• 9.380.252 stemmen

Brimstone (2016)

Western / Thriller | 148 minuten

Genre: Western / Thriller

Alternatieve titel: Koolhoven's Brimstone

Oorsprong: Nederland / Frankrijk / Duitsland / België / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Dakota Fanning, Guy Pearce en Emilia Jones

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Portugees

Releasedatum: 12 januari 2017

Plot Brimstone

"Retribution is coming"

De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terug vecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

hvdriel schreef:

- Waarom dat vreselijke einde waarin Sam het donkere woud inkijkt – het kwaad zal blijven staan, lieve kijker …

? Sam vertelt juist dat ze voelt dat Joanna/Liz over haar waakt. Dat is wat ze in het bos voelt. Daarom ook de kleine glimlach

bennie jolink schreef:

P.S. waarom zien we in de film en in de trailer de camera steeds inzoomen op die twee moedervlekjes die de dochters hebben?

Hij herkent haar als ze ouder is aan de twee moedervlekjes, cq dan weet hij het zeker.

Zwolle84 schreef:

Dus omdat de regisseur gefocust heeft op beleving in plaats van plot is het een slechte film?

Waar lees jij dat?

Waar lees jij dat?

In het enige zinnetje toelichting dat je gaf.

Zwolle84 schreef:

In het enige zinnetje toelichting dat je gaf.

Dan lees je met een andere bril denk ik. Kortom mensen die met een andere bril kijken vinden dit een goede film

Waar Zwolle84 op doelt denk ik zo

Timotei schreef:

In drie zinnen had het verhaal verteld kunnen worden, uitgesmeerd over 2,5 uur.

Om film uit jouw top 10 te nemen

Scarface:

Rise & fall van gangster.

1 zin uitgesmeerd over 170 minuten.

horizons schreef:

Waar Zwolle84 op doelt denk ik zo

Om film uit jouw top 10 te nemen

Scarface:

Rise & fall van gangster.

1 zin uitgesmeerd over 170 minuten.

Gaan we het persoonlijk maken?

Timotei schreef:

Gaan we het persoonlijk maken?

"Bierglas-emoticon"

Timotei schreef:

Dan lees je met een andere bril denk ik.

Meer met een vergrootglas, er stond niet heel veel in je bericht.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Ik vrees dat ik 'm niet in de bioscoop ga zien, maar hoe doet dit het ondertussen?

avatar van Bélon

Bélon

Enkele vragen:

Volgens mij in het 3e deel hangt een tekening of ets/gravure aan de muur waarop duidelijk wordt ingezoomd en een soort monster staat afgebeeld die mensen verslind. Vast een referentie naar de bijbel. Is dit een bestaand bekend of minder bekend werk of speciaal verzonnen voor deze film?

Aangezien ik op IMDB (nog) geen release datum voor Duitsland zie staan maar wel een Duitse distributeur (Koch Media) betekent dit dat Brimstone -zoals een Euro western betaamt- een (Duitse) dub krijgt?

avatar van de grunt

de grunt

Wel pijnlijk dat Carice even terug op aarde is gezet door twee tieners.

Zwolle84

Echt hè... Het lijkt wel alsof Koolhoven zich opeens bedacht dat hij nog geen Carice in z'n film had (kan natuurlijk niet; Nederlands) en haar maar ergens tussen gepropt heeft.

avatar van Earth

Earth

de grunt schreef:

Wel pijnlijk dat Carice even terug op aarde is gezet door twee tieners.

Carice was niet slecht, maar ik heb haar wel beter gezien.

horizons

Nu waren Fanning & Jones ook wel heel erg goed. Daar zouden veel actrices door teruggezet worden op aarde.

avatar van Corcicus

Corcicus

Ik vraag mij af in welke mood je moet zijn om Brimstone te appreciëren. Net uit de bioscoop en het leven is echt uit mij gezogen. De trailer deed een bikkelharde western vermoeden, maar het bleek een klassiek Europees incestdrama met pedante antireligieuze ondertoon waar werkelijk geen einde aan leek te komen. Nul op tien voor de actie en ook het verhaal was allesbehalve verheffend.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Corcicus schreef:
met pedante antireligieuze ondertoon

