• 9.374.511 stemmen

Met onder meer: Kim Bodnia, Zlatko Burić en Laura Drasbæk

Gesproken taal: Deens, Servisch en Zweeds

Releasedatum: 15 april 1999

Plot Pusher

"You don't have a chance. Seize it!"

Frank is een drugsdealer die samen met zijn maat Tonny her en der in Kopenhagen zaken doet. Hij verstopt zijn drugs bij zijn vriendin Vic, met wie hij echter een twijfelachtige relatie heeft. Op een dag wordt hij benaderd voor een drugsdeal door een Zweed met wie hij in de gevangenis heeft gezeten. Frank benadert op zijn beurt zijn leverancier Milo, aan wie hij al een flink geldbedrag schuldig was. Milo gaat toch overstag, maar tijdens de deal grijpt de politie in. Frank dumpt de drugs noodgedwongen in het water, maar daarmee weet hij enkel uit handen van de politie te blijven. Eenmaal buiten het bureau moet hij snel keuzes gaan maken: uit handen van Milo en diens brute handlangers blijven, het geld ophoesten of zelfs nog drastischer maatregelen treffen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van s0062423

s0062423

Pusher werd me aangeraden door Verhoeven. Refn bleek dan ook nog eens de regisseur te zijn van Bronson, wat de verwachtingen enkel deden stijgen.

De trilogie moet het vooral hebben van zijn gritty, rauwe haast docu-sfeer hebben, wat de gehele film voorziet van een extra 'realistische' toets. In combinatie met het uit het leven gegrepen verhaaltje vormt dit een knap geheel. Maar net daar schort het schoentje voor mij. Ontdaan van het filmische is de trilogie eigenlijk niet meer dan een real life drama, wat we rondom ons dagelijks zien gebeuren.

Hoe dan ook, Kim Bodnia zet een zeer indrukwekkend acteerprestatie neer. Net als Mikkelsen en Buric, al verwerden hun personages soms eerder typetjes.

Het verhaal is zoals reeds gezegd levensecht en wordt bovendien door Dahl en Refn uitermate simpel behouden. Geen onnodige details, geen storende zijverhalen, enkel een efficiënte, straight forward, in your face tragiek. Verstelstructuur (opdeling in dagen) was overbodig. Best jammer ook dat op het einde alles plots afgeraffeld wordt, en het verhaal twee of drie wendigen te veel neemt.

avatar van gmx

gmx

Ik kan me wel vinden in de kritiek, op veel punten viel nog wel iets meer te halen. Toch vond ik 'pusher' als geheel vrij sterk, de neerwaartse spiraal waar de hoofdpersoon in terecht komt, voelt realistisch en daarmee erg verstikkend aan. Dit smaakt naar meer, gelijk op naar Pusher II.

4 *

coldheaven schreef:

Klik Hier

Ik sta een beetje vreemd te kijken van de beschikbaarheid van deze film..Nergens is de trilogie namelijk in nederland te vinden!

Dan kunnen er wel sites doorgespeeld worden zoals amazon en play.com maar dat is waarschijnlijk alleen met engelse subs en betaling met creditcard? Een creditcard heb ik niet en ga ik ook echt niet speciaal hiervoor aanschaffen.. En als ik er dan €25,- (de volle mep) voor betaal wens ik op z'n minst nederlandse ondertiteling..

Suggestie iemand? of is er iemand aanwezig van wie ik de complete trilogie over kan kopen? PM!

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Ben de trilogie voor de tweede keer aan het bekijken. Vaart, spanning, rauw en realistisch. Ik vermaak me uitstekend!

Leo1954 schreef:

En hoe ben jij aan die trilogie gekomen? uitsluitend import? en met of zonder Nl subs?

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Ik heb de versie met Engelse subs. Tja met pindakaas wordt je groot

Zou trouwens echt niet kunnen zeggen welk deel nu het beste is. Het eerste deel zit je echt dicht op de huid van de pusher, het tweede deel is misschien wel het meest persoonlijke, fabelachtig gespeeld maar helaas (bijna) zonder Milo en het laatste deel het meest bizarre. Blijft ook de tweede keer helemaal overeind.

avatar van Montorsi

Montorsi

Gave film, waar ik misschien toch nog wat grotere verwachtingen van had.

