Genre: Fantasy / Romantiek
Met onder meer: Sally Hawkins, Michael Shannon en Richard Jenkins
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 15 februari 2018
Plot The Shape of Water
"A Fairy Tale for Troubled Times"
1962, gedurende de Koude Oorlog. De dove schoonmaakster Elisa vindt op een dag samen met haar collega Zelda een visachtig creatuur waarvoor ze snel empathie voelt. Dit wezen is de laatste van zijn soort en wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om eventueel te worden ingezet in het leger of in de ruimtevaart. Bijgevolg probeert Amerika dit verborgen te houden voor Rusland. Elisa wil het amfibisch wezen helpen ontsnappen uit het laboratorium.
- IMDb (7,3 / 471935)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Shape of Water (BoekMeter)
- The Shape of Water (MusicMeter)
Elisa Esposito
Bernard
Mihalkov
El ralpho
Met de stroom mee
Jammer om te zien dat Guillermo del Toro steeds meer naar de pijpen van Hollywood begint te dansen. Zo zijn al zijn films alleen nog maar in het Engels en is het stomme personage van Sally Hawkins overduidelijk het enige element wat The shape of Water Oscar waardig maakt. Sally Hawkins zet haar rol namelijk fenomenaal neer, maar de meeste andere personages om haar heen -vooral veel professoren in te grote lab jassen-, vond ik niet bijzonder. Om nog maar te zwijgen over het niet bepaald originele verhaal wat slechts als kapstok dient om Hawkins te laten schitteren. Als je namelijk probeert te kijken wat naast haar personage deze film nog Oscar waardig maakt, blijft er naast de aankleding weinig meer over.
Strip je het hoofdpersonage dan is The Shape of Water qua niveau redelijk gelijk aan Crimson Peak. Een film die ook prachtige decors had maar qua verhaal ook weinig origineel en verheffend was. Crimson Peak werd destijds ook niet genomineerd, en het is eigenlijk te bizar voor woorden dat The Shape of Water nu wel 13 nominaties meepakt.
Hoewel ik de film overgewaardeerd vind klink ik nu wel heel negatief, maar dat ben ik zeker niet. The Shape of Water is nog steeds een solide en leuke film die je een prachtige wereld laat zien waar je als kijker helemaal in op kunt gaan. De dynamiek tussen Hawkins en het zeewezen is echt het hart van de film en je gelooft hun romance dan ook direct. Verwacht alleen geen origineel script om deze liefde heen, want hoewel het verhaal wel goed in dienst staat van de liefde vond ik deze wel echt te veel op de automatische piloot geschreven. The Shape of Water is een film die je met een gerust hart op kunt zetten, maar alle lof binnen het licht van de Oscar nominaties vind ik veel te overdreven..
Filmkriebel
Oscar o.a. voor beste film en beste regie zijn volledig verdiend
mister blonde
Kom maar op met alle berichten dat de oscar onverdiend is, je je hardop afvraagt waarom Shape of Water in godsnaam heeft gewonnen en je toch wat meer had verwacht na alle oscar aandacht. Vaste prik, ik kan niet wachten.
Onder de indruk dat deze amper 20 miljoen gekost heeft. Bewijst nog maar eens dat het ook voor véél minder kan en dat al dat gejammer over terugverdienen van kosten meer te maken heeft met het onverantwoord spenderen van geld.
luukve
Ik vond de Oscar onverdiend. Ik vraag me af waarom Shape of Water in godsnaam heeft gewonnen en ik had toch wat meer verwacht na alle Oscar aandacht.
mcdaktari
Shape of Water heeft gewoon terecht een Oscar voor beste film gekregen. De meerderheid vind dat en omdat jij het onverdiend vind wil niet zeggen dat je gelijk hebt he!
Dikkertje Dap
Baywatch heeft een Razzie gekregen voor de slechtste film van het jaar. Smaken verschillen uiteraard maar ook al is het niet je genre dan nog is het echt niet de slechtste film van het jaar. Maar ja we leven onderhand in een wereld waar onder boven is en boven onder. Dat verklaart voor mij de Razzie, er zal te weinig of geen propaganda in gezeten hebben en dat kan vandaag de dag niet meer want tegenwoordig moet alles (de "juiste") politiek zijn. Ik heb van Baywatch genoten, lekker een film zoals een film moet zijn, even weg uit de alledaagse propaganda en indoctrinatie. Ik zie de Razzie's voortaan als de nieuwe Oscar's.
