• 9.378.137 stemmen

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 28 juni 2018

Plot Redbad

"The legend"

In 754 na Christus wordt de monnik Bonifatius bij Dokkum gedood, volgens geschiedenisbronnen door "barbaarse" krijgers. Is hij inderdaad in koelen bloede vermoord door een stel bloeddorstige wilden, of is dat alleen de christelijke versie van de geschiedenis? 'Redbad' vertelt het verhaal van de adellijke Friese strijder Redbad die na de inval van de Franken in Noord-Nederland bij de Vikingen belandt. Van daaruit plant hij zijn terugkeer: om de dood van zijn vader te wreken en het oprukkende christendom het hoofd te bieden.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

"Redbad"?! "Bloedbad" was een betere filmtitel geweest...

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Ondanks het hele interessante verhaal en de behoorlijke cast is het niet gelukt een top film te maken van Redbad, terwijl dit zeker wel mogelijk was...

Reiné is duidelijk geïnspireerd door LOTR/Hobbit en Game of Thrones, maar komt "absoluut geen moment" in de buurt van epische battles als Helms Deep, Battle for Middle Earth, battle of Minas Tirith, Battle Beyond the wall en the battle of Winterfell om naar wat te noemen, zelfs niet een héél klein beetje!

Ook de laatste battle in Redbad is echt overweldigend beter gedaan in (They never take our freedom) Braveheart en (Riders of Rohan) LOTR .

De gevechten in Redbad waren eerder te vergelijken met LARP, terwijl de film schreeuwt om gevechten als eerder genoemd.

Ik vind het doorgaans prettig wanneer een film verder gaat in het Engels wanneer er een ander volk/land naar voren komt, alleen aan het Engelse accent zat zo'n Nederlands tintje dat het amateuristisch was, ik had toch echt veel beter verwacht van onze "grote" acteurs.

En gek genoeg sprak Frea, als Deen, binnen no-time vloeiend Nederlands.

Daarbij vraag ik mij echt af, dat wanneer je überhaupt al denkt dat je in zo'n serieuze film Jack Wouterse moet hebben voor de rol van Willibrord, waarom je het na een auditie werkelijk denkt dat dit hem is...?

Deze rol was echt ongeloofwaardig slecht neergezet.

Wat nog het meeste irriteerde was de slechte beeldkwaliteit.

Grotendeels waren de scènes veel te overbelicht en de donkere scènes waren te donker. Ook de info voorafgaand en na afloop was zo minuscuul klein dat de film echt gepauzeerd moest worden om het te kunnen lezen.

De film is ondanks de enorme misstappen toch leuk om gezien te hebben, maar kan absoluut niet goed beoordeeld worden. Wellicht was mijn verwachting veel te hoog en mag deze film niet vergeleken worden met eerder genoemde meesterwerken, maar door de setting en het verhaal vraagt dat er wel om en was het zeker mogelijk...!

Heel matig dan maar (helaas)

avatar van james_cameron

Michiel De Ruyter blijkt een toevalstreffer geweest te zijn voor regisseur Roel Reiné; de formule werkt in ieder geval niet nogmaals voor dit suffe en vooral langdradige spektakelstuk. Het matte script en de vlakke personages helpen dan natuurlijk ook niet mee. Visueel ziet alles er best oké uit, met hier en daar enkele oprecht fraaie shots, maar de aktiescenes stellen zwaar teleur en nergens voelt de film groots aan, iets dat toch wel vereist is gezien het onderwerp.

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Deze noem ik toch zeker een aanrader! Ik begrijp niet goed waar al die lage scores vandaan komen... Enkel het geluid kon beter: door de te luide muziek gaan vele gesprekken verloren.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

De beoordelingen zijn niet bepaald vleiend, de cijfers al evenmin, maar onder het motto dat je er pas iets van kan vinden als het het gezien hebt toch maar geprobeerd en met heel veel moeite door heen gekomen. En zoals De Filmkrant beknopt zegt, een lijvige speelduur, bombastische soundtrack en verschillende gevechten met slowmo zijn geen garanties voor een goed en kwalitatief epos.

