• 9.373.194 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

avatar van Niellus

Niellus

Teleurstellend..

Vond het een goede film maar uiteindelijk met een te mager plot.

De film heeft alles in zich om een topper te zijn; uitstekend acteerwerk, goede muziek, bijzondere scenes en het eerste uur met de zoektocht van Oh Dae-su vond ik erg vermakelijk..

Maar dan gaat het, voor mij, fout: Vanaf de scene in het Sushirestaurant waar Oh Dae-su en Mido elkaar 'ontmoeten' dacht ik al dit is zijn dochter. Hier wordt ook naar gehint, ze herkennen elkaar immers. Dit vermoeden wordt later, tijdelijk, weggenomen vanwege het verhaal dat de dochter van Oh Dae-su ondergebracht is bij Zweedse pleegouders. Toch was ik er zo'n 45 minuten voor het einde weer redelijk van overtuigd dat ze toch zijn dochter was. (de openingsscene met de vleugels en het noemen van de dochter is namelijk totaal irrelevant als de dochter verder geen rol zou spelen, maar ook dingen als de eenzaamheid van de dochter na het verliezen van der ouders en het zien van de mieren in de tram) Maar vanwege de hoge ratings (en dus mijn te hoge verwachtingen) rekende ik nog op een zieke twist, met het incestgebeuren als zijspoor eigenlijk. Als dan op een gegeven moment steeds duidelijker wordt dan de twist werkelijk het incectgebeuren betreft, is het vanaf dan wel een erg lange zit met de hele 'uitleg' die volgt.

Ik had gehoord dat Oldboy een heftige en 'onverwachte' afloop had en wellicht dat dit mijn manier van kijken naar de film enigszins beinvloed heeft.

Al met al dus een bijzondere, vakkundig gemaakte en goede film maar het gene dat ik verwachte dat hij zou doen, namelijk verassen en echt indruk maken is bij mij helaas niet gebeurd.

Tot herziening 3*

avatar van davez

davez

Moet je hier een hoog IQ voor hebben ofzo, ik snapte helemaal niets van de film. Personages,dialogen,camerawerk,muziek het deed me allemaal helemaal niets. Het plot zoals ik al eerder zei snap ik niet dus vandaar de laagste score.

avatar van LauReichenbach

LauReichenbach

Bah wat een smerige film!

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

davez schreef:

Kennelijk wel een iets hoger IQ dan dit. Sorry.

avatar van RuudC

RuudC

Ik kan me niet ontworstelen aan de indruk dat Oldeuboi gehypt wordt. Het is zeker een interessante film met een goed plot, maar het is onnodig in een ietwat ingewikkeld jasje gestoken. Daarnaast denk ik dat Oldeuboi het voor het grote publiek voornamelijk moet hebben van de schokeffecten. Ikzelf zal wel teveel afgestompt zijn om nog op te kijken van het verorberen van een levende octopus, het (vrij bloedeloze) inslaan van hoofden met een hamer en uiteindelijk incestueuze seks. Ondanks het goede acteerwerk en sterke regie, zie ik hier echter niets nieuws. Jan met de pet ziet behalve dat waarschijnlijk een zee van identieke Aziaten.

De mensen die oprecht van Oldeuboi kunnen genieten, zijn de mensen die over het algemeen Fight Club in hun top tien hebben staan. Het is niet mijn favoriet en zo zal Oldeuboi dat ook niet worden. Het plot is me niet bizar genoeg. Verder zou wat humor geen overbodige luxe zijn geweest. Het is best leuk om Oh Dae-su’s queeste te volgen en het dringt niet in 1, 2, 3 tot je door. Het is alleen wat mij betreft niet memorabel en geen top 250 notering waard.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Ik vond het een topper. Ongebruikelijk verhaal, niet wat wij in het westen gewend zijn. Ik kan me voorstellen dat de film niet bij iedereen in de smaak valt, maar je moet wel open staan voor iets 'anders'. Zeker kijken.

