Genre: Horror / Actie
Speelduur: 100 minuten / 109 minuten (unrated director's cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Sarah Polley, Ving Rhames en Jake Weber
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 29 april 2004
Plot Dawn of the Dead
"When the undead rise, civilization will fall."
Een Amerikaanse stad wordt onder de voet gelopen door een heuse zombieplaag en niemand lijkt de hongerige ondoden te kunnen stoppen. Een groep mensen, waaronder een zuster en een politieagent, besluit voor al deze waanzin te vluchten en zoekt tijdelijk hun heil in een verlaten winkelcentrum.
Tonypulp
And I heard a voice in the midst of the four beasts, And I looked and behold: a pale horse. And his name, that sat on him, was Death. And Hell followed with him.
Hier had evengoed When there is no more room in hell, the dead will walk the earth kunnen staan, beide quotes die schitteren in de context van deze Dawn of the dead. Keer op keer weet Snyder mij te verassen, zelfs nu bij de 9e herziening...of zit ik al aan de 10e?
Anyhow, m'n halfjaarlijkse kijkbeurt van mijn all-time favoriet zit er weer op, en het versterkt z'n #1 positie nogmaals. Dat brengt me ook weer hier om even lekker lof te uiten, maar ik laat de punten die ik reeds eerder heb besproken even achterwegen. Waar mijn oog (en oor) deze herziening vooral naar uit ging was puur het audiovisuele aspect.
Met de verplaatste focus kon het nog wel eens een beetje minder zijn dan de vorige kijkbeurten, echter is het tegenovergestelde het geval. Snyder brengt het overgrote deel van deze Dawn of the dead op magische wijze in beeld. De overview op de meute zombies buiten hun winkelcentrum, de epische car-scéne met enkele briljante shots van bovenaf of de paniek uitbraak in het begin, overweldigend mooi.
Verder viel zijn gevoel voor sfeer en de timing hierbij dit keer nog meer op. Aan afwisseling absoluut geen gebrek, de rustige stukken worden perfect neergezet tussen de bizar strakke actie sequences. Nergens vervalt het tempo hierbij, ontzettend knap om de totaal verschillende scénes toch hetzelfde gevoel mee te geven, de sfeer vast te houden en de fun te behouden.
Ik zou er pagina's over door kunnen lullen, maar ik schiet op dit moment gewoon weer woorden tekort om de voor mij meest verfijnde film ooit met enkel en alleen lof lastig te vallen.
13woutie13
Gave horrorfilm met de nodige actie. Je zou er zo een soort computerspel van kunnen maken waarbij je gewoon iedereen moet neerknallen (is die er trouwens al?)
Vanaf het begin is er een rap tempo dat toch goed te volgen is. Verstand op 0 en gewoon de film beleven. Op hoofden schieten en niet gebeten worden, dat is de tip.
Waar ik 300 van Snyder behoorlijk eentonig en irritant vond pakte deze een stuk beter uit. Ik kijk niet veel horrors, maar hier kan je me wel voor wakker maken. Gave beelden, zoals de beginscene met de verschillende branden en een hele stad die gewoon overheerst wordt door de zombies.
Wat jammer is, is dat er zoveel personages in dat gebouw bij elkaar komen en gaan, waardoor het een beetje rommelig wordt.
Prima film om lekker op een avond te bekijken met wat chips en cola, en zeker om nog is te bekijken.
Tonypulp
Ceeda7
Zeer aantrekkelijke horrorfilm. Niet echt overdreven spannende momenten maar ik heb mij blijven amuseren.
Zie dit niet als een serieuze donkere horror zoals 28 weeks./ days later en The Descent.
want deze heeft een volledig andere stijl. Cool, stijlvol en vooral grappig en origineel.(als het op doden van zombies aankomt)
3.5 vermakelijke sterren, van niet echt een liefhebber van het genre.
Xx_se7en_xX
Prachtige tekst, van de uitvoering door Cash.
Ik vind dat een van de mooiste credits met die van Se7en.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Na een tijdje twisten over of ik hem nou wel of niet gezien had, maar gewoon opgezet. En wat blijkt, gewoon niet gezien (rest de vraag waarom, aangezien het toch zo'n soort filmpje is waar ik vroeger voor naar de videotheek zou rennen).