Komt natuurlijk omdat Bronson en Valhalla Rising zo tof waren. Maar natuurlijk kan er veel gebeuren een decennium later. Refn is wel gegroeid als regisseur vind ik. Hier stond hij nog wel echt in zijn kinderschoenen, en dat is er visueel wel aan af te zien. Niet dat het schokkerige en realistische camerawerk niet werkt, maar het had bij vlagen wel wat verzorgder gemogen.

Enkele indrukwekkende scenes, een rouwe feel, de achterbuurtjes van Copenhagen, een stel goede acteurs, met een wat doorsnee verhaal, maar boeiend genoeg voor de kleine twee uur. Gewoonweg niet verkeerd, maar echt groots vind ik het toch ook niet.

Kleine 3.5*

avatar van usr14112

usr14112

Prima film dit. Realistisch tot op bot. Goed vermaakt. Ga nu deel 2 en 3 bekijken.

El ralpho

Inmiddels stad en land afgestruind om deze trilogie met NL subs te vinden..schijnbaar onmogelijk ondanks de vele lovende reacties op het web..(op het 1ste deel na dan) goed, dan wordt het toch maar import met EN subs helaas..

sinterklaas

Pusher zou je haast een Britse misdaadfilm kunnen noemen, maar dit keer hebben de Denen er wat van gemaakt en nota bene ook nog 2 jaar voor het misdaadgenre in Engeland (met Lock Stock en Snatch) een rage werd. Pusher is zelf ook erg goed te doen en voert je mee in een keiharde trip door de onderwereld van Kopenhagen met hier en daar een hoop scherpe humor. Het acteerwerk was uitstekend en vooral die Frank kon er wat van. In het begin lijkt Pusher nogal saai maar toch bloeit de film heel snel op door de geweldige dialogen en ook nog de vele verrassingen en ook de manier om te zien hoe Frank de hele film door gewoon onder druk staat. Daarom: ga nooit de onderwereld in. Dat merken we ook wel aan het einde waneer Franks vriendin wraak op hem neemt en er met het verschuldigde bedrag ervandoor gaat. Daar sta je dan. Prachtig.

Ook zit er een lekkere brok geweld in, maar toch helaas wel minder actie dan ik had verwacht. Maar whatever.

Verder prima Deense misdaadfilm.

El ralpho

Een kijkje in het leven van de huis-tuin-en-keuken-dealer

Pusher biedt eigenlijk niet veel anders dan wat we allemaal al eens gezien hebben. Het verhaal gaat over succesvolle drugsdealer Frank, die ineens niet zo succesvol meer blijkt te zijn als een grote deal volledig misloopt en hij hierdoor nog dieper in de schulden bij zijn dealer komt te staan dan hij al stond. Natuurlijk wil de leverancier zo snel mogelijk geld zien, en als vanzelfsprekend komt Frank hierdoor onder een steeds grotere druk te staan.

De film bewandeld dus het welbekende platgereden paadje binnen het drugs circuit. Dit hoeft niet als een nadeel gezien te worden maar verwacht verder ook geen grote verassingen. Waar de film wel goed in scoort is zijn vertolking van de personages. Met name klasse voor het hoofdpersonage die zeer realistisch door Kim Bodnia wordt neergezet. Natuurlijk is het een echt typetje, maar de acteur zet dit zo krachtig neer dat hij het bijzonder dicht bij de realiteit weet te brengen. En zie dat maar eens voor elkaar te krijgen Ook de bijrollen van Mikkelsen en Buric waren bijzonder sterk. Tevens is het hele sfeertje binnen de film overigens goed neergezet: nergens komt deze gekunsteld over omdat het nergens over de top gaat en lekker grauw en realistisch neer wordt gezet.