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik snap niet waarom deze film zo goed moet zijn!!!!!!!

Wat een ***film

avatar van stefan dias

stefan dias

tattoobob schreef:

Ik snap niet waarom deze film zo goed moet zijn!!!!!!!

Wat een ***film

Lees de commentaren. Als je per se wil weten waarom deze film zo goed MOET zijn. Misschien zou je ook eens kunnen uitleggen wat er zo *** aan is.

avatar van Film Pegasus

De film begint vrij goed met een vleugje mysterie en gaandeweg wat spanning als Oh Dae-su wil uitzoeken wat er met hem gebeurd is. Het maakt hem een interessant personage en sommige scènes zijn wel aangenaam. Ik hou wel van wraakfilms, zeker als het personage in kwestie quasi niets meer te verliezen heeft en gewoon voluit gaat in dat wraak nemen.

Het is wel wachten op een hoogtepunt dat er eigenlijk niet komt. De film kan in het begin een niveau opbouwen en dat behouden, maar ik verwachten dan toch wel een finale mokerslag. In tegendeel, de laatste 20 minuten trokken de film terug naar beneden. Jammer, omdat het net zo leuk bezig was. Dat zorgt ook wel voor een mindere score dan verwacht en blijft net in de middenmoot zitten.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Een aantal kameraden hadden me deze film aangeraden en na lang aarzelen heb ik deze film dan toch eens bekeken. Ik ben niet zo'n groot liefhebber van Aziatische films, maar deze film kon me toch bekoren.

Het verhaal is sterk en er zitten knappe wendingen in. Net als Film Pegasus had ik wel een wraakscène verwacht waarbij Oh Dae-Su Woo-Jin dood. Voor mij blijft Woo-Jin de ultieme antagonist, maar de filmmakers willen ons blijkbaar doen geloven dat Oh Dae-Su net zo slecht, zo niet, nog slechter is. Dat vond ik zeer vreemd, maar dat is misschien te verklaren bij de Koreaanse cultuur? Daarnaast zaten er ook een aantal stukken in de me niet konden boeien en de rit doorheen deze film minder interessant maken en ik had ook weinig voeling met de personages. Nergens werd ik echt in hun levensverhaal meegezogen.

Mijn conclusie is dat ik het geen film vind die de top 250 waardig is en ik hem niet snel uit eigen beweging zal herbekijken. Langs de andere kant heb ik geen spijt dat ik dezen film eens bekeken heb.

avatar van Spetie

Persoonlijke aanval verwijderd.

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Deze film in een paar woorden? Overdaad schaadt.

Poeh... Wat moet ik nou van Old Boy vinden? Ik kan niet anders zeggen dat het plot bizar is. Zonder al teveel te verklappen is deze film dan ook niet aan tere zieltjes besteed. Toch weet het controversiële verhaal, uitstekende cinematografie en prima acteerwerk mij niet continu bij de les te houden. Met én zwarte humor én surrealistisch drama én bruut geweld én controverse is het wellicht allemaal teveel van het goede.

3,5 *

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Ik zag het voor de verandering ook eens aankomen! Er wordt duidelijk gehint naar hoe het (zal) zit(ten) en dat is toch slordig. Bovendien is een dergelijke, breed uitgemeten wraakactie van iemand die als puber de fout in ging met zijn zus op degene die dit geheim verried, voor mij een brug of twee te ver. Dan kan ik wel gaan bedenken dat die Woo-Jin gewoon al gestoord van zichzelf was of zo 'gemaakt' werd, maar de verloren impact krijg ik er niet echt mee terug, m.a.w. het dramatische aspect weegt niet op tegen de andere, ruimschoots aanwezige - hier nader te benoemen - kanten;

