• 9.379.407 stemmen

Genre: Sciencefiction

Alternatieve titel: Dune

Geregisseerd door: Denis Villeneuve

Met onder meer: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson en Oscar Isaac

IMDb beoordeling: 8,0 (1.021.428)

Gesproken taal: Engels, Mandarijn en Arabisch

Releasedatum: 16 september 2021

Plot Dune: Part One

"It begins."

Paul Atreides is de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekend staat als ‘Dune’. De nieuwe planeet is rijk aan melange, dat meestal ‘the spice’ genoemd wordt. De unieke drug met levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten wordt beschouwd als het meest waardevolle goed in het hele universum.

Lady Jessica Atreides

Duke Leto Atreides

Duncan Idaho

Baron Vladimir Harkonnen

Gurney Halleck

Dr. Wellington Yueh

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Sterk en vooral mooi gemaakte sci-fi film, beter dan de versie uit '84 van David Lynch maar toch best wel een trage en soms niet te begrijpen film. Je moet er echt de tijd voor nemen en niet halverwege afhaken want hij is gewoon sterk en je verlangt naar deel 2. De cast en dat is een hele blik vol bekende spelers doen hun best en ook hoofdrolspeler Timothee Chalamet die ik tot nu niet kon speelt zijn rol erg goed. De rest van de film zoals de sfeer, cgi en muziek vooral de laatste maken de film verder af. Al met al een aanrader van jawelste.

avatar van killyou007

killyou007

10 keer slechter dan dune uit 1984, alles wat gecensuurd kan worden om geen klachten te krijgen van bepaalde groepingen is rekening mee gehouden .

Ojaa the spice is zo zeldzaam dat zelfs de schoonmakers en iedereen blauwe ogen hebben haha

Dus zo zeldzaam is het niet ..

Half punt voor deze slaap film met dat boeddhist achtige gedoe .

avatar van killyou007

killyou007

Thomas83 schreef:
Villeneuve lijkt me nooit teleur te kunnen stellen. Ik heb het boek nooit gelezen, maar van wat ik heb gehoord is het redelijk complex om goed te kunnen verfilmen, vergelijkbaar met Tolkien zijn werk. Ik had dan ook een wellicht ietwat ondoordringbare film verwacht, maar eigenlijk is alles direct heel makkelijk te volgen. De coming of age-invalshoek verraste me. Dat is eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik me net genoeg geïnvesteerd voelde in het verhaal, en niet alleen in de zo briljant gerealiseerde wereld. Het is een goede manier om op een natuurlijke manier (iets wat de film niet altijd lukt) de kijker in te wijden in het Dune-inversum.

Wat ik ook zo indrukwekkend vind is dat Villeneuve zoveel tijd spendeert om in kleinschalige, tragere en vaak hypnotische scènes die hele wereld zo uit te werken, in plaats van er alleen maar een episch spektakelstuk van te willen maken. Wat dat betreft is hij echt een uitzonderlijke filmmaker, zeker in deze tijd. Ik heb het boek altijd al willen lezen, en zijn film heeft dat gevoel alleen maar versterkt.

Daarnaast levert de film wat betreft het spektakel ook gewoon. Alles ziet er weer verbluffend uit, net als in Blade Runner 2049 en Arrival, de score van Zimmer is sfeervol en bombastisch op een goede manier, en de actie en spannende scènes zijn meer dan prima. In tegenstelling tot de meeste andere blockbusters kon ik ook nergens echt opzichtige computereffecten bespeuren. De zandwormen en ornithopters zien er ontzagwekkend mooi uit en stellen zeker niet teleur.

