• 9.374.935 stemmen

Met onder meer: Kim Bodnia, Zlatko Burić en Laura Drasbæk

Gesproken taal: Deens, Servisch en Zweeds

Releasedatum: 15 april 1999

Plot Pusher

"You don't have a chance. Seize it!"

Frank is een drugsdealer die samen met zijn maat Tonny her en der in Kopenhagen zaken doet. Hij verstopt zijn drugs bij zijn vriendin Vic, met wie hij echter een twijfelachtige relatie heeft. Op een dag wordt hij benaderd voor een drugsdeal door een Zweed met wie hij in de gevangenis heeft gezeten. Frank benadert op zijn beurt zijn leverancier Milo, aan wie hij al een flink geldbedrag schuldig was. Milo gaat toch overstag, maar tijdens de deal grijpt de politie in. Frank dumpt de drugs noodgedwongen in het water, maar daarmee weet hij enkel uit handen van de politie te blijven. Eenmaal buiten het bureau moet hij snel keuzes gaan maken: uit handen van Milo en diens brute handlangers blijven, het geld ophoesten of zelfs nog drastischer maatregelen treffen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat een sterke film. Op de een of andere manier heb je wel eens dat geweldige films en/of regisseurs een beetje langs je heen gaan. Bij mij was dat in elk geval bij Refn het geval. Mijn oog viel pas op hem door Drive. Bij het doornemen van zijn filmografie leken bijna al zijn films me interessant. Werd Refn voor Drive een klein beetje genegeerd door de serieuze critici of lag ik gewoon te slapen? Misschien een combinatie van beide. Mijn nieuwsgierigheid is bij het zien van Pusher omgeslagen naar een serieuze drang om snel veel meer van hem te gaan zien.

Weer een tijdje geleden dat ik zo in de film zat. De film heeft een ongekend hoog realisme. Dit heeft een aantal oorzaken. Het script is heel geloofwaardig en vooral ook de opbouw ervan. Er worden niet direct allerlei absurd buitensporige geweldsexplosies getoond. Nee, heel geleidelijk word je meegenomen aan de hand van een dealer en de problemen waarin hij komt zijn volstrekt geloofwaardig. Het geweld dat je langzaam aan te zien krijgt wint daardoor aan kracht. Alles dat je ziet klopt, zo had het kunnen zijn. Het tweede is de acteurs. Sizemore look-a-like Bodnia (volgens mij nog nooit iets met hem gezien) is al heel sterk. Maar vooral Mikkelsen is toch wel een klasbak hoor. Wat een transformatie (niet perse qua uiterlijk) ondergaat hij hier weer. Het is gewoon een dealertje. Je vergeet volledig dat je naar de, inmiddels behoorlijk bekende, acteur zit te kijken. Ook de bijrollen zijn allemaal uitstekend.

Tot slot draagt ook het visuele bij aan het realisme en de geloofwaardigheid. Refn neemt je met zijn grauwe, gritty, vieze look van de film mee naar de onderwereld. Het constant op de huid zit van de acteurs is technisch ontzettend knap. Hij geeft je het gevoel alsof je zelf een weekje meeloopt met de personages. De constant dreigende sfeer, wordt intenser en intenser. Wat een barre tocht langs de onderkant van de samenleving.

Ik ben na 1 film al om voor Refn. 4,5 sterren.

avatar van Fortune

Fortune

Prima recensie, zo denk ik er ook precies over.

Op naar Pusher 2 en 3 zou ik zeggen!

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Lekkere film zeg!

avatar van scumfrog

scumfrog

Meesterlijk. Geen tieten, schieten, helikopter film, maar een rauwe realistische kijk in een week uit het leven van een gangster.

avatar van Stijn B.

Stijn B.

Inderdaad een schitterende film : knappe korrelige beelden, snoeihard, en heel realistisch ogend: Pusher kan gerust gezien worden als een geestelijke voorloper van een serie als "the Shield". En wat voor een finale!

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

Sterke Deense misdaadfilm die toch wel is tegengevallen.

