• 9.370.274 stemmen

Met onder meer: Kim Bodnia, Zlatko Burić en Laura Drasbæk

Gesproken taal: Deens, Servisch en Zweeds

Releasedatum: 15 april 1999

Plot Pusher

"You don't have a chance. Seize it!"

Frank is een drugsdealer die samen met zijn maat Tonny her en der in Kopenhagen zaken doet. Hij verstopt zijn drugs bij zijn vriendin Vic, met wie hij echter een twijfelachtige relatie heeft. Op een dag wordt hij benaderd voor een drugsdeal door een Zweed met wie hij in de gevangenis heeft gezeten. Frank benadert op zijn beurt zijn leverancier Milo, aan wie hij al een flink geldbedrag schuldig was. Milo gaat toch overstag, maar tijdens de deal grijpt de politie in. Frank dumpt de drugs noodgedwongen in het water, maar daarmee weet hij enkel uit handen van de politie te blijven. Eenmaal buiten het bureau moet hij snel keuzes gaan maken: uit handen van Milo en diens brute handlangers blijven, het geld ophoesten of zelfs nog drastischer maatregelen treffen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Warp

Warp

Ook het eerste deel na ontvangst van de Second Sight uitgave opgezet. Geweldig beeld en een pracht uitgave zoals Maarten hierboven beschrijft. Met stipt m’n favoriete trilogie. Kijk nu al uit naar de twee vervolgen.

avatar van De filosoof

De filosoof

Deze debuutfilm van Refn is opgenomen met handcamera’s om een documentaire-achtig gevoel te scheppen en is daarmee – volgens Mad Mikkelsen die zelf ook debuteert in deze film – de directe opmaat voor de Dogma 95-beweging. Het documentaire-achtige maakt de film in eerste instantie interessant – we kijken met staatdealer Frank mee in de louche onderkant van de Deense samenleving – maar het wordt ook steeds spannender omdat Frank een idioot is die denkt overal mee weg te komen terwijl z’n schulden hem boven het hoofd groeien en hij overal vijanden maakt hetgeen natuurlijk een riskante handelwijze is in de drugswereld. Wat opvalt is dat hij gebrouilleerd raakt met nota bene z’n beste vrienden waarmee de cynische boodschap wordt afgegeven dat je in deze louche wereld geen vrienden hebt. Het is sowieso een cynische, rauwe film hetgeen de (grote) charme ervan is.

avatar van Maarten0402

Maarten0402

Blijkbaar is er ook een 4K box van The Jokers FR met Dolby Vision HDR.

Tja ik weet niet wat ik hiervan moet vinden.

De Nordisk versie is het meest dicht bij de bron wat Nicolas Windin Refn heeft gekeurd en Second Sight heeft ook met zijn toestemming een meesterlijke 4K prent geleverd.

Als er HDR nodig was had Second Sight het allang gedaan dus deze Franse versie heb ik rare onderbuik gevoelens bij.

HDR als selling point denk ik. Experimenteel.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Geen idee of deze film toentertijd origineel was maar anno 2025 zie ik dat in ieder geval niet. Een typisch verhaaltje van een kleine crimineel die steeds dieper in de shit komt. Ook lekker met het losse camerawerk om een bepaald sfeertje te creëren. Je kan niet zeggen trouwens dat Winding Refn zijn stijl niet ontwikkeld heeft door de jaren heen, is dit dezelfde regisseur als van Drive en latere films en series? Zelfs de andere criminelen voelen cliché aan net als de rol van Mads Mikkelsen al overtuigen hij en Burić behoorlijk. Dan is juist zo'n gesprek tussen Frank en het hulpje van die gangsterbaas in de auto een erg prettige afwisseling. Prima gemaakt verder maar nergens heel bijzonder of echt boeiend. 3,0*.