Blijft over een vermakelijke film waarbij ik regelmatig aan Hitchcock met een portie extra goed doorbakken geweld (gave scène in de lange hal!), een perversiteitssalade en een moeilijk, mysterieus soepje moest denken. Even afrekenen? Drie sterren dan maar.

avatar van Angelo2

Angelo2

Redelijk, wat apart filmpje met een aardig verhaal maar verdiend in mijn ogen absoluut geen plekje in de 250 allertijden. Sommige scenes waren wel heftig maar niet dat ik er nou geshockeerd van raakte. Lekker over de top en met een knipoog/. Acteerwerk was verder ok . Nee had hier veel meer van verwacht. Een 6,5

avatar van Ilusion

Ilusion

davez schreef:

Ik denk dat als je een film niet snapt ,je voortaan ook beter geen cijfer meer kunt geven!

Vond het zelf een geweldige film, met een heel verrassend einde, alles steekt geweldig goed in mekaar!

avatar van laundromat

laundromat

Ja hier heb ik wel weer es zin in snel!

avatar van Spetie

Een paar offtopic berichten verwijderd.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

Niellus schreef:
Teleurstellend..

Vond het een goede film maar uiteindelijk met een te mager plot.

Tot herziening 3*

dit zegt eigenlijk alles.
kan me totaal niet inleven dat ze zeggen dat incest kan/mag (tenmiste dat is wat ik ervan begrepen heb).

2.5

avatar van panjoe

panjoe

Deze film moraliseert totaal niet (of, ten minse, dat lijkt me niet de bedoeling... stel je voor!), dus die boodschap had ik er in ieder geval niet uitgehaald.

avatar van GGMM

GGMM

Wat een rare film.

Wat een overacting op het laatst, als de hoofdpersoon een hond nadoet.

Nee, dit is niet m'n ding.

avatar van libra666

libra666

Was niet echt mijn ding, ben benieuwd naar de Hollywood versie van Spike Lee die er aan komt mss. is dat meer mijn meug. Verhaal vond ik goed alhoewel wat ver gezocht maar de uitwerking vond ik te langdradig en met momenten saai. Voorts zaten er sterke scenes tussen maar het cultuur verschil met de Koreanen kon me niet over de streep trekken

avatar van TomRayder

TomRayder

Uitstekende film met een bizarre twist aan het einde

avatar van Zinema

Vreemde vleug.

Aparte en stijlvolle wraakfilm, waarbij het mysterie dusdanig intrigeert en kippenvel veroorzaakt dat de kijker behoorlijk geboeid blijft. Tegen het einde kun je de makers makkelijk betichten van wat overdaad, maar die past prima bij de vreemde vleug die de film bedekt.

Zeer goed.

avatar van The Oceanic Six

Oldeuboi schijnt vrij bekend te zijn, maar tot voor kort had ik er nog niet van gehoord. Gelukkig is de film zeer goed bevallen, mede door het bizarre verhaal. Het begon al sterk met de 15 jaar lange gevangenschap van Oh Dae-su en de gevolgen daarvan als hij vrij komt. Maar daarna ontspint er toch wel een vrij weird verhaal dat eindigt met een gigantische climax op het einde met zijn dochter. Sterk gevonden en overtuigend gebracht. Helemaal omdat de film geweld niet schuwt. Dat levert soms vreemde stukken op, zoals Oh Dae-su die een mannetje of 25 in elkaar ramt (lekker over de top, maar wel sterk), maar ook het vrij smerige afsnijden van zijn tong.
Verder viel me op dat de film (audio)visueel erg goed in elkaar steekt. Sfeervol.

Ik ga deze film over een tijdje denk ik nog eens herkijken, benieuwd of het vanaf de eerste minuut al een logisch geheel is.

avatar van Capablanca

Capablanca

Lastig om een film uit een totaal andere cultuur te beoordelen. Vond de vechtscene in de gang erg sterk, en zo waren er meer mooie momenten. Maar wat me vooral hinderde was het totale gebrek aan method acting. Dat zijn we hier gewoon niet meer gewend...

