Genre: Horror / Avontuur
Geregisseerd door: Jeannot Szwarc
Met onder meer: Roy Scheider, Lorraine Gary en Murray Hamilton
Releasedatum: 14 december 1978
Plot Jaws 2
"Just when you thought it was safe to go back in the water..."
Vier jaar na de angstaanjagende gebeurtenissen met een reusachtige haai, wordt de stad Amity geteisterd door series van mysterieuze bootongelukken en verdwijningen. Chef van de politie, Martin Brody, vreest dat er nog een haai rondzwemt, maar hij wordt genegeerd door het volk. Hij heeft echter gelijk: er is nog een grote witte haai in de zee. En deze zint op wraak.
Police Chief Martin Brody
Mike Brody
Tom Andrews
Old Lady
Weertenaar
Dit lijkt in niets op het origineel, wat ik ook al niet heel overtuigend vond: 2.50
Waar ik Jaws 1 met hangen en wurgen nog net een 3,50 toekende, daar gaat Jaws 2 toch echt op de pijnbank. Er zit totaal geen vernieuwd element in de film, het acteren is zeker weer niet hoogstaand, de haai vind ik slechter vormgegeven dan het origineel, het gedrag van de haai is nog ongeloofwaardiger dan het origineel en daarbij is het verhaal ongelofelijk slap, eentonig, inspiratieloos, uitgemolken en weet ik het wat al niet meer. Ik kan deze prent niet los zien van een 'goedkope' manier om het massale publiek dat achter Jaws 1 stond naar de bioscopen te lokken en zodoende nog meer geld uit het concept 'Jaws' te halen.
Waar het verhaal in het origineel ook al niet bijster veel voorstelde daar laat men het met Jaws 2 helemaal afweten. Er is volgens mij niet eens de moeite genomen om een waardig script voor deze film te schrijven... Het verhaal trekt op helemaal niets, en bestaat uit talloze kleine stukjes die in een grote mixer zijn gestopt en in een, ik zou haast zeggen willekeurige, volgorde in de film geplaatst. Er zit totaal geen opbouw in het plot, hetgeen de spanning ook geen seconde voelbaar laat worden. Het word zelfs erg afgezaagd als de gemeentebestuurders van Amity zich opnieuw niets aantrekken van de zorgen die agent Brody heeft, en je al van een vijfduizend kilometer afstand ziet aankomen dat er wel 'iets' zal gaan gebeuren met de zeiljongeren... Daarbij heb ik me mateloos zitten irriteren aan het geschreeuw van die ene griet, en het volslagen neppe gedrag van de haai. Vooral met het gedrag van de haai is men in deeltje 1 veel zorgvuldiger omgegaan, wat feilloos het verschil tussen Spielberg en een B-regisseur bloot legt.
Het acteren was in Jaws 1 al niet geweldig, en dat is het in Jaws 2 ook niet. Roy Scheider speelt by far the beste rol, en zit hij een stuk beter in zijn rol dan in het origineel, waar ik Scheider niet heel erg denderend vond acteren. Nu doet hij het een stuk beter, maar een wereldprestatie is het geen moment. Verder zijn het vooral bijrollen, die vrijwel allemaal een zeer matige indruk achterlaten. Het leek af en toe wel een filmpje voor jong acteertalent die de kans krijgen om zich in de picture te zetten middels deze film, want iedereen wil wel 'heel' graag zijn screentijd benutten. dat is echter funest voor Jaws 2, want geen van allen zetten ze een gedenkwaardige rol neer... Over de dialogen hoef ik het dan niet eens meer te hebben, want dat stelde over het algemeen bijzonder weinig voor...
