• 9.378.486 stemmen

Monty Python and the Holy Grail (1975)

Komedie | 91 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones

Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle

Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels

Releasedatum: 22 januari 1976

Plot Monty Python and the Holy Grail

"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.

King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard

Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter

Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard

Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand

Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe

First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!

Zoot / Dingo

First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4

Pastichio Rocker

Fijn dat je dat even met ons wilde delen.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Super filmpje. De humor blijft gewoon om van te gieren :d. De monty python films zijn stuk voor stuk geweldig!

avatar van wibro

wibro

Zonder meer de beste Monty Python film. De humor is zo absurd, het gaat eigenlijk nergens over, maar de manier waarop het gebracht wordt is zóo geweldig. Het is slap geouwehoer op zijn best. Dit is heel wat anders dan die flauwe Hollywood humor.

Het begin - de verkeerde film die je te zien kreeg - , het gedoe met die subtitles en het stukje met die lama's kan niet los gezien worden van de hoofdfilm, vind ik. Dit hoort er bij. Dit is typisch Monty Python.

avatar van Zinema

De beste Python doet je ontaarden in lachen, keer op keer. Precies zoals het een goede comedy betaamt. Met de hilarische ridder die nooit opgeeft. Zeer goed.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Een ontiegelijk maffe film en zeker de beste van de 3!

avatar van Scratt

Scratt

Britse humor op z'n best

Voor de ijzersterke Python's was dit de eerste stap naar het witte doek en meteen ook het meest geslaagde resultaat wat mij betreft. Vind dit en 'Life of Brian' bv veel leuker dan hun sketchswerk omdat ze enorm creatief omgaan met één historisch element terwijl bij 'Flying Circus' en 'The Meaning of Life' enigszins rommelige sketches aan elkaar gebreid werden.

Hun gevoel voor humor komt beter tot z'n recht en naarmate ze een klein budget hadden is ook duidelijk hoe beestig creatief ze daar mee konden omgaan: geen paarden? geen probleem, klets wat kokosnoten tegen elkaar !

De cliché's van de menselijke kortzichtigheid worden weer aangedikt. Iets minder dan in Life of Brian, maar het is er toch weer. Naar goede gewoonte wordt de kerk nog een keer belachelijk gemaakt en wordt ook het ridderschap serieus door het slijk gehaald.

De zwarte ridder die maar niet wil opgeven ondanks enkele afgehakte ledematen en het bloeddorstige onoverwinnelijk wit konijntje zorgen voor onvergetelijke, hilarische momenten.

Voor degenen die deze parel nog niet gezien hebben, een goed gevoel voor humor hebben, kunnen lachen met een idiote menigte die uitbundig een of andere autoriteit met een oppervlakkige denkwereld achterna hollen, graag een film zien die enkele decennia na datum nog even fris en inventief blijft weten wat hen te doen staat

avatar van Dn!S

Dn!S

Tja, wat voor nieuws kan ik nog zeggen over deze geweldige komedie? Dat het vol zit met legendarisch geworden momenten in de filmhistorie. Zoals natuurlijk de kokosnoten en het moordlustige witte konijntje of wat te denken van de ridder die tot het einde strijdlustig blijft (ledematen of niet ). Het is een aaneenschakeling van lachen, gieren en brullen met deze monty python film. Deze film was ook meteen mijn introductie in de Pythons waarna ik ook de andere films en gerelateerd werk heb gezien

avatar van Joyy

Joyy

lachen, gieren brullen, hilarisch

mm, in de jaren 80 deden die termen het uitstekend op filmhoezen

komedie dekt de lading ook niet

absurditeiten op het hoogste niveau, daar wil ik het op houden

5 natuurlijk

avatar van Embie

Embie

Ik vond het echt een super grappige film!

avatar van SLJENCT

SLJENCT

Hou je van ontzettend domme, flauwe en onzinnige discussies?
Hou je van die heerlijke, platte Britse humor?
Hou je van verhalen over koning Arthur?
...

Nu, ik wel! Van het begin tot het einde lig je plat van het lachen. Veel valt er niet te zeggen, daar moet je de film voor zien. Maar geloof mij, dit is één van de beste komedies, nog steeds!
Sommige scenes zijn voor mijn part gewoon legendarisch in dit genre (bijvoorbeeld bij die scene dat die zwarte ridder Arthur tegenhoudt, of toch probeert...).

4 sterren.

avatar van komerad

komerad

Slechts 2 woorden : TE GEK!

avatar van nagasy

nagasy

Na alles gelezen te hebben dacht ik, deze film is geniaal. En dat is hij toch wel deels. Krijgt een 4.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

hahahi k ozu deze eerder in de flop top 100 zetten:P

wat een vervelende film..:P

mja kan ook aan mij liggen hoor;) want hij wordt wel erg goed gewaardeerd...

