• 9.376.274 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Sharon Spencer

Burke Dennings

Dr. Barringer

wyatt earp

Ben je er wel eens eentje tegengekomen dan?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Lexcoaster schreef:

Daar ben ik persoonlijk niet zo zeker van..

Dat maakt het kijken van horrorfilms voor mij ook extra leuk.

Die opmerking was een verwijzing naar een bericht van iemand bij The Blair Witch Project en Awake78 begrijpt precies wat ik ermee bedoel.

Dit is een van de meest indrukwekkende films die ik ooit in mijn leven gezien heb.

Zo vaak gezien maar elke keer weer ben ik onder de indruk van de acteerprestaties en de sfeer en het ongemakkelijke gevoel wat de film achterlaat, eigenlijk zoiets van deze film kijk ik niet voor mijn plezier.

30 jaar oud en nog steeds heftig.

Deze film doet wel wat een film moet doen neemt je mee op een onvergetelijk trip

jumpstylemovie

Ik probeer steeds meer in aanraking te komen met deze film. Maar steeds als ik er weer een nieuwe still van zie schrik ik een beetje en blijf ik er aan denken. Heb ik een trauma of wat

wyatt earp

Horrorfilms zijn voor 16 jarigen en ouder, en dat ben jij niet .

wyatt earp schreef:

Horrorfilms zijn voor 16 jarigen en ouder, en dat ben jij niet .

Oh nee zeker niet. Sprookjes bijv. waren vroeger gruwelijk en expliciet. Als er griezelverhalen voor kinderen worden geschreven, waarom zouden griezelfilms (horror dus) dan alleen voor 16+ bestemd zijn? Natuurlijk zijn erg veel van deze films ongeschikt voor kinderen, maar men moet het griezelgenre niet generaliseren.

'Clownhouse' is bijvoorbeeld een film die ik als kinderhorror zou classificeren.

Deze film is overgens totaal ongeschikt voor kids, daar zijn we het wel over eens denk ik.

wyatt earp

Jumpstylemovie 15 jaar, dus ik denk niet dat dat ene jaartje enig verschil maakt. Maar het gaat vooral om de beelden die horrorfilms ongeschikt maakt voor kinderen. En af en toe post iemand hier eens een bericht dat hij deze film voor het eerst zag toen hij 6 jaar was, en vervolgens nog jaren nachtmerries had. Dat is ook niet de bedoeling volgens mij. Maar deze films is inderdaad totaal niet geschikt voor kinderen, daar zijn we het over eens.

mikey

Ik was 11 of zo en ik was teleurgesteld in de horror. Maar goed daarvoor ben je kiddo.

jumpstylemovie

Ik was 10 jaar en heb hem toendertijd minstens 6 keer bekeken.

mikey

Ik pas weer toen ik 28 was. Toen vond ik hem tamelijk schokkend. Inmiddels heb ik hem bestudeerd en ongeveer 12 bekeken

jumpstylemovie

Vond je hem toen nog eng dan?

Edit: je hebt je bericht aangepast zie ik

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Op feestjes keken we altijd nightmare on elmstreet, maar als het echt te eng werd moest er altijd opeens iemand naar de wc of de chips pakken haha. Was met de exorcist trouwens niet heel anders.

wyatt earp

De eerste keer dat ik een horror keek was ik een jaar of 14, en ik was niks gewend, dus ik scheet met 10 kleuren in m'n broek. Durfde daarna amper de trap op .

jumpstylemovie schreef:

Vond je hem toen nog eng dan?

Edit: je hebt je bericht aangepast zie ik

Als kind niet. Maar er waren andere films die ik niet kon handelen. Op mijn 18e heb ik de Lift uitgezet. En op mijn 16e werd ik door mamma uitgelachen toen ik bij Burnt Offerings letterlijk achter de bank lag. En pas na mijn 13e was ik niet meer bang voor de Hulk.

avatar van erik1677

erik1677

Ik zag the exorcist voor het eerst rond mn 13e, en vondt hem toen zwaar beklemmend.

En nu bijna 20 jaar later nog steeds supereng, alleen kijk ik hem niet zoveel meer als vroeger.

avatar van Spitfire-film

Spitfire-film

Ik ben 15 en vond hem helemaal niet eng. Eerder komischhoe ze van die trap af liep (spiderwalk ofzo)

avatar van domkey

domkey

Bij mij heeft hij toch een redelijke indruk achtergelaten, Kots nog minstens 1 keer per maand groen slijm!

Lexcoaster

Ik heb de film pas geleden gezien en ij maakte toch best wel een goede indruk; al had ik er geen nachtmerries van gekregen.

avatar van Miron

Miron

De beste horror film ooit.

Zes jaar geleden gezien, en ik kijk 'm nooit meer.

avatar van Minotaures

Minotaures

Heeft die je zo geschokt dat je hem niet meer wilt zien?

avatar van Miron

Miron

Ja.

Lexcoaster

Ach, je kan toch ook een beetje overdrijven?

avatar van wibro

wibro

Overdrijven? misschien. "The Exorcist" is niettemin toch de enige horrorfilm geweest die heel lang door mijn hoofd bleek spoken. Het leverde mij zelfs na mijn 2e kijkbeurt 's-nachts toch nog de nodige hallucinaties op. Vraag niet waarom, maar het zij zo. Betekent wel dat deze film als horrorfilm bij mij zeer effectief heeft gewerkt en dus 100% is geslaagd. Voor mij is dit in ieder geval een reden om deze film te verhogen naar de maximale waardering; 5 sterren dus.

Waardering; van 4,5* naar 5,0*

Vascago

Vanavond op SCI FI channel

avatar van Lucsz

Lucsz

Ik durfde bijna niet naar huis te fietsen, nadat ik deze vorige maand in de bios zag.

avatar van erik1677

erik1677

jazekers blijft een indrukwekkende film,nog steeds na al die jaren

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Exorcist jaagt misschien iedereen de stuipen op het lijf omdat het verhaal ons geloof prikkelt. Velen zeggen niet in god en de duivel te geloven, doch niemand sluit het bestaan ervan uit, zeker ook omdat de makers erbij zeggen dat het berust op een waargebeurde case uit 1949. Blijft de beste horrorfilm ooit in mijn ogen.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Spitfire-film schreef:

In die fase zat ik ook toen ik 15 was, iets eng vinden is niet echt stoer natuurlijk.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Als je om lachfilms niet meer mag lachen, niet meer gevoelig mag zijn voor drama's en niet meer iets eng mag vinden, omdat dit niet stoer is, tsja dan ben je of een meeloper of je bent een robot.