Genre: Western / Thriller
Alternatieve titel: Koolhoven's Brimstone
Nederland / Frankrijk / Duitsland / België / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot Brimstone
"Retribution is coming"
De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terug vecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.
Donkerwoud
Wel fijn nieuws zeg! Ook omdat het wellicht stimuleert om meer van dit soort projecten van de grond te krijgen.
Arri
Best bezochte film deze week in Amsterdam
1 Brimstone (5491)
2 Allied (5116)
3 Assassin's creed (4053)
4 La la land (3492)
5 Rogue One - a Star Wars story (3491)
6 Passengers (2877)
7 Sing (2539)
8 Patriots Day (2481)
9 The bye bye man (1716)
10 Vaiana (1657)
horizons
Vue in Kerkrade afgelopen dinsdag avond, weliswaar kleinere zaal, zat op enkele plekken na vol.
tbouwh
Ik wilde afgelopen donderdag spontaan mijn tweede kijkbeurt meepakken in de Kuip na een andere film, maar dan had ik mezelf aan een nekhernia moeten helpen (voorste rij, en dat 2.5 uur lang). Toch blij dat de film het zo goed doet, want dat had ik (voor Pathé) echt niet verwacht eerlijk gezegd. Leek mij echt geen film voor het mainstream publiek dat toch met name daar komt.
de kardinaal
Ik vind de film zeer indrukwekkend.
Maar net geen sterren film.
Het is jammer genoeg weer geen Once upn a time in the west of een The good, the bad and the ugly.
Het lijkt of het hele westen in die tijd vol zat met perverse pedofielen.
Er ligt iets teveel de nadruk op dat gegeven. Maar er bestond wel degelijk slavernij met blanke vrouwen in die tijd die ontvoerd en verkocht werden.
Een ander thema van de film de hypocrisie en de waanzin van godsdienst.
Je kan het zo gek maken als je wilt. De Reverend kan ongestoord zijn gang gaan in de naam van God (iets wat speelt tot op de dag van vandaag zeker met de islam op het moment) want de mensen in zijn gemeenschap gaan mee in zijn waanzin.
Wel goed uitgediept hoe dat in zijn werking gaat.
Maar ik had liever iets meer actie gezien en wat minder thema. Meer western, minder drama.
Het is wel een film die een diepe indruk achter laat.
En zeer zeker spannend op zijn tijd. Zelfs horror elementen.
Ik blijf toch steken op vier sterren ondanks dat ik hem wel heel goed vind.
Maar ik mis net dat beetje extra. Het echte western gevoel.
Drulko Vlaschjan
Domme rechtlijnige western-thriller met een waterig horrorsausje. Waar te beginnen? Bij de slechterik van het stuk dan maar. Zelden zo'n eendimensionaal karakter gezien. Dat hij onsterfelijk was als James Bond en superder dan Superman, maakte het er niet beter op.
De toevalligheden en onwaarschijnlijkheden bleven zich opstapelen. Toen de bad guy uiteindelijk, terwijl hij levend verbrandde (wat overigens bizar snel ging, alles op de set leek met terpentine geïmpregneerd), kalmpjes een of andere debiele bijbelwijsheid opdreunde, wist ik niet of ik moest lachen of huilen.
Misschien moet ik hem nog eens herzien met de gedachte dat het een pisstake op Tarantino is. Nu ik erover nadenk, dat was het waarschijnlijk ook. Knap gedaan. Hilarisch eigenlijk. Jammer dat hij niet wat langer duurde.
mcdaktari
Het is waar ook, was bijna vergeten dat er mensen zijn waarbij alles in een film moet kloppen wil het een goeie film zijn. toevalligheden en onwaarschijnlijkheden zitten in ontzettend veel films. Voor mij moet een film vermaak zijn en toevalligheden en onwaarschijnlijkheden mogen er dan ook bij horen.
horizons
Over dat in brand vliegen: vlak van te voren kregen ze alcohol over zich heen toen ze vielen.
John Milton
Wat een stortvloed aan lijden. Ik kan me praktisch niet heugen wanneer ik zoveel puur kwaad samengebald zag in een persoon. Pearce zal buiten de opnames om vast niet in zijn rol zijn gebleven, dan was Carice er nooit voor gevallen. ?
Middagvoorstelling was trouwens compleet uitverkocht. En geen klein zaaltje.
Ik zit een beetje met de beoordeling.
horizons
Middagvoorstelling was trouwens compleet uitverkocht. En geen klein zaaltje.
Ik zit een beetje met de beoordeling.
