• 9.374.811 stemmen

Geregisseerd door: Clive Barker

Met onder meer: Andrew Robinson, Ashley Laurence en Clare Higgins

Releasedatum: 17 november 1988

Plot Hellraiser

"He'll tear your soul apart."

In Hellraiser koopt Frank Cotton een bizarre puzzelbox. Degene die de puzzel oplost krijgt onbegrensd genot... maar ook onbegrensd leed. Van Frank werd niets meer vernomen. Jaren later gaan Franks broer Larry en diens vrouw Julia in het oude familiehuis wonen. Niet veel later weet Frank uit de hel te ontsnappen en komt terug tot leven in het oude huis, maar heeft mensenbloed nodig om weer volledig mens te kunnen worden. Dan weet hij Julia te overtuigen om hem te helpen.

Julia Cotton

Chattering Cenobite

'Butterball' Cenobite

avatar van neysen1985

neysen1985

hellraiser is een cult-classic horror topper van Clive Barker!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Na de extreem verwarrende (?!) opening, verwachtte ik 'n behoorlijk slechte film, maar dat is me alleszins meegevallen. Eng wil het natuurlijk niet meer worden, vijfentwintig jaar na dato, maar leuk is Hellraiser zeker: de sfeer is uitstekend, de effecten zijn - zolang er tenminste geen computer aan te pas komt - prima en het verhaaltje is vermakelijk. Bij tijd en wijle is de film zelfs spannend - opvallend, want dat kon ik van andere horrorklassiekers als Nightmare on Elm Street, Friday the 13th of Texas Chainsaw Massacre niet zeggen. Nergens wordt het hoogstaand, maar dat lag ook helemaal niet in het verwachtingspatroon, dus dat is niet erg. Wat me wel verbaast, is de cultstatus van die Pinhead, want van alle monsters in deze film is hij wat mij betreft wel de minst indrukwekkende. Nee, geef mij maar dat klappertandende ding zonder ogen, dat zag er tenminste vet uit! Hoe dan ook, ik heb me wel uitstekend vermaakt, dus deze horrorklassieker krijgt van mij 'n dikke voldoende.

avatar van RuudC

RuudC

Verschillende keren gezien inmiddels en hij blijft erg genietbaar. Hellraiser is een heerlijke nachtmerriefilm. Op den duur ken je het wel en zijn de enge momenten niet langer eng, maar de sfeer blijft. De herrijzenis van Frank is vreselijk goed gedaan. Zo’n heerlijk smerige scene waarvan alle ingrediënten ongetwijfeld uit de lokale buurtsuper komen. De personages zijn goed, maar vooral het idee achter deze lugubere Rubik’s Cube is fascinerend. Eigenlijk had men daar wel iets dieper op in mogen gaan. Luguber is sowieso wel het sleutelwoord om Hellraiser te omschrijven. Sterke sfeer, gave gore en nogal brute slachtpartijen. Een terechte horrorklassieker.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Hellraiser is de nummer 13 geworden in de horror top 25 van de jaren '80 op cult movies reviewed:

Cult Movies Reviewed: Horror Top 25 van de jaren '80 - special - cultmoviesreviewed.com

avatar van maarten38

maarten38

Deze film blijft 1 van mijn favorieten. Pinhead en de andere cenobites blijven echte vette creatures.

avatar van ibendb

ibendb

Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik van Hellraiser moest verwachten, maar ik werd aangenaam verrast.

De film begint traag omdat hij eerst moet opbouwen. En pas na het eerste uur breekt de hel pas echt los. Alle vreemde wezens uit de hel komen een bezoekje brengen aan de Aarde. En dit zorgt voor aardig wat toffe scènes. Het personage Pinhead vond ik eigenlijk erg sjiek. Hij zag er erg onheilspellend uit.

De film is eigenlijk niet wat je zou verwachten als je "jaren '80-horror" hoort, want ik associeer dit meteen met een fout verhaal, slechte special effects en matige regie, maar Hellraiser bewijst het tegendeel. De film is op sommige momenten erg creatief en soms zelfs goor.