Huh?
Door het expliciet benoemen van de dominee als valse profeet, als wolfs in schaapskleren, wordt het juist geen anti religieus statement meer. Want door die bevestiging wordt tegelijkertijd bevestigd dat wat de Bijbel over valse profeten zegt dus waar is.
Let wel: het is ook geen pro-religieuze film maar dus zeker ook niet anti.

avatar van John Milton

John Milton

snotver, ik wil meelezen en praten

zo benieuwd naar wat er onder al die spoilertages staat, maar hij draait doordeweeks niet op echt praktische tijden hier. Van het weekend maar gauw zien!

avatar van tbouwh

tbouwh

Koolhoven zelf (parafrase, ik kan de bron niet meer terugvinden): het is een film die laat zien hoe één persoon (christelijke) religie kan misbruiken. Daarmee is het nog geen algemene aanklacht.
Eigen toevoeging: wel begrijpelijk dat velen dat er toch uithalen met zo'n demonisch aandoende charlatan.

avatar van tbouwh

tbouwh

En Guy Ritchie mag zich bergen

avatar van Wouter

Superlatieven voor Brimstone. Vlaamse radio Radioplus op 2u35.30 : Recensie met kleine spoilers.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

tbouwh schreef:

En Guy Ritchie mag zich bergen

Haha ja, en niemand die hem corrigeerde. Dacht eerst nog, ik zal het wel verkeerd verstaan.

avatar van mister blonde

mister blonde

mister blonde schreef:

Bij blockbusters gaat het gemiddelde wel altijd nog naar beneden, maar niet per definitie bij zo'n film.

Grappig dat inderdaad het gemiddelde op imdb heel langzaam oploopt. Nu zelfs een zeven en een half.

avatar van Macmanus

Macmanus

Matige film.

Las even het stukje van Verhoeven (User) terug. Slaat de spijker precies op de kop. Deze films wil nooit echt op gang komen. Dat zit hem vooral in het scenario. Voorspelbaarheid is vrij groot na chapter 2. Je komt veel te snel achter de relatie Fanning/Pierce. Waardoor je eigenlijk na chapter 2 al wacht op het laatste deel. Montage is een tweede pijnpunt. Het kabbelt teveel voort. De actie volle scenes springen er te weinig uit. De speelduur is nergens legitiem. Dit had beter geweest in 90 minuten zonder pretenties. Stukje met Carice die zichzelf ophangt is lachwekkend. Vreemd ook binnen de logica van het karakter. Door op te geven laat ze haar kind helemaal in handen van een gek. Ook Harrington zijn deel voelt gekunsteld aan. Met het epische wegren shot als hoogtepunt.

Is het allemaal slecht? Dat niet. Production value is hoog. Voor een best (internationaal gezien) bescheiden bedrag gemaakt voelt het groots aan. Laatste stuk in de sneeuw werkte ook wel. Shot van Joanna begin van Chapter 2 was ook mooi, mooie omgeving. Het b-randje dat de film continu heeft sprak mij het meeste aan, maar het had meer die kant op moeten gaan. Nu krijg je arthouse loomheid waar elke vorm van urgentie mist.

Geen eigen scenario en andere editor en wellicht was het wel die film geworden die het had moeten zijn.

2.5 kleine sterren.

avatar van de grunt

de grunt

Die Hugo kan mooi vertellen. Volkskrant even goed de maat genomen en Matthijs uitgedaagd om stelling te nemen. Die koos natuurlijk weer het veilige D66-antwoord: "Fascinerende film"

avatar van Bélon

Bélon

Tjsa een salaris van 5 ton -bij de publieke omroep - zou ik ook niet willen verliezen: niemand op de teentjes trappen zal z'n devies zijn

avatar van Corcicus

Corcicus

horizons schreef:

Huh?
Let wel: het is ook geen pro-religieuze film maar dus zeker ook niet anti.

