• 9.381.590 stemmen

Brimstone (2016)

Western / Thriller | 148 minuten

Genre: Western / Thriller

Alternatieve titel: Koolhoven's Brimstone

Oorsprong: Nederland / Frankrijk / Duitsland / België / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Dakota Fanning, Guy Pearce en Emilia Jones

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Portugees

Releasedatum: 12 januari 2017

Plot Brimstone

"Retribution is coming"

De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terug vecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Wat is jouw rol eigenlijk bij deze film Wouter?

Ze bestaan nog

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Jajaja, ik weet inmiddels meer.

avatar van DeCol

DeCol

Tegenvaller.

Gezien de reacties had ik best wel wat verwachtingen van deze film. Vooraf wel zo weinig mogelijk inhoudelijk gelezen. De manier hoe het verhaal wordt verteld vind ik interessant. Het werken met hoofdstukken (wat Tarantino bijvoorbeeld al vaker heeft gedaan) werkt in deze film. Extra aangenaam is dat ze elkaar niet opvolgen qua tijd, maar in hoofdstukken 2 en 3 juist terug gaan in de tijd. Desondanks wordt het bij elk hoofdstuk minder. Hoofdstuk 1 blinkt uit in sfeer en spanning. In hoofdstuk 2 wordt al wat meer duidelijk wat de relaties onderling zijn. Daarna gaat het helaas bergafwaarts. Met 2,5 uur is het best een lange film, maar het voelt niet als een lange zit. Ik bleef benieuwd naar het einde. Ondertussen was ik me wel aan het ergeren aan de vele strafscenes en is de rol van Kit Harington vrij overbodig. Het einde viel me echt tegen. Had origineler gemogen en zag er ontzettend nep uit.

Dakota Fanning en Emilia Jones heel sterk geacteerd! Van Guy Pearce ben ik wat minder kapot. Op het camerawerk heb ik niets aan te merken. Af en toe heel mooi geschoten zelfs.

Kortom, genoeg goede ingrediënten en het eerste hoofdstuk van de film beloofde wel wat. Daarna zwakt het echter flink af en weet het einde ook niet te compenseren om er een goed gevoel aan over te houden.

mjk87 schreef:

Wat is jouw rol eigenlijk bij deze film Wouter?

Deed hij niet de catering?

avatar van Quentin

Quentin

In Brussel zaten er zondag toch zo'n 15 mensen in de zaal om een uur 's middags.

Donkerwoud

Maar begrijp ik goed dat jij met een mening komt?

de grunt

Dat zal een welgevallige mening zijn Donkerwoud in jouw geval

Donkerwoud

Daarom ook kon ik mij goed vinden in het verhaal van Koolhoven over La La Land bij DWDD. (Leuk interview trouwens): Oscarnominaties 2017 - dewerelddraaitdoor.vara.nl

Maar buiten dat ben ik oprecht nieuwsgierig, bij Onderhond heb ik soms het idee: wat zou hij ervan vinden? Gewoon omdat je weet dat zijn mening geheel eigen en tegen de keer is. Soms fijn, soms wat minder plezant. (Dat houdt meestal verband met hoe je zelf tegenover de film staat..:))

de grunt

Had het gezien! Altijd goede teksten die Koolhoven. Ik heb La La Land nog niet eens gezien, maar ik had al zo'n 'voorgevoel' van een mierenzoete film volgens het slaafse Hollywood voorschrift.

Donkerwoud schreef:

Onderhond is amusant om te volgen ja... kent zijn talen, scherpe pen, maar hij is voorspelbaarder dan je denkt

avatar van rojaone

rojaone

Prima film hard en heftig, zeer mooie locaties.

avatar van Aminam019

Aminam019

Ergens wel grappig dat Koolhoven vanavond bij Dwdd hacksaw ridge "kitsch" noemt nadat hij zelf zo een film als brimstone af heeft geleverd. Heb de film inmiddels twee keer gezien en vind hem zeker niet slecht, maar vond de opmerking een beetje misplaats aangezien hij met "the reverend" èèn van de meest karikaturale bad guys ooit afleverd.

Pffff.

Misschien komt het omdat ik halverwege nog met moeite de aandacht bij de film zelf kon houden, maar deze film valt met een hoop andere dingen te vergelijken. Aleen de Tarantino angle volg ik niet zo, dan zou ik eerder voor von Trier kiezen. De naam van de regisseur gekoppeld aan de titel, de chapters, het extremere (of althans de poging tot) geweld en de serieuze toon zijn meer iets voor Trier dan Tarantino. Ravenous kwam ook een paar keer in me op, vanwege een soortgelijke setting, Pearce en de belofte van iets shockerends dat er nooit uitkwam. There Will Be Blood schemert er ook soms door, vooral in het tempo en de druilerige, vuilige sfeer. En doe er dan nog wat True Grit bij voor de volledigheid. Probleem van Brimstone is dat het aan geen enkele van deze films kan tippen, terwijl ik de meeste van de genoemde namen niet eens zo goed vond.

Eén van de grote problemen is Pearce, die eigenlijk nooit de dreiging weet uit te stralen die de film veronderstelt. De overdreven reactie van Fanning op hem voelt nergens overtuigend aan, Pearce zelf is niet creepy genoeg en er zijn regelmatig plotingrepen nodig om hen in het spoor te houden van Fanning. Zijn personage moet voor de spanning zorgen, maar Pearce weet er niks mee te doen. Als hij dan ook nog eens als een wolf gaat huilen wordt het bijna lachwekkend.