De term historische correctheid mogen we eigenlijk niet noemen in verband met deze film. Het eerste artikel dat iets van het getoonde bevestigd moet ik nog tegenkomen, dat gezegd te hebben blijkt eigenlijk dat er heel weinig over Radboud bekend is en het meeste eigenlijk jaren later vastgelegd is of als 'sage' ontstaan. Hoe groot zijn grondgebied was is onduidelijk, net als zijn zogenaamde moed. Zo is niet eens duidelijk of Aldgisl zijn werkelijke vader was zoals aangenomen in de film. Maar goed laten we de film, die dan toch al snel naar een 'historische' fantasiefilm neigt, daar niet te hard op beoordelen. En op zich lijkt het qua stijl en opzet wel snor te zitten, sterker, het geheel komt die eerste fase over als groots, filmisch en een behoorlijke poging om er iets van te maken. Helaas blijft het bij die zogenaamde poging.

Over de visuele stijl kan gediscussieerd worden die er vooral grauw en vol ontbering uit ziet. Iets dat ik op zich nog niet gek vind. Net als het door sommigen verfoeide contrast in bepaalde shots, iets wat ik juist wel mooi vind en vaak als amateur hobby fotograaf zelf mooi vind om vast te leggen. Daarentegen sommige visuele momenten die overbelicht lijken, of de vikingschepen in brand, zijn daarentegen foeilelijk. De muziek is in het begin nog wel aardig, de cast is aanzienlijk met veel bekende gezichten, maar dan stokt het al snel met positieve dingen. Het benoemen van Wijnaldum een km of 7 hier vandaan is nog best grappig.

Hoe communiceerden de mensen destijds met elkaar. Ik ben geen historicus en evenmin een talen expert, maar vanaf het begin af aan voelt de wijze van dialoog en praten veel te modern aan. Alsof je naar de GTST cast zit te kijken die een middagje zijn Larpen en ondertussen hun tekst voor de volgende aflevering even oefenen. Het voelt zo verschrikkelijk buiten de tijd en misplaatst aan, om nog maar te zwijgen van het protesteren tegen eeuwen oude gebruiken en rituelen en een net zo modern ogende gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Best mogelijk dat wij Friezen ver waren op dat vlak en zoals sommigen zeggen behoorlijk bij de tijd waren. Toch heb ik nergens de indruk dat ik zit te kijken naar iets dat 1400 jaar geleden heeft gespeeld.

En helaas is de daar de kous nog niet mee af wat kritiek betreft. De zogenaamde epische veldslagen vallen ook behoorlijk tegen en komen niet aan het niveau toe van een Gladiator of Braveheart. Sterker, dit lijkt een redelijk middagje Larpen en echt overtuigend wordt er ook niet altijd gevochten. Dan is het hele gebeuren met de talen een beetje een zwakte bod. Iedereen praat Nederlands, en Engels als het buitenlanders zijn. Bijzonder trouwens hoe Redbad na het zwijgen bij de Scandinaviërs plotseling maar al te goed Engels kan, en hoe simpel Freya Nederlands leert. Dan is er het werkelijk kolderieke beeld dat door Jack Wouterse wordt neergezet van heilige Willibrord, van Engelse afkomst naar het schijnt dus waarom wordt daar dan niet een Engelse pratende acteur voor gebruikt? Desalniettemin raakt Willibrord's manier van werken kant nog wal naar het schijnt aangezien de man scherp van tong en geest was en heel.wat zieltjes binnen hengelde en dat deed hij vast niet met een steen of waterboarden. Tegen die tijd vind ik de film Redbad zo weinig overtuigend en interessant dat ik de kleinere dingen al niet eens meer noteer zoals het idee te bungeejumpen aan een gewoon stuk touw. Nieuwe manier van manueel therapie of een slinks plan om arbeidsongeschikt te raken...want dwarslaesie gegarandeerd lijkt me.

En zo blijkt Redbad al snel een 2,5 uur durende moordpartij te zijn om zelfs maar door te komen. Het blijft zogezegd bij een poging die strand op veel punten waarvan al veel genoemd zijn en dan ben ik het matige script en de platte karakters nog vergeten . Het mag duidelijk zijn dat dit allemaal niet zo best was, wat verwacht je ook anders als je het andere werk van Reine zit. Zelfs zijn beste Michiel de Ruyter kon mij niet bekoren.

