menu

The Big Heat (1953)

Alternatieve titel: Tot het Bittere Einde

mijn stem
3,75 (250)
250 stemmen

Verenigde Staten
Film noir / Thriller
89 minuten

geregisseerd door Fritz Lang
met Glenn Ford, Gloria Grahame en Lee Marvin

Een gerespecteerd politieman pleegt zelfmoord. Er wordt geen enkele aanwijzing gevonden voor het waarom van zijn zelfmoord, maar er lijkt meer achter te zitten. De onverschrokken politierechercheur Dave Bannion verdiept zich vervolgens in de zaak, wat voor hem en zijn gezin het leven er niet makkelijker op maakt...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=dLLAspkOv3w

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van JJ_D
3,0
Ben het in feite wel eens met kappeuter. Wie van Fritz Lang slechts de beklemmende stille films kent (zoals 'Metropolis', uit zijn Duitse periode dus), zal zich verbazen over hoe Amerikaans deze film-noir aanvoelt - en dat bedoel ik louter positief. 'Gilda' is nooit veraf, maar de straffe rol van Glenn Ford deed me in feite ook aan Bogart's personage uit 'Casablanca' denken. Enfin, veel "noir"-films heb ik nog niet achter de kiezen, het zal daar wel aan liggen...

'The Big Heat' heeft een uitstekend verhaal, een vlot tempo, een passende soundtrack en goede acteurs. Het kon dus moeilijk nog fout gaan, maar helemaal meeslepen deed de film nou ook weer niet.
3,25*

avatar van 606
4,0
606
prima spannende film en goed acteerwerk.

4 sterren

avatar van Criticism
3,5
Ik heb deze via de pakketservice kunnen bekijken en daar heb ik geen spijt van gehad. Allereerst alle lof voor het acteerwerk, en dan vooral Gloria Graham ze zet echt een hele goede rol neer. De film kenmerkt zich ook door enkele harde scénes, vooral de hete koffie in het gezicht van Graham. De film heeft een vlot tempo, een prima soundtrack en goede acteurs. Maar de film had wat mij betreft iets spannender, verassender en sfeervoller mogen zijn. Hierdoor wist de film me niet echt te pakken, maar toch is het een uitstekende noir de smaakt naar meer.

3.5*

avatar van DVD-T
3,5
Mijn eerste kennismaking met het werk van Fritz Lang, dankzij de pakketservice en het smaakt zeker naar meer.

The Big Heat bevat een pakkende grimmige sfeer, al ben ik het wel met Criticism eens dat het nog wel iets sfeervoller had gemogen.Ford en Marvin zetten een erg goede prestatie neer, maar van sommige acteurs vond ik dat het wel wat over acting was, maar voor de rest was het acteerwerk dik in orde.Ik vond de film ook wat aan de korte kant en zo komen een aantal scènes wel wat gehaast over, en daar verliest de film wel wat kracht mee.Vooral de slot scène was te snel over en daarom verder ook niet echt super spannend.En het hete koffie moment is inderdaad erg memorabel.

Niet echt het kleine meesterwerk wat ik verwacht had, maar toch erg goed en vooral heel vermakelijk.

3.5*

avatar van Madecineman
3,0
Madecineman (moderator)
Geen onaardige film-noir maar toch zeker geen echte uitblinker. Vergeleken met mijn persoonlijke favorieten onder de klassiekers uit het genre The Third Man en The Killing vind ik The Big Heat vrij gewoontjes en zelfs wat saaiig. Het eerste half uur had ik zelfs het idee naar een gemiddelde Baantjer-episode te zitten kijken... En dan die kleffe jaren '50 gezinsmoraal. Gelukkig slaat de film gaandeweg wel een andere richting in en krijg je alsnog het portie femme-fatales, moord en doodslag en list en bedrog.