Het slome tempo in combinatie met de setting helpt ook niet mee. Ik heb weinig met het oude Amerika. De vuilige personages (ook niet geholpen door wat pijnlijke overacting van oa Kit Harington en van Houten), de krakende vloertjes of deuren in onderbelichte hutten, de druilerige immer-regenachtige omgevingen en rammelend, hobbelige huifkarren, het is mijn ding zo niet.

Ook jammer is de epiloog (of chapter 4, zo je wil). De vertelling terug in de tijd vond ik sowieso weinig toevoegen aan het verhaal (of in ieder geval niet krachtig genoeg om impact te maken - er wordt steeds veel meer geteased dan er uiteindelijk uitkomt), maar de vluchtige afsluiter waar plots nog een hoop eindes op elkaar gestapeld worden voelt aan alsof men niet voor één einde durfde te gaan. De dood van het jongetje was niet zo dramatisch als verhoopt aangezien het de rest van de film toch maar een klierig nevenpersonage was, de wraak van Fanning voelt aan als een cop out na drie chapters aan gepoogde edgy vertelling, de dood van Fanning volgt dan al twee minuten later, waardoor het lijkt alsof er alsnog een "slecht einde" aangehangen moet worden, om dan alsnog af te sluiten met een goedgemutste laatste scene waar een nieuwe generatie + empowered vrouwmens Fanning bewierrookt als iemand die altijd "in control" was (terwijl ze zich zowat het hele eerste chapter als een angstig hijgend hert gedraagt). Too much na 120 minuten slakkengang.

Lichtpuntjes waren er vooral in de vorm van de jonge actrices. Fanning was niet slecht (behalve dan in chapter 1, waar veel meer nuance en subtiliteit nodig was), George deed het goed in een klein maar lastig rolletje en Emilia Jones is de absolute uitschieter van deze film. Sterk acteerwerk voor zo'n jong iemand. Vraag me ook af hoe zij als Engelse zo overtuigend Nederlands sprak, lijkt me niet specifiek aangeleerd voor deze film?

Verder alle respect dat Koolhoven een film als deze poogt te maken. Het is een welgemeend schot naar een magnum opus, maar ik vond dat het doel serieus gemist werd. Een erg saaie film, best lelijk en met 150 minuten een véél te lange zit. Mist de hand van een auteur waardoor het al heel snel tijdens de film duidelijk werd dat de slaagkans van deze film nihil zou zijn.

avatar van wibro

wibro

Ik had deze waardering van Onderhond min of meer verwacht, maar het had natuurlijk ook een 0.5* kunnen zijn. Dus, valt het me toch nog mee.

Stephan

Ja... Op de schaal van Onderhond is dit een waar meesterwerk

Donkerwoud

Op zich doe je ergens iets goed als mensen je een eigen schaal gaan geven.

Zo heb ik ook een Trump-schaal... Dus ik weet het niet

avatar van Waverick

Waverick

Uitstekende acteerprestaties, vooral van Dakota Fanning, Guy Pearce en Emilia Jones.

Goed opgebouwd verhaal. Doordat de eerste drie hoofdstukken in omgekeerde volgorde worden vertoond, krijg je iedere keer weer belangstelling in wat er zich daarvóór heeft afgespeeld.

Waarom het van mij toch niet de volle mep krijgt, komt door 1) het expliciet vertonen van de geseling van een kind (ik kan er wel tegen om dat te zien, maar was naar mijn mening onnodig om zo direct te vertonen) en 2) de speelduur (wanneer deze een kwartier of 20 minuten was ingekort, was de film denk ik nog spannender geworden).

avatar van tbouwh

tbouwh

Herzien, beoordeling niet gewijzigd. Volle, stille zaal gister, mensen lijken inmiddels te weten waar ze naartoe gaan (vorige keer was dat wel anders). De vorige keer zat ik nog wat te rommelen met losse eindjes in de plot die langs me heen waren gegaan, doordat ik op andere dingen lette. Dat is nu allemaal wel duidelijk. Verder is het meeste hier al gezegd. Ik blijf het een ijzersterke film vinden van Koolhoven.

tbouwh schreef:
Koolhoven zelf (parafrase, ik kan de bron niet meer terugvinden): het is een film die laat zien hoe één persoon (christelijke) religie kan misbruiken. Daarmee is het nog geen algemene aanklacht.

Dat vind ik dan wel een zeer zinnige uitleg.

Stephan schreef:

Zo heb ik ook een Trump-schaal... Dus ik weet het niet

Tsja, hij is er de machtigste man van de wereld mee geworden...!

Donkerwoud schreef:

Tsja, hij is er de machtigste man van de wereld mee geworden...!

Ik hoop dat hij hier wijs mee omgaat.

Stephan

Kreeg het idee dat na de vlucht uit het bordeel verschijning van de priester enkel in haar hoofd zat en ze door haar trauma eigenlijk alle verdere slachtoffers zelf op haar geweten heeft. Haar man, haar stiefzoon en schoonvader. De prediker ligt er toch behoorlijk dood bij in die kamer na de keel-wond en bij de fik die ze steekt heb ik hem ook niet zien ontvluchten. Ja er was een priester aan het huis en aan tafel, maar 'what if' alleen ZIJ die als haar vader zag?
Als de prediker - zoals wij die zien - haar 'visie' is, snap ik de 'over the top' momenten wel beter.

Lijkt me vergezocht. Ze rijdt 's nachts ook nog naar de priester, die dan toevallig niet in z'n bed zou moeten liggen. En wanneer ze terugkomt en naar de schuur loopt ligt haar man al met z'n darmen rond z'n nek te sterven.

avatar van horizons

horizons

Eens.
Maar zoals in veel plot omschrijvingen staat: demonische priester. Dat kan zowel figuurlijk als letterlijk zijn.