Het was inderdaad puur kwaad maar dan is het toch fijn dat uiteindelijk liefde het kwaad overwint. .
De filosoof
Ja, ik ben ook benieuwd naar dat cijfer c.q. in welk kamp (bewonderaars of haters) hij zit. Trouwens, wat betreft die The Reverend, mede in reactie op Drulko Vlaschjan: wat ik wel aardig vond aan de film is dat het dit personage toch enige diepte leek te willen geven doordat The Reverend zelf ook lijdt doordat geen vrouw van hem houdt (zodat hij vrouwen c.q. hun kinderen wil dwingen om van hem te houden hetgeen natuurlijk niet zo werkt). Hij is zo een beetje het monster van Frankenstein welk monster mij ontroert door zijn eenzaamheid en die ging moorden vanuit die frustratie dat mensen geen contact met hem durfden aan te gaan c.q. dat mensen hem afwezen vanwege zijn angstwekkend uiterlijk. Bij The Reverend lijkt ook zoiets te spelen, maar het zwakke van de film is dan weer dat dit aspect hooguit wordt aangestipt maar niet wordt uitgewerkt, waarschijnlijk omdat The Reverend beslist geen medelijden moest opwekken maar louter 'het monster' moest verbeelden. Daarom werd ook niet duidelijk of The Reverend kwaadaardig werd omdat hij geen liefde vond of dat hij geen liefde vond doordat hij zo kwaadaardig is. Alle diepgang van dit personage verdampt daarmee.
Donkerwoud
[quote]De filosoof schreef:
Dat inderdaad, en ook dat de film daarin imho op twee gedachten hinkt: het wilde westen is een grote vrouwonvriendelijke bende, maar The Reverend is óók een abstracte, bijna metafysische figuur.Echt veel meer dan dat The Reverend heel graag zijn nageslacht wilde batsen haalde ik er uiteindelijk zelf niet uit.
Montorsi
een modernere en heel wat zwartgalligere The Night of the Hunter van Koolhoven. Helaas ook veel minder goed. Hij is intrigerend, maar heeft niet de finesse om een stapje extra te maken.
Ergens rond het einde schiet het nog van een goed naar een voldoende. Wat een rare keuze om van een ietwat subtiel personage steeds meer een eenzijdige pedofiel te maken. Die scenes dat hij dat spuug van zijn hand aflikt, en even later toen hij in de fik werd gezet, waren redelijke misperen als je het mij vraagt.
Hero-man
Het allereerste hoofdstuk begon goed, beklemmende toon en je wist dat er iets mis was. Dan begon het 'Nederlandse school' zijn intrede te doen en verloor de film de waarde die het probeerde op te bouwen. Guy Pearce was prima gecast, maar de film was een licht gewicht. Te lang dradig. Hier en daar zaten er goede stukken verstopt die de film in essentie goed wisten over te brengen, maar je moest er wel te lang voor zitten. De film had met gemak een half uur kunnen verliezen en dat had de film wellicht veel beter gedaan. Inhoudelijk had Martin een goed punt, hoe religie werd misbruikt voor het rechtvaardigen van de lusten van de mens, maar na 1x heb je het door. De film propte dit op een gegeven moment om de vijf minuten door je strot, waardoor je de empatie van de personages een beetje verloor.
tbouwh
Dinsdag dan toch de tweede keer. Flink aantal zaken die ik nog eens rustig wil herzien en eventueel ook herbeoordelen.
Bélon
Ik moest zelf ook spontaan lachen om die scene, die zag er nogal goedkoop uit qua special effects. Of dat de uiteindelijke bedoeling van Koolhoven was weet ik niet maar het was iig vermakelijk.
Maar ik zou 'm best nog een 3e keer kunnen kijken -misschien juist vanwege die vermakelijke scenes- dus de Bluray zal ik t.z.t. wel aanschaffen.
tevelenco
Soh ! Heftige film !
Grof, bruut en geweldadig.
Maar ook prachtig in beeld gebracht, spannend en overtuigend geacteerd !
De grove scene`s deden me wat denken aan Tarantino, en waren behoorlijk indrukwekkend.
En ook met de casting was niks mis.
Dakota fanning speelt haar rol met overgave en ook Guy Pierce speelt fantastisch.
De film bestaat uit 4 delen maar in deel 1 kun je Guy Pierce al wel wurgen. Erg goed gedaan.
Kortom een film die indruk maakt en niet geschikt is voor tere zieltjes.
Quentin
