• 9.379.403 stemmen

Met onder meer: Macaulay Culkin, Joe Pesci en Daniel Stern

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 21 december 1990

Plot Home Alone

"A family comedy without the family."

De achtjarige Kevin McAllister wordt per ongeluk alleen thuis achtergelaten wanneer zijn familie op vakantie gaat naar Frankrijk. Wanneer Kevin zich realiseert dat hij alleen thuis is, leert hij al snel voor zichzelf te zorgen. Uiteindelijk moet hij het huis beschermen tegen Harry en Marv, twee inbrekers die van plan zijn in het huis van Kevins familie in te breken.

Kevin McCallister

Megan McCallister

avatar van Metalfist

Metalfist

Angels With Filthy Souls

Het was kerstavond en iedereen zat ten huize Metalfist volgepropt met lekker eten. Voldaan (en gelukkig) gingen we in de zetels in het salon zitten en begonnen we wat te zappen om te zien of het ergens iets deftig op televisie was. Toen stootten we op deze Home Alone en ik beklaagde me er over dat ze deze weeral eens met de kerstperiode gaven en dat ik niet begreep waarom. Mijn broer stelde voor om de film toch nog eens op te zetten omdat het al zo lang geleden was en hoe meer ik er over nadacht, hoe meer ik aan mezelf moest toegeven dat ik eigenlijk bitter weinig van de film herinnerde.

Meer zelfs, buiten een aantal scènes wist ik zelfs helemaal niet meer hoe de film nu weer juist verliep. Ik heb blijkbaar vroeger meer naar de vervolgen gekeken want ik dacht dat er drie gangsters waren en dergelijke. Soit, dat maakt op zich nu niet veel uit want hierdoor was het eigenlijke een aangename (her)kennismaking met de film. Home Alone is in elk opzicht een familiefilm en daarmee was ineens de vraag beantwoordt waarom ze film altijd rond de kerstperiode uitzenden. Simpelweg omdat het dan een uitstekende tijd is om de film te zien doordat de film een ongelooflijke kerstsfeer uitstraalt. Ik was altijd van mening dat heel de Home Alone reeks nogal slappe films waren met een idioot verhaal maar de eerste film bewijst het tegendeel. Het is natuurlijk een tikkeltje ongeloofwaardig hoe het verhaal verloopt met de inbrekers enzovoort maar het zorgt wel voor een aantal leuke scènes. Columbus deelt zijn film dan ook eigenlijk in 2 verschillende stukken. Het eerste deel van de film gaat vooral over Kevin die probeert te overleven wanneer hij alleen in huis zit en het tweede deel, veruit het leukste, gaat over de inbrekers en de strijd die Kevin met hen voert. Het was hier dat de film eigenlijk nogal verfrissend en origineel uit de hoek kwam. De persiflage op Angels With Dirty Faces is fantastisch, ook de manier waarop Kevin er gebruik van maakt is erg leuk, maar de film kent in het tweede deel genoeg leuke vondsten om de inbrekers het leven zuur te maken. Het viel me wel op in hoeverre de muziek eigenlijk op die van Harry Potter lijkt. Ik was de enige die thuis wist dat John Williams de muziek voor de eerste Harry Potters had gemaakt en dat Chris Columbus de eerste 2 films had geregisseerd maar het viel mijn broer en moeder ook op dat de muziek er wel erg hard op lijkt (eigenlijk vice versa want Harry Potter is na deze Home Alone gekomen)

Ik heb altijd een zekere hekel gehad aan Macaulay Culkin. Het is gewoon zijn gezicht denk ik dat me zo tegen steekt en het feit dat hij hierdoor een vreselijk irritant rotjoch lijkt. De verhalen die later over hem zijn geschreven deden ook geen goed aan zijn imago maar ik moet toegeven dat hij het hier vast en zeker helemaal niet slecht doet. Kinderen die in films kunnen bij mij meestal niet echt op veel sympathie rekenen, het acteren is soms echt tenenkrommend slecht, en hoewel Culkin hier vaak ook zondigt, is hij best wel leuk in zijn rol van Kevin. In mijn herinnering was hij veel prominenter maar vooral veel degoutanter aanwezig. De Home Alone reeks is vooral bekend geworden dankzij Culkin maar er had nog meer bekend volk kunnen meedoen in de vorm van moeder en vader McAllister want Catherine O'Hara moest voor de rol vechten tegen klassebakken zoals Sigourney Weaver, Diane Keaton, Jodie Foster, Glenn Close, Geena Davis, Jamie Lee Curtis, Carrie Fisher, Linda Hamilton, Helen Hunt, Laura Dern, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer en Daryl Hannah. John Heard daarentegen heeft zijn rol kunnen halen van mensen van hetzelfde kaliber als bovenstaande want voor de rol van vader zijn Michael Douglas, Kevin Costner, Martin Sheen, Dan Aykroyd, John Travolta, Bill Murray, James Belushi, Chevy Chase, Harrison Ford, Tom Hanks, Sean Penn, Mel Gibson, Sylvester Stallone, Dennis Quaid en Jack Nicholson in de running geweest. Ik begrijp eerlijk gezegd dan ook niet waarom juist die twee zijn gekozen maar ze doen het wel vrij leuk. Toch gaat de meeste aandacht niet naar Kevin, de ouders of eender welk familielid. Neen, de meest hilarische personages uit heel de film zijn toch wel de twee dieven die worden vertolkt door Joe Pesci en Daniel Stern. Beiden vertolken hun rol uitstekend, ze moesten zich wel inhouden met vloeken en dat lukte niet altijd even goed maar met of zonder scheldtirades zijn het twee erg leuke rollen.

