Genre: Komedie / Misdaad
Geregisseerd door: Blake Edwards
Met onder meer: David Niven, Peter Sellers en Robert Wagner
Gesproken taal: Frans, Engels en Italiaans
Plot The Pink Panther
"A Madcap Frolic Of Crime and Fun."
Prinses Dala verblijft in een luxe vakantieoord en zij is in het bezit van de grootste diamant ter wereld; de Pink Panther. In dit oord verblijft ook de charmante Charles Lytton die heimelijk The Phantom is, een juwelendief, en natuurlijk heeft hij zijn oog gericht op de diamant. De onnozele inspecteur Jacques Clouseau probeert de diefstal van de diamant te voorkomen en The Phantom te ontmaskeren.
Sir Charles Lytton
Insp. Jacques Clouseau
The Princess Dala
Simone Clouseau
George Lytton
Angela Dunning
Tucker
Defence Barrister (as John LeMesurier)
Saloud
Artoff
planet_of_death
Tsja... doordat Sellers niet heel vaak in beeld is, is de film niet heel goed. Op de momenten dat de onhandige inspecteur om de hoek komt kijken is het lachen, gieren en brullen geblazen.
In de vervolgen speelt Sellers de hoofdrol en daarom zijn die veel beter.
Vooralsnog 3 sterren.
Thomas83
Inderdaad, deze film is maar een opwarmertje eigenlijk, van een serie die niet eens zo heel goed is. Alleen dat deuntje wat iedereen herkent is legendarisch, net als de slapstick-rol van de onhandige Inspector Clouseau. De humor is natuurlijk extreem flauw en ook het hele plot doet sterk aan een klucht denken, maar Peter Seller brengt het allemaal met een juiste serieuze toon, wat het al leuker maakt. Sommige scènes zijn ook echt wel hilarisch, zoals die met twee mannen die zich op een hotelkamer moeten verbergen voor Clouseau en later de droge humor op het gekostumeerde feest. Vooral dat stukje met de zebra, zo flauw maar stiekem zo grappig, haha.
De bloedmooie Claudio Cardinale speelt nog een vrij grote bijrol en dot dat god. Vind haar geen geweldig actrice, maar ze is geknipt voor de rol met haar uiterlijk en koele uitstraling.
Jammer dat de film af en toe gewoon echt langdradig is, met vrij onnodige en ellenlang uitgerekte scènes die niet werken. In mijn herinnering was deze al een stuk beter.
3.0*.
dave
Tegenvaller.
Deze Pink Panther is een aaneenschakeling van veel te lange scènes, dwaze scène-overgangen en flauwe slapstick.
Het hele verhaal wordt hoe langer hoe absurder. Situaties lopen helemaal uit de hand en zorgen ervoor dat je, hoe je ook probeert, het verhaal niet meer serieus neemt.
Jammer, want met een gegeven als 'het spook' kan je toch wel iets leuk bewerkstelligen.
De typecasting daarentegen is wel geslaagd. Niven heeft een smoel die een karakter als The Phantom alle eer aandoet.
Ook Claudia Cardinale is memorabel als koele kikker.
Wederom jammer dat, vooral het personage van Niven, door het verhaal verkracht wordt.
Zijn hele persoonlijkheid word namelijk aan spaanders gehakt door hem veel te veel tekst te geven.
Laat hem liever wat scènes spelen zoals in het begin van de film, waarin je alleen zijn achterkant ziet.
Affijn, meer dan 2,5 sterren kan ik er niet aan geven.
Nomak
Inderdaad nogal een tegenvaller. Eerste deel van de film is nogal saai en dat heeft natuurlijk te maken met Peter Sellers die nauwelijks aanwezig is. In het tweede gedeelte is hij dan wat meer te zien en valt er dan gelukkig ook wat meer te lachen. Maar echt geniaal wordt het nooit. En het onoverzichtelijke verhaal helpt ook niet mee aan een fijne kijkervaring.
Er zijn veel betere en grappigere films met Peter Sellers.
Nomak
Het is natuurlijk pas de bedoeling om te stemmen als je een volledige film hebt gezien.
maerk
Slechtste Pink Panther die ik tot nu toe heb gezien.
Wat een waardeloos product, ongelooflijk. Na veel lovende woorden van mijn ouders en vage herinneringen van ander PP films, had ik hier wel zin in. Het begint dan ook goed met het gestuntel van Sellers, maar verzeilt uiteindelijk in saai gepraat en domme, niet grappige situaties. Charles en zijn neefje die zich verstopten in de hotelkamer, ik ergerde me dood. Zeer slecht, maar Sellers doet het erg goed. Ik kon heel erg om hem lachen en daar gaan mijn punten dan ook naartoe.
