Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Engels, Spaans en Portugees
Releasedatum: 24 januari 2002
Plot Vanilla Sky
"LoveHateDreamsLifeWorkPlayFriendshipSex"
De jonge, knappe en rijke uitgeverijmagnaat David Aames (Cruise) kan alles krijgen wat zijn hart begeert. Toch schijnt David's bekoorlijke leven niet compleet. Op een zekere avond ontmoet David de vrouw van zijn dromen (Penélope Cruz) en hij denkt dat hij misschien het ontbrekende stukje gevonden heeft. Maar een beslissend treffen met een jaloerse minnaar (Cameron Diaz) brengt David's leven plotseling uit zijn baan en stuurt hem langs een achtbaan van romantiek, seks, verdenkingen en dromen...
David Aames
Rebecca Dearborn
Aaron
David's Assistant
White Trash
Origineel nooit gezien maar ik vond dit een erg goede film. Ik vind alleen Penelope Cruz echt een tenenkrommende slechte actrice..irritant hoe ze praat vind dr ook niet aantrekkelijk. Het verhaal vind ik zeer goed en goed geacteerd van Tom Cruise. Ik vond het einde ook wel mooi haha
kanjertje
Wat een fantasie, wat een zever.
Heb nooit kunnen volgen.
Kreeg er kop noch staart aan.
Door de voortdurende tijdsverspringingen, flash backs, real en fantasie en droombeelden wist ik nooit waar ergens het verhaal zich bevond in de tijd.
Snap nog steeds niet hoe ik het heb volgehouden om deze dwaze film meer dan twee uur te blijven bekijken.
1,5
lucdecoster
Verschrikkelijke verwarrende film, zeker het laatste uur. Kan het nog moeilijker gemaakt worden of zo. Voor het eerste uur 7/10 en voor het laatste uur 1/10, dus 2 sterren.
Katharina
Mooie film! Voor het eerst vond ik Cameron Diaz een goede actrice (in romcoms vind ik haar nooit erg goed).
De film was enigszins moeilijk om te volgen, maar dat zorgde er wel voor dat ik goed bleef kijken.
Maar wat ik nu niet begreep...was gewoon alles een droom?!? Heeft Sofia ook nooit bestaan? Is het einde gewoon het begin?Misschien is het de bedoeling dat ik met vragen blijf zitten
Nikoleski
Sfeervolle film over iets wat alleen in de gedachten van iemand voortgaat. Mooi in beeld gebracht, maar soms iets te rommelig. Toch goed voor 4 sterren.
Mnemsys
Matig, een film die je niet bijblijft. Dit in tegenstelling tot de intrigerende Spaanse versie, die zeker aan te raden is!
Siorgi
Onderschatte film. Moet hem misschien wel meerdere keren zien wil je hem echt volledig snappen (al kan het van de eerste keer ook echt wel). David: You're frozen and I'm dead and I love you.Sofia: It's a problem.Vind ik zo'n mooie scene...
Mooie remake van Abra Los Ojos die misschien aan de neus van puristen voorbij zal gaan vanwege het, in hun ogen, ijzersterke origineel. Toch is deze film meer dan okee en een geweldige thriller met genoeg drama om de kijker de buitenwereld te doen vergeten. Doorspekt van goed acteerwerk. Opletten is verplicht bij dit sterke maar soms ook wat ingewikkelde verhaal. Goed..
finitio
Erg goede film, de mensen die hem de eerste keer niet snapten moeten hem vanavond gewoon nog een keer zien.
Deze film hoort een hogere rating te hebben.
Ace Hanlon
oh mijn god, 25 min gekeken en de film duurt wel 135 min, nee, je snapt vast niet hoe de film in elkaar zat.
Er viel ook niets van te snappen, vandaar dat ik het na 25 minuten voor gezien hield!!! Dit snap jij vast niet.
Mikemans
Mooie film met een apart verhaal. Tom Cruise, C. Diaz en P. Cruz zetten hun rol goed neer.
Alleen in 2003 kwam ik er achter dat dit een remake was van een b-film uit Spanje, waarin P. Cruz dezelfde rol vervuld. Die versie vond ik persoonlijk ook beter. De film heet: Abre Los Ojos (open your eyes).
Frankeermachine
Vanaf het eerste kwartier is het al duidelijk dat deze remake het orgineel niet kan evenaren. Op alle punten is de film minder, maar kijkt toch aardig weg. Geen film die me zal bijblijven.
N00dles
B-film? Abre los Ojos is alles behalve een B-film.
PollyPeachum
De originele film ken ik niet, maar ik vond deze briljant. Bijna 5 sterren ware het niet dat ik niet zo'n Tom Cruise fan ben. Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik dat nu wel enigszins ben geworden
DeDennis
Echt een denk film, je snapt het pas op het allerlaatst. Het is wel echt een romantiek/drama vind ik.
wrist
sterke film, ik zat er vanaf minuut 1 in en de film heeft me geboeid tot het einde.
mooie rollen van Tom, Penelope en Cameron.
Hier en daar wat verwarrend maar dat past wel bij deze film.
En, zoals (bijna) altijd, het einde verklaard alles
NoSleep
Deze film is op z'n minst indrukwekkend! In het begin wist ik niet zo goed wat ik met deze film aan moest maar ook voor mij viel alles pas de in de laatste 30 minuten op z'n plaats. Goede film! Heb volgens mij ooit eens een klein stukje van deze film gezien maar nooit helemaal afgekeken, ben blij dat ik em alsnog gezien heb.
Denveen