Nu The Shape of Water een Oscar heeft gewonnen weet ik dat ik de film niet hoef te zien, sowieso vind ik een relatie met een buitenaardse zeemeerman niet interessant (waarom is het eigenlijk niet genderneutraal? Foei Hollywood, neem een voorbeeld aan Canada, die strijden tenminste voor peoplekind).
Nu zullen er mensen zijn die zeggen moeten dit soort opmerkingen nou? Heb je de Oscar uitreikingen niet gezien? Ik ook niet maar heb wel het verslag gelezen, Kim Jung-Un ziet scheel van jaloezie vanwege de propagandamachine genaamd Hollywood.
Dikkertje Dap
Weet niet naar wie je refereert maar zou zomaar naar mij kunnen zijn. In dat geval, ik geef geen review want ik heb de film niet gezien. Wat ik wel zeg is dat de Oscar voor mij een indicatie is dat ik de film niet hoef te zien want de Oscar's zijn voor mij de nieuwe Razzie's, zoals ik aangaf.
mister blonde
Waarom markeer je hem dan als review? Fijn ook dat je je bericht bij Baywatch gewoon hier nog een keer herhaalt (terwijl het hier niets heeft te zoeken). Ik lees een hoop gezeur over een film die je niet gezien hebt, alleen maar omdat ie een oscar won.
Dikkertje Dap
Niet als review maar als mijn persoonlijke mening, niet over de film maar over Hollywood en de Oscar's.
Ik heb inderdaad in eerste instantie nagenoeg dezelfde reactie bij Baywatch geplaatst, althans het deel waarom ik het met de Razzie niet eens ben, over The Shape of Water heb ik daar niets gezegd.
De reden waarom ik hier nagenoeg dezelfde reactie aangaande Baywatch plaats is omdat ik het niet eens ben met de Razzie en de Oscar uiteikingen inclusief Hollywood mij onderhand heel erg beginnen te irriteren met hun propaganda BS want waar zijn ze in godsnaam mee bezig? En dat wilde ik toch even ventileren, zolang het nog kan!!
mister blonde
Shape of Water kan er toch ook niets aan doen dat het een oscar wint? Lekker boeiend die beeldjes. Dit kan toch gewoon een prima film zijn? Dat het je niet aanspreekt kan en mag natuurlijk. Vind het wel een verfrissende winnaar op een of andere manier, is juist geen oscar bait (punintended).
Dikkertje Dap
Daar heb je zeker een punt.
Matt81
Prachtig
Mist de eigenzinnigheid van Pan's Labyrinth. Zoals Onderhond aangeeft: knap dat het zo ook kan in een tijd vol CGI-Marvelspul zonder ziel en overtuiging. Hier werkt het allemaal wel. Het script mist af en toe wat scherpe randjes maar alles ziet er geweldig uit. De Amelie-vergelijking is, zeker in het eerste half uur qua setting maar zeker ook door de prachtige soundtrack met Tierssen-echo inderdaad goed te maken.
mcdaktari
Dus omdat Baywatch een Razzie heeft gekregen voor de slechtste film van het jaar en Shape of Water een Oscar voor beste film, ga je er niet naar kijken? Dat is natuurlijk ook een reden
Dikkertje Dap
Exact. De Oscar's zijn voor mij de nieuwe Razzie's, dus wanneer een film een Oscar krijgt dan is dat voor mij een indicatie dat de film niet de moeite waard is. Wat natuurlijk niet zo hoeft te zijn maar een Oscar is geen goede reclame, Razzie's daarentegen wel want ik heb genoten van Baywatch. Het is natuurlijk wel jammer dat wanneer een goede film het 'slachtoffer' wordt dankzij het ongelofelijke hypocriete Hollywood met hun Oscar's en tonnen boter op het hoofd.
knoflikari
Guillermo del Torro levert weer vakwerk af met deze bijzondere fantasyfilm.
Groen is een hele dominante kleur in de film en dat is niet toevallig gekozen, gezien de titel van de film.
Elisa is een schoonmaakster in een geheim overheidslaboratorium die niet kan praten. Ze ontdekt dat er een amfibisch wezen gevangen wordt gehouden en ze raakt gefascineerd door het creatuur. Zonder woorden kan zij met hem communiceren...
In navolging van "Pan's Labyrinth" is dit een heavy fantasyfilm die visueel erg mooi aandoet.
johnths2
Guillermo del Torro produceert films voor een bepaald publiek.
De film is visueel mooi, maar het verhaal is niet mijn ding, te veel fictie op zijn Amerikaans.
