Monty Python and the Holy Grail (1975)
Genre: Komedie
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones
Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle
Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels
Releasedatum: 22 januari 1976
Plot Monty Python and the Holy Grail
"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."
Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.
King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard
Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter
Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard
Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand
Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe
First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!
The Witch
Zoot / Dingo
First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4
Old Crone
JTV-kijker
- 2017 stemmen
heerlijk absurde humor, kheb vroeger ook de serie gevolgd op canvas, echt kapot gelachen, ik hoop dat ze die serie binnekort nog eens ergens op uitzenden
Geniaal bedachte film vol met enorm scherpe, flauwe en doordachte humor. De film heeft de tand des tijd meer dan doorstaan. Geniaal! Van de 3 MP films is dit de 1 na leukste in mijn ogen. Life of Brian is nog een klasse beter.
Het einde van de film heeft ook 1 van de meest briljante einde's die een film ooit had. Wat een anti climax, maar als je er later aan terugdenkt dan moet je daar echt nog om lachen.
John Cleese is echt een held, wat kan die gozer geweldig acteren en geweldig grappig zijn.
4* voor The Holy Grail.
lesamurai
Ode aan Monty Python's Holy Grail. Echt waanzinig absurd, melig, gestoord en intressant. Veel humors hebben gebprobeert mensen te laten lachen maar de Britse Monty Python's zijn 100 % geslaagd. Er komen onderwerpen in voor waar je haast niet meer van kan bijkomen zoals: The Nights who say: Niiii en The monster of Aaaarghh.
Kortom een geweldige film die je laat schateren van het lachen.
Echt zo'n geweldige film
4,5 ster!
JTV-kijker
- 2017 stemmen
heerlijke film, ik lag al dubbel toen de film begon met de mannen van de ondertiteling
de film zelf is al even gestoord
een echt 'must see' movie voor iedere comedie liefhebber, ook de flying circus serie is een aanrader, ook van het monty python team, alleen jammer dat John Cleese op het laatste is weggegaan om Falty Towers te maken(wat ook een goeie serie is
tukkerstein
Typisch een film die je of heel grappig vindt, of niet leuk vindt. Ik vond hem dus niet leuk. Het begin met de ondertiteling en het abrupte einde zijn erg leuk, alsmede enkele andere scenes (Paard van Troje waar niemand inzit, en nog een handvol andere scenes). De meeste scenes zijn echter gewoon niet leuk. Ik kreeg vooral het idee dat de acteurs zichzelf erg leuk en grappig vonden. Veel grapjes waren gewoon stom, ik noem de paardrijders die zelf die paardengeluiden maken en dat "Ni"-gedoe. Leuk hôr.
Vinokourov
Dit heeft inderdaad de sfeer 'kijk ons eens even ontzettend grappig zijn'
HPayne
Toch niet helemaal van wat ik ervan verwacht had na het lezen van de lovende recensies. Het was wel grappig af en toe, maar vond het op een gegeven moment een beetje te flauw worden. toch 3 sterren vooral voor het wel briljante einde.
orbit
- 12092 berichten
Hij is ook flauw, maar wel op en überniveau van flauw.. Niet uit te leggen denk ik.
BoordAppel
Humor is sowieso niet uit te leggen want dan is het meteen niet grappig meer. Een van de redenen dat een goede komedie maken zo ontzettend lastig is en ze zelden hoog gewaardeerd worden.
Z*RO
Ik vind dat deze film geweldige scènes afwisselt met minder goede scènes. Erg jammer dat ze het niveau van bijvoorbeeld 'The Black Knight' (misschien wel de grappigste scène in de filmgeschiedenis) niet kunnen volhouden. Vooral in het midden van de film wordt het eigenlijk zelfs saai.
Toch 4 sterren, omdat ik dit als één van de betere komedies zie. Vooral het begin is érg sterk, maar ook het einde is zeker de moeite.
Echt zo'n geweldige film
