• 9.381.629 stemmen

Brimstone (2016)

Western / Thriller | 148 minuten

Genre: Western / Thriller

Alternatieve titel: Koolhoven's Brimstone

Oorsprong: Nederland / Frankrijk / Duitsland / België / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Dakota Fanning, Guy Pearce en Emilia Jones

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Portugees

Releasedatum: 12 januari 2017

Plot Brimstone

"Retribution is coming"

De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terug vecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

avatar van McSavah

McSavah

Hoorde die interpretatie vorige week ook van beavis. Kwam bij mij tijdens het kijken niet op, maar er valt wat voor te zeggen, al valt het misschien niet met alle ontwikkelingen even goed te rijmen.

avatar van Stephan

Stephan

Onderhond schreef:
Lijkt me vergezocht. Ze rijdt 's nachts ook nog naar de priester, die dan toevallig niet in z'n bed zou moeten liggen. En wanneer ze terugkomt en naar de schuur loopt ligt haar man al met z'n darmen rond z'n nek te sterven.

Natuurlijk ligt die niet in bed. Hij is in haar hoofd. De moord op haar man is door niemand anders gezien dus kan zij dat gedaan hebben. Dat die man tegenover zijn zoon niet zegt: "she did it" kan ik me in zijn shock-toestand ook nog voorstellen.

Ach... het is grappig om er zo over door te denken. Ben het met je eens dat in pure realiteit de prediker wel erg karikaturaal is. En 'raar' reageert op zijn einde.

avatar van TomPSV

TomPSV

Geweldige film. Guy Pearce zet hier een fenomenale rol neer, terwijl Dakota Fanning en Emilia Jones eigenlijk op hetzelfde niveau acteren en dus eveneens erg uitblinken. Brimstone is gewelddadig, zeer grof zo nu en dan, maar toch zit er ook een duidelijke boodschap in de film verwerkt. Vanaf de eerste minuut zat ik er helemaal in, waarbij hoofdstuk 1 samen met hoofdstuk 2 mijn favorieten waren. Hoofdstuk 3 kakt zo nu en dan een beetje in, om bij hoofdstuk 4 weer fantastisch terug te komen in het sneeuwerige landschap waarbij ik meteen moest denken aan The Hateful Eight en The Revenant. Erg mooie beelden en de decors in de andere hoofdstukken zien er ook prachtig uit.

Hoewel de film vanaf het derde hoofdstuk wel een tikkeltje voorspelbaar wordt, vond ik het einde toch weer erg goed gekozen en ook nog vrij verrassend. 4,5*

avatar van Fikret8

Fikret8

Sterke film, heb er van genoten. Thanks Wouter.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Geweldig, ondanks de 2,5 uur aan ellende. Film steekt fantastisch in elkaar en het acteren is werkelijk subliem. Verhaal is erg indrukwekkend, zeer goed opgebouwd en prachtig in beeld gebracht.

avatar van Tolkienfan

Tolkienfan

Ben net terug uit de bioscoop en diep onder de indruk van deze film. Wat een meesterwerk van Martin Koolhoven. Mijn Oscars zijn verdeeld (helaas doet de film niet mee):

Beste film

Beste regie

Beste mannelijke hoofdrol: Guy Pearce

Beste vrouwelijke hoofdrol: Dakota Flanning

Wat speelde Guy Pearce een geweldige slechterik !!

avatar van Daniel1102

Daniel1102

Ik heb deze film gisteren in de bioscoop gezien en ik ben er nog steeds tamelijk ondersteboven van. Denkend aan een review komen er zeker ook kritiekpunten bij me op waardoor 4.5 ster misschien een wat overmoedige beoordeling is. Toch laat ik het zo, voor nu, omdat dit één van de weinige films is geweest waarmee ik zowel naar bed ben gegaan als vandaag mee opgestaan ben.

Dan denk ik: eerst het gevoel, de kritiek komt later wel.

Cikx

Gisteren in de grote zaal van het filmhuis gezien en die zat bomvol terwijl die op hetzelfde tijdstip ook in de Pathé draaide en een half uurtje later in de Euroscoop.

avatar van mikey

mikey

Ooit bij Cannibal Holocaust:

Wouter schreef:

Zelf heb ik ooit een varken geslacht in beeld. Het beest zou anders op precies dezelfde wijze geslacht zijn en is uiteindelijk gewoon opgegeten.

Ik zat gister in de bioscoopzaal en dacht meteen aan deze quote van lang geleden.

mikey schreef:

Ooit bij Cannibal Holocaust:

Mensen in de zaal brachten hier ook hun afschuw ten gehore bij dat moment, maar ongetwijfeld wel de volgende ochtend lekker aan het ei met spek.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Vreselijke scène, zelfs als je wegkijkt is het niet te doen vanwege de geluiden.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Cikx schreef:

Dit precies. Zag ooit op de Belg een docu waarin dieren werden geslacht. Gewoon camera erop en tonen. Fascinerend en zou aan alle basisschoolkinderen getoond moeten worden, weten waar je eten vandaan komt. Verder is spek en ei in de ochtend erg lekker.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Ach ja, als de scène één vegetariër heeft opgeleverd is hij al gerechtvaardigd.

mjk87 schreef:

Verder is spek en ei in de ochtend erg lekker.

Ik weet het, maar dat is het voor mij niet waard als er een beest voor wordt geslacht. Maar dat is inderdaad een keuze die iedereen voor zich moet maken. Prima, zolang je maar die oogkleppen afzet en onder ogen ziet wat eraan vooraf gaat. Ben daarom blij dat deze film ook gewoon laat zien hoe het is.

avatar van Diederik58

Diederik58

Het is een geweldige film. De film raakt mij net niet hard genoeg.