Ik had hoge verwachtingen van de Pusher films. Dit eerste deel is vermakelijk maar overtuigt niet helemaal. Hopelijk overtuigen de andere twee delen meer. Nicolas Winding Refn weet hier wel een misdaadfilm neer te zetten die van het begin tot het einde boeit. De verhaallijn is leuk om te volgen. Het rappe tempo is hier zeker van toegevoegde waarde. Ook het acteerwerk is redelijk sterk. De rol van Frank wordt op een prima wijze vertolkt. Ook de overige acteerprestaties zijn naar behoren. Maar toch kan ik niet meer dan 3,5* geven omdat het niet imponeert. Pusher is een prima film maar niets meer dan dat. Het heeft me nergens overrompeld en dat vind ik jammer. Ik had verwacht dat dat er wel in zou zitten.

Zoals al eerder gezegd vestig ik mijn hoop op deel 2 en 3. Dit deel krijgt een mooie voldoende.

avatar van maerk

maerk

3e Refn.

Na het fantastische Drive heb ik me gewaagd aan het debuut van Refn. Een tegenvaller, vooral omdat deze film nogal rommelig is qua camerawerk en muziek waar Drive supergestilleerd was. Nu is dat op zich geen probleem, maar ik hou wel van de stillistische aanpak. Pusher was helaas ook nog eens echt lelijk op visueel gebied, en dan heb ik het niet over de kwaliteit van het beeld maar gewoon de cinematografie. Sommige shots waren niet om aan te zien.

Pusher heeft niet heel erg veel om het lijf. Het geeft een rauwe kijk in de wereld van de misdaad, maar het deed mij niet erg veel. Gelukkig waren de acteerprestaties erg goed en schemert de wanhoop van onze verdoemde hoofdpersoon in sommige scenes goed door. Een aardig filmpje, maar niet zo goed als ik hoopte.

3*.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Sorry maar ik las van iemand op moviemeter dat deel 2 veel meer humor zou bezitten, en dat, dat hier afwezig was. Daar ben ik het niet mee eens. De delen met Nikkie, en Milov (hoe wrang ook), zaten weldegelijk vol humor volgens mij. Verder is deze film misschien nog naargeestig. Het hoofdpersonage is sympathiek, al doet hij wel wat vreselijke dingen.

Voor de rest ben ik tot de conclusie dat die drugshandel in Denemarken niet helemaal mijn ding is.

Verder vind ik dat deel nog beter is dan deel 2. Al heb ik die ook 5 sterren gegeven.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

blaauw schreef:

l Voor de rest ben ik tot de conclusie dat die drugshandel in Denemarken niet helemaal mijn ding is

Zeg maar gerust de hele wereld.... maargoed, houwe zo!

avatar van Spetie

Boeiend misdaadfilmpje.

Leuk ook om Kim Bodnia weer eens te zien acteren. Zo'n rol als drugsdealer is hem wel op het lijf geschreven. Het acteerwerk is sowieso wel goed hier, leuk rolletje ook nog van Mads Mikkelsen. Tussendoor zit er regelmatig wat droge humor in, en in combinatie met het harde wereldje van de misdaad, werkte dat regelmatig vrij goed.

Visueel is de film best aardig. Het ziet er misschien niet altijd even mooi uit, maar dat maakt het allemaal wel net even wat realistischer. Het leven van een drugsdealer lijkt me erg grauw en dat zie je hier ook wel duidelijk terug.

In de tweede helft zakt het niveau een klein beetje in, om dan gelukkig weer behoorlijk sterk te eindigen. Binnenkort maar eens kijken wat deel twee te bieden heeft.

avatar van Fryce

Fryce

Sfeervolle film. Goed te doen.

avatar van NYSe

NYSe

IJzersterk realisme. Verdient een tweede kijkbeurt en wellicht een hogere beoordeling van mijn kant.

avatar van coño

coño

Ik hoor hier ook veel positieve berichten die dit een goede film vinden of zelf een meesterwerk vinden. Helaas ben ik het daar niet helemaal mee eens. Ik vond hem namelijk een beetje tegenvallen. Over het algemeen heeft Pusher boeiende ingredienten: boeiend verhaal, realistische en rauwe sfeer en natuurlijk ijzersterk acteerwerk maar vind het nog een klein rommeltje om eerlijk te zijn. Ik zie hier wel een potentiële regisseur die zijn stijl aan het uitoefenen is die tot nu redelijk goed gelukt is. Maar echt perfect kan ik het helaas niet noemen. Toch ga ik me deze aankomende week nog een keer wagen aan Deel II. Want ik zie hier toch wel een zeer potentiële filmstijl.

avatar van Icer

Icer

Donkere film, niet prettig om te kijken en vooral niet om te horen.

