• 9.378.492 stemmen

Releasedatum: 14 juli 2016

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot The Neon Demon

"Beauty is vicious."

Jesse is een aspirerend model dat besluit te vertrekken naar Los Angeles. Daar aangekomen raakt haar jeugdigheid en levenskracht gevangen in een wereld van schoonheid en teloorgang door geobsedeerde vrouwen die er alles voor over hebben om te krijgen wat zij bezit.

avatar van McSavah

McSavah

nummer2 schreef:

Dat was uiteraard het punt ook

Ha, de ironie ontging me even. Zo'n uitspraak zou je afkomstig van xgogax weer wél serieus moeten interpreteren.

avatar van coumi

coumi

Curieus geval dit. Visueel werkelijk fantastisch. Over elk camera shot lijkt goed te zijn nagedacht, gevolg is een adembenemende aaneenschakeling van schitterende beelden, heb mijn ogen uitgekeken. Film kijken is voor mij echter meer dan dat: Het gaat er ook om dat je een lekker lopend verhaal hebt te vertellen en daar schort het hier aan. Al na de eerste minuten is het duidelijk wat de boodschap van de makers is: De modellenwererd is leeg en steriel en daarom maken we hier een lege, steriele film over. En dat gaat dan bijna twee uur door zonder dat er nog iets wezenlijks aan word toegevoegd. Alsof je een wandeling door een volledig verlaten ziekenhuis maakt: lijkt in het begin opwindend, maar is uiteindelijk dodelijk saai.

Toch ook een film die je over een tijd nog een keer wil zien omdat je het gevoel hebt belangrijke zaken over het hoofd te hebben gezien, maar vooralsnog heb ik niet het gevoel dat van dat laatste sprake is. Refn lijkt me meer iemand die de vorm vele malen belangrijker inschat dan de inhoud, en that's it.

Wel zeer benieuwd naar zijn volgende films, want als deze man wat meer evenwicht bereikt in zijn manier van werken liggen er enkele pareltjes in het verschiet.

avatar van Kondoro

Kondoro

Begonnen aan de film maar toch weer afgezet. Binnenkort even rustig nog eens bekijken, hopelijk val ik er dan wel in.

avatar van tbouwh

tbouwh

Gaat voor het jaareinde in de herhaling. Misschien wel de film die dit jaar de grootste indruk heeft achtergelaten, maar dan meer in retrospectief dan op het moment van kijken zelf (gek genoeg). Score staat nog steeds regelmatig op en ik kan me weinig films heugen die zo'n (positief) ongemakkelijke sfeer met zich meedroegen.

nummer2 schreef:
Ik zit nog een beetje te denken aan het personage Sarah. Zowel Gigi als Sarah verliezen op bepaalde momenten in hun carrière van Jesse. Echter, Gigi wordt duidelijk geportretteerd als een 'bionic woman', maar Sarah eigenlijk niet. Daarbij: Sarah heeft geen moeite met het opeten van Jesse, Gigi overduidelijk wel. Hoe moeten we deze verhouding zien? Zou Sarah oorspronkelijk ook een 'natuurlijke' schoonheid zijn geweest, zoals Jesse, waardoor zij het lichaam van Jesse wel in zich kan verdragen? Dat blijkt niet echt uit de scene die zij samen hebben in de WC: Sarah heeft nog nooit het gevoel gehad om 'de zon te zijn, in hartje winter', Jesse wel.
Waarom kan Sarah het opeten van Jesse wel verdragen, maar Gigi niet?

Ik zat net aan deze gedachtegang van je te denken toen ik het interview met NWR op de blu-ray van The Neon Demon keek. Aanrader als je meer over de ideeën achter de film wilt weten, hij is verrassend openhartig.

Zo vertelt hij onder andere dat de film oorspronkelijk over twee belangrijke personages zou gaan: Jesse (als The Neon Demon, het 'vergif' dat aspirant-modellen slachtoffert) en haar slachtoffer Ruby. Later heeft hij Ruby opgesplitst in drie personages - zijzelf, Gigi en Sarah - omdat beauty een persoonlijk iets is waar mensen verschillend mee omgaan, dat wilde hij laten zien.

Daarom reageren zij ook alle drie anders op het gif/The Neon Demon dat ze innemen. Sarah is daarbij stilletjes inderdaad een heel belangrijk personage zoals we allebei al dachten, want zij vertegenwoordigt de drang naar jeugd. De modellenwereld wordt alsmaar jonger, jonger, jonger tot het moment dat het zichzelf verslindt. Sarah is dat nog jeugdige topmodel dat zelfs op haar leeftijd al te oud blijkt.