1,5*.
planet_of_death
Je stem is begrijpelijk. De makers expirimenteren hier nogal veel en het meeste pakt niet goed uit.
Zavo
Een teleurstelling. Veel scenes duren veel te lang en Peter Sellers vind ik ook niet echt grappig genoeg. Verder is er geen spanning of surprise, want al vanaf het begin is duidelijk wie de slechterik is (ik had eigenlijk een whodunnit-verhaaltje verwacht).
Ze hadden het bij de mooie intro moeten laten.
yeyo
Prettige farce met een spetterende finale, maar met helaas ook veel dode momenten. Niven en Cardinale zijn best aangenaam, maar Sellers is natuurlijk de echte ster van deze film en is jammer genoeg naar de achtergrond geduwd. Volgens velen hier zijn de vervolgen stukken beter en dat is ook wat ik mij meen te herinneren (heb al de films gezien toen ik een jaar of 10 was).
Driello
Tja, zoals yeyo al aangeeft,is Sellers wat naar de achtergrond gedrukt in deze film, waarschijnlijk door ateurs alsNiven en Cardinale. dat maakt de film meteen een stuk minder. Ik kijk deze films toch niet om een serieuze zoektocht te aanschouwen?Ik wil lachen en dan heb je toch echt Clousseau nodig!
Dk2008
Het kan best dat ik hier vroeger wel om kon lachen, maar dat weet ik niet meer. Zo lang geleden, bovendien had je niet al te veel keus op tv en mijn smaak is inmiddels ook wel wat veranderd. Nu weer eens bekeken en mijn indruk is erg flauw, hoop gedoe met dat bed in bed uit en de grappen zien er allemaal erg gemaakt uit, zodat ik er in ieder geval niet (meer) om kan lachen. Erg trage film verder die er overigens wel mooi uitziet. 3.0.
stefan dias
Ik geef geen score want ik heb er maar met één oog naar gekeken. is ook leuk voor de verkeerde redenen: een soort Tiny-in-de-sneeuw-nostagie. Mooie pakjes en wat een mooie vrouw die Capucine, maar niet echt onvergetelijk.
Een leuke start van de Pink Panther serie met natuurlijk een geweldige Peter Sellers.
Malli
Langdradige komedie met een grappige Peter Sellers en een oogverblindend mooie Claudia Cardinale.
Vinokourov
Ging wel, maar heel denderend vond ik The Pink Panther zeker niet. Peter Sellers als onbegrensde kluns vond ik heel flauw en wat acteerde Claudia Cardinale hier matig. Soms heeft het nog wat aardige lang uitgesponnen scenes met een hoop slapstick. Origineel is het niet, maar goed, dat was nog wel het aanzien waard.
stefan dias
oogverblindend. Ik vond Capucine anders zeker zo mooi. Wow, wat een klassew … vrouw.
Voor haar en de decors: net de helft. Voor het overige vraag ik me toch af hoe deze films destijds zoveel succes konden hebben. Vooral die toneelscène: kamer in, kamer uit, bed onder, balkon op … Zo ouderwets en veel te lang. Geef mij dan maar de Marx Brothers!
Jordi
Leuke film, zit ook netjes in elkaar. In mijn ogen wel de minst grappige Pink Panther film uit de reeks met Sellers.
Veel eye-candy in deze film
Ik geloof dat ik verliefd ben!
Sergio Leone
Matig.
Hoewel The Pink Panther genoeg moppen bevat zijn er slechts weinigen geslaagd. De gorillascène is een klassieker en de enige échte hilarische. Al wat daar aan voorafgaat is heel erg flauw en soms zelfs ergerlijk.
Het einde vind ik trouwens ook te lang aanslepen en Clouseau had beter niet in de gevangenis beland.
Peter Sellers is een uitstekend acteur en ook hier is hij de sterkhouder. Het is spijtig dat hij heel de film lang dezelfde moppen krijgt. De beste man probeert er nog wat van te maken en doet dat behoorlijk, maar kan niet verhullen dat de moppen gewoon niet goed genoeg zijn.
David Niven is goed gecast als zogenaamde meesterdief en Claudia Cardinale is de mooiste vrouw die de filmwereld ooit heeft gekend en is dus altijd leuk om naar te kijken, ook al is haar acteerwerk hier maar gewoontjes.
Alles ziet er gedateerd uit, maar dat is geen excuus voor de mindere kwaliteit van de moppen. Twee uur is trouwens ook te lang voor zulks.
2,5
De Knip
Klucht-achtig en in de tijd van Piet Bambergen c.s. vond ik die veel grappiger dan deze film:
Meneer Bungel
