• 9.379.002 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Portugees

Releasedatum: 24 januari 2002

Plot Vanilla Sky

"LoveHateDreamsLifeWorkPlayFriendshipSex"

De jonge, knappe en rijke uitgeverijmagnaat David Aames (Cruise) kan alles krijgen wat zijn hart begeert. Toch schijnt David's bekoorlijke leven niet compleet. Op een zekere avond ontmoet David de vrouw van zijn dromen (Penélope Cruz) en hij denkt dat hij misschien het ontbrekende stukje gevonden heeft. Maar een beslissend treffen met een jaloerse minnaar (Cameron Diaz) brengt David's leven plotseling uit zijn baan en stuurt hem langs een achtbaan van romantiek, seks, verdenkingen en dromen...

David Aames

Rebecca Dearborn

David's Assistant

avatar van Basiie

Basiie

Deze film heeft alles in zich.Spanning,liefde en drama.

Tom,Penelope en Cameron speelde in deze film grandioos naar mijn bescheiden mening.Het verhaal is misschien niet ijzersterk, toch doet de sfeer in de film me erg veel.Lekker surealistich ook.Na de slotscene liet de film me achter met een bijna onverklaarbare emotie.

Het meest neigend naar droevigheid.

avatar van SarahSkandar

SarahSkandar

Nogal saaie film...1,5*

avatar van niethie

niethie

Vroeger eens een keertje gezien en vond hem toen vooral erg vaag, later nog eens herkeken en toen viel alles wel zo'n beetje op zijn plaats. Het acteerwerk van Cruise was redelijk, de film ziet er vooral op visueel gebied erg mooi uit en het hele- uitgangspunt is erg sterk. Het is echter alweer veels te lang geleden dat ik hem zag, kan me een hoop dingen niet helder meer voor de geest halen plus ik moet het orgineel ook nog zien dus houd het tot die tijd maar op-

avatar van F. Gump

F. Gump

Vanilla Sky heeft in feite bijna het hele script van Abre Los Ojos overgenomen, op wat details na. Voor mij is dit echter niet noodzakelijk een reden om Vanilla Sky lager te waarderen. De acteerprestaties in deze Amerikaanse remake hebben mij positief verrast. Ik ben geen fan van Tom Cruise, maar zijn prestatie was naar mijn mening uitmuntend, ook al werd hij door veel critici bekritiseerd. Met name vanaf het moment dat zijn gezicht misvormd raakte, won hij het m.i. van Eduardo Noriega Ook Cameron Diaz zette haar personage overtuigend neer. Qua uiterlijk kwam zij wat uitdagender over dan haar evenknie uit Abre Los Ojos (Najwa Nimri), wat misschien niet helemaal bij het karakter paste. Desondanks vond ik haar rol wel wat intenser en krachtiger dan die van Nimri.
Een welverdiende 4.5*, waarvan een groot deel op het conto komt van het Spaanse origineel. Maar om een misschien wel beter kopie af te branden om het gegeven dat het script exact hetzelfde is, vind ik niet correct.

avatar van Veruca

Veruca

Parisa schreef:

Watership Down vond ik als ukkepuk ook heel vreemd dus geef niet op zou ik zeggen.

Maar in Watership Down zit tenminste een verhaal dat niet alle kanten op schiet.

avatar van v1ce

v1ce

Geweldige film!

Tom zet zijn personage uitermate goed neer: van arrogante citizen dildo tot afgetrapte hond maakt van hem in deze film een steengoeie acteur.

Ook Cameron Diaz zet een zeer obsessed en freakish personage neer wat ik wel kan waarderen.

Ik heb me in ieder geval geen moment verveelt van begin tot einde.

avatar van m1701

m1701

saai verhaal

kwam er absoluut niet in

maar zeker goed geacteerd

daarom nog 2*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

In het plot:

De jonge, knappe en rijke uitgeverijmagnaat David Aames (Cruise) kan alles krijgen wat zijn hard begeert.

Hard?

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Zeven jaar geleden zag ik VS tweemaal in Pathé Arena. Overdag, in mijn eentje, samen met een stel schreeuwende en m&m-smijtende pubers. Beide keren.

Eigenlijk moest ik studeren. Latijnse Taal en Cultuur deed ik toen. Ik skipte alle colleges (ook deze studie is helaas tot een blauwe maandag beperkt gebleven) en ging in plaats daarvan naar VS. Tweemaal. En misschien nog wel naar andere films die ik me niet herinner.

VS sloot naadloos aan bij mijn gemoedstoestand. De film is op een vreemde manier in a league of its own, brengt voor mij (nog steeds) een karakteristieke sfeer met zich mee. Melancholiek. Ongrijpbaar.
Op momenten is de film mind-boggling.
Doet qua plot uiteraard sterk denken aan The Matrix.

Cruz is wat aanstellerig, haar stem irritant poeslief. Wat een verschil met Volver waar zij een rol, een personage neerzet dat staat als een huis.
En toch. En toch ben ik als een blok voor Penélope gevallen. Door het meisje dat ze is in Vanilla Sky.

Cruise vond dit zijn beste film tot dan toe; voor mij is hij weer echt Cruise. Een gelimiteerd acteur.

Diaz is heerlijk angstaanjagend. Hulde!
Cruise bij Diaz in de auto, een versmade vrouw, haar onwaarachtige droomman heeft de nacht met een ander doorgebracht, haar intense reactie... fantastische cinema!