Alleen door het gif (zo noemt NWR zelf TND oftewel Jesse) in te nemen, wordt 'ghost' Sarah weer even zichtbaar, tijdens die shoot waar ze eigenlijk alleen als vriendin bij aanwezig zou zijn. Zij pakt dat moment en omdat ze inderdaad van nature mooi is, verdraagt ze het gif. Bionic woman Gigi daarentegen wordt erdoor verslonden - 'What hasn't been born beautiful will never be beautiful', terwijl Ruby een ritueel ondergaat waarbij ze The Neon Demon weer baart; die eeuwige kringloop, beauty is niet blijvend.

Maar da's zeker niet het hele verhaal hoor. Zo zijn er ook nog parallellen naar bijvoorbeeld de entertainmentindustrie die zichzelf eveneens verslindt waardoor creativiteit niet meer wordt beloond (door het alsmaar toenemende aanbod consumeren we steeds meer en hebben we steeds minder tijd voor meningvorming; zelfs onze meningen zijn tot niets meer dan een getal verworden dat toe- of afneemt).

Een erg uitgebreide uitleg dus, maar ook een waar heel veel ruimte is voor eigen interpretaties. Ik kan me niet voorstellen dat de film ooit gaat vervelen.

avatar van DVD-T

DVD-T

Hypnotiserend.

Lastig om iets over een film te zeggen die enorm spoiler gevoelig is. Zeker omdat de film zoveel kan zijn. Het is maar net hoe je het zelf invult. Vanaf het eerste moment pakt de film je en laat het je niet meer los. De combinatie van beelden, geluid en muziek zijn hier door Winding Refn tot een sfeervol geheel samengesmolten en geeft je een film ervaring om nooit weer te vergeten. Het kan zoveel kanten op en je kunt het op zoveel verschillende manieren interpreteren. The Neon Demon is geen film die je na een keer kijken al helemaal kunt ontleden. En dat is juist het mooie van deze film. Je wilt hem zo snel mogelijk herzien en er je gedachten op los laten. Verhalend zit er dus veel meer in dan je zou denken. Elke scene, elk stukje dialoog is erg veel over nagedacht. Ook de manier waarop de dialogen worden gebracht. Alles heeft een dubbele betekenis. Daarmee wordt het op het eerste gezicht vrij simpele verhaal erg complex. Elk karakter heeft ook een belangrijke rol in het verhaal. Er bestaat niet zoiets als toeval in Neon Demon.

Naarmate de film vordert neemt het verhaal meer en meer bizarre wendingen. langzamerhand verandert de film in een ware nachtmerrie. Maar ook de karakters gaan in die verandering mee. Het is echt een film waar niets is wat het lijkt.

Naast het verhaal is er nog de beelden kunst. Audio/visueel is de film een waar spektakel. Die show na de wc scene is schitterend. Daar komt het hypnotiserende effect van The Neon Demon het best tot zijn recht. Vanaf hier weet je niet meer wat echt is of wat nep is. Naar het einde toe gaat Refn helemaal los met een aantal scenes die je nooit meer zult vergeten.

Acteerwerk is best heel erg subtiel. Niet echt heel erg uitbundig en groots. Juist heel klein. Fanning is heel goed als Jesse. Het zijn echter Jenna Malone en Abbey Lee die enorm sterk zijn hier. Beide geven ze een weergaloze performance. Ook Reeves laat weer eens zien dat hij, wanneer hij het juiste materiaal krijgt aangeboden, erg goed kan zijn. De rest van de cast is ook goed.

Refn mag misschien zo af en toe wat vol van zichzelf zijn, getuige hij zijn eigen naam hier tot een merk maakt, hij weet absoluut hoe je een fantastische film aflevert. Sinds Drive heeft hij zijn draai helemaal gevonden in hoe hij zijn verhalen wil vertellen. Technisch is het dan ook een waar feest om te mogen aanschouwen. Het camerawerk van Braier is fantastisch. Hoe de camera soms heel subtiel beweegt om iets in de film te versterken is erg mooi. De belichting is heel erg fijn.Het kleuren pallet, met als belangrijkste kleuren blauw en rood, versterk veel van de gevoelens die je bij The Neon Demon hebt. De muziek van Martinez is ook erg belangrijk. Enorm sfeerverhogend. Vooral in de douche scene. Wat een power zit er in die scene door de muziek.

The Neon Demon heeft me compleet weggeblazen en is zoveel meer dan ik verwacht had. Absoluut een van de fijnste kijkervaringen van 2016.

avatar van schumacher

schumacher

Niet mijn ding. Alleen blijven kijken voor de mooie dames.

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

Nicolas Winding Refn een regisseur waar ik nieuwsgierig naar was om dat ik me afvroeg wat voor films hij nog had na zijn meesterwerk: Drive te gezien hebben.