Tegenvallend, ik kan ook niet anders zeggen. Klucht, crime caper, kolder, alles zit er in, maar de rol van de geniale Sellers is te klein en die van verstoppertje spelen veel te groot. Niven speelt verder prima - zo'n uitgebreide openhaardscène met de scrumptious Cardinale is dan ook zeker leuk. Verder is het best mooi en verzorgd geschoten, krijgen we nog wat meer pit op het einde met een erg leuke car chase, maar dat is het dan ook wel. Of je moet nog warm willen lopen voor een heuse twist... wel weer geniaal hoe Clouseau daar (uiteindelijk) op reageert.
2,5*.
Redelijke film een inspecteur achter een succesvolle juwelendief zit. De film heeft de tand des tijds niet helemaal doorstaan, voornamelijk omdat het allemaal wat langzaam op gang komt en de scenes nogal lang uitgespeeld zijn. Op sommige momenten zeker wel grappig en ook de cast is leuk, vooral Peter Sellers als de stuntelige inspecteur Clouseau.
Tarkus
Hoewel de film nu bijna 50 jaar oud is, blijft het een leuke komedie, met Peter Sellers als de hilarische Inspecteur Clouseau.
Maar in dit geval zijn de vervolgen op deze prent nog beter dan deze eerste film, het gebeurt niet veel dat sequels beter zijn, maar is het wel degelijk zo.
Waar ik niet de remakes mee bedoel die veel later zijn gekomen.
NYSe
The Pink Panther bevat een flinterdun verhaal dat voornamelijk bedoeld lijkt te zijn om een reeks flauwe grappen te kunnen etaleren. Waarom de makers dan maar besloten hebben om zo'n enorme hoeveelheid grollen aan de volledig van enig gevoel van timing gespeende David Niven, Robert Wagner en Claudia Cardinale te geven en het genie van Peter Sellers hierbij grotendeels te ontzien is een raadsel. De laatste kreeg de verantwoordelijkheid over een handvol voorspelbare slapstick, maar voert zelfs dit op zo’n onovertroffen wijze uit dat Sellers’ afwezigheid in de overige scènes pijnlijk voelbaar wordt.
Want om eerlijk te zijn is de film maar traag in opbouw en is het script te warrig om echt meeslepend te worden. Vooral de haardvuurscène tussen Niven en Cardinale duurt maar en duurt maar. De dialogen en vertolkingen verlopen zó stroef dat het beschamend wordt om te bedenken dat de film als vehikel voor Niven bedoeld was. Het is een meesterlijk subtiele Sellers die de film nog enigszins vermakelijk houdt.
De film vraagt dringend om een nieuwe edit, met alle scènes die zich niet rondom Jacques Clouseau afspelen eruit geknipt. Ik verwacht niet dat het toch al rommelige verhaal zal er onder zal lijden.
Lennert
De reden dat deze film de score krijgt die ik hem nu toebedeel, zit hem voornamelijk in enkele buitengewoon hilarische scenes met Peter Sellers die de film echt naar een hoger niveau tillen, want tegelijkertijd is het script rampzalig en zitten er enkele tenenkrommend slechte scenes in, zoals Claudia Cardinales lied of het moment waarop Niven Cardinale aan het verleiden is (die dialogen kunnen echt niet door de beugel), waardoor de film voor een groot gedeelte toch lijdt onder jaren '60 knulligheid.
Toch, Niven en Sellers zijn beide topacteurs met heel veel flair, die een hoop scenes alsnog laten werken. Helemaal Clouseau is zo'n sympathiek personage, dat iedere scene rondom hem gewoon instant goud is. Helemaal op het einde de achtervolging door Rome is weergaloos en een absolute komedieklassieker. Jammer dat Robert Wagner een vervelend personage heeft en dat er gewoon niet genoeg Sellers in deze film te vinden is. Ik begrijp wel dat in de latere films dit probleem is aangepast, waardoor ik wel met volledig vertrouwen de vervolgen durf te gaan aanschaffen.
Ik en klassieke komedies is nogal hit (Preston Sturges) or miss (Marx Brothers, Mel Brooks). Ook bij hele beroemde zoals deze. Het is vooral aan een paar heel sterke scenes aan het einde te danken (de autoachtervolgingsscene is fraai) dat ik niet nog lager ga zitten. Best goed gemaakt, maar veel flauw kluchterig gedoe met persoonsverwisselingen en deuren.

Son of the Pink Panther

Inspector Clouseau
1968

A Shot in the Dark
1964

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

The Big Heat
Film noir / Thriller, 1953