Moet zeggen dat ik na het zien van Metropolis eigenlijk meer verwacht had, gewoon meer een eigen smoel en wat meer buiten de gebaande wegen. Ik had ook op cinematografisch gebied echt veel meer verwacht. The Big Heat is een overduidelijke studiofilm met verder weinig spectaculaire scènes of originele cameravoering. Het ontbreken van goede locatie-opnames is voor mij (bijna) altijd een groot gemis in een film.

Nu klinkt dit misschien wat erg negatief allemaal maar uiteindelijk is de film best vermakelijk en is daarom zeker de moeite om eens gezien te hebben. Binnenkort M van Lang eens gaan opsnuffelen, kijken of die meer de verwachtingen kan inlossen.

3*

avatar van DeCol
3,5
Dankzij de pakketservice mijn eerste Lang en volgens mij ook mijn eerste film-noir. Het is me niet tegengevallen. De film komt wat traag op gang maar naarmate de film verloopt gebeuren er toch veel dingen en zijn er hele goede scènes!

Ik vind het altijd lastig om de acteerprestaties te beoordelen in wat oudere films. Het acteren van sommige personen in deze film vind ik soms nogal nep. Ik ga wel wat meer oudere films bekijken dus misschien dat ik hier dan een ander beeld van krijg. Gloria Grahame krijgt wel een pluim van mij want die deed het zeer goed.

De sfeer was goed alleen kon er wel wat meer spanning bij. Vooral naar de climax toe is er weinig spanning.

avatar van wwelover
4,0
Uitstekende Film-Noir, met een erg boeiend en spannend verhaal. Had dit eigenlijk niet verwacht na Metropolis en M, van Lang. Maar ik vond het een zeer geslaagde film. Het voelt als een typische Amerikaanse Film-noir, en de sfeer is altijd geweldig in zulke films. Ook de muziek is uitstekend. Sterke casting ook, mag zeker niet vergeten. Verbaasd me eigenlijk wel dat deze film zo 'onbekend' is hier, dacht juist dat dit een bekende film was bij velen, en hij heeft nou niet bepaald de prijzen gewonnen die ik wel verwacht had dat die zou hebben gewonnen.

4*

Vergeet voor je deze film ziet even alles wat Lang in DE heeft gemaakt en besef dat de man in Hollywood slechts films maakte op bestelling voor de grote studio's,q.q. standaardproducten dus.Neemt niet weg dat dit een uistekende noir kan worden genoemd(staat in de top 500 van TSPDT) met als origineelste trekje een held die geen cynische loner à la Bogart is ,maar een brave gezinsvader,uitstekend vertolkt door Glenn Ford.Ook Gloria Grahame doet het prima als Scarlett Johansson look-a-like die van blonde bimbo verandert in...something completely different.
De scène bij het koffiezetapparaat is nog altijd indrukwekkend.En wat een walgelijke boeventronie had Lee Marvin al als 20-er!

avatar van chevy93
3,5
Film-Noir begint zich te ontpoppen als één van mijn favoriete genres. Ook The Big Heat is een geweldige film met genoeg suspense. Hij komt wat traag op gang, maar na ruim een half uur kan het feest beginnen.
Het ene moment zit papa nog leuk een versje op te zeggen en het andere moment is mama dood door een ontplofte auto. Een erg schril contrast, zoals je die vaak ziet in dit soort films. I like it!

Er ontpopt zich een ware thriller waarin moord, bedrog en gevaar zeker niet afwezig zijn. Het mist net de scherpe randjes om echt een superfilm te zijn, maar toch zeker een meer dan alleen goede film.
4,0*

avatar van MNV2
4,0
Vince Stone: Hey, that's nice perfume.
Debby Marsh: Something new. It attracts mosquitoes and repels men.


