• 9.384.229 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Australië

Geregisseerd door: Todd Phillips

Met onder meer: Joaquin Phoenix, Robert De Niro en Zazie Beetz

IMDb beoordeling: 8,3 (1.673.646)

Releasedatum: 3 oktober 2019

Plot Joker

"Put on a happy face."

Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.

Arthur Fleck / Joker

Murray Franklin

Sophie Dumond

Thomas Wayne

Detective Burke

Detective Garrity

Hoyt Vaughn

avatar van rep_robert

Over met verkeerde verwachtingen naar de film gaan gesproken idd.... Joker is niet als Joker geboren. Dat was allang duidelijk dat we niet naar een Joker zouden gaan kijken die al een "topcrimineel" zou zijn.

Onderhond schreef:

Phillips heeft al enkele keren aangeven dat hij eigenlijk helemaal geen superheldenfilm wou maken, maar gewoon een serieuzer drama. Dat kreeg hij echter niet van de grond,

You can say that again, pal. Beide zaken zijn niet gelukt. Geen superheldenfilm, en geen serieuzer drama.

rep_robert schreef:

Je mag verwachten dat hij dat aan het eind van de film wel min of meer is. Dat zo'n film eindigt met een superschurkenstunt.

avatar van rep_robert

Waarom zou ik dat willen zien? Dit gaat puur en alleen over het ontstaan van die villain. Hoe kon iemand de Joker worden? De film is niet: de Joker pleegt misdaden. Daarvoor hebben we TDK, Batman en die andere meuk al.

Graaf Machine schreef:

Dat dit geen superheldenfilm is was natuurlijk duidelijk. Geen superschurkenfilm ook overigens. De hele link naar het Batmanuniversum had van mij achterwege gelaten mogen worden, die korte ontmoeting met Bruce, en de moord op zijn ouders, waren er met de haren bij getrokken. Had achterwege mogen blijven.

Had gekund. Maar binnen de film is het 1 van de oorzaken geweest die jij nergens schijnt te kunnen vinden.

Joker alleen had mij genoeg geweest. Gewoon een verhaal over hoe hij wordt wat hij is.

Wat? Daar gaat deze film 2 uur lang over

Maar er zit geen echt verhaal in over hoe hij zo schurkachtig wordt. Ja, hij is wat pissed of over dat hij gepest en getreiterd wordt, en ook zijn baantje kwijtraakt. En dan wordt hij ook nog voor joker gezet door Murray. Maar dan komt hij daar in de show, schiet Murray dood en er is chaos op straat, en that is it?

Hoe je iemands misère zo kan devalueren vind ik toch bijzonder.
Als kind mishandeld, aan de verwarming vastgebonden, in een psychiatrische inrichting gezeten, geestelijk niet in orde, slikt medicatie (en wordt hem weer ontnomen door bezuinigingen), wordt sociaal niet geaccepteerd, suïcidale gedachten, wordt belachelijk gemaakt op tv, wordt in elkaar gemept meerdere malen, hij ontdekt het verhaal van zijn vader en moeder

Wat had er nog meer moeten gebeuren volgens jou?

Waar is dan die Joker, die superintelligente crimineel met zijn geniale ideeën? De film eindigt bij een loser die even door het lint is gegaan. OK, met die eikels in de metro doodschieten was hij ook niet best bezig, maar kom op zeg, meer dan een geflipte gek is het niet.

Zet Batman maar weer op als je een actievolle film wil zien met een Joker die niets anders doet dan gewelddadig zijn en zich gek gedraagt.