Dat is het gevoel wat ik eraan over hou, een analyse laat ik maar over aan de analisten

avatar van Bélon

Bélon

Heb de trilogie achter elkaar bekeken en dit vind ik de minste van de drie. Film is behoorlijk goed maar nogal rommelig en oogt soms een beetje goedkoop (waarschijnlijk door een (te) laag productiebudget). Ook kan de hoofdrolspeler Bodnia m.i. niet tippen aan Mikkelsen en Buric.

Verder vind ik keuze van Refn om per deel één karakter in de spotlight te zetten een goede, dat zorgt voor een diepere hoofdverhaallijn zonder dat de film teveel dreigt uiteen te vallen in zijplots.

Al met al een aardige film en goed startpunt voor de rest van de trilogie.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2059 stemmen

Ijzersterk misdaad-drama dat veel weg heeft van een Dogme-film. Enkel handheld-shots, weinig special effects en authentieke acteurs (sommigen zelfs van de straat zelf). Vanaf minuut 1 wordt je in de film gezogen, waar het acteerwerk zo naturel en echt is zodat het lijkt alsof je zelf in Kopenhagen met problemen worstelt. En ook al kun je het verhaal bestempelen als een simpel plotje, wat Refn er mee doet is fantastisch. Zijn stijl laat zelf mij van een misdaadfilm genieten; rauw en echt.
Het einde is mooi en geheel in de lijn van de film. Alle problemen komen bij elkaar, de pijn van het dealer-bestaan voel je. Alle opties worden nog eens overwogen en dan gaat het beeld gewoon op zwart. Wij mogen beslissen wat er gebeurd.

avatar van Dh PING

Dh PING

Prima film, maar helaas nogal een kale registratie van de Scandinavische georganiseerde misdaad. Settings, acteerwerk en sfeer zijn schitterend: maar visueel wist de film mij nooit te overdonderen. Het ziet er allemaal maar kaal uit, maar de film is wel lekker rauw en zet de georganiseerde misdaad wel zeer sterk en overtuigend neer. Maar geweldig is het helaas niet. Goede film, maar in Pusher had nog veel meer gezeten.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Vijfde film van Refn die ik zie, op Drive na zijn beste tot nu toe wat mij betreft. Hoewel ik over het algemeen meer van de gestileerde aanpak van zijn laatste film ben, werkt het lelijke, rauwe realisme gewoon erg goed in deze film. Niks om je aan te storen dus en goed passend bij het onderwerp. Plot is erg vermakelijk om te volgen en weet je goed mee te sleuren. Puik werk, al is de montage hier en daar een beetje slordig, maar dat is nauwelijks een vermelding waard.

avatar van david bohm

david bohm

Realistisch aandoende misdaadfilm van Deense bodem met sterk acteerwerk en een prima verhaal. Door de manier van filmen word je echt meegesleept in het wel en wee van Frank, een weinig succesvolle sjacheraar.

Aanrader, het einde vind ik ook sterk .

avatar van NYSe

NYSe

Pusher is het meesterlijke debuut van Nicholas Winding Refn. Een film die aanvoelt als een documentaire, en niet alleen vanwege het ongepolijste camerawerk: nergens was ik me bewust van een plot. De ontwikkelingen waren onvoorspelbaar, plotseling en realistisch. Bodnia is briljant als onsympathieke drugsdealer Frank, Buric is zowaar nog beter als zijn eng-amicale leverancier Milo.

avatar van starbright boy

Ruwe en grauwe verfilming van de ondergang van in de onderwereld in Kopenhagen. Frank is iemand die net boven de straatdealers zit. Meer mogelijkheden, maar ook meer verantwoordelijkheid. En als het dan misgaat dan loopt ook alles volkomen uit de klauwen.

Technisch gezien totaal anders dan de gestileerde andere twee Refn-films die ik zag (Fear X en Drive). Dit is lowbudget, ruw en grainy. Al dan niet bewust lelijk. Vind de manier waarop de trilogie elkaar raakt met telkens de focus op een ander personage interessant en daardoor de trilogie als geheel sterker eigenlijk dan de losse films.

