Some Like It Hot (1959)
Genre: Komedie
Geregisseerd door: Billy Wilder
Met onder meer: Marilyn Monroe, Tony Curtis en Jack Lemmon
Plot Some Like It Hot
"Marilyn Monroe and her bosom companions... Tony Curtis... Jack Lemmon..."
Twee musici zijn getuige van het St. Valentine's Day Massacre en proberen zo snel mogelijk de stad uit te komen voor zij door de maffia gevonden en vermoord worden. Om te ontsnappen verkleden ze zich als vrouw en reizen ze als lid van een vrouwenband mee naar Florida. Daar komen ze voor allerlei nieuwe problemen te staan.
Joe / Josephine
Sweet Sue
Sig Poliakoff
Toothpick Charlie
AddictedToMovies
niet slecht voor de oude zwart wit tijd
*verwijtende blik*
Sutherland
Erg leuke film, heb erg moeten lachen om de blikken van Jack Lemmon als Josephine; geweldig!
Ik vond Tony Curtis ook erg goed, terwijl Monroe niet echt iets toevoegde aan de film. M.i. had iedere andere actrice haar rol kunnen spelen.
Niveath
Na de eerste 10 minuten die echt heel leuk waren, (misdaad maar toch een komedie-tintje) moest ik daarna echt een beetje in de rest van de film komen.
Maar hoe verder het verhaal vorderde, hoe meer ik de personages en grappen ging waarderen.
Oja, en hoe leuker ik Monroe vond, eerste film die ik van haar zag en ik begrijp meteen wat iedereen zo leuk aan haar vond
4.0* Met Wilder zit het keer op keer goed
erwku
0.5*, een wangedrocht om zo snel mogelijk te vergeten. Humor op z'n platst.
Weer een heerlijke opmerking waarmee Onderhond zichzelf op z'n eigen plaats zet.
lykathea
En weer maakt Billy Wilder het waar.
Wilder is als (vooral komisch) scriptschrijver voor mij nu toch haast onverslaanbaar. Altijd zó snel, zó scherp, luchtig en toch met hier en daar een serieuze ondertoon.
Jack Lemmon steelt de show, mits Monroe niet in een nietsverhullend pakje in beeld is. Heerlijk dat zelfbewuste gegrap met z'n omgeving. Vooral de dialogen met Joe Brown zijn hilarisch.
Top vermaak.
Vinokourov
Een van de zwakste films van Billy Wilder, wat zeg ik? De zwakste die ik tot nu toe van hem heb gezien! Alleen het begin en het einde van Some Like It Hot is oke. De rest er tussenin bestaat uit een aaneenschakeling van gedateerde humor en een plot, dat toentertijd nog best gewaagd was, maar nu niet heel erg kan boeien. Het is overigens wel duidelijk waar Paul Haenen zijn inspiratie heeft gehaald voor zijn typetjes en ik kan me ook voorstellen dat Pedro Almovodar deze film tot één van zijn favorieten rekent.
Friac
Het was al lang geleden dat ik deze film had gezien, gelukkig werd het een erg fijn terugzien. Wilder weet me voorlopig nog steeds niet teleur te stellen, deze heerlijke komedie bevat gewoon alle juiste ingrediënten om gedurende de hele speelduur (af en toe een klein haperend moment, vooral rondom de scènes op het yacht) te kunnen boeien. De humor werkt voor de meeste momenten - Lemmon is de sterkste (en mag bv. in één van de leukste momenten schitteren, nl. het einde van de film) - en de interactie tussen de spelers werkte. Wel ben ik er nog niet helemaal aan uit of Marilyn Monroe ofwel niet zo'n heel goede actrice is, ofwel heel goed een dom blondje kan spelen.
