• 9.390.350 stemmen

Dawn of the Dead (2004)

Horror / Actie | 100 minuten / 109 minuten (unrated director's cut)

Genre: Horror / Actie

Speelduur: 100 minuten / 109 minuten (unrated director's cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Sarah Polley, Ving Rhames en Jake Weber

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 29 april 2004

Plot Dawn of the Dead

"When the undead rise, civilization will fall."

Een Amerikaanse stad wordt onder de voet gelopen door een heuse zombieplaag en niemand lijkt de hongerige ondoden te kunnen stoppen. Een groep mensen, waaronder een zuster en een politieagent, besluit voor al deze waanzin te vluchten en zoekt tijdelijk hun heil in een verlaten winkelcentrum.

Flipman

Ik schaam me. Ik heb in mijn film top tien en in recensies van gerelateerde films honderduit gesproken over deze film, maar er nog geen recensie over geschreven.

Ik heb het origineel nog steeds niet gezien, maar deze film vind ik geweldig! Ik heb hem nu op DVD en ik vind het geweldig dat ze ook (zoals in de extra's te zien is) aandacht hebben besteed aan de zombie's op een manier dat je ze in drie verschillende fasen hebt.

Fase 1: de zombies zien er nog

menselijk uit, je ziet alleen de

wonden die de zombie tot

zombie hebben gemaakt.

Fase 2: Een paar dagen of weken

later is het bloed uit de

wonden gestold en vertonen

de zombies wat meer

bleekheid. Ze gebinnen er al

slechter uit te zien, ze

verkeren al duidelijk in

beginnende staat van

ontbinding.

Fase 3: De ontbinding begint zich te

voltooien. Enorme stukken

vlees beginnen van de

zombies af te vallen, het is

nog een wonder dat ze niet

compleet uit elkaar vallen!

Verder driegen er een paar clichès in te gaan zitten, maar dan neemt de film steeds een andere wending: dingen lopen anders dan je zou verwachten. Eng was ie ook wel. Spannend zeker. En ik zal niks zeggen over het einde, behalve dat het een fantastisch einde is!

Verder is de film mooi gefilmd en gemonteerd, de make-up is, zoals ik al probeerde te zeggen, geweldig (ik hoop dat ze er een oscar voor winnen), er zit overtuigend acteerwerk en karakter in en de sfeer is super! Je hebt veel films waarin de 'goodguys' allemaal dezelfde persoonlijkheid lijken te hebben, maar dat is in deze film absoluut niet het geval!

Voor degenen die de film op DVD willen aanschaffen, er zitten een paar geweldige extra's op, vooralover de make-up en twee minifilmpjes, waar je de film wel eerst voor gezien moet hebben, eigenlijk...

Om een lang verhaal kort te maken (moet je zowat de hele tekst wissen, hèhè): 5 sterren!

En oh, nog één ding, voor de mensen die hem nog niet gezien hebben (of voor degenen die hem al hebben gezien, maar dit niet gedaan hebben): kijk de aftiteling af!

avatar van mikey

mikey

Flipman schreef:

Ik heb het origineel nog steeds niet gezien, maar deze film vind ik geweldig!

das wel jammer, de special effects in die film waren erg bijzonder maar ook heel onsmakelijk, gemaakt door ene tom savini. en hij is vandaag jarig (happy birthday tom). hij speelde nog een rolletje in deze laatste dawn of the dead. bekijk het origineel en oordeel dan nog eens over deze film!

martijn77

lees ook eens een boek (over zombies); The Zombie Survival Guide, Max Brooks. Erg vermakelijk en leerzaam voor de leek.

mikey schreef:

Het is idd wel leuk om eerst het origineel te zien en daarna deze er achter aan. Kun je lekker vergelijken.

as schreef:

Okay, mensen (mikey & as), bedankt voor jullie reacties. Maar denken jullie, dat als ik het origineel bekijk, ik de re-make minder zal vinden?

as

Er zijn grote verschillen tussen de remake en het origineel. In essentie zijn het twee totaal verschillende films. Alleen het basis idee is overeind gebleven in de remake. Just see them and have fun!

avatar van djelle

djelle

Aanvankelijk had ik gedacht dat deze remake flauwer ging zijn dan zijn origineel. Ik dacht ook dat ze teveel gingen na-apen, en dat de zombiefilm verkeerd ging gebracht zijn (té aangepast en té gecomercialiseerd...) enzoverder. Na het zien van deze nieuwste versie bleek mijn vrees onterecht.

De basis was behouden, en hij was nog steeds heel sterk qua moraal en achterliggende interessantheden. (de menselijke reacties bij dergelijke situaties enz...) Enfin, alles wat ik bij de oude versie geschreven heb. Ik ga dan ook volledig akkoord met al het positiefs van Flipman enkele posts geleden. En bovendien vond ik deze versie beter dan het origineel, wat mij bijna nooit voorvalt...

Hij presteerde beter op gebied van vermaak. Het was een beter tempo en alles was veel onderhoudender. De zombies waren ook veel angstaanjagender ondermeer door het feit dat ze precies wat vlugger waren en moeilijker om van te ontsnappen. Bij de oude versie had ik een beetje het gevoel dat ze toch supertraag zijn en jou bijna niet konden grijpen tenzij ze met heel veel rondom jou staan. De opmaakeffecten zijn ook subliem en er was veel goed gemaakte gore.