Het is overigens wel overduidelijk dat de film slechts een opzetje tot een vervolg is, en na de aanval op de Atreides en de spectaculaire ontsnapping van Paul en Lady Jessica zijn er wat problemen met de pacing. Daarnaast hadden de personages ook wat beter uitgewerkt kunnen worden. De film drijft teveel op de kwaliteiten van zijn sterrencast (Skarsgård is geweldig, Bardem dan weer wat minder), en ik denk dat dit epische verhaal in een miniserie nog veel beter verteld had kunnen worden. Maar goed, de film heeft me een hoop gegeven, en ik kijk al echt uit naar het vervolg. 4.0*.
dat rare hypnotische heeft juist de film verknalt.

avatar van Thomas83

Thomas83

Smaken verschillen. Ik vond het juist wel aardig werken voor de film.

Mooi gemaakt wel, komt een beetje over als een soort nieuwe Star Wars reeks.

Overigens deed vrijwel niets in deze film me herinneren aan de oude Dune/versie, die ik echt heel slecht vond.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Terechte nummer 1 van 2021.

avatar van Actarus

Actarus

Uier schreef:

Terechte nummer 1 van 2021.

Waar vind ik die lijst?

avatar van Theunissen

Actarus schreef:

Waar vind ik die lijst?

Jaarlijst - MovieMeter.nl

De lijst is samengesteld uit 379 ingevoerde top-10 lijsten over het jaar 2021.

avatar van Actarus

Actarus

Theunissen schreef:

Jaarlijst - MovieMeter.nl

De lijst is samengesteld uit 379 ingevoerde top-10 lijsten over het jaar 2021.

Dank je...Ik heb mee gestemd maar vond de link gewoon niet...

avatar van Theunissen

Actarus schreef:

Dank je...Ik heb mee gestemd maar vond de link gewoon niet...

Het schijnt dat die link niet te vinden is in de "nieuwe" modus. Ik werk nog met de "klassieke" modus.

Ik had overigens ook meegestemd.

avatar van Stephan

Stephan

Onderhond schreef:

Daarom dat ik liever zou zien dat Villeneuve zich met wat serieuzer materiaal zou bezighouden (zoals Enemy bijv.), in plaats van blockbuster verhaaltjes. Laat dit soort films gewoon aan anderen, regisseurs die wat meer feeling hebben om dit tot een goed einde te brengen.

Kijk dit vind ik nou net een reden om het WEL door Villeneuve te laten doen. Als ik inhoudsloze actiefilmpjes a la een achtbaanrit wil zien kijk ik wel naar Marvel prut. Snelle en hippe choreografie kan me werkelijk gestolen worden als ik meegenomen wil worden door personages. Het hoeft in ieder geval (juist niet) baanbrekend te worden. Om blockbusters een langere shelf life te geven dan 1,5 jaar, dan lijkt Denis me bij uitstek de geschikte man daarvoor.

Stephan schreef:

Snelle en hippe choreografie kan me gestolen worden als ik meegenomen wil worden door personages. Daar lijkt Denis dan bij uitstek de geschikte man voor.

Maar de personages hier zijn belachelijk? Ze hebben de diepgang van Marvel-prullaria, maar je moet ze wel twee uur (en binnenkort nog eens twee uur) lang serieus nemen? No thanks.

avatar van AC1

AC1

Onderhond schreef:

Dat was ook de kritiek op Dune van mijn zoon en hij is een Marvel fan. Ah, ja, voor uitdieping van karakters moet je al een tijdje bij TV series zijn (of streaming) want de bioskoop is alleen nog maar voorbehouden voor spektakel zoals Bond, Marvel, Indiana Jones, Star Wars, ... Mij zal je daar niet meer zien.

Dure rommel.

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

The people have spoken, terechte nummer 1 van 2021 lijkt me!

avatar van JJ_D

JJ_D

Ruim twee en een half uur in intense vervoering doorbrengen…en achteraf toch een gevoel van ontgoocheling moeten doorslikken. Dat betekent: rotverwend zijn.

Rotverwend door Denis Villeneuve, die met deze prima verfilming in zekere zin zijn “slechtste” sinds ‘Prisoners’ aflevert. Kijk, ik ben geen Frank Herbert-adept, geen fantasy-fanaat tout court, en niettemin behoorlijk vatbaar voor het universum dat Villeneuve hier tevoorschijn tovert. Kortom, missie geslaagd?