Hoewel deze er niet meteen veel voor onderdoet zijn de twee opvolgers toch nog wat beter.

avatar van Lampenkap

Lampenkap

Was wel ietwat teleurgesteld over dat open einde hoor...

avatar van Insignificance

Insignificance

Een hachelijk weekje in de onderwereld van Kopenhagen. Prima debuut van Refn, die ietwat weifelend opent, maar zich gedurende de film lijkt te verfijnen. Dan is het aardig om te lezen dat het grotendeels in chronologische volgorde is opgenomen. Een rauwe worp, die gaandeweg aan intensiteit wint. Het verhaaltje doet gelukkig niet moeilijk, het is er eentje waarbij de problemen zich opstapelen.

Daar weet Bodnia wel raad mee. Een klootzak, maar je hebt met 'm te doen. Pure vernedering wanneer hij zijn waardevolle spullen moet afstaan. Hij zal dan wel geroemd worden, terecht, daar niet van, maar zo'n Burić is ook echt een meerwaarde. Een suffe kingpin die lijzig en amicaal staat te neuzelen over van alles en nog wat, maar tussen neus en lippen door keiharde consequenties aankondigt.

Zet daar nog een blokhoofd met betonnen kin naast en je hebt een duo met een formidabele dreiging. De scène tussen Frank en Radovan in de auto, zou in een willekeurige film grappig zijn geweest. Hier zijn het donderwolken in een letterlijk steeds donker wordend portret van de Deense drugsscene. De remmen gaan behoorlijk los in het afsluitende, grimmige deel. Hulde voor het eenzame slot.

avatar van mwoeb.

mwoeb.

Briljant is het feit dat Bodnia, ware het de laatste strohalm, bij z'n moeder voor de deur staat. Vaak iets wat je vergeet, dat ook boefjes de wereld in gebaard en gezogen zijn.
En die dialoog over shish kebab is gewoon hartverwarmend. Daarin schuilt de ware kracht van Pusher; de menselijkheid van elk personage.

avatar van gauke

gauke

Ik had verwacht op het puntje van de stoel te zitten, maar niets is minder waar: de spanning was ver te zoeken. Dit misdaaddrama, verteld uit het oogpunt van een drugsdealer, is weliswaar uit het leven gegrepen, maar komt over als een rommelig opgebouwde documentaire. Het verhaal mist de jeu en de jus. Voor mij niet echt bijzonder.

Fijn straatmisdaadfilmpje. Beetje vergelijkbaar met de Britse genregenoten.

Veel Refn zag ik er overigens nog niet aan af, maar dat kan de pret niet drukken.

Had aanvankelijk wel wat problemen met die hoofdrolspeler die niet erg overtuigend als crimineel op me overkwam, maar dat verdween gelukkig.

avatar van JvB Lucas

JvB Lucas

gauke schreef:

Ik kan me wel een beetje in gauke vinden. Door het documentaire-achtige beeld voelt de film heel authentiek en realistisch, maar voelt het wel als een aaneenschakeling van gebeurtenissen in de misdaadindustrie in Kopenhagen in plaats van een verhaal. Voelt erg echt, maar hierdoor mist de film ook wel een spanningsboog. Nicolas Winding Refn vind ik een geweldige regisseur maar hier stond hij overduidelijk nog in z'n jonge voetjes.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Doeltreffende misdaadverslaggeving waarin een man een grote som geld schuldig is aan de baron waar hij drugs haalt om door te verkopen. Hij moet er alles aan doen om dit terug te krijgen en in eerste instantie lijkt hij genoeg keuzes te hebben maar als blijkt dat hij steeds belazert wordt komt zijn toekomst er verpauperd bij te liggen. De camera blijft er lekker dicht op en de personages zijn overtuigend. Verwondingen blijven niet achter en de vriendelijke Russen brengen de dreiging naar een next level. Geld wordt even belangrijk als zuurstof en Frank gaat steeds gewelddadiger om met zijn cliënten. Enige waar ik mijn vraagtekens had was die scène met de shotgun waar het doelwit zichzelf door zijn kop schoot (slordig dat ze dit wapen lieten afpakken). Verder continu spanning, ieder moment telt en er is geen tijd om te pauzeren; resulteert in een bloedstollende tocht naar zelfbehoud.

avatar van Fortune

Fortune

John Lee Hooker schreef:

Die gaven ze aan hem zodat hij een bank moet beroven.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Misschien gaven ze 'm maar dat vind ik alsnog niet slim. Gezien de omstandigheden hadden ze dat wapen beter vlak voor de overval in zijn handen kunnen duwen in plaats van deze kamer waarin hij onder druk staat. Er was een aanzienlijke kans op escalatie.