Toen ik Drive zag was ik helemaal weeg van het prachtige camerawerk, en de ene na de andere professionele prachtige shot. Ook in deze film is de bekleding enorm mooi, en slim bedacht op welk moment, en welke plaats ze een shot maakte (vaak bij een kleurrijke achtergrond, en een personage met kleurrijke kleding) Dat vind ik het mooiste aan The Neon Demon. Ik zelf persoonlijk heb genoten wat ik te zien kreeg die moment!

Het verhaal op zich vond ik vrij saai, en ook saai uitgewerkt. De horror is met die aparte stijl van Winding Refn gemixt, maar dat resultaat kon mij niet vermaken of laten genieten.

De muziek was dan weer erg top en paste helemaal bij de decors, sfeer, belichtingen.

Elle Fanning vond ik hier ook helemaal niet zo knap dan dat haar personage zou moeten zijn volgens het script. keanu reeves vond ik dan wel weer goed bezig, maar jammer niet langer aanwezig is in de film.

Ook liet het mij wat denken aan een David lynch film, en denk ook zelf dat David Lynch dit nog eens een goeie film zou vinden.

2,5 sterren. Een grote stap terug dan Drive vind ik.

De recensie van yeyo van 3 juli is wat mij betreft zo on point dat ik het zelf onmogelijk zo had kunnen verwoorden.

schumacher schreef:

Niet mijn ding. Alleen blijven kijken voor de mooie dames.

Voor één specifieke dame, maar niet voor het onschuldige hertje

Voor één specifieke dame, maar niet voor het onschuldige hertje

Ben wel benieuwd nu! Wie dan?

n00r schreef:

Ben wel benieuwd nu! Wie dan?

Onaards mooi.

Geen verrassing natuurlijk

Ah neee.. Vind haar juist het minst mooi van de hele cast

Zij moet nodig naar de Burger King

Hahaha

avatar van schumacher

schumacher

Dus voor de mooie dames 1,5 ster?

Er zijn er nog schoonere, wie weet gaf ik dan nog meer haha.

Zo'n film is gewoon nikske voor mij.

schumacher schreef:

Er zijn er nog schoonere, wie weet gaf ik dan nog meer haha.

Zo'n film is gewoon nikske voor mij.

Ja dat snap ik heel goed je moet er van houden!

Maar daarmee is ze niet de enige in de film.

Ik vind Jena Malone heel erg mooi.

n00r schreef:

Ik vind Jena Malone heel erg mooi.

Ze hebben alle vier iets unieks.

Zwolle84 schreef:

Ze hebben alle vier iets unieks.

Dat zeker.

avatar van tbouwh

tbouwh

Ik ga nog altijd zeer,zeer ruim voor Elle Fanning hoor en niet alleen omdat zij binnen het plot wordt opgevoerd als het meisje dat net even iets speciaals heeft

avatar van mixmaster

mixmaster

Zeer aparte film, niet echt mijn ding, wel mooie dames, visueel ook mooie beelden, maar de manier waarop de concurrentie in de modellenwereld hier in deze film weergegeven wordt, is toch op z'n minst ''apart'' te noemen.

mixmaster schreef:

Helemaal met je eens

avatar van david bohm

david bohm

Intrigerende film. Visueel een lust voor het oog, door de cinematografie en door de aantrekkelijke dames.

Wat ik een sterk staaltje vind van de makers is dat de surrealistische scenes tamelijk naadloos in het geheel passen. Daarnaast zijn het verhaal en het thema, schoonheid in al zijn kwetsbaarheid en vergankelijkheid, buitengewoon interessant. De muziek is mij in het geheel niet opgevallen trouwens.

Dit is zo'n film die ik nog weleens een keer zou willen bekijken. Al komt het daar in mijn geval waarschijnlijk niet van.

david bohm schreef:

De muziek is mij in het geheel niet opgevallen trouwens.

Heb je een goede geluidsinstallatie? Ik heb veel kritiek gehoord, maar nog nooit dat de soundtrack niet opvalt. De openingscredits pompen al door m'n kamer en die clubscène zal waarschijnlijk nog wel eens burenruzie opleveren.

Een herziening is trouwens zeker aan te bevelen. Vooral de eerste keer is het moeilijk om alles op zijn plaats te zetten.

avatar van david bohm

david bohm

Dank voor je reactie Zwolle84. Goed zou ik m'n geluidsinstallatie niet direct willen noemen nee. Misschien eens wat geld in pompen. Ik realiseerde me net bij het schrijven van het stukje dat ik me niets van de muziek herinner. Dit is vreemd ja. Maar wellicht een teken dat de soundtrack uitermate passend en daardoor weinig opvallend is.

De film staat op een werkelijk zeer beperkt lijstje van herkijkfilms. Op dit moment schieten mij alleen deze en Le Conseguenze dell'Amore te binnen.