Toch weer een sterke Film Noir van Fritz Lang, eentje die samen met Clash by Night en Scarlet Street tot de beste films behoort uit zijn Amerikaanse periode. De kracht van The Big Heat zit 'm vooral in het vlotte tempo doorheen de film en het sterke acteerwerk van de voltallige cast. Het plot verveelt dan ook werkelijk geen seconde, het wraakverhaal raast voorbij. Het wraakplot heb ik overigens al veel vaker zien terugkomen in latere films, ook in die films werden familieleden (echtgenote, kinderen, ...) van het hoofdpersonage in kwestie vermoord. Het plot zorgde er ook voor dat er opvallend veel geweld te bespeuren was met de 'hete koffie'-scène als hoogtepunt. Zoals al eerder aangehaald was het acteerwerk zeer sterk, niet alleen Glenn Ford zette een uitstekende prestatie neer als 'homicide dedective' die uit dienst treed om wraak te kunnen nemen, ook Gloria Grahame (die ik o.a. ken van In a Lonely Place en Crossfire) zette weeral een memorabele rol neer. Visueel stelde de film misschien een beetje teleur (naar de normen van een Fritz Lang-film), hoewel het schaduwspel ook hier weer (weliswaar minder nadrukkelijk) aanwezig was.

4.0 sterren

avatar van simonvinkie
3,5
Eindelijk een film van Fritz Lang die me echt goed bevalt, want dit is namelijk een zeer sterke film. Lang maakte hier een typische amerikaanse Film-Noir, die me dus erg goed beviel. The Big Heat is mede zo goed door het gigantisch vlotte tempo. De 89 minuten vliegen om. Ik snap ook de kritiek op Glenn Ford niet zo. Hij doet het uitstekend, evenals Gloria Grahame (die het ook al fantastisch deed in In a Lonely Place) Maar verder valt deze film dus erg makkelijk te waarderen. Als je een beetje een fan bent van het genre, kan ik nu al verklappen dat je dit erg goed vindt (voor de mensen die dit lezen en de film nog niet gezien hebben). De film kent een supervlot tempo, uitstekende acteerprestaties en een aantal lekker geweldadige scenes. De sfeer was ook erg sterk.

Uitstékend noirtje dus. 3,5*

avatar van Mescaline
3,5
Mescaline (moderator)
Zeer aardige Film-Noir die de tand des tijds nog goed heeft weten te doorstaan.
The Big Heat heeft genoeg spanning en het volgt elkaar in een vrij vlot tempo op.
Toch heeft The Big Heat een paar kleine min puntjes, zo vond ik bijvoorbeeld dat de band met zijn vrouw erg zoetsappig in beeld werd gebracht, je voelde bijna al aankomen dat er iets met haar ging gebeuren
Ook vond ik het een min puntje dat je vrij weinig emotie ziet als zijn vrouw net is overleden
Toch heb ik erg kunnen genieten van The Big Heat, zeker een boven gemiddelde klassieker met overtuigende bad-guys.

3,5*

3,5
Spannende en goed opgebouwde film die Glenn Ford weer in een rol van één tegen allen brengt (Remember "Blackbord Jungle"), naast andere ster "Gloria Grahame" maar ook met een nog jongere, maar uitstekend acterende Lee Marvin.
Het hoofdthema van de film is de corruptheid van het politieapparaat, een onderwerp dat nog vele keren zal worden gebracht.
Ergens vernam ik dat de film werd opgenomen in amper 29 dagen.

avatar van otherfool
3,5
Weer een behoorlijk goede Noir, gesterkt door het simpele maar aangrijpende verhaal van de detective op zoek naar de waarheid, maar vooral ook naar wraak en genoegdoening. De ontwikkeling waarin zijn vrouw het leven laat verraste me hevig, en voegt behoorlijk wat drama en intensiteit toe. Het sfeertje rond lowlifes, hoodlums en dames van discutabele reputatie is weer pakkend in beeld gebracht. In mijn ogen geen klassieker in het genre, wel ruim voldoende.