Eén van de weinige remakes die mij meer boeide dan hun origineel! Deze vermakelijke zombiefilm krijgt een flinke hap van een dikke 4 van mij. Smakelijk!

avatar van SSeagal

SSeagal

Wil nog even toevoegen dat de extra's echt super zijn. Een filmpje over hoe je zombies overleefd is geweldig, evenals de verloren tape van Andy en de nieuws verslagen. Ook de docu's over het maken van de zombies en effecten zijn echt super. Gaat mijn waardering toch een halfje omhoog. ****1/2

avatar van 3:16Cor

3:16Cor

Heerlijke Horror-Film , Veel Beter Dan Het Ouwe Film . Ze moeten er veel meer maken

avatar van Wouter

Behalve dat je ongelijk hebt, schrijf je ook nog eens rampzalig. Doe er wat aan!

avatar van djelle

djelle

Inderdaad. Dit is een zeer genietbare horrorfilm, maar het origineel is minstens even sterk. Het is gewoon een totaal verschillende stijl, maar de impact en het angstaanjagende effect enz... is zeker even groot.

SSeagal schreef:

Inderdaad, vooral The Lost Tape: Andy's Terrifying Last Days Revealed & Special Report! geven zoveel meer diepte aan de film, niet waar?

martijn77

Nog een keer met site, Een leerzaam boek voor wie de ondoden lief heeft (of niet..)

Bedankt voor de tip!

avatar van Diesel

Diesel

Zeer geslaagde remake.

Spannend, bij vlagen grappig en goed geacteerd. 3,5*

Flipman

Maar martijn77, hoeveel pagina's telt dat boek eigenlijk? En hoe duur is het?

Flipman schreef:

Maar martijn77, hoeveel pagina's telt dat boek eigenlijk? En hoe duur is het?

paperback; eurootje of 12, welgeteld 256 bladzijden, met handige zwartwit illustraties. Een leuke voor de Sint.

about the author: Max Brooks lives in NY City but is ready to move to a more remote and defensible location at a moment's notice.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Door al die vervolgen en remakes van de Dead- serie van George A. Romero wordt de serie met de dag onduidelijker.

Op upcominghorrormovies.com staat nu ook al dat er gepraat word over Dawn of the Dead 2, niet een remake van Day of the Dead, maar gewoon een vervolg op deze film ...

avatar van Phoenix

Phoenix

Geweldig! Ik zal alle knipogen naar andere flicks uit het genre wel gemist hebben maar wat een feest is deze film. Brute actie, komische intermezzo's en totale complete chaos alom.

martijn77 schreef:

Gaaf! Twaalf euro maar?! Okay! Maar moet je het dan wel via internet bestellen?

avatar van bioscoopzaal

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Dan is het goed

avatar van Wouter

Toch een half sterretje omlaag na herziening.

Goed, de eerste reel is briljant, maar het verhaal wordt toch steeds meer standaard en het geheel is toch wel wat vervelend patriotistisch.

(Nee, dan kies ik toch maar voor Romero's originele meesterwerk, dat juist enorm maatschappijkritisch is)

Chainsaw schreef:

Wie snapt het nog ?

Nou, ik snap op zich eigenlijk niet in welke volgorde ik de op stapel staande vervolgen van de Romerofilms moet zien. Land of The Dead van Romero zelf, een prequel en sequel op Day Of The Dead (Contagium) en Dawn Of The Dead 2! En ik snap het nut ook niet echt!

Goed, ik wil ze allemaal wel zien, hoor, daar niet van, maar ze mogen wel een beetje duidelijk maken wat waarop van toepassing is en welke film we eerst moeten zien. En eigenlijk lijkt het me heel erg cool om een film te zien die zich in precies dezelfde tijd als Dawn Of The Dead (de re-make), maar op een heel andere plaats en dus met heel andere karakters, krijg je zoiets als: en hoe is het de rets van de wereld vergaan? Eventueel mag die film wel gewoon niet engelstalig zijn, dat hij zich in Frankrijk of in Duitsland afspeelt, of zo! Maakt de -op stapel staande- serie toch wel wat realistischer!

Overigens, nog over de originele Dawn Of The Dead: het zal het tijdsbeeld wel wezen, maar geef mij de remake maar! Bovendien, zombies die kunnen rennen, dat vind ik zelf veel spannender dan die waggelende dingen! Mara ik moet toegeven dat ik wel denk dat ze die rennende zombies van 28 Days Later hebben afgekeken...

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Geweldige actie/horror. Prima remake imo. Alleen jammer dat ik em op een illegale dvd heb gekeken; slechte ondertiteling, die als het even uitkwam opeens van Nederlands oversprong op Engels, of die gewoonweg afwezig was. Ook de kleuren waren ver te zoeken: ik heb em in zwart/wit moeten kijken

narva77 schreef:

Ook de kleuren waren ver te zoeken: ik heb em in zwart/wit moeten kijken

In zwart-wit? Nou, ik kan me voorstellen dat dat storend is, maar misschien is het opdie manier ook wel weer wat enger! Maar aangezien de film in kleur bedoeld is lijkt het me toch dat een zwart-witversie van deze film enorm zuigt!

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Vond het wel grappig. Waarschijnlijk ben ik de enige die em zo heeft gezien!

Flipman

Ik heb de film toch een 4 gegeven: hij is heel cool, maar niet cool genoeg voor een 5.

Flipman schreef:

Als ode aan night of... misschien niet