Ik neem aan dat je bekend bent met het principe van een origin story? Je wilde weten hoe hij de Joker is geworden toch? Daar gaat deze film 2 uur lang over. Jij wilt een (einde vd) film zien waar hij al de Joker is. Een gigantisch verschil. Ik zie de meerwaarde daarvan totaal niet in.

rep_robert schreef:

Ik wilde een film zien over hoe een schlemiel gepusht wordt om te worden tot de supercrimineel The Joker. Ik zag een film over hoe een schlemiel gepusht werd om enkele schlemiele moorden te plegen. Die drie in de metro, de moord op die clownsbaas van hem en die moord op Murray. Al die moorden kon ik nog wel invoelen ook. Niet netjes, maar wel begrijpelijk. Maar het heeft allemaal niets te maken met de chaosaanbiddende, compleet empahtieloze, superschurk die The Joker is. Het is gewoon een geflipt gastje.

avatar van De zonderling

De zonderling

Voor mij de verrassing van het jaar. Deze film stond bij mij eigenlijk helemaal niet op de radar, tot ik een paar weken terug voor het eerst de trailer zag. Ik heb vrij weinig met superhelden en het hele DC-universum dus deze serieuze vertelling met hier en daar wat kleine referenties viel bij mij in goede aarde. Zoals al vaker gezegd hier: het kan eigenlijk net zo goed een film zijn die totaal losstaat van Batman.

Wat was er dan zo goed aan? Mij sprak de anarchistische kant van het verhaal heel erg aan. Ik denk soms dat de mens stiekem toch meer geneigd is naar chaos en wanorde dan we willen toegeven. Al is het maar om even weer te voelen dat je écht leeft in plaats van op de automatische piloot je dagelijkse sleur door te komen. Heerlijk ook hoe Phoenix "It's keeps getting crazier out there" eruit weet te persen. Met op de achtergrond deze naargeestige chaos in de stad, vond ik het schitterend om te zien hoe Joker als personage steeds verder de verdoemenis ingaat. Joker is voor mij een verboden vrucht, waar ik heerlijk van heb gesmuld.

PS: nog niemand gehoord over Jackson C Frank, die eer werd aangedaan met het fenomenale My name is carnival. Alsof het nummer voor deze film is geschreven.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Royalere schreef:

Over smaak valt idd niet te twisten, Maar als je ergens allergisch voor bent waarom zou je het dan eten?

Verandering van spijs doet eten?

Graaf Machine schreef:

En je denkt dat van schlemiel tot superschurk over 1 nacht ijs gaat ? Want dat verwacht je wel. Het lijkt me duidelijk dat de film goed aangeeft dat dit een lang proces is. Maar nogmaals. Jij had liever gewild dat hij halverwege de film al de topcrimineel was? .. Waardoor je de tweede helft van de film naar een Batman film zonder Batman kijkt (want wie moet the Joker aanpakken?). Dat werkt natuurlijk niet. Want als de top bad guy Joker heeft hij gewoon die wisselwerking met Batman nodig.

Ik snap eigenlijk niet wat je nou echt wil. Je wil weten hoe een schlemiel de Joker kon worden. De film laat dat toch duidelijk met wel tig redenen zien? Maar dan is het weer niet genoeg omdat hij ook niet gelijk een meestercrimineel is op dat punt tijdens zijn transformatie. Nee, no shit Sherlock.

En je denkt dat van schlemiel tot superschurk over 1 nacht ijs gaat

Nee, ik verwacht dat het aan het eind van de film duidelijk is.

Graaf Machine schreef:

Nee, ik verwacht dat het aan het eind van de film duidelijk is.

Daarom de verkeerde verwachtingen dus(uiteindelijk alleen maar zonde voor je eigen kijkervaring. Ik slaap er niet minder om) . Je gaat bewust ook niet op de rest in. Zegt genoeg. Want met superschurk Joker krijg je automatisch een superheld Batman... En dat wilden ze niet met deze film.

Snap ook niet hoe je iets anders uit de trailer hebt kunnen halen als ik eerlijk mag zijn.

rep_robert schreef:

Want met superschurk Joker krijg je automatisch een superheld Batman...