Lovelyboy schreef:

De term historische correctheid mogen we eigenlijk niet noemen in verband met deze film. Dan is er het werkelijk kolderieke beeld dat door Jack Wouterse wordt neergezet van heilige Willibrord, van Engelse afkomst naar het schijnt dus waarom wordt daar dan niet een Engelse pratende acteur voor gebruikt? Desalniettemin raakt Willibrord's manier van werken kant nog wal naar het schijnt aangezien de man scherp van tong en geest was en heel.wat zieltjes binnen hengelde en dat deed hij vast niet met een steen of waterboarden.

Wanneer je denkt dat Willibrord de Friezen kerstende door middel van zijn scherpe tong en geest vraag ik mij af wat nu kolderieker is. Volgens de legende sloeg Willibrord bij aankomst in Walcheren al direct een afgodsbeeld kapot. Hij ontheiligde heidense bronnen door er in te dopen waarmee de geneeskrachtige werking door toedoen van Willibrord zou zijn ontstaan. Kerken werden op de plaats van vroegere heiligdommen gebouwd met het hout van de omgehakte eiken. Bij dit alles werd onze missionaris vergezeld door Frankische soldaten. De kerstening ging hand in hand met het zwaard. Door het gebruik van geweld, een steen of een straf als waterboarden werden de Friezen bekeerd tot het christendom. Niet door zijn scherpe tong of geest.

joolstein schreef:

De missionaris Willibrordus was geen fanaticus. Zijn collega Bonifatius was dat wel. In de film is het precies omgekeerd.

Niet gehinderd door enige kennis van zaken en dan een historisch oordeel willen vellen De apostel der Friezen was heel wat fanatieker dan Bonifatius die nog enigszins gehoor gaf aan de christelijke oproep tot evangelisatie. De aartsbisschop was feitelijk in dienst van de Franken wat uiteindelijk tot een conflict met Bonifatius leidde. De modus operandi van Willibrord was nagenoeg dezelfde als die van Bonifatius met dien verstande dat laatstgenoemde zo onverstandig was om met gevaar voor eigen leven ook buiten de grenzen van het Frankische Rijk te prediken.

Kan je de woorden van Han van der Horst wel letterlijk overnemen maar er klopt geen ene sikkepit van.

melissa63 schreef:

Vind het zeer betwijfelend of dat de Franken in de 8ste eeuw onder Martel, massaal met kruisen beschilderde schilden droegen, , alsof ze de kruisvaarders waren, zoals in het 2de millenium...

Het is een film geen documentaire. Nee, die driehoekige schilden met kruisen zijn zeer twijfelachtig. De Franken droegen ovale schilden met een knop in het midden. Qwa fanatisme deden ze niet onder voor de latere kruisvaarders dus zo vreemd zijn die kruisen nu ook weer niet.

Flipman schreef:

Dus gefundeerde meningen waarin jij je niet kan vinden zijn standaard gevormd door 'azijnpissers'? Lekkere criteria.

Welke gefundeerde meningen? Ik heb er nog geen een gelezen. Alleen azijnpissers hiero.

Donkerwoud schreef:

Historicus Han van der Horst bouwt voort op dit bericht: De film Redbad zou een onderwerp moeten zijn voor Radar of Kassa - joop.bnnvara.nl

Die marxistische historicus is toch niet serieus te nemen Typisch zo'n weg-met-ons, azijnpisserig artikel uit de Joop. Bleh

Graaf Machine schreef:

Die Franken schreven nog wel eens iets op.

De Karolingen waren vooral bezig met het herschreven van het verleden en hadden een behoorlijk eigenzinnige kijk op het heden.

wwelover schreef:

Zou toch te gek voor woorden zijn dat hij een film over Napoleon mag maken. Zeker na Redbad kan ik me niet voorstellen dat een partij hem zo'n project durft toe te vertrouwen.

Haha dat is een leuke. Dan vallen de kritieken op het misbaksel van Ridley Scott wel mee. Grappig dat sommigen die film wel waarderen en die van Roel Reiné niet.

MisterPink schreef:

Ik wil je toch vriendelijk vragen om als je mij kwoot, het hele bericht te kwoten, of er bij te schrijven wel bericht je gedeeltelijk kwoot.

Natuurlijk haal je de context weg als je alleen maar een zinnetje kwoot, en nu ben ik zelf op zoek moeten gaan wat het hele bericht was.

Stamt uit 2018. 29 juni 2018 om precies te zijn.