Ik startte aan de film met het idee waarom dit altijd met Kerst wordt uitgezonden maar ondertussen heb ik een antwoord op die vraag gekregen, gewoon omdat dit een uitstekende film is voor de kerstperiode. Culkin doet het goed, de rest van de cast is ook solide maar het zijn vooral Stern en Pesci die de show stelen. Erg leuk.

avatar van lars-pixar

lars-pixar

Weer gezien weer leuk. 3,0*

Dit jaar weer gezien net als deel 2 & 3, deel vier laat ik dit keer zitten heb daar geen zin in die is zo saai.

Home Alone 3 heb ik trouwens al 6 keer gezien en hij blijft leuk, de grappen zijn voor mij niet zo grappig meer maar dat snap je zelf ook wel.

avatar van Denzz

Denzz

een echte familie-komedie zoals het moet! vroeger als kind heb ik de dvd meerdere keren bekeken. onlangs nog op tv en ja er valt weinig over te zeggen eh. gewoon leuk met je hele familie wegkijken

avatar van jordidj1

jordidj1

zó vaak gezien....blijft leuk

avatar van -Dolf-

-Dolf-

4,5* omdat deze film mij elke kerst weer weet te amuseren

HARRY, IM IN!!!!!!!

Geweldig, heb hem destijds nog in de Bioscoop gezien. Dit blijft echt een van de meest komische kerstfilms ooit gemaakt.

avatar van daxclusive

daxclusive

Een film die toch al wat jaartjes oud is, zeker een aanrader blijft. Een leuke film voor jong en oud die eigenlijk voor mij nooit verveelt. Ik wil niet zeggen dat ik deze film elke week kan gaan zitten kijken, maar als ie toevallig eens op tv verschijnt ik hem zeker niet afzet. De personage Kevin is ontzettend leuk gespeeld door de toen schattige Macaulay Culkin. Maar ook om de boeven en met name Marv kun je in deze film ontzettend veel lachen.

avatar van roeleboel

roeleboel

egt een hele goeie en komische film

avatar van dave

dave

Leuke film die in mijn kinderjaren haast elk jaar rond december werd opgelegd. De kenmerkende en sfeervolle periode rond Kerstmis wordt aangenaam voorgebracht en dat was precies de reden om de video opnieuw op te rakelen. Winterse beelden, koorgezangen en andere liederen laten hier geen twijfel over bestaan. Vandaag de dag steunt mijn beoordeling aldus voor een groot deel op nostalgie, en ondanks dat dit in feite een onbetrouwbare emotie is, knijp ik in dit geval liever een oogje dicht. Anders zouden de punten niet al te hoog zijn.

3,00 (3,25)

avatar van samsun_55

samsun_55

Deze film blijft gewoon goed echt een klasieker!

avatar van hardhiller1992

hardhiller1992

Vaste prik elk jaar rond kerst! Hij blijft leuk.

avatar van Mirckje

Mirckje

Geniaal bedacht idee van een film natuurlijk. Heerlijk sfeertje, echt dat kerstsfeertje weet het te pakken. Hele goede humor met hele creatieve en geloofwaardige manieren van het maken van vallen.

Tikkletje nostalgie ook maar een tijdloze klassieker.

avatar van fluortje

fluortje

Een van de allerleukste films uit mijn jeugd. Blijft leuk.

avatar van jazzzz

jazzzz

'De achtjarige Kevin McAllister wordt per ongeluk alleen thuis achtergelaten', hoe kan je je kind nou per ongeluk achterlaten als je op vakantie gaat?:S

• 1948 berichten

Tsjongejongejonge zeg, spuit 11 geeft modder hoor. Heb je dan echt geen fantasie of humor. Het is geen ANP bericht hoor, het is maar een film.