Lijkt me lastig als Batman hier nog een 8-jarige koter is.

avatar van yoda1992

yoda1992

Zojuist gezien in LHC in Utrecht. Ik sta altijd wat sceptisch tegenover hypes en dat gold dus ook voor de hoge scores. Maar ik moet zeggen: ik ben erg onder de indruk. Lang geen film gezien die onze tijdsgeest zo goed samenvat als deze film. De film speelt ogenschijnlijk in de jaren '70 af, maar er zijn super veel thema's die een brandende urgentie kennen. Onze huidige maatschappij wordt tegen het licht gehouden en veel onderwerpen worden aangestipt (inderdaad niet allemaal diep geanalyseerd). Het betreft hier problemen die geen makkelijke oplossing kennen, ambivalent zijn. Het knappe is dat Phillips diverse kanten weet te belichten en het publiek laat identificeren met de verschillende kanten, en daarmee de tegenstrijdigheden in henzelf.

Wij hameren allemaal op individualiteit, wees je unieke zelf. Maar het is overduidelijk dat dit niet kan. De norm normaal is daarentegen heel moeilijk vol te houden. Wie bepaald dat iemand gek wordt? De maatstaf is kunstmatig (pak Foucault er maar even bij). We vinden het allemaal zielig voor deze 'verwarde' (wat een mooi eufemisme is dat toch) man, terwijl we onze eigen handen niet vuil willen maken. Naastenliefde, een beetje aardig zijn voor je buur is er niet bij. Wij kijkers vervallen tot hypocrieten. Geweld keuren we af, we zetten deze verwarde mensen weg. Maar Joker is ook een slachtoffer, we voelen met hem mee. Ja, ik was erg tevreden toen hij overging tot zijn gewelddadige acties. En houden we geweld, eenzaamheid en onbegrip niet zelf in stand? Terwijl we Joker zielig vinden lachen we morgen weer om 'Dumpertgekkies'. Wij zijn ook het publiek dat lacht als de applausborden omhoog worden gehouden. Volgen de punchline, worden gevoed met hapklare brokken komedie. Een gegeven dat ook voor veel andere cultuuruitingen geldt. Herkenning en begrijpelijkheid is wel zo fijn. Toch willen we zo graag anders zijn, maar in de pogingen hiertoe zijn we tegelijkertijd gedoemd onszelf weer naar beneden te trekken. Omdat er een midden moet zijn dat 'normaal' heet. Een grens waar we inderdaad niet zonder kunnen leven, want een compleet waardenrelativisme ligt altijd op de loer.

Mooi ook dat er zoveel ophef is over deze film en de vertoning van geweld. Het geeft de relatie weer tussen kunst ter promotie van een ideaal (bijv. een vredige wapenvrije wereld) en zogenaamd onbaatzuchtige kunst, die meerdere interpretaties kent en de vrijheid opzoekt. Afvragen wat die vrijheid is. Tot de rand van het ravijn lopen en hopen dat je tijdig omdraait. Wat ik zo mooi vind is de zwartgalligheid. Nee, je kunt nooit alle mensen verenigen. Iedereen is iemand anders zijn kwaad. En op een gegeven moment als het onheil te groot wordt, dan is er geen weg meer terug. Bij de rellen uit de film moest ik denken aan de ras getinte demonstraties in Amerika. Geen enkel woord of daad kan de boel sussen. Er is alleen onbegrip.

En hoe geraken we hier uit? Als alles ambivalent is, alles maakbaar, dan zijn er een hoop dingen te overdenken. De film geeft daar een mooie aanzet toe.

En dan heb ik het nog alleen over enkele morele boodschappen. Want er zit ontzettend veel mooie symboliek in deze film. Denk aan de rol van afval, en het dragen van maskers. Sinistere vormgeving met al dat lelijke nachtlicht. Filmreferenties zijn vaak leuk voor de kijker maar voegen weinig toe. Hier wel. Andere films lijken als het ware ingelijfd te worden, hun betekenis een surplus zijnde aan de boodschap van The Joker. Denk aan Taxi driver en De Niro. Vergelijk Travis en de tv-man. Hoe een mens wordt wat hij eigenlijk haat. Kijk ook Requiem for a Dream, en de overeenkomsten met Ellen Burstyns karakter. Zie the French Connection en de The Exorcist trap (een referentie?).