Pusher is voor mij een beetje tegengevallen omdat ik wat meer verassingen had verwacht. Ik beoordeel de film echter voldoende door de sterke acteer prestaties van de acteurs en het realistisch neergezette sfeertje. De toon is met dit eerste deel in ieder geval gezet en maakt mij in ieder geval alvast nieuwsgierig naar zijn vervolgdelen. Hopelijk bieden die net dat beetje meer dan dat dit eerste deel doet.

Naomi Watts

Tegenvaller. Sinds Fear X en Valhalla Rising ben ik een enorm Refn fan. Vooral door zijn gestileerde briljantie...

... en dat ontbreekt nou juist. Op het einde krijg je een heel klein beetje het nog slapende visuele talent van Refn te zien maar visueel is het toch allemaal vrij pover. En daarom kijk ik een Refn. Refn is ook erg goed om een zeer rauwe, naargeestige en gewelddadig sfeer te schetsen en hier is hij zeer overtuigend. Zelden beter gezien maar zonder zijn stilering is dat mij niet veel waard.

Ook erg sterk geacteerd, en dan vooral van Bodnia. De sfeer is heerlijk naargeestig, de film kijkt lekker weg maar toch scheelt er toch wel wat aan. Pacing loopt niet helemaal lekker en ook kent de film wat overbodige scenes en de film duurt gewoon iets te lang. Dat had voorkomen kunnen worden door die overbodige scenes te lozen. Waar ik al bang voor was kwam toch uit, Pusher is geen gestileerde Refn. Spijtig. Vanavond Bleeder en herziening Fear X.

sinterklaas

Bleeder is ook erg goed.

Naomi Watts

Visueel ook beter? Ben benieuwd. Wat betreft Bleeder ben ik neutraal, over Bronson heel enthousiast en van de twee andere Pushers verwacht ik niet zo veel. Voor Fear X en Valhalla zie ik wel een halfje verhoging in het vooruitzicht.

sinterklaas

Visueel? Dat hoeft toch eigenlijk weinig uit te maken. Pusher lijkt idd een beetje goedkoop gefilmd maar het heeft wel een beetje een docu achtige stijl hier en daar op die manier.

Bleeder is vooral erg rauw en keihard en natuurlijk ook plaats voor scherpe humor.

Naomi Watts

Voor mij maakt dat wel uit . Voor mij is Refn gewoon een sterke vormgever. Rauw is het ook, maar dat is meer mooi meegenomen dan de reden waarom ik fan ben van de beste man. Laat he twel op me af komen .

sinterklaas

Ik ben wel zeer benieuwd naar Drive.

Naomi Watts schreef:

Als deze film niet rauw, grauw of gortig geweest was maar visueel een stuk beter was was de film echt niks waard geweest. De echtheid en authenticiteit van de personages, dialogen en gebeurtenissen is wat de film sterk maakt plus het ontbreken van enige vorm van verheerlijking en het romantiseren van dit circuit maakt het sterk. Visuele poespas zou niet veel moeten wegen bij deze film. Daar krijg ik een soortgelijk gevoel bij als iemand bij een film noir zegt dat hij goed was maar dat het in kleur geweldig zou zijn.

Fortune schreef:

Vind jij.

pquote]De echtheid en authenticiteit van de personages, dialogen en gebeurtenissen is wat de film sterk maakt plus het ontbreken van enige vorm van verheerlijking en het romantiseren van dit circuit maakt het sterk. [/quote]

Zeer sterk gedaan dat zeker, geef ik ook aan al is dat voor mij niet genoeg.

Het weegt omdat Refn een zeer gestileerde stempel heeft gedrukt in andere films. Ook net de reden dat ik het zo'n geweldige director vindt. Je vergelijking slaat de plank behoorlijk mis, al denk ik dat je dat zelf ook wel weet.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een drugdealer wanhopig op zoek gaat naar geld nadat een deal verkeerd afloopt. Ondanks het vrij simpele verhaal blijft de film in beweging en weet de aandacht vast te houden. Geweldadig en rauw in beeld gebracht met een agressieve soundtrack. Het acteerwerk is ook dik in orde.

avatar van yeyo

yeyo

Fortune schreef:

Het ene sluit het andere toch niet uit? Er zijn misdaadfilms die datzelfde rauwe, realistische effect beogen, maar tegelijkertijd cinematografisch indrukwekkender zijn (Gomorra, Mean Streets). Net als Naomi mistte ik dat hier enigszins. Refn stond duidelijk nog in kinderschoenen bij dit project, maar heeft over de jaren heen zijn stijl geperfectioneerd.