Wat anderen er ook van vinden, deze film boeide mij van begin tot einde.

Godsdienstwaanzin in het kwadraat. En laten we niet doen alsof dit alleen in het "wilde westen" 19de eeuw plaats vond. Tegenwoordig worden duizenden kinderen geïndoctrineerd en vrouwen onderdrukt door zgn. predikers op de bijbelbelt. Of er sprake is van misbruik, wat denk je ... Elke kerk/geloof heeft zijn eigen door god bestuurde zonderling.

Martin Koolhoven mag trots zijn op zijn werk.

De acteurs en actrices deden het fantastisch. De beelden waren super. En dan de overweldigende muziek aan het einde van een epistel.

Iedereen heeft rechtop een mening over deze film. Maar om het af te doen met een waardering 1, dan begrijp ik niet wat je wel goed vindt...

avatar van mikey

mikey

Cikx schreef:

Ja? Zou dat de bedoeling van die scene zijn?

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Eigenlijk heeft Koolhoven 'hidden messages' in zijn film verstopt om de Nederlandse varkensvleesindustrie onder de aandacht te brengen. Je denkt wel dat het allemaal narigheid en ellende is, maar eigenlijk...

avatar van Zeriel

Zeriel

Mensen (vrouwen vooral) in de zaal reageerden op en tegen de antagonist! (Scheveningen)
Dat heb ik volgens mij nog nooit eerder meegemaakt, hoe vaak ik ook naar de bioscoop ga. Dan heb je het goed gedaan, erg goed.
Guy Pierce is meesterlijk, je gaat hem echt haten, de mensen in de zaal zeker.
Het valt me op hoe " laag " de Imdb score is nu, 7,5 slechts, ik denk dat het de Amerikanen rauw op hun dak valt hoe hun Western gekaapt is door Europeanen. En van de nostalgie van de Wilde Westen geen spaan heel wordt gelaten.
Persoonlijk was ik zelf teleurgesteld met het op zich fantastisch gefilmde the Hatefull eight, die ook de draak steekt met de Western, maar die je geen moment serieus kan nemen.....
Misschien is het wat vroeg om dit een meesterwerk te gaan noemen, maar het komt nu al aardig in de buurt. Zwaar geweldadig ja maar wat is het meesterlijk in beeld gebracht, alles is blijven hangen. En natuurlijk is het film met een duidelijke boodschap, die je er zelf uit mag halen er wordt geen spaan heel gelaten van de blanke volwassen man, in combinatie met religie, kindermisbruik, kinderen en vrouwen als lijeigenen; "the woman is the nigger of the world" zei John Lennon, en daarna volgen de dieren....

horizons

Weet iemand trouwens met zekerheid te zeggen of Emilia Jones zelf die Nederlandse zinnen spreekt of gedubbed is?

mikey schreef:

Ja? Zou dat de bedoeling van die scene zijn?

Nee, denk het niet.

horizons schreef:

Ze zegt op Twitter dat ze veel hulp heeft gehad met het Nederlands.

avatar van tbouwh

tbouwh

horizons schreef:

Dat was ze zelf hoor, ze vindt het hier al veel te leuk om Nederlands te praten Ik keek er in eerste instantie ook van op (ze is toch echt Brits), maar als er gedubbed is dan merk je dat vaak ook wel.

John Milton

hmmm ik ben nog niet helemaal overtuigd hoor, het klonk wel heel naturel

avatar van Rickazio

Rickazio

Hele vage film, kon wel (weer) merken dat het geregisseerd was door een Nederlander. De film voelt als een maaltijd zonder zout. Niet slecht maar je mist gewoon een component. Vond het ook wel erg budget door weinig special effects en veel in dezelfde scene's te blijven. Hele film speelt zich voor 90% af rondom een boerderij en rondom een 'kroeg'. Laatste chapter in de sneeuw en bij het huis voelde slecht afgeraffeld. Met name dat moment met het zoontje in de sneeuw was onrealistisch.

Lijkt wel alsof iedereen z'n stem heeft verdubbel omdat het van Nederlandse makerij is.

Rickazio schreef:
Hele film speelt zich voor 90% af rondom een boerderij en rondom een 'kroeg'.

Echt?

Hoofdstuk 1 was kerk, boerderij en omgeving van Liz haar man.
Hoofdstuk 2 was dorpje + bordeel
Hoofdstuk 3 was boerderij waar Joanna opgroeide & kerkje
Hoofdstuk 4 was tocht door sneeuw en huis aldaar.

Daarnaast maakt het eigenlijk niet uit. Een film die zijn locatie gebruikt is beter als een film die van hot naar her gaat zonder toegevoegde waarde.
Snap ook niet echt wat je hier aan special effects zou moeten toevoegen. Gigantische explosies?

Cikx schreef:

Ze zegt op Twitter dat ze veel hulp heeft gehad met het Nederlands.

Thanks! (ook aan de anderen).

Rickazio schreef:

Ik heb normaal bijzonder weinig op met Nederlandse films, dus voor mezelf sprekend is dat niet het geval. En ik betwijfel eerlijk gezegd of het publiek dat doorgaans naar de Nederlandse films die de bioscoop halen gaat, zo gecharmeerd is van Brimstone. Voor zover we dat over één kam mogen scheren, uiteraard

avatar van tbouwh

tbouwh

Hoeveel nachten heb je uiteindelijk geslapen met twijfels over je score, Jeroen?

Oh wel een nachtje of 4, heel bijzonder voor mij

avatar van Arri

Arri

De trailer van Brimstone staat vandaag op de frontpage van IMDB

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Een bad guy met een litteken in zijn gezicht. Hoe origineel.

Ebenezer Scrooge schreef:

Een bad guy met een litteken in zijn gezicht. Hoe origineel.

Heb je de film gezien?