3,5*.

avatar van Dogie_Hogan
4,5
Review Blu-ray release: 'Highly recommended'.

avatar van Rosicky
3,5
Fijne film-noir die net iets te traag op gang komt. Het acteerwerk is uitstekend en de gewelddadige scènes zijn memorabel. Toch vind ik het als geheel iets te weinig om het lijf hebben. Ook vond ik het einde niet zo spectaculair als gehoopt.

avatar van BBarbie
4,0
Lekkere, ouderwetse, rechttoe-rechtaan politiefilm. Heerlijke rollen van Gloria Grahame en Lee Marvin. Film is vooral bekend om zijn fameuze scène waarin Marvin een pot gloeiend hete koffie in het gezicht van Grahame gooit. Aan de hand van Fritz Lang stijgt zelfs Glenn Ford boven zichzelf uit.

Film doet niet moeilijk en kijkt daarom lekker weg. Hij bewijst ook dat het helemaal niet nodig is voor producenten en regisseurs om zichzelf voorbij hollen in een poging om het allemaal zo ingewikkeld mogelijk te maken, zoals het tegenwoordig mode schijnt te zijn.

Zeventig jaar oud en nog prima genietbaar.

avatar van Dogie_Hogan
4,5
Interview met Genn Fords zoon Peter over zijn vader en The Big Heat in het byzonder: Youtube.

avatar van Flavio
3,0
Flavio (moderator)
Redelijke noir mist duistere cameravoering, echte spanning en een charismatische held tegen wil en dank maar daar tegenover staan een prima femme fatale en een paar grimmige scenes. Vond het complot maar matig uitgewerk, ik verwachtte toch wel iets meer na de eerste scene met de zelfmoord.

avatar van bunkerboy
4,5
film bevat veel harde scenes zoals de koffie die marvin in haar gezicht gooit , of haar pink breekt , we zijn spijtig veel meer gewoon tegenwoordig maar de dreiging en het geweld druipen van het scherm bij deze film
Zoals altijd speelt Glenn Ford geweldig en tesamen met Lee Marvin as bad guy nr 1
dit soort films maken ze gewoon niet meer (maar ja we hebben geen Glenn Ford of Lee Marvin gehalte akteurs tegenwoordig) spijtig
een aan te raden film voor wie hem nog niet gezien heeft

avatar van Insignificance
3,0
Noir van uitersten die zich gaandeweg bewijst, om daarna z'n eigen glazen in te gooien. Niet allemaal, maar wel genoeg om ergens in een grijze middenmoot weg te zakken. Het verhaaltje van een cleane cop die zich verzet tegen de corruptie in zijn stad is op zich niet al te opzienbarend, maar de verpakking biedt iets meer.

Enerzijds een onaantastbare kracht die alles in zijn macht heeft en anderzijds een ydillisch gezinnetje, waar het eenvoudige geluk van afdruipt. Dat laatste is veel te zoetsappig, maar Lang rekent er op onverbiddelijke wijze mee af. Het is zowaar schrikken wanneer de auto ontploft. In alles duidelijk een keerpunt in de film.

In eerste instantie opvallend weinig aandacht voor de directe gevolgen daarvan. Film schakelt meteen naar Bannions kruistocht en pakt daar vrij hard meedogenloos uit. Zo wordt het met recht een zwarte film, maar rondom de ontknoping gaat daar ook weer veel van verloren. Vooral als Debby nog iets te melden heeft.

En Grahame begon nog wel zo aardig. Een markant rolletje, maar wanneer ze gaat huilen wordt het minder overtuigend. Ford is dat wel, zeker in het tweede gedeelte, vinnige vent. Marvin zal me samen met de koffie het langst bijblijven. Blijkbaar had hij op jonge leeftijd ook al een forse, robuuste uitstraling. Sterke acteur.

avatar van Vinokourov
3,5
Hmm, toch een lichte teleurstelling, deze noir van Fritz Lang. Nergens zag ik iets verbluffends van deze grote regisseur, terwijl ik wel op een topper gehoopt had. The Big Heat handelt over een cop die met al zijn beste bedoelingen de corruptie en misdaad te lijf gaat. Anyway, film is nog niet eens zo onaardig, maar erg gemiddeld. Een kan koffie zorgt voor het enige opzienbarende wapenfeit.

avatar van John Milton
3,5
Vinokourov schreef:
Hmm, toch een lichte teleurstelling, deze noir van Fritz Lang. Nergens zag ik iets verbluffends van deze grote regisseur, terwijl ik wel op een topper gehoopt had. The Big Heat handelt over een cop die met al zijn beste bedoelingen de corruptie en misdaad te lijf gaat. Anyway, film is nog niet eens zo onaardig, maar erg gemiddeld. Een kan koffie zorgt voor het enige opzienbarende wapenfeit.