Fortune

NW zei dat de rauwheid mooi meegenomen is maar dat vind ik nu juist het punt waar de film(trilogie) op scoort. Dus wanneer het minder rauw is maar visueel beter dat dat de film beter maakt. Zou ik een stijlbreuk vinden net als wanneer je een film noir in kleur wilt zien. ( een niet al te beste vergelijking)

Er zit hier wel een vette shot in die niet echt afgemaakt wordt wanneer Frank een winkelstraat inloopt en de camera rondom hem draait en er muziek bij komt en dan denk je dat gaat ergens heen maar dan stopt de shot gewoon.

Jammer, want die shot kon ik goed waarderen.

Kaal debuut van Refn dat is het ook.

Naomi Watts

Waar geef ik aan dat het minder rauw moet zijn? Ik geef gewoon aan dat de stilering de reden is dat ik het een geweldige regisseur vindt. Zoals yeyo ook al aangeeft, het éé nsluit het ander niet uit.

Fortune

Stilering is de reden dat je het een geweldig regisseur vind maar de rauwheid is mooi meegenomen. Ik concludeer daar gewoon uit dat je het niet erg zou vinden als het minder rauw zou zijn maar meer gestileerd. En dat zou ik stijlbreuk vinden.

En het surrealisme van Valhalla Rising of het arty farty gebeuren van Bronson of gewoon meer opvallend kleurgebruik had deze film imo ook niet beter gemaakt.

Naomi Watts

Vind het een voorbarige conclusie. De rauwheid, die in elke Refn terug te vinden is vind ik ook een sterk iets van Refn, al vind ik dat net even iets minder belangrijk dan het visuele gedeelte. Rauw en gestileerd gaat gewoon prima samen. Snap niet dat jij dat niet los van elkaar kan zien. Of zie Pusher II, die vind een prima middenweg.

avatar van Respekked

Respekked

Lekker rauw, prima sfeertje en goed geacteerd. Begin is zeer vermakelijk, leuke dialogen tussen Tonny en Frank. En Refn filmt het allemaal lekker dicht op de huid. Prima. Helaas duurt het stuk waarin het allemaal fout gaat wat te lang. Wat mij betreft had de film gewoon een minuutje of 80 moeten duren, sommige stukken zijn namelijk niet boeiend genoeg.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Toch wel een lichte tegenvaller na Drive en Bronson. Ook al vond ik Kim Bodnia, net als Tom Hardy en Ryan Gosling, zeer goed acteren, het was het toch allemaal net niet...

De hele sfeer van Bronson en vooral Drive komt niet echt terug in deze film. De film is rauw en realistisch en dat maakt hem nog enigzins goed, maar ik mis de schitterende sfeer die in vooral Drive aanwezig was. Wellicht is Pusher 2 beter!

avatar van Reinbo

Pusher 2 is net als deze. Maar je kan ook niet verwachten dat een Deense debuutfilm dezelfde look heeft als de achtste film van dezelfde man met een Hollywood ster in de hoofdrol. Er is wat dat betreft groot verschil tussen zijn Deense en zijn internationale werk. Wil je meer in de trant van Drive, kijk dan Fear X. Wil je meer van dit, kijk dan Bleeder en Pusher 2 & 3.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Dan zal ik Fear X eens een kans geven. Heb vernomen dat Valhalla Rising ook een zeer sfeervolle film is, die ga ik ook kijken.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Refn's debuut is een film als de meeste debuutfilms van toekomstige geweldenaars. Het is rechttoe rechtaan zonder al te veel poespas, maar op sommige momenten zie je de visie al. In deze film zit dat vooral in de gesprekken tussen Frank en Tonny, of die geweldige scène waarin die ene kale een junkie probeert te pushen een bank te overvallen. Het geheel is echter vooral degelijk.