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

goede film dit.. aan het einde pas echt heel mooi

avatar van Elineloves

Elineloves

Toen ik hem voor de eerste keer zag, snapte ik er helemaal niks van. Na de tweede keer, viel het kwartje. Leuk, een film die je aan het denken zet!

avatar van Theunissen

Complexe en redelijke saaie film. Einde was best goed maar ruim 2 uur is gewoon te lang. Als ik Tom Cruise was dan had ik voor Cameron Diaz gekozen, dan was hij tenminste niet in die situatie belandt

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Ah, Theunissen, kom op.

Je kunt veel beter dan dit.

avatar van Bla

Bla

Jammer dat ik de persoon Cruise niet uit kan staan, desalniettemin kan de man acteren. Tom Cruise op zijn best. 4*

avatar van erikje22

erikje22

SarahSkandar schreef:

Nogal saaie film...1,5*

je top 10 zegt voldoende.

Over de film, fantastisch hoe cruise deze rol vertolkt, Cruz echt de perfecte vrouw waar iedereen op verliefd word in deze film. Door de muziek (Radiohead, Royskopp en Leftield) worden scenes nog boeiender gemaakt, zie bijvoorbeeld scene in club met Leftfield - Afrika Shox door de speakers

avatar van MindFucker

MindFucker

Moet eerlijk zeggen dat deze film best indruk op me gemaakt heeft. Helaas lees ik hier dat het een remake van een spaanse film is, wat opzich geen reden is om hem lager te waarderen, maar jammer is het wel.

qua acteerwerk natuurlijk niks op aan te merken, ook het verhaal is vrij sterk. Eind is ook goed hoewel die uitleg van mij niet had gehoeven...

Prachtig, Sigur Ros muziek, wijntje erbij... De droevigheid en melancholie is bijna tastbaar.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Precies de reden om deze film nooit, maar dan ook nooit meer op te zetten, walgelijk..

avatar van powerman

powerman

David Aames (Tom Cruise) in de meest 'vreemde' rol die ik had gezien. Hij is een zeer rijke uitgever en ziet er goed uit, heeft genoeg vrienden en vriendinnen en geeft extravagante feestjes. Maar hij heeft ook hele vreemde dromen en die lijken soms bizar echt, of is het echt?

avatar van Slynkin

Slynkin

Een aangrijpende film die mij wel wist te raken. Ik las net dat iemand schreef dat de plot vergelijkbaar was met die van the Matrix. Dat is inderdaad iets wat ik hoopte, en wat je als kijker ook voelt aankomen. Maar toen die plot ineens kwam, raakte het mij niet helemaal overtuigend. Ik miste een bepaalde hardheid/sfeer waarop het werd gebracht. Het was te dromerig. Die kerel moest wakker worden, laat hem dan ook écht wakker worden.

Verder vond ik de wijze waarop de film in elkaar zat, veel weg hebben van die in memento. Vanilla Sky heeft alleen een wat groter hollywood-productie gehalte (Waarop sommigen de film per definitie al zullen afschrijven).

De manier hoe ze fictie en realiteit door elkaar laten lopen is ronduit origineel. De sfeer die het met zich meebrengt is moeilijk uit te leggen. Maar het is iets bijzonders, iets dat je niet goed kunt vergelijken met andere films. Mij heeft het in ieder geval geraakt! Qua acteerprestaties vond vooral Cameron Diaz verrassend goed uit de hoek komen.

Al met al is dit best een hoogstaande film, met een mooie moralistische ondergrond.

(Jammer van die lelijke hoes trouwens! dat doet de film tekort.)

avatar van t-i-m

t-i-m

stom dat ze een remake van abre los ojos moesten maken....die film is 10000x beter

avatar van riekeletrul

riekeletrul

deze film heeft echt wat met me gedaan. Onanks het zeer onrealistische einde.... heeft deze film mij de hele tijd weten te verwarren en ik heb heel veel moeite gedaan om er in te blijven. Vervolgens opnieuw gekeken en hij bleef verwarren.

Tog heeft deze film een behoorlijke inpact op me gemaakt. toen hij afgelopen was had ik echt een gevoel over me... ( ik kan het geen eens beschrijven. )

toen ik de dag later 9 uur later wakker werd... had ik dit gevoel nog steeds.

avatar van Lau1986

Lau1986

Best een wazige film, maar wel erg goed. Hoewel ik hem nog maar eens op mijn gemak moet bekijken.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Tom Cruise, Penelope Cruz en Cameron Diaz zijn soms vervelend in een verder aardig filmpje, dat wat vaagheid kent. Het origineel, Abre los ojos, zal vast beter zijn.

avatar van x0x

x0x

Een van de beste films van de afgelopen decennia met een gruwelijk goede soundtrack. Bovendien een van de weinige betere (dan het origineel!) remakes.

Het gebeurd niet vaak en ik geef het al helemaal niet snel toe maar deze film doet wat met me. Wat een gevoelens brengt deze emotionele rit met zich mee.

Naar mijn mening vreselijk ondergewaardeerd.

avatar van Siorgi

Siorgi

Naar mijn mening vreselijk ondergewaardeerd.

avatar van x0x

x0x

Siorgi schreef:

Helemaal met je eens. Remake of niet, dit is en blijft een enorm sterke film.

Inderdaad. De scene waarbij je Todd Rundgren's "Can We Still be Friends" hoort geeft me kippenvel. Dat moment in de film is zo meesterlijk goed gedaan, alles klopt daar.

avatar van Freckles

Freckles

Hoe heet die nieuwe film met Tom en Cameron nu weer?

avatar van Parisa

Parisa

Siorgi schreef:

Ik sluit aan in de rij.

avatar van Elegy

Elegy

2*, dit omdat ik het grootste deel van de film saai vond. De scene in de disco en de laatste scenes vond ik echter wel interessant.