Ah, wat verklaart dan de zogenaamde ontgoocheling? Is het je reinste begoocheling, spijt omdat de film eindigt waar ‘ie eindigt – kortom een gevolg van het net wel genoten hebben? Of mist, zoals ik onderweg meende aan te voelen, deze adaptatie de psychologische verfijning en de universele menselijkheid die op de een of de andere manier wel doorheen Villeneuve’s andere films sluimert – hoe vreemd ook de situatie waarin de karakters zich bevinden?

Lang verhaal kort: erg van genoten, ja zelfs door begeesterd, maar van Villeneuve verwacht je nu eenmaal een buitengewone magie die hier mankeerde. Maken we de cineast daarmee een slachtoffer van zijn reputatie?

avatar van Gi-Force

Gi-Force

Net op mijn gemak met een 3D Blu-Ray Disk gekeken (dus echt 3D en niet een ranzige mediaplayer), Mijn waardering hierdoor omhoog laten gaan. Dit is gewoon een meesterwerk. En persoonlijk vind ik het zelfs beter dan Star Wars. En met die stelling maak ik een boel vrienden en mede nerds erg boos. Ik hoop dat het ooit verder gaat lopen dan een part two.

avatar van AC1

AC1

Gi-Force schreef:

En persoonlijk vind ik het zelfs beter dan Star Wars. .

Beter dan the Prequels en Disney Star Wars, ja, maar dat is niet zo moeilijk.

avatar van martijnk

martijnk

Na 1.5u wist ik nog niet waar ik naar zat te kijken. Alleen maar blablabla waar ik geen touw aan vast kon knopen. Wel mooie CGI maar dat is het ook.

avatar van horizons

horizons

martijnk schreef:

Zo moeilijk was de film toch niet om the begrijpen.

avatar van martijnk

martijnk

horizons schreef:

Zo moeilijk was de film toch niet om the begrijpen.

Dat ook weer niet maar na 20 minuten saaie gesprekken heb ik al geen zin meer om nog op te letten en dan ga je van alles missen.

avatar van rustugan

rustugan

Ik had besloten deze film te gaan kijken op het moment dat ik apestoned zou zijn.

Beste. Beslissing. Ooit.

avatar van pampelonne

pampelonne

ik hou van sf, toch is dit niet mijn ding.

het verhaal vind ik namelijk helemaal niet vernieuwend.

een woestijnvolk, dat wordt bedreigd, een kostbare grondstof, strijd om de macht en het wachten op de verlosser.

het lijkt op een oud bijbelverhaal.

avatar van Zinema

Villeneuve's visie.

Met de sterke sciencefictionfilms Arrival en Blade Runner 2049 op zijn cv was de Franse regisseur Denis Villeneuve waarschijnlijk een logische keuze om de beroemde boeken van Frank Herbert te verfilmen. De historie van de saga die vertaald diende te worden naar het witte doek was allerminst een succesvolle, zo moeten zijn voorgangers David Lynch, Peter Berg, Pierre Morel en Alejandro Jodorowsky ook geweten hebben. Alleen eerstgenoemde kreeg het project cinematografisch vertaald. Het bleek zijn grootste flop te zijn.

Dit eerste deel is uiteraard een opmaat naar vele vervolgen. We weten dat alleen al de eerste reeks boeken uit 6 delen bestaat, dus een trilogie zal er sowieso wel komen. Fanboys en girls genoeg in de wereld. Alle liefhebbers van Star Wars weten ook heus wel waar George Lucas zich mede door liet inspireren. En dus lag de blockbuster-lat meteen hoog, want wat het resultaat ook zou zijn, de bioscopen vullen bijna zichzelf met zo'n titel.