Genoeg te bespreken in ieder geval. Ik zal morgen mijn glimlach dragen.

avatar van moviemike

moviemike

rep_robert schreef:

Als je een populair personage uit een nog populairdere comic-reeks gebruikt om je eigen misdaaddrama uit de grond te kunnen stampen en daar dan de hoofdacteur uit 'Taxi Driver' en 'The King of Comedy' in cast is het enigszins begrijpelijk dat fans van het vroegere uur zich bedrogen voelen.

Ergens is het normaal dat fans van 'The Joker' effectief 'The Joker' willen zien, net zoals iedereen het normaal zou vinden dat Scorsese een vervolg op 'Goodfellas' zou maken zonder aanwezigheid van 'The Avengers'!

avatar van de grunt

de grunt

moviemike schreef:

Hoe goed deze film ook moge zijn, eigenlijk speelt Phillips een beetje vals.

Todd Phillips is een held.

avatar van moviemike

moviemike

de grunt schreef:

Todd Phillips is een held.

Dan lijkt hij toch het meest op mysterio uit 'Spider-man: far from home'. ?

avatar van Connie Van Orton

Connie Van Orton

Graaf Machine schreef:

Ik vond de laatste moord , met name waar deze plaatsvindt en de casualness waarmee Joker ze uiteindelijk uitvoert, in combinatie met hoe hij de talkshow tevoren op stelten zet - en en passant zijn gram haalt - wel een "superschurkenstunt"...
Misschien interpreteer ik die term tussen aanhalingstekens evenwel op een andere manier? ( Ik zag dus wel een evolutie.)

avatar van deventerate

deventerate

Wat een wereldfilm! Het is een film die zeker op je in komt en die je eigenlijk gewoon moet verwerken. Het is zeker de moeite waard. Wat een wereldfilm!

avatar van Fabian123

Fabian123

Echt lef om zoveel begrip en sympathie te kweken voor een psychopaat. Ontzettend nare film zonder uitweg of oplossingen, maar vlekkeloos uitgevoerd. De opbouw is briljant, Phoenix speelt met pijnlijk veel gevoel; ik kan niet zoveel films bedenken die zo sterk in het hoofd van een ‘gek/verward persoon’ kunnen duiken. Binnenkort Taxi Driver maar weer eens kijken om te zien welke het beter doet.

Vraagje:
Wat werd er nou gesuggereerd met die korte tekst achterop de foto van z’n moeder? Heeft Wayne gelogen en is Arthur wel echt zijn zoon (moeder weggestopt in gesticht om dat te verbergen), of is die foto voor z’n moeder simpelweg een houvast geweest om haar waanideeën op te botvieren?

Onderhond schreef:

Lijkt me lastig als Batman hier nog een 8-jarige koter is.

Daarom. Stel je krijgt een Joker te zien in deze film die allerlei grote misdaden pleegt. Hoe wordt erop gereageerd en door wie? Dat kan maar door 1 persoon. Je begeeft je al gauw op glad ijs als je zo ver gaat met het personage. Betreft de superschurk Joker is de film klein gehouden en gaat het puur om hoe het zo ver kon komen.

Fabian123 schreef:

Vraagje:

Dat is inderdaad een mogelijkheid. Wayne heeft het geld en de macht om haar valse papieren te laten ondertekenen betreft de adoptie en haar onder valse voorwendselen te laten opnemen in een kliniek. Dat is precies wat een rich scumbag zou doen toch? Je ziet de beelden van het ondertekenen van die papieren ook. Ze leek niet heel happy. Aan de andere kant kan ze zelf ook die tekst achterop de foto hebben gezet. Omdat ze mentaal niet helemaal stabiel was.

avatar van Uier

Uier

• 2007 berichten

rep_robert schreef:

Detective Gordon zou kunnen. Is in de serie Gotham ook het geval en daar is Batman ook nog een jong menneke. Al denk ik dat Joker dit helemaal niet nodig heeft.

rep_robert schreef:

Zou toch niet zoveel mogen uitmaken voor een film die zichzelf als stand-alone beschouwt en zich zo ver mogelijk van het superheldengebeuren probeert weg te houden toch?