Het bericht was:

"Inderdaad. En dan wordt het voor het gedeelte Redbad nog verdedigd met het excuus dat er nou éénmaal weinig over zijn leven bekend is, maar het hele gedoe rond Pepijn van Herstal en Karel Martel zoals verteld in deze film klopt bij lange na niet en daar is toch heel wat bronnenmateriaal van bekend. Die Franken schreven nog wel eens iets op."

Over het leven van Karel Martel en Pepijn van Herstal is echt heel erg veel bekend. Dat kun je wegdoen als 'die Franken schreven maar wat', maar dan kan je de hele geschiedsschrijving in de ban doen.

MisterPink schreef:

Je heb het maar druk met quoten? Maar je wil je toch niet beweren dat deze film heel accuraat met de geschiedenis om gaat? Regisseur Roel Reiné heeft zijn hart op de goede plaats maar is meer van de low-budget spektakel.

Daarnaast heb ik dan wel die zinnen overgenomen (die overigens komen van historicus en Redbadkenner dr. Han Nijdam) Just a moment... - researchgate.net Maar wil dat dus niet zeggen dat er geen besef is van historie of dat er geen eigen onderzoek aan vooraf ging!

Uit Missie naar het voorbeeld van Willibrord | Theologie.nl Kopje; Bewijsmateriaal

We kunnen dus iets zeggen over hoe Willibrords missie-activiteit door relatieve tijdgenoten werd gezien. Daaruit leiden we ook wat algemene gegevens af, bijvoorbeeld dat Willibrord over het algemeen wat tactischer te werk ging dan de meer onstuimige Bonifatius.

Of Missionair of radicaal? – Raad van Kerken in Nederland

In dit geval resulteerde dat eigenlijk in het verwisselen van de karakters van Willibrord en Bonifatius, analyseerde historicus Sven Meeder (RUN). Uit het weinige historische materiaal rijst juist het beeld op dat Willibrord zich meer dan Bonifatius richtte op een geleidelijke maar gedegen groei van het christendom in onze streken.

Graaf Machine schreef:

Stamt uit 2018. 29 juni 2018 om precies te zijn.

Het bericht was:

Wat over Karel Martel en Peppijn van Herstal (en ook Radboud) bekend is weten we dankzij de Karolingen. Deze geschiedschrijving kan je niet klakkeloos overnemen. De Franken schreven zeker niet zo maar wat. Integendeel zelfs.

MisterPink

joolstein Waarom zou een film historisch correct moeten zijn? Er mag toch wel een beetje mee gespeeld worden? Mocht je dan met kritiek komen onderbouw dit dan. Ja, Willibrord was inderdaad wat tactischer dan Bonifatius die het ook met de dood moest bekopen. De strafexpeditie die de Franken naar Dokkum stuurden was in die zin heel wat effectiever dan de missie van Bonifatius. Het samen met het Frankische leger optrekken, de tactiek van Willibrord was dan ook succesvoller dan de onbezonnen 'fanatieke' bekeringsdriften van Bonifatius.

Dat Han van der Horst de woorden van Han Nijdam weer copieert zegt mij weer genoeg.

MisterPink schreef:

Waarom zou een film historisch correct moeten zijn?.

Waarom quote je dan dat ene zinnetje van mij ? Want in het verdere bericht staat toch duidelijk;

Nu was die eigenzinnige kijk op de geschiedenis nog niet zo heel erg geweest. Om een effectieve film te maken, zijn bepaalde creatieve vrijheden geoorloofd.

joolstein schreef:

Omdat ik in eerste instantie alleen viel over je opmerkingen ten aanzien van beide missionarissen. Ik til er niet zo zwaar aan dat Willibrord een paar karaktertrekken van Bonifatius krijgt en andersom. Je moet de werkwijze van Willibrord niet onderschatten. De geleidelijke kerstening was dwingend genoeg.

MisterPink schreef:

Niemand schrijft zomaar wat, integendeel.

Daarom kunnen historici ook de gebeurtenissen herleiden uit de verschillende geschriften, waarin die van de Karolingen net zo belangrijk zijn als die van iedereen.

Doe daar niet zo moeilijk over.

MisterPink schreef:

Omdat ik in eerste instantie alleen viel over je opmerkingen ten aanzien van beide missionarissen. Ik til er niet zo zwaar aan dat Willibrord een paar karaktertrekken van Bonifatius krijgt en andersom..