Prima film, maar helaas voelt dit niet aan als een prent waarin de regisseur zeven jaar van zijn leven heeft gestopt.
Na alle verhalen over mensen die de bioscoop vroegtijdig zouden hebben verlaten vanwege de gruwelijke taferelen vond ik de film nogal tam. Dan heb ik het niet per se over datgene wat er op het scherm te zien was (al viel dat ook reuze mee, al dat gezaag over brute scènes is overtrokken), maar het is vooral de emotionele impact die ontbreekt. Nadat het tweede hoofdstuk van de film verstreken is, weet de kijker grotendeels al hoe de vork in de steel zit. Daarna maken de karakters eigenlijk ook nog maar bijster weinig ontwikkeling door. Fijne scenes volgen, maar er is uiteindelijk niet genoeg drama of spanning om een speelduur van tweeënhalf uur te rechtvaardigen.
De vrouwelijke hoofdrollen zijn allen uitstekend ingevuld, met Fanning en Jones voorop, maar Pearce is beduidend minder indrukwekkend. Zijn karakter is al redelijk eenzijdig, maar vanaf de zelfmoord in de kerk begint hij wel erg te schmieren, een proces dat doorzet en een totaal overbodig hoogtepunt bereikt als hij zijn hand aflikt. Op het camerawerk van Rogier Stoffers valt in principe niet veel aan te merken, maar visueel is het uiteindelijk een tikkeltje plichtmatig en weinig onderscheidend. Dit was een originelere prent geworden als Nicolas Karakatsanis toch achter de camera had gestaan.
Natuurlijk, Brimstone is een meer volwassen film dan Koolhoven’s vorige werk en het resultaat mag best gezien worden. Maar juist de ietwat pretentieuze insteek zorgt er voor dat een stuk minder plezier te beleven valt aan deze film dan aan Oorlogswinter. Koolhoven’s vorige film was niet vrij van fouten (terwijl Brimstone een stuk gepolijster is), maar wist wel de kijker aan het scherm te kluisteren voor de gehele speelduur.
Quentin
Stijgt van plaats 8 in de bioscoop top 30 naar de vierde plek, knappe prestatie. Enige film die deze week meer binnen haalde (+2,8) dan voorheen, de rest allemaal in de min.
Ebenezer Scrooge
Hier begint het weer te zakken.
timmienoelie
Dit hield maar niet op. De film wilt zó graag 'belangrijk' zijn, maar scoort vooral hoog in zijn oppervlakkigheid en ongenuanceerde aanpak, inclusief in-your-face verwijzing naar Night of the Hunter op het eind, en, hoe kan het ook anders, de onmisbare 'chapter' aanduidingen. Domme film.
de grunt
Vind jouw recensie anders ook niet gespeend van enige verheffende inzichten.
timmienoelie
Ja, hé! Nooit beweerd 'verheffende inzichten' te bieden, gewoon een zeer beknopte, algemene omschrijving van mijn gevoel bij deze film. Moet ik anders netjes drie saaie alineaatjes volschrijven over acteerwerk, verhaal, camerawerk en soundtrack?
En een domme film betekent niet per se dat de persoon die de film waardeert ook dom is hoor. Zeker niet met zo'n coole avatar
Arri
Quentin
Damn, dat is wel een heel zielloos ontwerp, lijkt op die van Bone Tomahawk. Beeld van een showdown met vier cowboys te paard is ook misleidend, hier zit een direct-to-video smaakje aan.
Quentin
Op hoeveel schermen gaat Brimstone draaien in de VS? Dit doet toch een minimale release vermoeden, waarbij focus op VOD ligt:
"Brimstone is in select theaters and available On Demand on March 10."
horizons
Zonde. Zo'n typische poster. De poster hier op moviemeter is vele malen beter in plaats van dit generieke gebeuren. Zal wel zijn voor de grote groep mensen die in de bioscoop pas beslist welke film ze willen zien. Kit Harrington veels te groot op de poster is juist daarom. Voor de opbrengst kan ik het begrijpen, het zal wel niet goed voor de waarderingen zijn omdat mensen op basis van deze US poster iets heel anders gaan verwachten (zeker met die ruiters onder de tekst Retribution is coming... wtf).

De deels Nederlandse western 'Brimstone' van Martin Koolhoven is gratis te zien op NPO Start

Western 'Brimstone' van Martin Koolhoven vandaag te zien op televisie

Bloed op de prairie: Dit zijn de beste western horrorfilms

De drie beste films van de jarige Kit Harington (35)

Den 12. Mann
Oorlog, 2017