Sowieso, gezien de setup in deze film, is er na het doorslaan van Joker nog zeker een 10-tal jaar geen Batman die de boel kan komen redden. Ik neem aan dat Joker niet braaf zit te wachten tot Bruce z'n pak eindelijk klaar is om de crimineel uit te hangen?

moviemike schreef:

Hoe goed deze film ook moge zijn, eigenlijk speelt Phillips een beetje vals.

Mwoah. Phillips heeft van tevoren meerdere malen aangegeven dat de film ook een karakterstudie zou zijn en dat Batman niet in de film zit. De trailer draait ook om Arthur Fleck. Ik weet gewoon niet waarom ik dit zou moeten verwachten. Misschien als ik een passant was die weinig films ziet en toevallig een poster tegenkom?

Maar als je als filmliefhebber ook maar een klein beetje het nieuws volgt dan was dit denk ik al wel bekend. Maar het is ook gewoon logisch. De superschurk Joker past gewoon totaal niet binnen de context van dit type film zoals hij nu is geworden.

avatar van Uier

Uier

• 2007 berichten

Gezien het (financiele) succes zal het mij ook niet verbazen mocht er een vervolg komen waarin Joker verder gaat met z’n terreur, een tegenstander krijgt en uiteindelijk Arkham van binnen mag gaan zien. Hollywood is tamelijk voorspelbaar de laatste decennia.

avatar van rep_robert

Ja, de film heeft zichzelf nu al ruim terug verdiend.

Onderhond schreef:

Nee, maar ik verwacht ook niet van the Joker dat hij gelijk "groots" is in zijn misdaden. Ook dat is een proces. Ook hier rent hij nog rond in een kliniek aan het einde van de film. Dus genoeg tijd lijkt me. The Joker hoeft ook niet perse jong te zijn. Jack Nickolson heeft ook een oudere Joker gespeeld, die was toen ook 51/52 jaar oud.

avatar van wwelover

wwelover

Ik moet wel lachen om bepaalde reacties en recensies van Joker. Bewust overtrokken reacties in sommige gevallen. Ik was zelf erg sceptisch toen dit project werd aangekondigd. Maar mede dankzij Phoenix werd ik steeds enthousiaster. Ben dan ook zeker niet teleurgesteld. Het is echt een geweldige film geworden. Visueel schitterend, goed verhaal, heel rauw maar passend geweld en natuurlijk Phoenix die de sterren van de hemel speelt. Wat een acteur is dat toch. Misschien door zijn teruggetrokken karakter niet de status die hij zou moeten hebben, maar blij dat hij de erkenning krijgt die hij verdient.

Prachtige muziek en een paar sterke bijrollen ook.

avatar van nummer2

nummer2

Tja, ik heb mij hier blijkbaar enorm op verkeken. Ik had op een film met veel meer intensiteit gerekend. Uiteindelijk vond ik de rol van Phoenix zeer tam uitgevoerd, en ook op audio-visueel vlak weet de film zelden te boeien. Ik ben totaal niet bekend met het 'superheldengenre' (is dat een genre?), maar ik heb verder maar weinig vernieuwende elementen gezien/gevoeld.

Wat mij betreft zeker geen 'must see'.

rep_robert schreef:

Kan natuurlijk, ik vind alleen dat je het moeilijk op "interne logica" van de film kan gooien, aangezien die er amper is. Men had net zo makkelijk een film rond een maniakale Joker met gestoorde plannen kunnen maken zonder aan de opzet veel te hoeven veranderen. Anderzijds lijk ik de spelregels van deze film nog steeds niet echt door te hebben, dus allicht dat het ook daar aan ligt

Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik denk dat je mensen maar moeilijk kunt afrekenen op de verwachtingen die ze hadden bij het ingaan van deze film. Het hele punt van deze film is namelijk dat het de verwachtingen van het genre overhoop gooit.

avatar van Fortune

Fortune