Schiet mij maar lek als ik er dan nog iets van begrijp... Dat Willibrord en Bonifatius in de film niet kloppen is niet zo erg maar dit aangeven in een opmerking is blijkbaar historische onkunde...Daarnaast hindert mij het lage budget totaal niet maar is er wel veel meer aan de film op te merken dan alleen historische accuraatheid

Graaf Machine schreef:

Niemand schrijft zomaar wat, integendeel.

Doe daar niet zo moeilijk over.

Ik doe niet moeilijk. Ik reageer alleen op quatsch alsof Willibrord niet fanatiek was. Man, de Karolingen waren meester in het herschrijven van de geschiedenis. Blijf daar als leek alsjeblieft ver vandaan. Kartel Martel was een schoft van de hoogste soort. Niet dat Radboud een lieverdje was maar het beeld dat Reiné schetst is accurater dan menigeen hier beweert.

joolstein schreef:

Ja, beweren dat Willibrord niet fanatiek was is pure kletskoek.

Nee.

Dat is niet waar. Je kwoot mij, terwijl ik in het door jouw gekwote bericht, net als in al mijn andere berichten, niets over Willibrord veronderstelde fanatisme gezegd heb.

Nee.

Dat was maar een voorbeeld en sloeg niet op jou dat begrijp je toch ook wel.

MisterPink schreef:

Dat was maar een voorbeeld en sloeg niet op jou dat begrijp je toch ook wel.

Ik begrijp vooral dat jij een beetje aan het voordeelshoppen bent. Wees dan gewoon een vent en kwoot waarop je reageert en reageer op wat je kwoot. Nu ben je alleen maar aan het rondhannessen om gelijk te krijgen.

Graaf Machine schreef:

Je wil moeilijk doen? Prima. Ik quote bewust en geef daarop een reactie. Waar shop ik voordeel? Ik gaf slechts een voorbeeld van quatsch waarop ik reageer. Dat dat niet op jou sloeg leek me wel duidelijk. Ik had je lofzang over Karel Martel ook kunnen quoten en geef daar en passant ook een antwoord op. Big deal. Ik beperk mij tot wat ik quote en dat bepaal ik helemaal lekker zelf.

joolstein schreef:

Dat ben ik ook met je eens! Ik heb mij beperkt tot de bewering van Han Nijdam die veels te kort door de bocht is om het iets bloemrijker te zeggen. Ik vond de invulling van Jack Wouterse best wel grappig. Why so serious?

MisterPink schreef:

Je wil moeilijk doen? Prima.

Altijd het groffe antwoord als je iemand op rommel betrapt.

Pinkeminkie: Ga lekker rustig je oud ijzer tellen, en laat normale gebruikers van deze site met rust. Jij een plezier, ik een plezier.

MisterPink schreef:

Ja, beweren dat Willibrord niet fanatiek was is pure kletskoek.

Dus het gaat je eigenlijk alleen maar om jou versie van de definitie van Fanaticus?

Maar gemakshalve ga je voorbij aan het feit dat in de tijd dat ze leefde ervoor beide heren alleen God en het christelijke bestaan waren, Anno nu kan je die "doodnormale" geloofsuiting misschien weg zetten als fanatisme maar er is een verschil! Willibrord is meer een bewonderaar oftewel een witte martelaar die bekeert met 'bisschoppelijke waardigheid', geweld was oké maar je geef er niet je leven voor. Terwijl Bonifatius de echte fanaticus was oftewel een rode martelaar die veel feller het evangelie predikt en daar desnoods ook voor sterf.

joolstein schreef:

Dan heb je het heiligenleven van Willibrord geschreven door Alcuinius, de raadgever van Karel de Grote niet gelezen. Als missionaris was Willibrord wellicht nog fanatieker dan Bonifatius. Op Helgoland liet hij zelfs alle heilige dieren op het eiland slachten omwille van de goede boodschap. Dat heb ik over Bonifatius nog nergens gelezen. Ja, Willibrord is niet de marteldood gestorven. Als dat het meetpunt van fanatisme is dan doe je Willibrord toch echt te kort. Al bij de aankomst in Walcheren kreeg hij een zwaard op zijn kop. Willibrord was bereid om te sterven voor het geloof. Dankzij de Voorzienigheid overleefde hij deze aanslag (en hoogstwaarschijnlijk door kordaat optreden van de Frankische lijfwachten )