Het wordt toch vrij goed uitgelegd aan het einde dacht ik zo..
Hannibal
Het Spaanse origineel Abre Los Ojos vind ik beter. Dat zou kunnen komen omdat ik die al een aantal jaar geleden heb gezien en het verhaal voor mij toen nieuw was.
Gisteravond deze gezien op tv, en kende de ontknoping natuurlijk al waardoor hij een stukje minder interessant was.
Gelukkig speelde in deze versie ook Penélope Cruz, waardoor mijn interesse groot genoeg was om te blijven kijken.
Veruca
De vreemdste film die ik ooit heb gezien en een film die ik ook nooit meer hoef te zien. Zó slecht vond ik hem.
(verwijderd)
In 2001 zag ik Vanilla Sky in de bios. Gisteren op TV voor de tweede keer en heb me geen moment verveeld. Toch is er maar een meester voor dit soort films, waarin fictie en werkelijkheid vermengd raken. Dat is David Lynch.
Deze was gewoon niet slecht en het 'Spaanse origineel' heb ik tot nu toe niet gezien.
dulcinea
Voor de 2e keer gezien en hij is me nog beter bevallen nu. Dit soort films worden gewoon beter als je ze meerdere keren bekijkt, je kan meer letten op details en toch weet je niet meer hoe alles nu precies in elkaar zat. Intrigerend van begin tot einde, sterk geacteerd en een knappe soundtrack.
Binnen een paar jaar wil ik deze zeker opnieuw zien!
missl
Nu voor de eerste keer gezien en het was wel heel stoer.
Voor nu 3,5 sterren maar ik wil em graag nog een keer zien, ik weet bijna zeker dat het cijfer dan omhoog gaat.
Parisa
Watership Down vond ik als ukkepuk ook heel vreemd dus geef niet op zou ik zeggen.
Vanilla Sky vind ik erg goed vanwege knappe acteerprestaties (van de drie hoofdrolspelers, Lee en de rest) en het extreem vage verhaal. Het is op een gegeven moment echt raden of het nu een waanbeeld is of niet. Daar wordt op een gegeven moment zo mee gespeeld dat je zelf denkt dat je schizofreen bent of op zijn minst waanbeelden hebt. Het begint allemaal nog redelijk normaal met het introduceren van de karakters. Dat doen alle acteurs goed, zelfs Tom Cruise, die ik maar een aanstellerige bal vind, zeker na z'n Oprah moment.
Daarna snap je er niets van waarom David in de bak zit en gaat het allemaal erg snel. En juist omdat het zo snel gaat wordt de verwarring groter. De aanloop naar het einde, en het einde zelf maakt het 'Alice in Wonderland-verhaal' af.
Alleen 0,5* eraf voor Cruise af en toe. Verder een hele mooie film. Een film die niet makkelijk wegslikt en waar je nog een tijd over nadenkt.
Als iemand nog meer films weet over wanen, behalve deze en A Beautiful Mind, houd ik me aanbevolen.
dulcinea
PeterMcCartney
Typisch zo´n film waar je niet bij hoeft na te denken, al moet je je aandacht er wel bijhouden. Het verhaal zit op zich goed inelkaar, maar toch ontbreekt er iets aan. Ik weet niet precies wat, maar het is het net niet. Wel erg goede soundtrack trouwens.
3,5
aBronxTale
Ik maakt er geen mooie woorden aan vuil, maar t is geen een kut film!
en moderator je kan me niks kwalijk nemen,

Mysteryfilm 'Vanilla Sky' met Tom Cruise vanavond te zien op televisie

Mysteryfilm 'Vanilla Sky' met Tom Cruise wordt binnenkort van Netflix verwijderd

Netflix voegt eind deze maand de mysteryfilm 'Vanilla Sky' met Tom Cruise toe

Rain Man
Roadmovie, 1988

Sleepers
Misdaad / Drama, 1996
driehoeksverhoudingspijtjaloeziegeheugenverliesdroomex-girlfriendliefde voor iemands levennachtmerrieonwerkelijkface operation timemelancholyvirtuele realiteitplastic surgeryillusionlife extension puzzleliefderemakeflashbackrijkdomtragische liefdeconfusiongeheugenverliesdokterauto ongelukangstrelatieheartbreakfreak accident disfigured facesurgerylost loveindividualitydisfigurementwealthy manphilosophicalcomplexmelodramatic