• 9.379.403 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

moviemafketel schreef:

Ik zie een oude bron dat ze aan een remake van The Exorcist dachten?

hier

Lijkt me op zich dat er best wat mee te doen valt.

Lijkt mij dat er al genoeg exorcist-films zijn..

avatar van domkey

domkey

DonOswaldo schreef:

Lijkt mij dat er al genoeg exorcist-films zijn..

Als er een remake komt,gewoon negeren dan!

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

True dat kan, maar het is voor mij dus fijn als ze hun tijd besteden aan een nieuw thema ipv een oud concept uitmelken..

avatar van bollepeer

bollepeer

hahaha wat een film zeg.

1.5* omdat ik toch een paar keer gelachen heb.

avatar van Reinbo

Vreemd al die lage scores. Men verwacht blijkbaar iets anders. Exorcist is in beginsel natuurlijk vooral drama.

avatar van Theunissen

jordandejong schreef:

Mensen die hem hier een hoog cijfer geven zullen dat ook vooral doen doordat ze hem vroeger toen ze kind waren hem heel eng vinden. Ik wil best geloven dat dit in de jaren 70 een enge film was, maar ik heb die tijd niet meegemaakt en ben ander soort horror films gewend.

Ik denk niet dat de mensen die hem hier een hoog cijfer geven dat gedaan hebben omdat ze hem vroeger als kind gezien hebben. Anders zouden al die stemmers geboren zijn tussen rond 1970 en dat is echt niet het geval. Veel stemmers zijn juist geboren nadat deze allang gemaakt was. De film heeft waarschijnlijk van veel stemmers een hoog punt gekregen omdat het verhaal gewoon goed in elkaar steekt en dat de acteer prestaties ook best goed zijn. Zoals Reinbo het ook al aangeeft is dit meer een drama film dan een horror film.

Als je een pure horrorfilm verwacht kom je bij deze film bedrogen uit. Ik weet niet of je ooit "Rosemary's baby " hebt gezien (1968). Dat is ook een soort drama/horror film die enigszins vergelijkbaar is met deze film. In die film zat nog minder horror dan in deze maar dat was eveneens een goede en spannende film net zoals The Exorcist.

Reinbo schreef:

Precies!

avatar van rep_robert

De film is inderdaad drama.

Ik vraag me af in hoeverre het leuk is om in dit genre een drama film te maken. Wat mij betreft 1 grote mispeer.

Reinbo schreef:

Dit was denk ik ook een van de problemen met deze film. Ik ben hem namelijk gaan kijken met de gedachte een horror/thriller te gaan kijken.

Als hij volgende keer wat eerder op tv komt nog maar een keer kijken.

rep_robert schreef:

De film is inderdaad drama.

Dan houd je je bij kettingzaag horror, of wat je dan ook leuk vind..

jordandejong schreef:

Eerder jouw probleem, want er staat echt duidelijk Horror/Drama

Eerder jouw probleem, want er staat echt duidelijk Horror/Drama

Dat is ook mijn probleem want ik ben hem met de verkeerde verwachtingen gaan kijken. Misschien dat hij ooit een puntje of 2 puntjes omhoog gaat maar een top film ga ik het denk ik nooit vinden,

mikey

Dat is toch wel een gebrek: de oorspronkelijke bedoelingen van een film niet op waarde kunnen schatten. Als ik een film zie waarvan ik aanvankelijk dacht dat hij anders zou verlopen, kan ik me wel aanpassen hoor. Ga ik niet automatisch een 1 geven

chevy93

Zal hem ook zeker nog gaan herzien. Alleen niet meer 's nachts, want dan is deze film echt niet te doen.

mikey schreef:

