Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Wes Craven
Met onder meer: Heather Langenkamp, Robert Englund en Johnny Depp
Releasedatum: 11 september 1986
Plot A Nightmare on Elm Street
"If Nancy doesn't wake up screaming she won't wake up at all."
Tina rent door een tunnel een ketelhuis in en wordt achtervolgd door een verminkte man met een bruine hoed op en messen aan de vingers van zijn rechterhand. Net voordat ze aan flarden gesneden wordt, doet ze haar ogen open en is ze weer wakker. Dat haar nachthemd scheuren vertoont, maakt haar nog niet echt bang. Maar als ze dan hoort dat haar beste vriendin Nancy over exact dezelfde man heeft gedroomd, beginnen de zenuwen toch op te spelen. Is ze nog wel veilig in haar dromen?
Nancy Thompson
Sergeant Parker
Mr. Lantz
Christian1990
Pff, een tegenvaller.
Zeer ongeloofwaardig geacteerd en gewoon echt mijn ding niet, dacht hem leuker te vinden.
Je loopt hier een top film te beledigen man..
Het is een oude film, de normen waren toen anders voor acteren dan nu.. 't goede is wel dat Jonny Depp daar nog geen "Gay" trekjes heeft, en in de moderne films wel..
Vascago
Je loopt hier een top film te beledigen man..
Blijkbaar vind je dat zelf toch wel leuk, aangezien je 2 van zijn nieuwere films in je top 10 hebt.
Mag Pumpkin misschien ook zelf bepalen wat ie van deze film vind?
TomaskeX
Geweldige film! De remake vind ik persoonlijk goed, alleen is Freddy daar verpest. Deze originele is de beste uit de hele serie
In het kader van "ik ga een remake van een horrorfilm in de bios bezoeken" ook het origineel van A Nightmare On Elm Street opgezet.
De film is een echte horrorklassieker, met een authentieke en bekend gezicht in de hoofdrol, namelijk Freddy Krueger. Ik heb heerlijk genoten van Robert Englund als Krueger, er is ook maar 1 echte Krueger en dat is Robert natuurlijk.
Gelukkig heeft deze film meer te bieden, namelijk originaliteit en een lekker eng sfeertje. Sommige scenes zijn best klassiekers en ook het 1,2 Freddy's coming for you riddeltje is een waar meesterwerkje. Dat kan me nog steeds kippevel bezorgen.
Helaas is het acteerwerk her en der gedateerd en is de rest van de soundtrack ook iets te oubollig(lees: jaren 80).
Voor de rest kan ik ANOES het best in 1 smiley samenvatten:
4* blijft staan.
Bubblez
- 2062 berichten
Ik heb net Never Sleep Again: The Elm Street Legacy gekeken: een ENORME aanrader voor Nightmare-fans. Elk deel uit de reeks wordt uitgebreid besproken door véél van de mensen die aan de afzonderlijke films hebben meegewerkt!!!
LauravdB
ik vind het een hele goeie film!!
ik zat de hele film op het puntje van mijn stoel:D
BillyMac
Erg creatieve film, leuk verhaal, geschift melodietje, en Freddy.
3 sterren.
dennis1979
Peroonlijk ben ik niet echt een fan van het genre en daardoor zeker geen kenner maar A nightmare on Elmstreet heeft mij in alle opzichten blij verrast. De opbouw van de spanningsvboog is geweldig. Robert Englund is een geweldige engerd en jaagt de mensen de stuipen op het lijf, helemaal goed!
Naomi Watts
This, is God!
Fijn om deze films na 13 jaar weer eens te zien, van het weekend nog even wat meer Nightmares herzien. Deze was toch beter dan ik dacht, dat belooft veel goeds. Al geniet de remake nog wel mijn voorkeur.
Lekker eighties sfeertje, sfeervolle soundtrack en Englund is toch best wel cool als Freddy. Zijn line delivery is toch wel erg goed. Al is dit qua toon nog wel de meest serieuze maar ook hier vind ik hem al komisch. Best wel een fijn filmpje, best vlot verhaaltje, het droom concept is alleraardigst en er zitten wel wat aardige vondsten in. Acteerwerk is niet best, op zich nie terg maar Langenkamp maakt het wel heel erg bont. Voor derest leuk om deze naast de remake te leggen, beiden behandelen bepaalde aspecten beter.
Best genoten weer, alleen niet bovengemiddeld. In mijn herinnering was dit ook niet de beste van de serie. Ik vond dat deel in dat gekkenhuis vond ik wel cool, met een blond meisje en ook nog zo'n tough negro. Hopen dat er nog een bovengemiddeld deel tussen zit.
AchmedATM
Gister voor de zoveelste keer gezien, dit maal in voorbereiding voor de remake. En een van de coolste scenes vindt ik toch wanneer freddy uit de muur komt en dan weer verdwijnt wanneer Nancy wakker wordt. Het is simpel maar ik vond het toch zo cool.
Bubblez
- 2062 berichten
En juist die scène gaat je in de remake enorm tegenvallen...
Naomi Watts
Nee joh, alleen de badscene is minder sterk in de remake. Erg toffe camera angles ook in die scene. Maar als je deze helemaal te gek vindt, dan veel sterke tijdens de remake. Dat kan bijna niet goed komen.
Viel me trouwens op dat het hoofd uit de muur scene in het origineel totaal niet onder doet qua special effects in de remake.
shayolo
Goede oude horrorklassieker, maar waar slaat het einde op met die auto waarin ze gillen, en dat die moeder dan opeens door de deur getrokken wordt?
puckb96