Zonder die zinsnede, die helemaal op het einde tussen neus en lippen door wordt gefluisterd, had ik van een antireligieuze boventoon i.p.v. ondertoon gesproken. Wie biedt het platform waarop de duivelse show kan doorgaan? De kerk. Wat zorgt ervoor dat alle kerkgangers meegaan in de gruwelideeën van de priester? Hun christelijk geloof. Wie laat er zich gewillig in de luren leggen door een op hol geslagen TV-dominee? Puriteins Amerika. Om van de zwaar aangedikte vrouwenhaat in de Bijbel nog maar te zwijgen, die overduidelijk de motivatie en inspiratie vormt voor de priester. Er valt moeilijk omheen te gaan dat de makers hun antireligieuze sentimenten nauwelijks konden onderdrukken. De hele film lijkt hierom te draaien.

avatar van Fonzzz002

Fonzzz002

Niet geheel mijn type film. Brimstone is een film die te hard zijn best deed om schokkend te zijn waardoor het voor een groot deel meer leek te draaien om de shock-waarde dan dat ze een diepgaand verhaal om de heftige scenes heen bedachten.
De eerste helft van de film vond ik sterk in elkaar zitten: de film word in non-chronologische volgorde verteld en het draagt veel mysteries met zich mee. Het sfeertje is grimmig, maar spannend. Voornamelijk de acteerprestaties lieten zich van een goede kant zien. Zodra er echter geen mysteries meer waren merkte ik geen interesse meer te hebben in het verhaal. De vijand, waarbij ik in het begin nieuwsgierig was naar zijn achtergrond, bleek een heel eentonig personage te zijn die meer gevormd leek te zijn door alle heftige dingen die hij bereid is te doen dan dat zijn motivaties, achtergrond of het verhaal om hem heen diepgang had. Zelfs het hoofdpersonage merkte ik niet zoveel medeleven voor te hebben als de film wilde dat ik had, wat hard voelt om te zeggen geziene de thema’s die de film aankaart, maar ik merkte geen connectie met haar te hebben of nieuwsgierig te zijn naar wat er met haar gebeurde. Haar hele leven is een grote kettingreactie aan ellende en deprimerende situaties. Op gegeven moment begon de film eentonig te worden: het maakte niet uit waar ze was of wat ze deed, er ging altijd iets ellendig met haar gebeuren. Tussen alle ellende heen begon ik mij op gegeven moment af te vragen wat haar motivatie was nog te leven. Om een voorbeeld te noemen: de film The Color Purple gaat ook over een vrouw die een gruwelleven meemaakt, maar in The Color Purple merkte ik meer geïnteresseerd te zijn in het hoofdpersonage omdat ik begreep waarom ze deed wat ze deed. Er waren kleine momenten waarin zij een lach kon krijgen of er kwam iets waar ze naar uit kon kijken. In deze film was het verkrachting na verkrachting, moord op geliefde na moord op geliefde, zonder duidelijk voor ogen te hebben waarom ze in leven wilt blijven en wat ze wilt bereiken met haar leven, tot ik op gegeven moment geen belangstelling meer voor het verhaal kon tonen.
Het laatste deel van de film werd een onbedoeld grappige finale die meer weg leek te hebben van een Friday the 13th film dan een realistische Western-thriller. (Hoe heeft die priester bijvoorbeeld het keel-doorsnijden overleeft en waarom reageerde hij zo kalm toen hij levend aan het verbranden was? Dit verwacht ik van Jason Voorhees, maar niet van een film die beweert een realistische antagonist neer te zetten.)

Dat terzijde, Brimstome had een aantal goede dingen erin zitten. Zoals gezegd vond ik de eerste helft van de film verrassend sterk in elkaar zitten. Het non-chronologische verhaal speelde op slimme wijze met je kennis van het begin, waardoor ik nieuwsgierig was naar waar het opbouwde. Er zitten meerdere expliciete scenes in die de ernst van de situaties onderstrepen, zeker niet voor de gevoelige kijker bedoeld, en de wereld werd levendig neergezet. Ik had het idee naar verschillende culturen in een oud tijdperk te kijken ipv acteurs op een set.

Niet mijn film en niet iets dat ik zou aanraden, maar als je denkt het interessant te vinden dan zou een slordige uitvoering van het concept niet een reden zijn om tegen gehouden te worden.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Blij dat er iig nog iemand in Nederland is die durft te zeggen dat het niet de nieuwe Citizen Kane is...