Gelukkig zijn we niet allemaal het zelfde. Jij kan je dan aanpassen maar ik heb er dan echt een herkijk beurt voor nodig. En zoals Chevy zegt als ik hem weer eens ga kijken dan zeker niet meer 's nachts.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Had niemand dan een beetje een wat wrang gevoel dat die priester door Burstyn op hysterische wijze werd gevraagd om te helpen en uiteindelijk zichzelf ook nog eens opoffert. Werd eigenlijk door alle betrokkenen daarna wel extreem luchtig over gedaan alsof er niks gebeurd was haha.
Ik moet wel zeggen dat sommige stukjes tijdgeest of niet extreem lachwekkend overkwamen. Die demon die opeens naast het bed staat was meer een soort totempaal(misschien was het dat ook wel). Neem ook aan dat Regan geen kindjes meer kan maken. De tering, dat had dr dood alleen al kunnen veroorzaken. Soms kwamen er gewoon dingen in voor die daarna opeens weg leken of de normaalste zaak van de wereld waren. Die doktoren waren toch ook een hopie ellende bij elkaar. Elke dorpsgek ziet toch dat het meisje wat er zo bijligt niet aan een gespleten persoonlijkheid lijdt haha. Zware stem opzetten, ooooo dat moet iets mentaals zijn. Maar toch, toch lieve kijkbuismensen, is het een vermakelijk donker filmpje die voor de liefhebber van horror, humor, drama etc. goed uit te houden moet zijn. Voor ieder wat wils.

mikey

Als je nou een porno koopt (meent te kopen) en het blijkt helemaal geen porno te zijn.. dat is pas teleurstellend. Maar wanneer je de exorcist ziet voor de eerste keer.. dat is een goddelijke (duivelse) traktatie..

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

chevy93

Eerder grensverleggend, want dat is deze film wel. Veel meer dan een pionier in het horrorgenre is deze film (nog) niet.

chevy93 schreef:

Veel meer dan een pionier in het horrorgenre is deze film (nog) niet.

wat is hiervan de overtreffende trap? Uitvinder van het horrorgenre?

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

chevy93 schreef:

Wat ik me nu serieus afvraag?

Had je nu alleen maar puur horror verwacht of kijk je ook nog naar wat de film meer heeft te bieden?

avatar van bollepeer

bollepeer

mikey schreef:

jah een traktatie om eens flink te gaan lachen

chevy93

Ik heb zeker geen hakfilm verwacht. Ik had een shockerende film verwacht. Enigszins was dat ook wel zo, maar ik had meer concentratie op de demon zelf verwacht en een stuk minder dialogen.

mikey schreef:

wat is hiervan de overtreffende trap? Uitvinder van het horrorgenre?

Wat wil je hiermee zeggen?

mikey

Dat het een gekke zin is: niet zo veel meer als een pioniertje.. dan denk ik: wat wil een mens nog meer?

chevy93

Dat een film een pionier is, hoeft toch niet te betekenen dat het een goede film is?

Jawel.

Een slechte film(maker) kennen geen epigonen natuurlijk!!!

avatar van Milan07

Milan07

Ik zou er geen moeite mee hebben om een remake te maken, want het eerste uur is wel uitzitten. Hierna wordt het allemaal spannend en interressant. De film was 37 jaar geleden baanbrekend waarbij mensen kotsend de bioscoop zaal verlieten, waarschijnlijk wel Amerikanen want die zijn niks gewend.

Milan07 schreef:

waarschijnlijk wel Amerikanen want die zijn niks gewend.

Een Vietnam oorlog.

avatar van rep_robert

mikey schreef:

Tsja als er op de hoes staat dat het de beste porno ooit is en dat het uiteindelijk softerotiek blijkt te zijn dan ben je toch redelijk teleurgesteld.

Ik hoor niemand zeggen dit is de geweldigste drama ooit is trouwens. Over het pionieren gedoe, misschien is the Exorcist wel de eerste of zo, maar echt veel toppers en memorabele films heb je sowieso niet dit genre.

rep_robert schreef:

Ik hoor niemand zeggen dit is de geweldigste drama ooit is trouwens.

Daar heb ik vaak genoeg over gesproken: de priester en zijn geloof. De moeder en hoe zij er alleen voor staat, het medische drama.

Niet veel toppers later zegt niets over de pionier zelf. Dus dat is een non argument.