Hetgeen waar deze film dan om zou moeten draaien, een levensgevaarlijke haai, weet men in Jaws 2 ook nog eens volledig om zeep te helpen. Szwarc heeft het mysterieuze 'de-haai-niet-in-beeld-brengen' in het eerste uur van de film volledig gejat van Spielberg, al dan niet noodgedwongen omdat 'Bruce' het weer eens niet goed deed. Feit is echter dat Jaws 2 met deze 'spanningsopbouw' niet meer wegkomt. En als Jaws in het tweede uur van de film eindelijk eens wat meer in beeld komt lijkt het over het algemeen nergens naar. Het is overduidelijk een 'machine', vooral vlak voor de rugvin een beetje aan de zijkanten was het soms gewoon duidelijk zichtbaar dat 'motortjes' hun werk aan het doen waren. Een blokkig, bonkig beest, en dat was in Jaws 1 toch echt veel minder het geval. Daarbij zitten er een karrenvracht aan fouten in de prent, maar die zal ik jullie besparen. Twee continuiteitsfouten wil ik er toch even uitpikken, want dat kan naar mijn mening echt niet. De eerste is zelfs tot tweemaal toe het geval. In het eerste geval op het strand als Brody een bonk hout uit de zee wil gaan pakken. In een eerste shot ligt het stuk hout hoguit vier meter van hem vandaan, maar een volgend shot vanuit zee is hij vervolgens dik tien meter van het strand verwijderd... Min of meer hetzelfde gebeurd bij Cable Junction. Ze zijn met hun zeilboten vanuit een bepaald shot slechts hooguit een meter of zes a zeven van Cable Junction verwijderd, maar in een ander shot is het opeens dik 20 meter... Een andere gruwelijke blunder is ook bij Cable Junction met het tij. In het eerste shot wanneer de kabel boven water is getakeld is er slechts een kort stuk kabel zichtbaar, enkele shots laten kun je duidelijk zien dat het filmen een paar uur later weer is hervat als het water dik een meter is gezakt, en het zeewier volledig is uitgedroogt. Dit soort fouten kan ik totaal niet waarderen, het is ronduit slordig, afgeraffeld, onbekwaam, en wat al niet meer.
Waar deeltje 1 visueel nog hoog scoorde wat vooral de invloed van Steven Spielberg was, daar pakt men met Jaws 2 ook de meeste punten op dit onderdeel, maar dit keer omdat de andere onderdelen nog veel slechter zijn.... Het camerawerk stelt bijzonder weinig voor, en is over het algemeen oersaai te noemen. Degelijk is goed tot op zekere hoogte, maar in deze prent is het wel heel 'tam' wat Szwarc laat zien, zeker bij een film die geacht word tot op zekere hoogte thriller / horror elementen te bevatten met een gevaarlijke haai... Over de haai zelf heb ik al genoeg woorden vuilgemaakt, andere special effects waren ook weinig overtuigend. De cinematografie stelt bijzonder weinig voor, en helpt de film ook al geen moment vooruit om het echt spannend te laten zijn. De muziek is min of meer hetzelfde als in het eerste deeltje dus daar kan ik verder weinig zinnigs over zeggen.
Eigenlijk was Jaws 2 bij voorbaat al kansloos om een succes te worden, maar dat is makkelijk praten zo achteraf. Als je Spielberg een origineel laat regisseren dan is de kans nog kleiner dan dat als ik morgen een miljoen win dat een vervolg met een andere regisseur het origineel zal overtreffen. Szwarc word ook zeker niet geholpen door de omstandigheden, maar zelf heeft hij er maar weinig blijk van gegeven echt een topvervolg neer te willen zetten. Het verhaal is broodmager, op Scheider na is vrijwel elke 'bijrolpersoon' voor zijn eigen hachje aan de gang, is het met het realisme ronduit slecht gestelt, en scoort Jaws 2 alleen op het visuele plan nog een magere 3, enerzijds omdat de film alweer dertig jaar oud is en ik enigzins genuanceerd naar dit onderdeel moet kijken, anderzijds omdat Szwarc de vrijwel onmogelijke taak had om het beter te doen dan Steven Spielberg himself. Ik snap nu ineens waarom Jaws 3 en 4 helemaal diep triest zijn, maar goed laat ik niet te snel vooruit lopen op de zaken, die twee films zal ik volgende week eens gaan bekijken! Jaws 2 is een en al teleurstelling, enkel Roy Scheider en het gemiddelde beeld van de visualiteit van deze film beperken de schade tot een kleine onvoldoende: 2.50 (2.30).
maerk
Slap vervolg op het, in mijn ogen, meesterlijke eerste deel. Dit deel mist veel spanning die het eerste deel wel had. Doordat Spielberg in deel 1 de haai niet veel liet zien was hij eigenlijk veel spannender...maar hier zie je bij bijna elke aanval die haai weer naar boven komen. Maar altijd nog een stuk beter dan deel 4
A.J
Mooi vervolg op de eerste jaws!Vond het wel cool dat de haai dat groot liteken rond zij oog had!!4 sterren.
dit is eerder een remake dan een vervolg
haalt het niet bij het eerste deel
maar nog steeds opmachtig vergeleken
met de volgende drie delen
Kevin13
dat roepende wijf werkte echt op mijn zenuwen.
de haai is slecht gemaakt, bij al zijn aanvallen was duidelijk te zien dat hij niet echt was.
hij mist ook de spanning van in de eerste en ook de goede acteurs.
AGE-411
dit is eerder een remake dan een vervolg
haalt het niet bij het eerste deel
maar nog steeds opmachtig vergeleken
met de volgende drie delen
3 delen ?