Een dikke 3*.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Eindelijk van de horrorfilms nu ook Hellraiser gezien en ja, het is weer een typische horrorklassieker dat weer subtiel en met een nuttig verhaal begint wat dan vervolgens uitmond op een hoeveelheid vervolgen. Nouja, deel 1 was in iedergeval een geslaagde film en ook inderdaad lekker goor. Het begint allemaal nog rustig wanneer Julia oog in oog komt met de dode Frank, die gevild is en op zoek is naar mensenvlees voor zichzelf en weet zo Julia over te halen om mensen naar de kamer te lokken en te vermoorden voor Frank.

Wanneer het nog veel verder gaat is wanneer dat groepje afzichtelijke monsters uit te hel komen om een bezoekje te brengen omdat Frank hun doelwit is. Ik had trouwens wel gedacht dat Pinhead de hoofdrol zou krijgen maar die had slechts een bijrolletje in deel 1. Samen met zijn andere vrienden uit de hel. Verder is het goregehalte ook erg hoog en vliegt het bloed en vlees in het ronde. Vooral die kettingen waren fantastisch.

Conclusie: weer de zoveelste oude horrorfilm die erg weet te vermaken.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

maarten38 schreef:
Deze film blijft 1 van mijn favorieten.

Van mij ook. Het gaat over angsten die, indien 'geraised', tot een hel worden.
Een psychologische horror, tevens uitgebeeld als fysieke horror.
Meesterlijk.

avatar van Liefje12

Liefje12

Nou, ik heb deze film gister voor het eerst gekeken. En ik vond hem eigenlijk zwaar tegevallen Had er veel meer van verwacht omdat er zo goed over gepraat word. De meeste mensen vinden deel 5 juist kut maar die vond ik veel beter. Daar werd ik echt bang van.. Die had alles wat ik in een horrorfilm zoek. En deze niet. Het miste gewoon iets .. Spanning denk ik? Na ik voelde iig niet wat bijna iedereen voelt als die naar Hellraiser 1 kijkt! Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik er gewoon veel te veel van verwachte.. Ik kan 'm niet meet dan een 2.0 geven want ik vond de demonen er wel heel erg vet uitzien! Dus dat is echt daarvoor.

avatar van Liefje12

Liefje12

En begrijp me niet verkeert want hou echt wel van ouwe horrors dat is het niet. Ben namelijk weer wel gek op de ouwe A Nightmare on Elm Street. de eerste delen tot 5 ofzo.

avatar van jipt

jipt

Beetje jammer dat oom frank de zombie als 'hoofd' bad guy werd genomen i.p.v. van cenobite tuig, wat ik aanvankelijk had verwacht. Opbouw is dan ook weinig boeiend maar aan het einde gaat het lekker los. Creature designs en sfeer waren top, maar de suffe opbouw en toch wel de crappy aftereffects verpesten het een beetje. 3*

avatar van SENGOK

SENGOK

Engste horrorfilm ooit.

avatar van kalehein

kalehein

Word wel weer eens tijd om deze te kijken...

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Dit vond ik een erg leuke horrorfilm. Erg leuk verhaal, goed gefilmd en lekker sfeervol omdat het zich eigenlijk allemaal in 1 huis afspeelt. Hij duurt ook maar 90 minuten dus je kan deze zo in de speler drukken wanneer je er weer eens zin aan hebt. Ik snap wel waarom dit als een klassieker word beschouwd.

avatar van tattoobob

tattoobob

Zo worden ze jammer genoeg niet meer gemaakt......

Heerlijke klassieker die nooit verveelt.

Hellraiser films zijn gewoon supervet(tenminste de eerste 4 delen)

i love pinhead.

avatar van Loepsaal

Loepsaal

Jeroen Bosch in latex en leer, cool.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2047 stemmen

Gister weer eens herzien, was al weer een paar jaar terug dat ik hem voor het eerst zag. Toen met een 3,5* beoordeeld en veel hoger zal hij helaas ook niet komen. De cenobites zijn echt ontzettend tof maar helaas zie je ze maar heel kort in de film. Verhaal draait meer om de relatie tussen Frank en Julia, iets wat me niet bijster veel interesseerde. Wordt ook niet echt geholpen door de houterige acteerprestaties en de wat duffe sfeer.

Film wordt toch gered door Pinhead en co, wat toch een paar van de tofse creaties in het horroruniversum zijn.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Waardeloos.

Volgens mij is het allemaal maar gemaakt om je te doen laten kosten. Heel erg slecht verhaal en het is ook totaal niet spannend. Zonde van je tijd!

