• 9.369.469 stemmen

Geregisseerd door: Hal Ashby

Met onder meer: Peter Sellers, Shirley MacLaine en Melvyn Douglas

Releasedatum: 2 oktober 1980

Plot Being There

"Getting there is half the fun; being there is all of it!"

De autistische tuinman Chance brengt zijn hele leven door in het huis van een oude man in Washington. Als deze man overlijdt, staat Chance op straat zonder enige kennis van de wereld, behalve dat wat hij op tv heeft gezien. Chance komt terecht bij Eve en Ben Rand, een invloedrijke, doch gladde zakenman. Chance wordt diens vriend en vertrouweling, en Chance's uitspraken (veelal tuinmetaforen) worden opeens als grote wijsheden gezien. Naar de roman van Jerzy Kosinski.

Benjamin Rand

Sally Hayes

Johanna Franklin

avatar van vic

vic

Het boek is beter maar wel een hele goede film. Peter Selers is zo goed in deze film.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Ik heb nooit begrepen wat iedereen nou zo waanzinnig aan deze film vindt, maar ik vind Peter Sellers een irritante acteur, dus het zal wel aan mij liggen.:?

sydney

Sorry hoor, maar Peter Sellers is alles behalve irritant.

tovenaar

Ik heb het boek een aantal keer gelezen en ben erg benieuwd naar de film... iemand een idee waar ik deze kan halen?

avatar van neo

neo

1 of 2 keer per jaar wordt deze door de bcc uitgezonden.dus hij komt vanzelf nog wel een keer voorbij.

Mooi!

dan hoor ik hier vanzelf wel wanneer

sydney

Ja, werd weer eens tijd om hem te herzien. FF een videoband uit de kelder geplukt. Ik zag aan de tenniswedstrijd die daarna was opgenomen, dat de band uit het jaar 1990 stamde. Een wonder dat er nog iets opstond.

Ik vond het tijd om deze film te herwaarderen. Ik denk dat deze film 4.5 ster verdient. De manier waarop de ene miscommunicatie na de andere miscommunicatie kan leiden tot zoiets moois voor Mr. Gardiner. In ieder geval heeft het laatste gedeelte met het lopen op het water mij aan het denken gezet. Ik snap hier de filosofie nog niet van. Maar daar ga ik ff over nadenken.

Yes! Being There komt uit op dvd met Nederlandse ondertitels. 10 februari is de releasedatum. 10 pond bij play.com!! Ik heb 'm alvast besteld.

sydney

Geweldig nieuws. Ik ga hem direct op DVD bestellen. Dan kan ik die stoffige videoband weggooien.

avatar van lindastuurman

lindastuurman

Als je hem toch weggooit....neem hem dan mee 15 februari

lindastuurman schreef:

Als je hem toch weggooit....neem hem dan mee 15 februari

Dat was ik reeds van plan. Je mag hem daarna hebben, hoef ik geen zuiveringsheffing meer te betalen

avatar van narva77

narva77 (crew films)

kappeuter schreef:

Yes, hij is al uit , release-datum: 15-01-2003.

Ze hebben em al bij Bol.com, Bruna en Rodirect.

Die 8 euro bespaar ik dan maar mooi, door nog even te wachten.

Meesterlijke film. Ik moet al lachen als ik er aan denk.

Peter Sellers is zo grappig!

Het tempo van de film is niet zo hoog, maar ik heb de film ondergaan als een warm bad.

Het einde zet je aan tot nadenken.

Goodfella

Héérlijke film met een prachtige en vooral grappige en ontroerende rol van Peter Sellers. Het verhaal zit natuurlijk vol ongeloofwaardigheden maar probeert op een Mr. Deeds Goes To Town-achtige wijze een bepaald bewustzijn bij de kijker te ontwikkelen. En geloof me, het werkt fantastisch. Prachtig, ingetogen en meeslepend filmpje dit. Aanrader! Ruim 4 sterren

avatar van gotti

Leuk verhaaltje, aardige cast (Sellers steekt daar natuurlijk boven uit), leuke muziek (leek aan het begin trouwens verdacht veel op de muziek uit Kubrick's 2001: A Space Odessey....zal wel een remix zijn). Leuk filmpje dus, maar zo heel geweldig vond ik het niet. De vergelijking met Mr. Deeds vind ik trouwens niet echt geplaatst. Qua het onderwerp van het verhaal natuurlijk wel (wereldvreemde man gaat naar de buitenwereld en wordt opgravangen door erg rijke mensen), maar de uitwerking bij Mr. Deeds vond ik stukken beter. Mr. Deeds wordt een stuk frisser, luchtiger en vrolijker gebracht dan deze film. 3*

gotti schreef:

Idd een variant op Also Sprach Zarathustra van Strauss. In dit geval briljant gekozen.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Zeldzaam clevere en originele film, met een fantastische Peter Sellers, die wel geboren lijkt om Chauncey Gardiner te zijn ...
Enkel de sexuele subplots (de president en zijn vrouw, Shirley MacLaine die iets geks doet naast het bed) zijn hier niet op hun plaats, vind ik.
En de laatste scène is echt meesterlijk.
een dikke **** 4 op 5 ****

Zachery Glass

Ik denk dat dit het soort film is: één keer gezien - nooit meer vergeten. Het leuke is: je hebt géén idee van de levensloop van Chauncy. Hij is er gewoon, en dat is het. Die dialogen in deze films zijn de sterkste die ik ooit heb mogen aanschouwen in een film. En en passant geeft deze film nog gezellig een mokerslag aan het medium televisie (soms je beste vriend, soms een aquarium)

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

hey Zachary, welkom op de site, te zien aan je posts, zul je je hier snel thuis voelen.