AGE-411
Let er ook op dat veel elementen door de 4de film zijn afgepakt: Oa de helikopterscene.
Wat ik wel grappig vond: "we need a bigger boat". Maar dan neemt die wel zo'n klein politiebootje.
klute89
met het deel belachelijker
in het vijfde deel Cruel Jaws hebben ze zelfs de verkeerde Haaiensoort gebruikt
TijgerHaai inplaats van de WitteHaai
Kevin13
zou het dan niet kunnen dat Cruel Jaws een aparte film is en niet behoort tot de andere Jaws ?
Alternativie Titel JAWS 5 staat er
Kevin13
ja, maar zo bedoel ik het niet.
je zou dan ook kunnen zeggen dat AvP een vervolg is van Alien.
en zoals je zelf al zei speelt hier een tijgerhaai de hoofdrol en niet een witte haai zou dus best mogelijk zijn dat hij ( de regisseur ) het idee heeft gehaald van Jaws maar er een totaal andere film van gemaakt heeft.
K@i
ja, maar zo bedoel ik het niet.
je zou dan ook kunnen zeggen dat AvP een vervolg is van Alien.
Tjah
zal waarschijnelijk wel zou zijn
maar het in dat geval hadden ze beter geen jaws 5 als alternatieve titel moeten geven
wellicht probeerde gewoon meeteliften met het succes van JAWS
aangezien der een paar scenes overduidelijk uit JAWS
komen
Turkse gast
Deze Jaws vond ik beter dan 1 maar wel jammer dat die met haar paarse kleren stierf.
finalman
Alternativie Titel JAWS 5 staat er
Trivia:Marketed as "Jaws 5: Cruel Jaws", even the movie has no connection with Jaws (1975).
martinovitch
Zeer geslaagde film. Minder als deel 1 maar tog nog goed !
3.5 *
lucdecoster
Het laatste uurtje heb ik er nog eens naar gekeken. Ik vond het heel flauw met die kinderen op een vlotje en een mislukte haai die niet kwaadaardig is. Voor mij is dit een flauwe kinderfilm.
Jan Vanhulle
geslaagd maar minder dan deel 1
2.5
Tenshinhan
Gister herkeken, en die 2,5 die gebaseerd was op mijn ervaring met de film 7-8 jaar terug blijft staan. De film kent een paar aardige momenten en de haai komt overtuigend over, maar het probleem zit hem in dat de film op sommige momenten nogal saai is en dat die tieners, me vanaf het begin al irriteerden. Joseph Mascolo (Len Peterson) hadden ze ook wat meer screentime mogen geven, maar blijkbaar komt dit omdat de film behoorlijk was ingekort.
thunderball
Jaws2 is duidelijk alleen voor het geld gemaakt. Ik weet nog dat ik de trailer destijds zag in de bioscoop en dat je dan zo'n slagzin hoorde in de trend van:
Net nu je dacht dat het weer veilig was om in zee te gaan..... JAWS 2!!!
Tja, als kind maakte dat wel indruk, maar nu zie ik alleen een flut vervolg,
De scene's met de haai zijn nog wel aardig, maar het wordt idd nergens ECHT spannend.
2,5 ster (omdat de vervolgen NOG erger zijn!).
Redelijk vervolg op het meesterwerk dat helaas nergens het niveau wil halen van grootmeester Spielberg's origineel.
TerryA
meer dan redelijk vervolg en stukken beter dan al die Jaws films in de jaren 80 ... je hoeft deze film dan ook nooit meer dan een keer te zien maar als je Jaws goed vond vind ik dat deze er wel bij past
... waar eigenlijk alleen de aanwezigheid van Scheider nog de moeite waard is en hij deed slechts mee, omdat hij contractueel hier toe verplicht was (want eerlijk gezegd loopt hij door de film met een gezicht wat zegt: ik heb hier totaal geen zin in).
...
heb altijd Scheider gewardeerd als acteur - rond deze periode (jaren 70) was hij ook een van de grootste/ best betaalde acteurs ter wereld! ... hij was inderdaad contractueel verplicht deze film te maken en dat hij met zo`n gezicht rond loopt is best logisch want hij werd als eerste de hoofdrol aangeboden voor The Deer Hunter dat uiteindelijk naar Robert De Niro ging!!

Jaws: The Revenge

Bravo Two Zero
Actie / Oorlog, 1999

Magic
Drama / Thriller, 1978
burgemeestereilandshark attackpolice chiefsailingboat accidentsterven en doodpaniccurrent dierlijke aanvalvervolgreddenscuba divingschepseltienerhaaigreat white shark killer whalehigh-tension currentwater skiingtourism