Ik kan me daar eigenlijk wel bij scharen, al vond ik dat Ebert in zijn review ook wel een aantal mooie kwaliteiten van deze film aanstipte. Wellicht bij herziening hoger, maar nu 3,5*

avatar van HarmJanStegenga
4,0
Fantastisch. Tot nu toe wordt Fritz Lang steeds beter. Wat een machtige film deze 'The Big Heat'. Onze Oostenrijkse vriend weet op een prachtig sfeervolle manier de corruptie binnen o.a. de politie op het scherm te toveren. Visueel imponerend en de ene na de andere sfeervolle locatie komt voorbij. Grooste cast, prachtige rol ook van Ford die blind is door wraakgevoelens. De film is erg bruut (de hete koffie in het gezicht, de ontploffende auto met Ford z'n vrouw erin) en het sterke script staat vol geschreven met uitstekende dialogen en scenes. Heb genoten van deze film-noir. Lekkere speelduur ook.

avatar van Inland Rabbit
4,0
Harde noir. Vergelijkingen met Baantjer zijn hier al gemaakt met betrekking tot het eerste gedeelte van de film en het is treffend, maar ik hou van Baantjer dus zo erg is dat niet: De lijkschouwer, de hoed op en af van Bannion en ongeloofwaardig rouwende weduwes. (detective tropes) Want ongeloofwaardig is ze vanaf het begin, Ms. Duncan. Bovendien trakteert Lange ons op een gezinsmoraaltje dat zo over-the-top is dat het al haast een sarcastische sneer naar het publiek betreft, alsof hij wil zeggen "Gadverdamme, kijk dit gezin eens gelukkig zijn, hier gaan we wat aan doen. Kijk uit!" Stilte voor de storm? Jazeker!

En wat voor storm is het! Bannion verbitterd, vastberaden en zakelijk. De bad guys echte eikels, die vrouwen slaan, praten over moord alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en meer... Qua cynisme, wereldvisie, vrouwonvriendelijkheid en hard geweld sluit dit verhaal meer aan bij een Micky Spillane boek dan een Raymond Chandler (veel poëtischer) en in dit geval is dat iets positiefs. Het is ook allemaal niet zo complex, romantisch of melodramatisch en dat kan ik enkel toejuichen. Juist die zakelijkheid en verbittering van Bannion is ook zo mooi: hij is het helemaal zat en dat mag de hele wereld weten.

Dan blijft de film vooral visueel een beetje achter, op een aantal shots na is het geen film die uitblinkt in mooifilmerij. Maar het doet wat het moet doen, gekoppeld aan de kille sfeer past het er ook wel bij. Ja, tof!


avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Ik ken Fritz Lang van M, Metropolis en Fury. Deze 'The Big Heat' komt na deze titels wel als een verrassing. De film is een film-noir, maar lijkt wel een voorbode te zijn van die latere 90's thriller met veel actie in. En toch is dit een geweldig film in het genre met een passende Glenn Ford in de hoofdrol. Lee Marvin is dan weer de bully van dienst. Met verschillende vrouwen die de film wat meer pit geven.


De film is vrij hard voor een film noir en is hoofdzakelijk de troef van deze film. Het is een boeiend verhaal, interessante personages en wat harder dan de meeste andere film noirs. Maar ik mis toch wel de echte interactie tussen een femme fatale en de protoganist in dit genre. Visueel is het ook niet zo bijzonder, al weet Lang wel wat hij doet. Een voorzichtig buitenbeentje dus, maar best wel de moeite.

