menu

Being There (1979)

Alternatieve titels: Chance | Welkom Mister Chance

mijn stem
3,68 (568)
568 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Komedie
130 minuten

geregisseerd door Hal Ashby
met Peter Sellers, Shirley MacLaine en Melvyn Douglas

De autistische tuinman Chance brengt zijn hele leven door in het huis van een oude man in Washington. Als deze man overlijdt, staat Chance op straat zonder enige kennis van de wereld, behalve dat wat hij op tv heeft gezien. Chance komt terecht bij Eve en Ben Rand, een invloedrijke, doch gladde zakenman. Chance wordt diens vriend en vertrouweling, en Chance's uitspraken (veelal tuinmetaforen) worden opeens als grote wijsheden gezien. Naar de roman van Jerzy Kosinski.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=jOTeqjbWoC0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,0
Sergio Leone schreef:

De sfeer is aangenaam relaxed. Het naïeve ligt er soms wat dik op (het duurt erg lang vooraleer iemand doorheeft dat Chauncey Gardiner gewoon Chance the gardener is), maar zorgt voor een feelgood-gevoel.

Dat is nu precies het grote thema, de satire van de film. Niemand in de film, behalve de medicijnenman uiteindelijk, gelooft dat er iemand zo wereldvreemd is dat hij antwoordt met 'ik ben Chance, de tuinman'. In deze zin is het een allegorie voor het totale onbegrip dat er heerst tussen een autistische man, die uit het heelal lijkt te zijn gegrepen, en de opportunistische commercieel-politieke wereld dat alles wat het niet begrijpt voor wijsheid aanziet.

avatar van Baggerman
4,0
Nickon schreef:
Het feit dat een infantiel, debiel, narcistisch, sexistisch, racistisch iemand als Trump kan gekozen worden als president bewijst dat deze film zijn tijd voor was. "I am smart" "I am rich, very rich", "Amazing"... debiel en toch kiest een Amerikaan voor zo een persoon. En blijkt dat hij nog geliefd is bij vrouwen ook!


Inderdaad! De verkiezingen van Trump en ook George W. Bush (2x!!!!) maken deze film wel èrrug relevant! Dat de film niet geheel realistisch overkomt hindert niet en is juist niet relevant. Geloofwaardig is de film wel, zeker als je de geschiedenis er ook op naslaat (ik denk aan Raspoetin en Greet Hofmans). Sellers als Clouseau vind ik vaak irritant en ongrappig, maar hier vind ik hem geweldig.

Prachtig laatste shot trouwens!

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin een tuinman het huis van zijn werkgever verlaat als die komt te overlijden. Een mooi en wereldvreemd hoofdpersonage. Peter Sellers draagt de film met gemak hier in een a-typische en ingetogen rol. Subtiel grappig en de film wordt gaandeweg eigenlijk steeds leuker, waardoor de lengte ook niet zo opvalt.

avatar van jono
3,5
De simpele tuinman Chance (Peter Sellers in een van zijn laatste filmrollen) heeft in zijn leven niets anders gedaan dan tuinieren en tv kijken. Wanneer zijn werkgever overlijdt, staat hij op straat zonder enige kennis van de wereld. Als hij bij toeval terechtkomt in het huishouden van een invloedrijke zakenman, ziet men hem door zijn onbevangenheid en simpele wijsheden als een financieel genie.

Being There is een verfilming van de roman van Jerzy Kosinski en heeft met Peter Sellers de perfecte hoofdrolspeler. Ondanks het onwaarschijnlijke verhaal is de film goed genietbaar met een prachtig einde. 'I like to watch' zal voor mij nooit meer hetzelfde klinken. 3,5*

avatar van John Milton
3,5
Jammer dat Sellers niet wat ouder is geworden, blijf het een fijn acteur vinden. Net geen vier sterren maar het scheelt weinig.

avatar van Iron Maiden
3,5
Wat een acteerprestatie. Wat een einde. Wat een film.

avatar van Bob Gray
3,5
Fijne film met een geweldige Sellers als autist. Soms een beetje ongeloofwaardig dat bijna iedereen om hem heen zijn opmerkingen als briljante metaforische uitspraken opvat, en ook de romance is totaal ongeloofwaardig met als dieptepunt de masturbatie scene .

Maar verder heb ik toch wel genoten en is het echt Sellers die de gehele film draagt..

4,0
Een drama zie ik er niet in, al dacht ik dat wel even toen Chance zo maar op straat werd gezet.
Nee, het is een komedie, eigenlijk een satire op de politieke en gehaaide zakenleven die zich zo maar laat bedotten door een achterlijke man die alleen maar door eenvoudig en eerlijk te antwoorden de anderen doet ernstige, diepgaande meningen achter zijn woorden zoeken. Grappig, maar toch wat lang (niet dan het verveelt) en zeker met wat overdrijving.
Peter Sellers in de rol van zijn leven. Schitterend hoe hij al van in de openingsscene die blik in zijn ogen kan leggen die het duidelijk maakt welk soort mens hij is. Daarnaast zeker Melvyn Douglas terwijl Shirley MacLaine de meest onzekere rol heeft.
Goede, treffende enscenering. Film is precies alsof van vandaag, zijn tijd vooruit eigenlijk. Moet het beste werk van regisseur Hal Ashby zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.