Ik had de remake uit 2010 eerder eerder gezien en deze kort daarna. Wat een flutfilm is dit! Serieus. Mensen noemen dit het beste deel uit de serie, ik zelf kan dat niet begrijpen. In vergelijking met de remake slaat deze film nergens op!
Dit is gewoon een domme slasher film! Dus, ik ga mensen aanraden de remake te kijken en deze film links te leggen.
GuyB
Whatever you do, don't fall asleep!
Hier zijn het geen stelletje domme tieners die zelf het onheil opzoeken, en daarna een mes in hun buik krijgen. Ze kunnen er werkelijk niks aan doen, buiten niet in slaap vallen, wat een heel moeilijke opdracht is, zo ook ervoor zorgen dat je vriendin niet in slaap valt
Jammer van het acteer"werk", maar daar probeer ik bij zo'n films altijd overheen te kijken.
Creatief: goede & leuke effecten. Freddy zelf is helemaal geen eng figuur, maar doet het wel met volledige toewijding.
GuyB
Pakken beter dat Freddy zich nog echt verstopt, herinner me een deel van vroeger waar ie ooit eens in beeld gebracht werd met een zonnebril. Waarschijnlijk dienden de vervolgen als puur vermaak, en niet om nog te griezelen zoals in deze?
Chainsaw
Klopt, dat is in Nightmare 4. Vanaf deel 3 werd besloten Freddy vol in beeld te brengen, omdat hij toch niet meer als eng werd ervaren, maar meer als icoon. En eigenlijk ging men elk vervolg een stapje verder daarmee.
Norma
Dit vond ik me vroeger toch eng! Met een vriendinnetje de video gehuurd, met een half oog naar gekeken en tijdens de badscène maar helemaal afgezet.
Nu eindelijk eens helemaal gezien; totaal niet eng meer natuurlijk, wel enorm vermakelijk. Ik heb gewoon zitten genieten van het typische 80’s sfeertje, van de aanzwellende synthesizers als er weer wat spannends stond te gebeuren tot en met een piepjonge Depp. Het acteerwerk is niet om over naar huis te schrijven, maar eigenlijk maakte dat het alleen maar leuker.
shrink
Blijft een goede film. Niet meer zo spannend als vroeger. Dan heeft the Thing de tijd beter doorstaan.
Elineloves
Heerlijk als je films na jaren nog zoveel meer weet te waarderen. Dat had ik bij deze.
Wes Craven. Hij blijft een van mijn meest favoriete horror/thrillerregisseurs, die zeker betreft zijn eerdere werk erg vernieuwend was. Hij weet een cultstatus te creëren. Denk dat er niemand is die Freddy Krueger niet kent, of nog nooit gezien heeft. Na dit introductie van dit nieuwste horroricoon waren de vervolgdelen natuurlijk niet meer weg te denken. Dit eerste deel weet het nog het best bij de realiteit te houden.
Nachtmerries, we kennen ze allemaal. Denk terug aan die keren dat je zwetend in bed wakker werd, of wanneer je de volgende dag nog steeds in je hoofd zat met die vervelende droom.
Na een korte, maar duidelijke introductie kom je al vrij snel in een duister en surrealistisch sfeertje terecht. Is het nou allemaal echt? Of is het de verbeelding? Het acteerwerk is niet je-van-het, maar het kan er mee door. Johnny Depp in zijn jongere jaren was ook weer eens leuk om te zien. De laatste keer dat ik deze film zag was ik nog zo jong dat ik geen flauw idee had wie Mr. Depp was. En hij doet het niet eens zo heel slecht. Het charmante is het heerlijke, typische jaren '80 sfeertje.
Ik moet bekennen dat ik de remake nog niet heb gezien. Ik wou eerst het origineel nog vers in mijn geheugen hebben voordat ik aan de ''moderne'' versie van A Nightmare On Elm Street ging beginnen. Het lijkt me lastig deze te kunnen overtreffen, maar ik ben wel nieuwsgierig.
Zou de remake er ook in slagen om een sadistisch, maar toch ook humoristische psychopaat neer te zetten? Of wordt het weer een gevalletje van ; zoveel mogelijk bloed, zoveel mogelijk de killer in beeld brengen en vooral veel lichaamsdelen in de rondte laten vliegen? Ik vrees van wel. We zullen het zien.
Wat betreft deze film: Ik verhoog hem naar een dikke en welverdiende 4.0*.
Ajax&Filmfreak
Behoorlijk slechte film eigenlijk, Er word zeer slecht geacteerd! Alleen Depp ontrekt zich aan de malaise.Verder is dit een film die echt is ingehaald door de tijd.
GrimReaper
Vond er nooit veel aan, niet echt eng en erg voorspelbaar allemaal. Geldt ook voor de remake.
Nou vind ik een film eigenlijk nooit eng, maar ik vind het personage Kreuger gewoon niets bijzonders en weinig mysterieus.

A Nightmare on Elm Street

A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors
1987

A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge
1985

Originele Freddy Krueger-acteur Robert Englund wil twee 'Nightmare On Elm Street'-remakes: "Dan zou ik er graag een cameo in spelen"

Terug in de tijd: de eerste grote films van vijf topacteurs

Kozure Ôkami: Oya no Kokoro Ko no Kokoro

Misery
Thriller, 1990

Rosemary's Baby
Horror, 1968
child murderdroomsleepohionachtmerriesadismebovennatuurlijkpsychopaathorrormoordslashertienergevangenalcoholischboiler room booby trapnostalgicdisfigurementmedical test nightmare becomes realitycaffeine shockingvexedfranticgrimdesperateurban fantasyanxioussupernatural horrorsuspensefulfrightenedfranchise starter teen screamsuburban gothic