4,0
Gisteren deze film bekeken op de Blu-ray disc van Indicator uit UK. Het zorgvuldig geremasterde, haarscherpe zwart-wit beeld is betoverend met een heel mooi scala aan grijstinten. Dat alleen al zorgde voor een kijkfeest. De ondertiteling bevat nagenoeg dezelfde tekst als het gesproken woord en dat keek comfortabel wanneer ik zo af en toe een gesproken woord miste of niet goed kon verstaan. Tel daarbij op dat de film omvloog en ik kom tot vier verdiende sterren.
Ik heb inmiddels meer films op Blu-ray van Indicator (via pH | Home - powerhousefilms.co.uk te bestellen) gezien en kan alleen maar zeggen dat dit een heel serieuze firma is die veel werk maakt van het uitbrengen van films op Blu-ray. Bijna altijd zit er een prachtig boekje bij met uitgebreide wetenswaardigheden over de betreffende film en op de disc staan altijd veel extra's. Alle films zijn adembenemend mooi qua beeldkwaliteit. Zo ook dus "The Big Heat". Een aanrader voor de fans!

avatar van Woland
4,5
Zo, dit was een noir van de betere soort. Fritz Lang zet een verhaal op de planken dat alle gebruikelijke noir-ingrediënten wel bevat, en daardoor misschien ook niet het meest verrassende verhaal ooit is, maar het zit bijzonder goed in elkaar. Dave Bannion is een hard-boiled detective die op onderzoek uitgaat na de zelfmoord van een collega die niet brandschoon blijkt te zijn. Al snel blijkt er meer achter te zitten, en wordt hij ook van de officiële kant tegengewerkt aangezien de lokale georganiseerde misdaad z'n tentakels ook hoog in de politiemacht heeft zitten. Vele verwikkelingen volgen, met moord en doodslag tot gevolg, welig tierende corruptie, en ook een aantal maffia-molls waar meer achter blijkt te zitten dan je wellicht in eerste instantie verwacht. Maar genoeg plot, want hoewel dat an sich interessant genoeg is in de film, wordt daarnaast ook bijzonder veel goed gedaan.

Fritz Lang houdt de film continu spannend zonder al te overdreven actie op te zoeken. De film ziet er goed uit, en het acteerwerk is eigenlijk zonder uitzondering sterk - al wil ik nog wel een aantal speciale vermeldingen geven aan Lee Marvin als nare henchman, en Gloria Grahame die een uitstekende moll met gewetensproblemen neerzet. De sfeer is zoals het een noir betaamt, waarbij de verreikende invloed van de misdaad een beklemmende atmosfeer geeft. Weliswaar een paar harde scenes, maar uiteindelijk loopt de film vrij goed af (Hays code?) en is het ook weer niet zo aartsdonker als sommige andere noirs die ik gezien heb. Een sterke noir, een fijne politiefilm, die misschien niet superorigineel is maar wel bijzonder goed in elkaar is gezet. Weet je wat, ik rond het naar boven af.

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin het onduidelijk is waarom een agent zichzelf van het leven heeft beroofd. Op zich een redelijk standaard film-noir, maar op veel punten meer dan degelijk uitgewerkt. Simpelweg een goed verhaal dat naarmate de film vordert in spanning weet te stijgen. Hier en daar best gewelddadig (zeker voor die tijd). Leuk om ook een redelijk jonge Lee Marvin te zien, maar het is Gloria Grahame die de scenes weet te stelen. Een nipte 4.0 sterren.

3,5
TMP
Een zeer behoorlijke film-noir. Het plot is redelijk standaard en zorgt er nou niet meteen voor dat je op het puntje van je stoel zit, maar het weet de aandacht goed vast te houden. Het acteerwerk is zeer behoorlijk en de dialogen zijn sterk. Geen topper, maar wel de moeite waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:20 uur

geplaatst: vandaag om 20:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.