blurp194
Visueel mooi.
Overdadig veel orange and teal, dat dan wel, en wellicht ook wat weinig dapper in de vormgeving. Maar toch is het echt wel mooi. Veel van de locaties deden me qua stijl ietwat denken aan de diorama's in het Musée Cinéma & Miniature in Lyon - en ook qua kleurzetting, het ietwat waterachtige blauwgroene teal doet daar waarschijnlijk een hoop aan.
Sally Field speelt leuk, en ook leuk dat ze daar zoveel erkenning voor krijgt. Toch een hele afstand met de no-budgetproductie Happy-Go-Lucky (2008) waar ik haar nog van ken. Maar of wat zij laat zien zover uitsteekt boven de rest van de crew, mwah - ik vind de rest het ook behoorlijk goed doen eigenlijk. En sowieso altijd leuk om de Russen ook Russisch te horen spreken.
Goed dat Del Toro zich wat heeft herpakt na het toch best tegenvallende Crimson Peak.
YouDrunkGoHome
Maarten kan niet wachten The Shape of Water overgewaardeerd te vinden na Oscarwinst - De Speld
alexspyforever
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoeveel mensen de film nu speciaal gaan kijken omwille van oscarwinst en zal dit het gemiddelde ten goede komen of niet?
mister blonde
Die oscar gaat het gemiddelde zeker geen goed doen. Het is een bijzondere statistiek. Kijk hier op moviemeter eens bij de laatste 10 beste film winnaars. Allemaal laten ze een bizarre keldering zien in februari / maart van het betreffende winnende jaar. Mensen gaan de film zien met scepticisme en een vooringenomenheid, wat de filmbeleving nooit goed kan doen.
Die laatste zin is mijn interpretatie. De zinnen ervoor feiten, kijk het maar na.
Filmkriebel
Die oscar gaat het gemiddelde zeker geen goed doen. Het is een bizarre statistiek. Kijk hier op moviemeter eens bij de laatste 10 beste film winnaars. Allemaal laten ze een bizarre keldering zien in februari / maart van het betreffende winnende jaar. Mensen gaan de film zien met scepticisme en een vooringenomenheid, wat de filmbeleving nooit goed kan doen.
Ik begrijp je frustratie hoor, het is voor sommigen eenmaal hip om je vooral niet te vereenzelvigen met de massa... En verder zijn superlatieven als "beste" dit en "beste" dat zo relatief dat dit onvermijdelijk reactie uitlokt omdat filmbeleving net zo subjectief gebonden is
Het kan nu wel zijn dat sommigen Shape op Water niks vinden maar de Oscars zijn ook maar een beperkte selectie films. Vind je je gading niet bij deze genomineerden, kies dan een ander festival met een selectie waar je je beter in kunt vinden; er zijn er genoeg.. Sundance, Telluride, Cannes etc. en die hebben ook hun "beste" dit en "beste" dat
alexspyforever
Ja ik moet ook eerlijk zijn dat ik sceptisch ben, het is denk ik wel een normale menselijke reactie "Is het werkelijk zo goed?" En dus gaan ze eigenlijk al met een instelling kijken van waar ze de film op kunnen afrekenen. Ik bespaar mij de moeite, ik weet dat dit soort film niet aan mij is besteed. Als Pan's Labyrinth de enige film van GDT is die ik de moeite vind (maar die vind ik dan ook wel echt super) dan moet ik mij daar maar tevreden mee stellen.
blurp194
Sally Field?? Die speelt toch niet in deze film. Neem aan dat je Sally Hawkins bedoeld blurp194
Ja vanzelf. Stom...
mjk87 (moderator films)

Whois TheMan
Iedereen neemt maar de aanname aan dat de Oscars de algemene mening is. Ik vind dus juist de Oscars overgewaardeerd. IMDB waardeer ik accurater naar mijn eigen smaak en toch ook zijn die ratings niet perfect. Anyway, Oscars sucks, Shape of Water is een 6 uit 10.

'The Shape of Water' van Guillermo del Toro morgenavond te zien op Paramount Network

Hoe een oude monsterfilm de inspiratie vormde voor één van de meest geprezen romantische films ooit

Guillermo Del Toro wil Andrew Garfield en Oscar Isaac voor 'Frankenstein'-film

Coco
Animatie / Avontuur, 2017

The Dawn Wall
Documentaire / Avontuur, 2017
koude oorlogbaltimore, usasprookjeregeringbovennatuurlijklaboratoryweesbathtubwetenschappermagisch realismecapturesign languagesjaren 60fishmanamphibious creature