Zit eigenlijk meteen goed, dat shot ook bij dat auto-ongeluk, prachtig. En dan is de film nog niet eens echt begonnen. Komt vlot op gang en houdt z'n niveau ook vast, waar dat bij andere films wel eens wisselend is per scène.
Bij vlagen goed goor en komisch. En waar de snel bewegende zombies uit Day of the dead me niet zoveel deden had het hier wel een toegevoegde waarde.
Qua vormgeving dik orde, had het al over dat prachtshot en zo zitten er wel meer, camerawerk en muziek ook vrij weinig op aan te merken. Ook de cast mag er wezen.
Las net wat over Dead Rising (nare game overigens), deed het me inderdaad aan denken.
Uitstekende zombie-film. Valt een beetje moeilijk te benoemen wat ik er minder aan vond. Misschien verwachtte ik wat meer bij het eindgevecht, misschien komt het door het toch nog ruime groepje dat daar vastzit (geeft natuurlijk wel ruimte voor meer casualties, maar focussen op een erg selecte groep kan soms ook fijn uitpakken). Of heel misschien mis ik de stereotype actie-held (die moeiteloos en met pit ze een voor een neer zou maaien) wel meer dan ik wil toegeven. Ik weet het niet, herziening zal het hopelijk 'vertellen'.
Toch een ruime 4*
Freakshow79
Uitstekende remake van het orgineel
In tegenstelling tot veel anderen vind ik de rennende zombies juist wel iets toevoegen aan dit soort verhalen. Voor mij begint dan echt de adrenaline kick. (tuurlijk heeft de slome zombie ook zn charme)
Eigenlijks vanaf de openingsscene weet de film het tempo lekker vast te houden, met hier en daar wat droge humor. En natuurlijk veel gore.
Ik heb em al 10-tallen keren gezien en hij kan niet zakken. van 4 naar 4.5*
Topvermaak
Vandaag nog eens gekeken (ze zenden hem nog steeds uit op Film1) en het blijft gewoon een pareltje van een film. Het einde van film terwijl de aftiteling begint te lopen is gewoon geniaal. Ik heb nog nooit van een film de volledige aftiteling gezien maar bij deze wel. Het is ook een aftiteling die je niet mag missen want anders mis je een belangrijk stuk.
AC1
Ik heb nog nooit van een film de volledige aftiteling gezien
De jeugd van tegenwoordig heeft gewoon geen respect meer!
De jeugd van tegenwoordig heeft gewoon geen respect meer!
Respect voor ?
Annickje
Dit is een van mijn favorieten films
Vooral de actie was goed en het verhaal erg vermakelijk.
Ving Rhames speelt een leuke rol
En in het winkelcentrum is tof!
Ik heb de film al 5 keer gezien
puckb96
Wel een (het spijt me) komische horrorfilm van Zack Snyder als debuut wat dan natuurlijk zijn slechtste film is. Maar ja, de toekomst (300, Watchmen, Sucker Punch, Legend Of The Guardians) zijn er ook en dat waren topfilms.
Vind deze wel leuker dan de originele versie
AC1
Of Sucker Punch en de uilenfilm topfilms zijn valt nog af te wachten, puck.
Freakshow79
Aan de trailers te zien hebben ze zeker potentie. Maar het zijn en blijven trailers en die zijn altijd "fantastisch" . Maar wat betreft de andere 2 en natuurlijk dit pareltje mogen we er vanuit gaan dat ze minstens 3* gaan scoren.
Of ik eet mijn laptop op
dominion
echt een top film
heb nog nooit zo een goeie zombie film gezien hij is superspannend en met het bloed wordt ook niet zuinig gedaan
de zombies zien er realistisch uit en ze gedragen ze toch anders dan ze gedragen in de meeste zombie films hier rennen ze inplaats van dat ze slaapwandelen dat het toch een beetje orgineel uitgewerkt wordt
Butchers
Normaal gezien ben ik niet zo voor zombie films, buiten deze en Planet Terror dan. Gaaf verhaal en leuke zombies. En gho wat een geweldige scéne als ze plezier in dat winkelcentrum hebben en als ze die zombie's neerknallen op dat dak. Geweldig om te zien. Zeer leuke film met slechts één minpunt. Het is best voorspelbaar op veel momenten. Dat einde bijvoorbeeld.