bertito
Handen af van Marilyn Monroe in Some Like it Hot
De acteerprestatie die zij hier neerzet mag je eigenlijk niet vergelijken met het werk van andere actrices. Marilyn, alhoewel ze zelf erg graag een drama-actrice wilde worden, is mijns inziens geen actrice in klassieke zin, maar meer een droomverschijning, een engel die het anderen naar de zin wil maken omdat ze dat voor zichzelf niet kan. Marilyn laat in deze film op geraffineerde wijze haar eigen tragiek doorschemeren. Ze wil vrouw zijn, voor de volle 100%, en tegelijkertijd wil ze serieus genomen worden en liefde vinden. Maar door haar oogverblindend sexy verschijning wekt dat heel andere gevoelens bij mensen op. Ze geeft niet op en zet door, de pijn wegspoelend met drank. (Marilyn dronk prive bij tijd en wijle ook erg veel) Sugar gaat zelfs zover dat ze bereid is een relatie aan te gaan met een vrouw, wat een hint is naar haar vermeende affaire met Natasha Lytess, haar dramacoach in de eerste helft van de jaren 50, waarmee ze heeft samengewoond.
Billy Wilder wist verdomd goed waarom hij Marilyn castte voor deze rol omdat zij de rol personifieerde, terwijl andere actrices deze rol zouden hebben gespeeld op technische vaardigheden. Marilyn acteerde m.b.v. de Method, een zienswijze op acteren van het joods intellectuele echtpaar Strasberg, dat vele broadway-acteurs aan ervaring hielp. The Method gaat uit van eigen ervaringen. Voor Marilyn een heel pijnlijk proces, gezien haar gedepriveerde jeugd. Maar ze had het ervoor over, tot het bittere eind.
GinolaEHV
Net als The Apartment, een overgewaardeerde komedie van Billy Wilder.
De constante flauwe humor zorgt ervoor dat de film bij tijd en wijle vervelend wordt. Desalniettemin kent de film ook een aantal (vrij) hilarische momenten. Deze waren echter te weinig aanwezig om het een goede komedie te noemen. Een krappe voldoende krijgt -ie wel: 3*.
(Het kon ook eigenlijk geen goede score worden, het is namelijk mijn 666e stem)
wwelover
Wederom een zeer geslaagde romkom van held Billy Wilder. Een geweldig verhaal, met ontzettend leuke humor dat vijftig jaar later gewoon nog steeds leuk is. De chemie tussen de hoofdfiguren is leuk. De sfeer is super. De muziek is leuk, ja dit is echt een geweldige film
Ik kan er niks negatiefs over zeggen. Zulke romkoms maken ze helaas niet meer.
Marilyn Monroe is echt super, niet alleen is ze echt beeldschoon. (Ze is zeker één van de mooiste vrouwen ooit) ze acteert en zingt ook gewoon goed. En dan de twee mannen, Ik ken Jack Lemmon pas een week, toen ik The Apartment zag, maar wat een held zeg. En ook Tony Curtis doet het heel leuk. Ze deden het beide echt goed als vrouw, niet overdreven nep ofzo.
De slotzin is overigens ook briljant
Plezierige film, maar ik vind dit niet bepaald de beste van Wilder. Zo goed als The Apartment of Sunset Blvd. wordt deze film wat mij betreft nooit. Blijft iets te veel drijven op een tamelijk flauw basisidee, al haalt de film daar wel veel toffe scenes uit.
Voor de mensen die Sugar Kane van Sonic Youth ook 1 van de coolste nummers ooit vinden: YouTube - Broadcast Yourself.
YouTube - Sonic Youth - Sugar Kane een nieuw linkje.
Blijft een geniaal nummer.
danuz
Vond dit ook niet het beste van Wilder (wat voor mij toch Sunset Blvd. is). Vooral de rol van Monroe vond ik erg goed werken (en dan met name nog in de trein), maar het verhaal begon me op den duur echt te vervelen. Vond de hele backdrop gewoonweg niet zo interessant (die vlucht en het undercover idee) om te volgen. De film moest het dan vooral hebben van wat grapjes, die maar weinig écht grappig zijn (zo vond ik de met-zijn-allen-op-het-bed-scene geinig). Daarmee is het best een aardige film, en ook zo eentje die 'je gewoon eens gezien moet hebben'.
Meneer Bungel
YouTube - Sonic Youth - Sugar Kane een nieuw linkje.
Blijft een geniaal nummer.
Dk2008
Een erg leuke film en de muziek erbij is ook de moeite tenminste als je van die oude muziek houd. Bijvoorbeeld als Marilyn 'I wanna be loved by you' zingt.