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ik had deze film heel lang geleden eens gezien met een paar vrienden en met de aankomende remake van Spike Lee leek me het een goed moment om me hier nog eens aan te wagen. Helaas is dat wel een beetje een teleurstellende bedoening geworden. De climax zat nog in mijn achterhoofd, wat op zich geen slecht teken hoeft te zijn, maar die voorkennis zorgt er wel voor dat je snel door het schokeffect heen prikt en inziet dat het nogal gammel is allemaal. Ik bedoel, met extreem geweld, tongen die worden afgesneden en incest heb ik niet eens zoveel problemen, maar de hoeveelheid hypnose die eraan te pas moet komen om dat goed te praten is toch wel overdreven. Ik zat tegen het eind gewoon te lachen om de absurditeit van alles. Het zal het cultuurverschil wel zijn, dan. Maar toch, ook andere punten knelden: de muziek voelt goedkoop aan en de montage is af en toe schandalig. Zo'n übercoole vechtscène in de gang maakt veel goed, maar te weinig om dit filmpje nét boven een goeie middenmotor uit te trekken. Leuk, maar ik hou meer van de snackbar dan van de Chinees.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Prachtige film. De beste niet-engelse film die ik ken. Fantastisch verhaal, ontzettend absurd (de eerste keer zul je niet alles begrijpen) en zeer goede acteurs. Toen ik hem voor het eerst zag was ik onder de indruk maar ik had bepaalde dingen niet mee gekregen. Toen ik erachter kwam dat Mido zijn dochter was en dat Woo-Jin lee met zijn zus in dat klaslokaal zat (ik dacht eerst Oh Dae Su) was de tweede kijkbeurt heel anders. Nog veel beter. Wat een kracht zit er in deze film. Woo-Jin Lee is misschien wel een van de allervetste bad-guy's ooit. Zijn dood is een meesterlijk moment. De vechtscene in de hal die in 1 shot opgenomen is.... geen woorden Ook het stuk daarna waarin Oh Dae Su over straat loopt... Wat mooi, wat mooi.

avatar van JakobFugger

JakobFugger

Begint erg sterk en mysterieus. Kakt op het laast naar mijn inziens wat in, mede ook doordat ik helaas, desondanks alleraardigste plottwist, zag aankomen dat Mido zijn dochter is. Het einde in de toren kon me dan ook niet zo bekoren Verder zitten er wel goede/mooi muziekstukken in. Mede daardoor en het sterke begin toch een bescheiden 3.5*.

Als je niet hebt dat het richting het einde inkakt dan heb je hier een sterke film te pakken.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Nadat ik Oldboy jaren geleden voor het eerst zag, kon ik me enkel het begin en het eind nog wat voor de geest halen. En gisteravond bij herziening begrijp ik ook precies waarom. Oldboy heeft duidelijk drie aktes, waarvan de opening en climax redelijk staan als een huis, maar de tweede akte op den duur erg begint te slepen. De opening en het gedeelte rondom de opsluiting van Oh Dae-su wordt interessant verteld, maar is eigenlijk nog te kort. Want als Oh Dae-su wordt vrijgelaten, begint het veel te lange en warrige onderzoek naar de waarheid. Uiteraard gaat dit gepaard met een paar erg amusante en vooral visueel sterke scènes (het gevecht in one-take, bijvoorbeeld), maar over het algemeen duurt het allemaal te lang en lijkt de film soms stil te staan. De vrij memorabele sequenties, aardige stijl en tamelijk origineel uitgangspunt tillen de film gelukkig wel naar een iets hoger niveau.

3,5 sterren.

avatar van Koen87

Koen87

3 1/4 vind ik deze film waard. Vrij bizarre film waarbij je mag verwachten dat de schakerende scenes enkel een voorbode zijn. Nou blijkt niet minder waar te zijn en ontpopt de film zich tot een bijzonder geheel