Pastichio Rocker

Dat komt omdat sommige mensen wel gevoel voor humor hebben.

avatar van styn07

styn07

Grappigste film ooit, zulke soort films moeten er meer gemaakt worden, want de meeste humor films die "nieuw" zijn vind ik te geforceerd, niet allemaal natuurlijk, maar deze is echt de beste dat ik tot nu toe heb gezien !

Dikke 5*

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Had er toch wel wat meer van verwacht, vooral omdat ik wel van Engelse humor houd. Afgezien van een enkel glimlachje was dit toch een vrij zure komedie, vooral de herhaal grappen hingen me de keel uit. De meeste personages zijn niet leuk genoeg en erg absurd was het verder ook niet.

avatar van ®Tc

®Tc

Toch liever Life of Brian

Slechts 2x moeten lachen op heel de film: De zwarte ridder en the town of aaargh.

Eigenlijk weinig voor een komedie achteraf bekeken. De rest is wel vermakelijk en leuk geacteerd maar echt grappig is het toch niet.

De animaties kon ik verder wel smaken maar ik ga hem er niet door laten gaan.

Pastichio Rocker

Het is een grot, geen dorp. Wel opletten he?

avatar van ®Tc

®Tc

Pastichio Rocker schreef:

Het is een grot, geen dorp. Wel opletten he?

Eigenlijk zelfs The Castle of aaaaauggghhhh...

avatar van gipspoot

gipspoot

Redelijk flauwe film mag ik wel zeggen. Alles is gewoon flink over de top en dat kan soms leuk zijn maar ik vind het hier gewoon vrij vervelend.

avatar van Fuzzyman

Fuzzyman

Best een leuke film, niet echt mijn humor maar heb me toch wel vermaakt met deze knotsgekke film

avatar van Metalfist

Metalfist

Monty Python and the Holy Grail

Met Monty Python heb je een love it or hate it verhouding. Ofwel vind je het hilarisch ofwel vind je er geen kak aan. Wees er maar zeker van dat ik het hilarisch vind.

Van alle Python films is dit toch wel de beste, al moet ik Life of Brian dringend herzien. De humor zit hier weer helemaal in orde en waar er in de Meaning of Life soms oeverloos gezwets aan te pas kwam past het hier gewoon allemaal. De Fransen die met vee gooien, de zwarte ridder en zijn gevecht met Arthur, die soort van gatekeeper die zelf wordt weggekatapulteerd door een stom antwoord dat met zwaluwen heeft te maken... Allemaal hilarische stukken die zelfs na een aantal herzieningen niets aan kracht inboeten.

Dikke 4* voor de Python's

avatar van chevy93

chevy93

Zo flauw, maar zo geweldig..

Dit is voor mij de beste komedie film ooit gemaakt.

Geen woorden gewoon, gewoon kijken en jezelf helemaal kapot lachen!!

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Echt vanaf de begin credits tot het einde heb ik non-stop gelachen...

The characters and incidents portrayed and the names used are entirely fictitious and any similarity to the names, characters, or history of any person is entirely accidental and unintentional.

signed Richard M. Nixon

avatar van Spetie

Ik had er wel wat meer van verwacht moet ik zeggen. Er zaten best wel wat leuke stukjes in, maar toch ook een heleboel erg flawe stukjes en momenten, die bij mij in ieder geval niet heel grappig overkwamen.

Het stukje met de Fransen was in ieder geval erg leuk en ook John Cleese kan mij toch altijd wel een lach op het gezicht bezorgen. Verder vielen de personages in zijn geheel mij toch een tikkeltje tegen. Ik heb de film echter met gemak uitgekeken en bovendien was het einde nog best wel goed, dus een voldoende is wat mij betreft zeker op zijn plaats. Maar meer echter zeker niet.

avatar van tijn79

tijn79

Geweldige film!

Moet je gezien hebben, je zit gewoon non stop te lachen

avatar van misterwhite

misterwhite

Deze film is helemaal top! Dit kun je echte humor noemen want tegenwoordig zijn de komedies niet meer echt goed te noemen.

avatar van G to the J

G to the J

Whaha.. dit is britse humor op zijn best..

Fantastische film..

Ik ging janke van het lache...=P

It's a rabbit..>_

avatar van darthconner

darthconner

dit is en blijft voor mij de beste britse komdie die er is. elke keer als ik hem zie zit ik heel de film lang te lachen.

iemand die depressief is en de film ziet is direct goed gezind.

avatar van AC/DC

AC/DC

Monty Python and the Holy Grail

Na Monty Python's 'And Now For Something Completely Different' op school hebben gezien wou ik gewoon meer van deze films. Toen was het eindelijk tijd voor the Holy Grail. Wat een geweldige film. Komedie op zijn best met geweldige scenes vol met echte Britse humor. De zwarte ridder, the Knights who say 'Ni!', the Castle of Aaarghh met die Fransen, de 3 vragen bij de Bridge of Death. Geweldig! Binnenkort maar eens 'Life of Brian' kijken.

Heb me kapot gelachen: 5,0*!