Deze nog maar weer eens bekeken. Maar dat is dan toch al weer de vierde, vijfde keer. Hij hoorde al tot mijn favorieten maar is dat nog steeds.
Zo'n onschuldige humor, een film die ze nu niet meer zouden kunnen maken op deze manier. Toch komt hij helemaal niet gedateerd over of zo. Dat hij ten tijde van de drooglegging speelt werkt daarbij wel in het voordeel.
Dit is de eerste keer dat ik hem van dvd heb bekeken. Daar zit dan o.a. een interview met Tony Curtis bij. Erg interessant trouwens. Monroe met privé-problemen en Curtis die als Josephine is nagesynchroniseerd. Maakt allemaal niets uit. Een cast die lekker op dreef is en dat is goed te zien. Blijft gewoon een heerlijke film.
lilgangstah
Ik ben fan van Marilyn en het was mijn eerst film van haar dat ik zag.
Heel grappige oude film.
Om op een luchtig moment eens achterover in je zetel te ontspannen!
MNV2
- 1900 stemmen
Dan weet ik meteen ook weer waar de Wayans broers en Chris Columbus hun inspiratie vandaan haalde om resp. White Chicks en Mrs. Doubtfire te crëeren. Het enige verschil is dat deze film er wel in slaagt grappig te zijn en dat terwijl de twee eerder genoemde films allebei zo'n 30 à 40 jaar jonger zijn. Ik heb enorm genoten van de situaties waarin de twee hoofdrolspelers verzeild geraken maar misschien nog meer van het acteerwerk van beide heren (of moet ik zeggen dames?). Tony Curtis en Jack Lemmon zijn namelijk schitterend als twee muzikanten die verkleed als vrouwen naar Californië afreizen om een gangsterbende te ontduiken en wat geld te verdienen. Billy Wilder heeft ervoor gekozen om dat komische verhaaltje te laten afspelen in de late jaren '20 tijdens de drooglegging in de VS. Vooral de gezichtsuitdrukkingen van Curtis en Lemmon wanneer ze als vrouwen verkleed zijn is geld waard, ook Marilyn Monroe is altijd leuk om te zien. Ontspannend, origineel filmpje, helaas al te vaak nagedaan.
4.0 sterren
movie acteurs
Een komedie film met Monroe/ Lemmon/Curtis die net zijn evenwicht houdt. Ik zit daarom best te twijfelen tussen een 2,5 en een 3.0. Is het nu een briljante comedy of een redelijke doch goed gepromote film.
Lemmon is best een goede acteur, vooral in The Odd Couple / China Syndrome waarin hij geweldig was maar hier is hij een beetje irritant.
Monroe was ook niet al te best en had ook haar irritante kanten. Het zou me niks verbazen als ze vroeger niet beroemd was geworden als ze niet zo knap was geweest, en Happy Birthday zong voor JFK. Tja ....
Het krijgt tot nu toe een 3,0 maar dan vind ik mezelf nog best gul.
Metalfist
Monroe had inderdaad haar negatievere kanten (het altijd te laat komen en het moeilijk kunnen onthouden van haar tekst) maar dat is op geen enkele manier terug te zien in deze film, met als enige uitzondering de zure blik die Lemon en Curtis soms hadden. Dat ze knap was daar heb je gelijk in maar het is niet alleen haar uiterlijk dat haar tot een ster maakte. Het was haar charme, de manier waarop ze een camera kon bespelen en zodoende een hele scène naar zich toe kon trekken en natuurlijk haar durf om te zijn wie ze wou zijn dat haar zo bekend maakte. Het Happy Birthday nummer heeft ze trouwens pas gezongen ergens in mei 1962 en op 5 augustus 1962 is ze gestorven. Lijkt me nogal krom om te zeggen dat dat de enige reden is dat ze zo populair was want geloof me, haar populariteit begon vele vele jaren eerder...
Dit is mijn eerste film die ik zien met Monroe erin en
wat een fantastische komedie met 2 top acteurs die hun rol als vrouw overweldigend spelen.
De grappen zijn erg leuk en dat er ook wat gangsters in voor komen past er heel goed bij.
Monroe doet het ook goed en nummers zijn mooi.