0,5

avatar van Nicholas123

Nicholas123

Geslaagde horrorfilm en mijn eerste kennismaking met de Clive Barker-stijl van horror. De overdaad aan bloederige hompen vlees, het martelwerktuig en de geweldige creature designs tillen de film met gemak boven de middelmaat uit. Bij vlagen is wel te merken dat hier ook een heel aardig geschreven verhaal achter zit, maar omdat de film zich er in 1,5 uur in hoog tempo doorheen werkt (en met vooral matig acteerwerk) is het niet het sterke punt van de film. Barker begrijpt gelukkig (en het blijft altijd verrassend hoe weinig regisseurs dit echt inzien en goed toepassen) dat een film als deze gedragen moet worden door sfeer, geluid en het creatief monsterdesign. De afdaling naar de hel wordt gewoon heerlijk in beeld gebracht. Ook al voordat de Cenobites hun intrede doen is de nachtmerrie van Julia een hoogtepunt en ook Frank steelt al vrij snel de show in zijn verschillende verschijningen. De muziek was aardig, hoewel eigenlijk wat te traditioneel voor een film als dit. De oorspronkelijke score van Coil had een stuk beter in de setting gepast. De special effects (en dan met name de bliksemschichten) laten inmiddels wel behoorlijk hun leeftijd zien. Het zijn echter alleen de laatste paar minuten waarin het echt storend wordt.

Prima horrorfilm die vooral weet wat zijn sterke punten zijn en hier de focus op legt.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Tja, een mengeling van gedateerd 80's en overtuigend eng, maar ik vind alles eng, dus dat is eigenlijk geen goede graadmeter. Vooral de effecten van Frank in het begin zijn knap gedaan, net als sommige andere make-up en gore-dingen, maar andere scènes zijn dan toch weer onbedoeld lachwekkend.

Overigens vraagt het wel echt om een sequel, want heel die kubus komt uberhaupt pas na een uur aan bod, laat staan dat het ook maar enigszins uitgediept is. Het einde spant daarin echt de kroon. Jammer, want ikzelf bijvoorbeeld ben nu niet meteen van plan om de andere delen ook te kijken, en eigenlijk ben ik nu dus gewoon opgezadeld met een half product. Dat gevoel kreeg in in ieder geval.

Maar goed, afgezien daarvan is het op momenten best een aardige horror, een echte topper is het nu ook weer niet.

3* - 3,5*

avatar van Fryce

Fryce

Lekker! Goed verhaal en een mooie uitwerking (op de toegevoegde vonkjes en kleurtjes na).

avatar van FillumGek

FillumGek

Zojuist voor de zoveelste keer herzien en en hij blijft sterk. Pinhead en zijn cenobites zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de horrorwereld , wat vooral komt door de opvallende en geniale monster designs. Indrukwekkend, net als de make-up en nastyness van de wonden, Frank en al het andere wat een rood kleurtje heeft. Who needs CGI...

Het verhaal is ook best goed en wordt in de vervolgdelen nog iets uitgediept (die overigens geen van allen het niveau van deze halen). Acteerwerk is middelmatig al is Laurence een fijn gezicht om naar te kijken. Een paar dingetjes die me nu eigenlijk pas zijn opgevallen; de schorpioen die duidelijk wordt aangedrijven door een stel wieletjes. Het moment dat Kirsty naar haar 'vader' toegaat en zich niet afvraagt waarom hij helemaal onder het bloed zit en de jongen op het laatst die al het slechtste op Aarde op hem afkrijgt maar geen emotie toont. Juist.

Verder staat deze film nog steeds als een huis. Leuk om weer eens gezien te hebben.

avatar van Ghostdragon

Ghostdragon

Eén van m'n favo classics

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Hellraiser zal ik mij altijd herinneren als de film die ik niet mocht zien van mijn vader op jongere leeftijd. Ik vroeg hem wat hij een enge film vond, en deze Hellraiser was daar zijn antwoord op. Gisteren kwam ik de film opnieuw tegen, en mijn nieuwsgierigheid werd toch wel gewekt.