(goeie smaak trouwens !)

Trouwens, ik zie dat je van Deinze bent, eindelijk eens een MM-lid die minder ver dan 100km van mij woont (ik ben van Kortrijk)

tovenaar

Na een aantal keer het boek gelezen te hebben, was ik bijzonder benieuwd naar de film. Peter Sellers is al zo vaak briljant geweest en in deze film moest hij wel helemaal geweldig zijn... inderdaad, dat klopte . Sellers weet echt geweldig invulling te geven aan het personage / boek. Ik ben trouwens wel benieuwd naar de visie van iedereen over de laatste scene.

avatar van Wouter

Is dat in het boek eigenlijk hetzelfde?

tovenaar

Kan het me niet herinerren dat het zo ging... (maar het is al een tijd terug).

tovenaar schreef:

Ik ben trouwens wel benieuwd naar de visie van iedereen over de laatste scene.

Chance liep in die scène over water toch? Jezus schijnt dat ook gedaan te hebben en hij werd door sommigen gezien als 'de Verlosser'. Aangezien Chance met zijn naïve en o-zo simpele aanpak zoveel succes heeft, is hij misschien wel een groot voorbeeld voor de mensen in de kringen waarin 'ie tijdelijk verkeerde. Nou weet ik de details van zijn opvattingen niet meer precies, maar volgens mij wordt nu hij gezien als een soort verlosser, iemand die wonderen verricht. De film wil denk ik aan het eind aantonen dat in sommige gevallen een 'andere' manier van denken helemaal niet zo verkeerd is, want we maken het onszelf soms wel 's érg nodeloos ingewikkeld... ofzo..

Zachery Glass

ik blijf nog steeds denken dat deze film een soort aanklacht is tegen het medium televisie. De "memorabele" quotes van Chance blijven toch de uitspraken van een totaal wereldvreemde man? Hij wéét niet eens waarover hij het heeft, het enige referentiekader dat hij heeft is de tuin (nu kan dit gaan linken aan de "tuin van Eden" - maar dat is alweer een andere interpretatie)

Wanneer hij samen rond de tafel zit met de president orakelt hij: "All is well in the garden as long as the roots are healthy." (of zoiets daaromtrent) - wél dat is gewoon totaal naast de kwestie (naar mijn idee). Die president geeft er z'n eigen interpretatie én plotseling is het een wereldstatement.

Op die manier is het makkelijk om memorabele quotes te produceren. De president is ervan overtuigd dat Chauncy in "tweede taal" spreekt, terwijl dit helemaal het geval niet is. Een bepaald soort mensen nemen nu eenmaal alles serieus

Volgende stap: Chauncy verschijnt op televisie doet alweer een paar belachelijke uitspraken én wordt gebombardeerd tot "Socrates van de twintigste eeuw". Waarom? Onderneemt de televisie één serieuze poging om hem aan een diepteinterview te onderwerpen? Néén - het blijft allemaal bij héél korte dialogen.

Nu ik erover denk - Chauncy is eigenlijk in geen enkele lange dialoog betrokken doorheen de film. Mocht er zich iemand de moeite troosten een serieuze dialoog op te zetten met The Gardener toont hij binnen de kortste keren z'n ware gelaat (verslaafde televisiekijker) - heb ik hiermee beweerd dat The Gardener een hypocriet is? Néén - hij weet immers niet beter.

Tenslotte is al z'n kennis rechtstreeks overgenomen van de televisie.

Dus mijn krakemikkige conclusie is: Mr. Chance is een boemerang recht in het gezicht van het medium televisie.

Goodfella

Mooie visie weer mister Glass! Maar 't einde dan?

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Chance is dusdanig wereldvreemd dat hij niet beseft dat hij niet op water kan lopen.

Goodfella

Maar de grap is toch juist dat 'ie wél op het water kan lopen? Of zien we die scène alleen vanuit zijn gedachten?

Zachery Glass

tsja ... dat einde, ik ben er nog steeds niet uit. Het lijkt mij wrange humor. Kosinski geloofde niet in Jezus Christus, had ook geen te optimistisch mensbeeld. Misschien probeerde hij via dit einde te zeggen dat Chauncy ook één grote illusie is, net als Christus (Ik probeer het te zien op Kosinski's manier).

Ik zeg niet dat Chauncy een illusie is. Met die illusie bedoel ik zijn "diepe dialogen". Misschien ergerde Kosinski zich mateloos aan het feit dat het publiek zo wanhopig is op zoek is naar dé waarheid, dat het daardoor een paar essentiële tussenstations "vergeet".

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Tonyvdb schreef:

Volgens mij zitten deze subplots nou eenmaal in Kosinski's boek. Niet dat een boekverfilming zich per se 100% aan de film moet houden, maar ze zijn dus wel degelijk op hun plaats.