AC1
Dat voorspelbare is de bedoeling (zoals het binnenlaten van die vrouw die al zombie was). De film heeft ook een (zelf)bewuste B-film toon.
Tristan Scelso
Goede "remake" van de 1978 originele versie! Oude film in een nieuw jasje. Als je de oude versie hebt gezien dan zeker ook deze kijken!
Elineloves
'' Oh, I get it. You saw hell yesterday, and now you're scared of going to hell for all the bad things you've done. I'll tell you what, go in the stall, say 5 Hail Marys, wipe your ass, and you and God can call it even! ''
Prettig begin van de film. De indrukwekkende openingscène laat je zelfs vergeten dat hoofdrolspeler Ana een ontiegelijke sufkut is die eigenlijk al op zombie-modus leeft. Eentonig en kleurloos portret, maar ach, al snel krijg je een lekkere dosis actie te zien.
De zombies zijn ook perfect. Snel, sterk en lekker smerig. Tempo van de film is vlot, nergens kakt het in en je blijft nieuwsgierig naar meer. Goede mix tussen spanning en humor. De cast is overtuigend (ja zelfs Rhames) en de locaties zijn ook prima.
Good job, Zack Snyder!
Edit: Oh ja, kan natuurlijk niet vergeten om iets te zeggen over de allermooiste intro ooit. Schitterend.
AC1
Je bent waarschijnlijk de enigste vrouw ter wereld die Zack Snyder kan pruimen, Elineloves. Way to go!
Elineloves
Haha dat zal wel meevallen denk ik, maar Zack is toch wel een held.
Na Legend of the Guardians zullen dr wel wat bijgekomen zijn denk ik
Elineloves
Ik weet het niet, ik oordeel al voordat ik hem gezien heb, maar hij lijkt me slaapverwekkend. Te weinig horror naar mijn smaak.
Chrisseh
Heerlijke film. Ik ben op zich niet zo van de horror, maar een zombie-flick zo nu en dan werkt toch voor mij. En dan al helemaal als het zo'n adrenaline tour-de-force is van Snyder. Lekker spannend, goede dreigende sfeer, veel actie. Een paar stukjes vindt ik een beetje té (de 'zombie-babie' scène), maar dat mag de pret niet drukken.
Showey
Ik ben eigenlijk helemaal geen horrorkenner, sterker nog, als ik twee horrorfilms per maand kijk is het veel. Gister op aanraden van Jeroentjuhhh 'Dawn of the Dead gekeken.
Film begint met Sarah Polley en al gauw wordt de spanning er in gebracht, maar dit was alleen het voorstukje!
Ik vond het zelf erg spannend aan het begin, later werd dit iets minder verrassend allemaal en kon ik vaak al dingen raden. Desalniettemin bleef de film me boeien.
Later werden nog een aantal personages toegevoegd, waarin ik het wel moeilijk vond om karakters bij naam te leren kennen.
+ Cast
+ Verhaal
+ Smerigheid
+ Spanning
+ Toch wel lachwekkende stukken
- Klein beetje voorspelbaar, niet heel erg negatief.
Erg goede film!
eclipx
Daarnet voor de eerste keer gezien. Verbaast dat ik er nog nooit van gehoord heb, want deze film is van 2004.
Leuke zombiefilm, stukken beter dan bv Zombieland en Resident Evil
Soms even grappig zoals zombieland, maar soms ook even "ernstig" zoals 28 days later, i am legend
En de gore is echt subliem
4,5 en die 0,5 is omdat ik soms vind dat het verhaal soms veranderd
Al bij al, topfilm!!!
edit: na het lezen van bovenstaande posts, toch eens de aftiteling volledig bekeken, en echt... wtf!!!!!!! Nice!!!

Survival of the Dead

Dawn of the Dead
1978

Night of the Living Dead
1968

Dat hebben we al eens gezien: Enkele van de best beoordeelde remakes ooit

Deze wereldberoemde horrorfilms zijn alleen op SkyShowtime te bekijken

Netflix verwijdert zeer binnenkort onder meer deze films

Saw

Dawn of the Dead
Horror / Drama, 1978

À l'Intérieur
Horror / Thriller, 2007
verpleegstervluchtelingshotgunmass murderhabor car journeydepartment storeblackoutbus ridezwangerschapsterven en doodbiteto shoot deadlorry munitionbasement garage infectionguardshopping mallremakedonkere komediebloedvergietenoverlevingzombiepolitie agenthondautodoodsecurity guarddog actorgun store duringcreditsstingerzombie-apocalypsbrutal violenceblack comedy