Echt die Engelsen, gek maar geniaal. De toon wordt al meteen gezet doordat ze Een paard nadoen met twee kokosnoten. Heel flauw maar ik lig helemaal dubbel. En zo gaat de hele film door, allemaal onmogelijk debiele onderwerpen en stukken, waarvan The Knigths who say Ni, The Black night, The Holy handgrenade en the killer rabbit de meest grappige zijn. John Cleese, Michael Palin enz. enz. spelen heel veel dubbelrollen die allemaal even gestoord en grappig zijn. Heeel soms niet zo heel grappig maar dan heb ik het ook over 2 of 3 momenten. Dit is een film die iedere comedy-liefhebber een keer gezien moet hebben.Misschien wel de beste comedy ooit gemaakt, pas wel op! Je krijgt gewoon buikpijn van het lachen!!
4,5 ster!
Beste comedy ooit, op de voet gevolgd door Hot Fuzz en Shaun of the Dead
5* dus!!
lesamurai
Nee, met die opvolgers ben ik het niet eens: kijk eens naar Franse comedies zoals die van Jacques Tati;
- Mon Oncle
- M. Hulot's Holiday
- Playtime
horrorjp
Kan er weinig over zeggen. Het is gewoon lachen en nog eens lachen
wibro
Hiermee ben ik het volledig eens. Humor is goed als jij er gewoon spontaan om kunt lachen, maar het is natuurlijk heel subjectief. Als je niet kunt lachen om de humor van Monty Python, dan is die humor voor jou niet weggelegd. Een uitleg heeft dan ook geen enkele zin. Je gaat toch niet lachen om een grap, omdat een ander zegt dat die leuk is.
De vraag "Waarom kun je er niet om lachen?" vind ik dan ook een domme vraag.
planet_of_death
Zalige en absurde film. De humor was ongeloofelijk flauw en dat is juist de kracht achter de film. Heb me kappot gelachen om de nuttelozen discusie aan het begin. Wel mog ie iets langer duren en heeeeel soms zat er een mislukte grap tussen.
Een prachtige 4 sterren!
klute89
Eens heel lang geleden gezien, en toch zijn bepaalde scenes niet meer uit mijn geheugen verdwenen zo goed waren ze! Ik ga nu ook niet direct een cijfer geven. Ik heb de film vandaag aangeschaft en ga hem wanneer ik tijd heb eens kijken en genieten.
De sterren volgen vanzelf wel.
- Mon Oncle
- M. Hulot's Holiday
- Playtime
De films die je hier noemt behoren ook direct tot een ander soort humor.
klute89
Vandaag gezien, en het is een erg leuke film, maar wat is de humor flauw zeg, ik kan me niet herinneren dat ik het zo flauw vond. Afgezien daarvan zitten er een paar ijzersterke en bijzonder grappige scene's in, en daar mee verdient hij zeker 4,0*
klute89
Dit is toch wel de perfecte omschrijving van de film
GinolaEHV
Heerlijke comedy. Ik heb 'm paar dagen geleden op dvd gehaald en zelfs het voorstukje is al geweldig.
De film begint wat saai, maar eindigt fantastisch. Erg abrupt en onverwacht.
Tussendoor een reeks van hilarische momenten. Wat ik ook altijd leuk aan Monty Python vind, zijn de tekenfilmstukjes ertussen.
4*.
@ GinolaEHV:
Begin was een beetje saai? Ik lag al in een deuk bij de 'aan'titels. Deze film is medemogelijk gemaakt door 41 getrainde stuntlama's
. En dan die kokosnoten
Geweldig!
GinolaEHV
Ik zeg toch: het voorstukje was geweldig.
Ik zie dat stukje met die lama's niet als het begin van de film.
Quaest
Geweldige humorfilm
Heb erg veel van genoten.
Kent iemand trouwens nog een film van hetzelfde soort?
Geweldige humorfilm
Heb erg veel van genoten.
Kent iemand trouwens nog een film van hetzelfde soort?
Het zelfde soort humor en van dezelfde regisseurs:
Monty Python Meaning Of Life
Monty Python's Life Of Brian
DisPater
Geweldig!!!! Fantastisch!!!!!!!! Top!!!!!!!!!
Al begrijp ik ook goed dat iemand anders dit de allergrootste bagger ooit zal vinden.
Deze film, en al het materiaal van Monty Python is dus zeer sterk smaakgebonden.
Dit is (mijn) humor, ik heb van begin tot het eind gelachen, op de animaties na uiteraard.
gebruiker_56935
Ik snap dat mensen dit leuk vinden maar zelf vind ik Monthy Python niet echt wat en ook nooit wat gevonden.

Always look on the bright side of life: Monty Python-ster Eric Idle (80) werkt nog steeds om rond te komen

De vijf best beoordeelde komedies op Netflix

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981