Je wilt als hardwerkende Hollywoodmiljonair natuurlijk wel dat de melkkoe een goedgevulde uier heeft. En de melk moet gelijk zoet zijn, dus meteen geld opleveren. Je kunt wel Part One in de titel zetten, maar het zou toch lullig zijn als de zaaltjes even hard weer leeglopen. De filmmaker en zijn geldschieters hoeven zich echter geen zorgen te maken; de pers en het publiek zijn grotendeels lyrisch.

Dat zou je vreemd kunnen vinden, want Dune mag dan wel een van de betere audiovisuele belevingen van de laatste tijd zijn, maar om er enkel je Dolby Atmos set mee te testen of je scherm te kalibreren is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe gaaf die effecten dan ook zijn. Film is niet alleen beeld en geluid. Toch zou je rustig kunnen stellen dat wat er onder zit - de inhoud - niet bijster sterk is. Ondanks de sterrencast.

Eigenlijk wordt niet geheel duidelijk wat de hoofdrolspelers af en toe beweegt. Het verhaal blijkt warrig te zijn en wordt onvoldoende uit de doeken gedaan voor een film die 2½ uur duurt. Dan zijn er nog de visioenen die enige verheldering lijken te geven, maar uiteindelijk niet blijken te kloppen. Tsja, dan heb je aan Hans Zimmer en alle andere pracht en praal toch wat minder. Een vaag maar flinterdun plot vol inhoudsloze karakters is het gevolg.

De visie van regisseur Villeneuve is eigenlijk volledig onaf en mistig. Misschien wel hoe sciencefiction- en fantasyfans het 't liefste hebben. De makers hopen op een succes à la Lord of the Rings en Harry Potter en uiteraard de eerdergenoemde reeks die zelfs nu nog na bijna 50 jaar de bios bevolkt. Of het Dune gaat lukken is niet echt de vraag. Eenieder zal toch wel willen weten waar het verhaal naartoe leidt. Op een enkeling na wellicht.

***

Met dank aan Warner Bros voor het recensie-exemplaar.

avatar van sportfan27

sportfan27

U kunt het beter bij Art House Cinema houden...

ThomasVV

"Een vaag maar flinterdun plot vol inhoudsloze karakters is het gevolg."

sportfan27 schreef:

Zelden zo'n zelfingenomen review gelezen. Doordrenkt met een flinke dosis anti Hollywood sentiment. U kunt het beter bij Art House Cinema houden...

Ik kan mijn gevoel anders niet beter verwoorden dan met bovengeciteerde woorden, sportfan27...

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

De karakters zijn niet inhoudsloos, maar het is een "tijdfilm" (period movie), die meer focust op structuren/verhoudingen en minder op psychologie.

eRCee schreef:

Als je de film ziet als een epos, moet je inderdaad geen focus op psychologie verwachten, maar ook de epische thematiek vond ik eigenlijk nogal mager en primitief, eRCee...

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Ik niet Thomas, ik niet. Ik vond die thematiek intrigerend, vooral door de onzekere invloed van de Bene Gesserit. Er speelt telkens een aantal vragen:

1. Is 'ie het of is 'ie het niet?

2. Is het positief of negatief om "het" te zijn?

3. Is hij wel bekwaam om "het" te zijn?

Vooral die tweede vraag is niet zo vaak aan de orde in dit soort verhalen (de derde vraag is dan wel vrij standaard). En verder is het natuurlijk maar de helft van een verhaal, dus de thematiek kan nog niet volledig uitgewerkt zijn. De film is deels een audiovisuele ervaring, deels de eerste helft van een epos.

avatar van NERD

NERD

Goed gemaakt absoluut. Ik heb vroeger het DOS spel ook erg veel gespeeld dus had veel zin in deze film. Echter kan het verhaal, en dan met name de stijl van het verhaal mij niet veel boeien. Er gebeurt van alles maar het lukt de film niet om mij erg begaan te krijgen met het verhaal. 3 sterren.