4,5 ster
Driello
hmmmmmm......weet het niet zo goed, enerzijds ergerde ik me aan die beroerde 'boeven rennen achter de goeden aan' scenes, anderzijds vond ik de charme van de setting, en sfeer enz. buitengewoon aangenaam om naar te kijken. Of er goed werd geacteerd weet ik niet, want hoe beoordeel je dat als er twee mannen in vrouwenkleding rondhuppelen en er een blonde bimbo een blonde bimbo speelt? Maar goed: me vermaakt en dat is ook wat waard. En heel af en toe ene klein glimlachje om de mond gekregen.......Puntjes? voorzichtige 3 dan maar. Voor de charme.
Naomi Watts
er een blonde bimbo een blonde bimbo speelt?
En weer een kortzichtige conclusie over Monroe
Driello
???? ze heeft die 'blonde bimbo'-reputatie behoorlijk bewust opgebouwd en daarvan geprofiteerd. dat klopt dus. Ze speelt indefilm een domme blonde dame die erg graag snel wil trouwen met een rijke stinkerd. ik vraag me af waar die kortzichtige conclusie dan in bespeurd moet worden. Haar haarkleur is (uitgaande dat het niet te zeer is geverfd) blond en ze gedroeg zich in film en in de publiciteit als bimbo........of zie jij dat anders.........
Naomi Watts
Vind ik nog wel meevallen. Monroe was juist erg fragiel, met enorm veel klasse. Dat dat in die tijd gedacht werd kan ik nog begrijpen maar na haar dood werd toch al snel duidelijk dat ze behoorlijk 'misunderstood' was. Een Grace Kelly is veel meer bimbo dan Monroe. Al is het je goed recht het met me oneens te zijn natuurlijk
Driello
iemand die redelijk openbaar met een president flirt en het bed in duikt en hem in het openbaar hijgerig 'happy bursday' toezingt vind ik toch echt een behoorlijke bimbo. Dus: ja, ik gebruik mijn goed recht en ben het met je oneens.
soom
I'm through with love..
Leuk, leuk, en leuk!! Hier word ik nu eens echt heel erg enthousiast van. Geweldig om Norma Jean aan het werk te zien, ze heeft iets kwetsbaars, ondanks haar enorme sexy uitstraling. Ik heb weleens wat over haar gelezen, maar kende haar tot deze film niet als actrice. Ze heeft echt gewoon een bepaalde klasse.
Tony en Jack zijn tof, en er zitten werkelijk geniale scenes in, die me een heel goed gevoel gaven. 4,5*.
simonvinkie
Some Like it Hot is weer een erg fijne film van Billy Wilder. Het koppel Monroe, Lemmon, Curtis is bij vlagen hilarisch. Tevens is dit ook de eerste film die ik zie met ''legende Marilyn Monroe. Datzelfde geldt trouwens ook voor Lemmon en Curtis.
Ik heb niet de hele speelduur op de grond gelegen van het lachen, maar er kwamen wel een groot aantaal glimlachen tevoorschijn. De typetjes die de bijde heren neerzetten zijn erg grappig. Ik heb vooral erg gelachen om Daphne, die echt geweldig wordt gespeeld door Lemmon.
Leuk om te zien dat veel films hier ook hun insperatie vandaan hebben. Denk dan aan films als Mrs. Doubtfire. Verder heb ik me dus uitstekend vermaakt met deze film. Ik was het bijna vergeten, maar ook Curtis en vooral Monroe zetten erg sterke rol neer. Ben van plan zeker meer films met Monroe te gaan kijken.
Een hele dikke voldoende is binnen, en misschien komt er in de toekomst nog wel eens een verhoging.
3,5 sterren
Metalfist

Terug naar het oude Hollywood: tien toppers uit de jaren '50

Vijf legendarische dansscènes in een speelfilm

North by Northwest

It's a Wonderful Life
Drama / Romantiek, 1946

Sunset Blvd.
Drama / Film noir, 1950
chicago, illinoisfloridawitnessmusicusgay interestmaffiacross dressingzwart en wittreinbuddybandspatsall girl bandst. valentine's day massacresugar valentine's daydressing