Ik was totaal niet bekend met het verhaal van deze film. Ik moet zeggen dat het begin dan ook allemaal erg druk oogde. De eerste vijf minuten had ik totaal geen idee wat dit voor iets moest voorstellen. Geduld is echter een schone zaak, want het duurde niet lang of het werd allemaal een stuk duidelijker. Ik ben overigens absoluut geen fan van horrorfilms. Niet omdat ik ze zozeer eng vind, maar eerder omdat ik een hekel heb aan films die makkelijk proberen te scoren met goedkope schrikmomentjes en schreeuwerige tieners. Uiteraard zijn er uitzonderingen, want van o.a. The Shining en The Ring heb ik wél kunnen genieten. Hellraiser mag zich ook bij dat rijtje aansluiten. De film kwam, misschien opna de kapsels en kleding, nergens gedateerd over. Mening film uit dit genre wat vandaag de dag uitkomt mag hier nog een voorbeeld aan nemen.

Hellraiser heeft een prachtige sfeer. Het verhaal mag zich dan wel grotendeels op één locatie afspelen, de spanning is absoluut niet weg te denken. Het moment dat Frank uit de vloer kruipt, zal ik niet snel meer vergeten. Een enorm gore scene, maar wel erg indrukwekkend. Sowieso was de make-up een opvallend pluspunt. In het bijzonder Frank natuurlijk, maar ook icoon Pinhead en de andere Cenobites zien er zeer lelijk uit (in positieve zin). Het acteerwerk kan ik niet van iedereen echt van hoogstaand niveau noemen, maar de cast deed het toch vrij redelijk. Op de een of andere manier zijn de personages van nature al interessant, dus je staat er tijdens het kijken dan ook niet zo bij stil. De effecten zijn simpel, maar dragen wel bij aan die geweldige sfeer. Is de film écht eng? Nee. Maar op de en of andere manier zou ik de spannende, misschien broeierige, sfeer wel als 'eng' beschrijven.

Hellraiser is een zeer unieke horrorfilm. De film bevat een aantal heerlijke en memorabele scenes, waaronder de eerder genoemde 'wedergeboorte' van Frank, Kirsty's ontmoeting in het ziekenhuis en de grote finale waarbij de film alles uit de kast haalt. Boeiend van begin tot eind en daarnaast zeer sfeervol.

avatar van Explosion

Explosion

Ik ben het met veel mensen eens, Dit is een Geweldige horrorfilm. Wel heb ik 1 vraag (niet over de film zelf): Is de nederlandse dvd (uitgebracht door RCV) onbewerkt?

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Vroeger (rond 1995 hahaha) waren er posters door de stad opgehangen met de Pinhead erop met peuken i.p.v. spijkers in zijn schedel. Was een antirookreklamecampagne (scrabblepunten), helaas nooit één kunnen bemachtigen.

Dat ze cool waren man .

Heerlijk eerste deel van leuke reeks, genieten op en top. Laten we zeggen dat de ongenode gasten er indrukwekkend uitzien, niet als je gemiddelde buren. Film zet je weer even aan het denken als je van plan was om te gaan speeddaten.

Reeks vaak gezien en zal nog vaak de revue passeren.

avatar van tattoobob

tattoobob

Er komt een remake......MET DOUG BRADLEY.....en clive barker gaat ook weer met het bootje mee!!!

Potverdomme....gaat het dan toch nog wat worden met Hellraiser?!

Ik vind het in ieder geval goed nieuws!!!

avatar van edje555

edje555

De eerste en de Beste !

Deze Hellraiser heeft de Magie en de kracht, om het publiek te vertellen wat de kubbus doet, en wat het doet als het in de verkeerde handen terecht komt.

veel gore !

avatar van Devoo

Devoo

Ik ben een vrij grote horrorliefhebber, maar veel klassiekers in het genre heb ik nog niet gezien. Daarom ben ik begonnen aan een inhaalslag. Deze Hellraiser kon dus absoluut niet ontbreken en terecht!

Dit is op en top horror zoals het hoort. De slechteriken en monsters zijn zo onheilspellend en goed ontworpen. Het verhaal vond ik ook best interessant en het naargeestige sfeertje was de volledige film aanwezig. Terecht een grote horrorklassieker en een schande dat ik deze nog niet eerder heb bekeken.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Jesus webbt!

Leuke en goeie horrorfilm.

Laatst devils due gekeken, dan is dit een verademing zeg. Goed gespeelt, en ik liet me verassen. Goede film.