• 1948 berichten

En ten 2e er was zelfs iemand die in Brazilie zijn kinderen alleen op een boot achter liet, dus het gebeurd.

avatar van JanDahler

JanDahler

jazzzz schreef:

Nee natuurlijk kan dit niet, er zijn 6 miljard mensen en in de de hele historie heeft nog nooit niemand zijn kind per ongeluk voor enkele dagen alleen gelaten... Dat is echt onmogelijk natuurlijk.

Er gebeuren op wereld echt wel HEEL VEEL vreemdere dingen als dat.

avatar van Humortje!

Humortje!

Ik kijk de Home Alone- films elke kerst met m'n grootmoeder.En dan elke keer tegen elkaar zeggen: nu komt die spijker door z'n voet, nu brandt z'n kop af

4.0* blijft de ultieme kerstfilm.

avatar van Tall man

Tall man

hardhiller1992 schreef:

Vaste prik elk jaar rond kerst! Hij blijft leuk.

Hier ook! Samen met deel 2.

Dit is echt altijd lachen tijdens de Kerst. Topfilm samen met deel 2. De gezellige sfeer die er in deze film hangt maakt hem ook aangenaam om naar te kijken.

avatar van bozzy

bozzy

Een erg lollige film en toch ook aandoenlijk.

Deze komedie hoort toch wel bij de klassiekertjes.

Ook heel erg leuk gespeeld door de kleine Macaulay Culkin.

Blijft gewoon een erg leuke film om zo nu en dan weer eens terug te kijken.

avatar van ibendb

ibendb

Een leuke kerstfilm voor de hele familie!

Dit is zeker een film die je moet gezien hebben. Niet voor het verhaal of zo, maar voor de hilarische momenten. En die zijn er veel. Kleine Kevin wordt thuis vergeten door zijn familie die op reis gaat, hoe gaat Kevin dit oplossen? Door te feesten! Maar er zijn 2 boeven die het huis willen beroven...

Wanneer de 2 boeven het huis binnendringen, en Kevin heeft alles klaargezet, komt het beste moent van de film. Iedere keer zit ik met een ssmile tot over mijn oren te kijken.
Slim kereltje...

Maar de film is wel wat ongeloofwaardig, wie vergeet nu zijn kind?

3* voor een leuke film.

avatar van NightSpirit

NightSpirit

Hahahaha al die lange kritieken. Het is gewoon een kerstfilm. Ik word er altijd warm van, en kan er na 22 jaar nog om lachen! 4*

avatar van movie-edje

movie-edje

te gaan bekijken.

Het blijft gewoon heerlijke humor, en vooral die inbrekers

avatar van mauwiewauwie

mauwiewauwie

Die lekkere breek je nek/rug humor ik lig gewoon dubbel om Joe Pesci beste acteur met keiharde Statements vooral met een pen in een bar.

Gewoon elke kerst lekker genieten van 2 inbrekers die een lekker pak slaag krijgen.

Maakt elk jaar mijn jaar weer goed zo gauw ik Joe pesci op zijn rug zie knallen (#$%^##$%%

sjitshitshjitwtf mf) gewoon hilarisch maar die kleine etter vond ik niets dus een 4****

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Het jaarlijke Home Alone-kijkmoment komt dichterbij! Ik heb nu alweer zoveel zin om de eerste twee films voor de zoveelste keer te zien, puur genieten.

Hey! I tell ya what I'm gonna give you, Snakes. [pulls out his Tommy Gun] I'm gonna give you to the count of 10, to get your ugly, yellow, no-good keister off my property, before I pump your guts full o' lead!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

movie-edje schreef:

De kerst ligt op de loer, en het begint weer te kriebelen om deze film samen met de kerstboom te gaan bekijken.

avatar van bozzy

bozzy

LOL..

avatar van movie-edje

movie-edje

moviemafketel schreef:

Je hebt een levende kerstboom?

je weet wat ik bedoel he!!!

Een typische kerstfilm die een echte kerstsfeer weet neer te zetten en die het goed blijft doen rond de feestdagen. Ik vind dit deel samen met deel 2 veruit het beste van de reeks. De rollen van de boeven zijn erg leuk neergezet en vooral de cominatie met de humor doet het erg goed.

avatar van K. V.

K. V.

Deze na x-aantal jaren nog eens her bekeken en het blijft een fantastische familie/Kerstfilm. De film is erg grappig, vooral het duo inbrekers is fantastisch. Wat me wel opviel hoe vaak Kevin wel niet schreeuwt. Het mocht voor mij wel ietsje minder geweest zijn, maar omdat dit een familiefilm is, zie 'k dit gerust door de vingers. De muziek ademt Kerstsfeer uit en paste dus erg in de film.

Deze film kun je zeker her bekijken, hij zal je zeker niet tegenvallen. Een klassieker die na 20! jaar al nog steeds een aanrader is.