik schiet soms op mijn kat en er gebeurd niks. Nee, wat voor impact een shotgun heeft weet ik niet precies maar het zag er erg nep uit. Precies zo door de helft, alsof het met een kettingzaag gedaan was.
Fortune
John Lee Hooker, als je zombie films niks aan vindt, kijk ze dan ook niet.
Snap ook echt niet wat je ervan verwacht als alles tegenvalt.
Tonypulp
Nope, er zijn talloze horrorfilms die helemaal niets met 'eng' te maken hebben.
Niet iedereen steekt zo in elkaar. Hij geeft niks om 'de groep' maar alleen om zichzelf en z'n zwangere vrouw, totaal niet vreemd dat er iemand tussen zit die zichzelf belangrijker vindt.
In moeilijke situaties zoekt een mens altijd closeness.
En juist daarom is het zo ontzettend logisch dat ze zoiets organiseren. Júist om je gedachte er even vanaf te halen, gewoon iets gezelligs doen met z'n alle. Als je je constant met je problemen bezig houdt sla je sneller door.
Nah je kunt niet alles laten zien, zulke dingen kunnen kijkers zelf invullen. Levert anders alleen maar overbodige shots op.
Ik had het over CJ.
Zelf maak ik me ook nooit zorgen om iets. Maar kom op zeg! Ze zitten in een supermarkt met buiten allemaal zombies! Familieleden zijn vermoord. Leven en dood staat op het spel! Dan doe je dat niet. Punt.
@ Fortune: ik had hier veel over gehoord. In top tiens gezien enzo. Ik ben geen echte zombiefan, misschien is dat 'm.
Tonypulp
Oops. Achja, dat was de cynische klootzak. Bracht wat humor, wat spottend met de situatie en ook veel riskerend.
Ik wel.
Niet daar binnen. In 't winkelcentrum kun je tot rust komen en je logische denken het werk laten doen.
John Lee Hooker
Ik heb totaal niet kunnen lachen, hij kon alleen maar zeiken.
Ik wel.
Sinterklaas ook.
Haha ja en die kogels en die sigaret die op de grond vielen waren zeker niet overbodig. Dat is zijn stijl, niet overbodig. Of je het goed/slecht vindt staat daar verder even buiten.
Storend is misschien een beter woord.
Gaat lekker hier
Duidelijk het geval van iemand die niet houdt van Zombiefilms. Maar goed iedereen mag deze film goed of slecht vinden.
John Lee Hooker
Survival of the Dead vond ik nog best leuk. Daar had je zombies die onverwachts in beeld kwamen en die allemaal op een andere, grappige, manier werden afgemaakt. Hier vind ik er gewoon niks aan, helaas.
Heb je trouwens al eens een Braindead (uit 1992) gezien ? Dat is ook een soort Zombiefilm met veel humor en de humor in combinatie met horror (soms best goor) pakt prima uit bij die film.
Survival of the Dead heb ik ook gezien maar vond ik geen hoogvlieger. Hij was best te bekijken maar meer ook niet.
P.S. vond je de eerste 10 minuten van "Dawn of the Dead" niet goed ?
John Lee Hooker
Braindead zal ik binnenkort eens downloaden.
Ja de eerste tien minuten waren wel lekker. Maar eenmaal toen het een groep was geworden enzo wist ik wel hoe het verder ging.
@ DonOswaldo: Jij gaat ook dineren bij kaarslicht met champagne in zo'n situatie? Dat zou ik normaal niet eens doen want ik heb een hekel een kerst. Maar jullie wel dus... sure.
Fortune
Misschien vind je 28 days/weeks wel vet dan. Fijne sfeer en niet zo in een groepsverband.
En een half puntje omhoog, hebben al die tegenwerpingen toch geholpen.
Fortune
Dat dineren bij kaarslicht kan je toch meer als escapisme zien. FF terug naar je normale leven waar geen zombies zijn en genieten van je eten. Ik zou dat ook gewoon doen.
En eten bij kaarslicht en champagne heeft toch niks met kerst te maken.
AC1
Die ken ik niet maar ik weet wel dat Survival Of The Dead zowel door het publiek als door de critici wordt afgekraakt. Een regelrechte turkey, zeg maar. Als er al zelfs geen verdeeldheid over bestaat is dat meestal een slecht teken.
Survival of the Dead (van George A. Romero, maar dat zegt de laatste tijd niet veel want de beste man heeft al zeer lange tijd geen goede film meer gemaakt) is het vervolg op Diary of the Dead (ook van George A. Romero).
John Lee Hooker
Toch een halve ster omhoog inderdaad, vanwege de eerste tien minuten en de aftiteling.
Eigenlijk eet ik alleen bij kaarslicht als het kerstmis is. Dat om aan te geven waarom ik het niet snap. Tuurlijk, je kan gewoon chillen maar ik vond het niet echt op z'n plaats.
@ AC1: Ja dat weet ik. Maar dat is vaak zo met die films voor het grote publiek. A Beautiful Mind bijvoorbeeld vond ik ook maar crap.
Diary of the dead had ik na 20 minuten uitgezet wat een troep was dat zeg.

Dan kun je beter "Survival Of The Dead" niet kijken want die is van hetzelfde niveau (misschien nipt iets beter).

Je kunt trouwens ook eens het origineel van Dawn of the Dead van George A. Romero uit 1978 kijken. Persoonlijk vind ik dat best een meesterwerk qua zombiefilm (met blauwe super trage zombies), maar misschien schrikt het je wel af dat hij inmiddels gedateerd is. Qua verhaal zijn ze gelijk maar de uitvoering is anders.
chevy93
AC1
Voor mij zijn er maar 2 goeie:
1) 28 Days Later
2) Dawn Of The Dead (2004)
Als John Lee Hooker bedoelt dat Dawn Of The Dead niet zo spannend is op het gebied van zombies heeft hij ergens wel gelijk, vind ik. In de tweede akte (The Mall) staat 'de mens als zijn eigen grootste vijand' centraal en in de derde akte (The Getaway) wordt het meer een actiefilm.

Survival of the Dead

Dawn of the Dead
1978

Night of the Living Dead
1968

Dat hebben we al eens gezien: Enkele van de best beoordeelde remakes ooit

Deze wereldberoemde horrorfilms zijn alleen op SkyShowtime te bekijken

Netflix verwijdert zeer binnenkort onder meer deze films

Saw

Dawn of the Dead
Horror / Drama, 1978

À l'Intérieur
Horror / Thriller, 2007
verpleegstervluchtelingshotgunmass murderhabor car journeydepartment storeblackoutbus ridezwangerschapsterven en doodbiteto shoot deadlorry munitionbasement garage infectionguardshopping mallremakedonkere komediebloedvergietenoverlevingzombiepolitie agenthondautodoodsecurity guarddog actorgun store duringcreditsstingerzombie-apocalypsbrutal violenceblack comedy