menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van JJ_D. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020

Demain (2015) 3,0

Alternatieve titel: Tomorrow, afgelopen zondag om 22:34 uur

Landbouw.
Energie.
Economie.
Democratie.
Onderwijs.

Ja hoor, de puzzel klopt. ‘Demain’ legt een logisch parcours af, van het ene hoopgevende initiatief naar het volgende, allemaal in het teken van een duurzamer en rechtvaardiger wereld. Niet gedacht vanuit het negatieve dus, wel integendeel: de makers sprokkelen hoopgevende initiatieven bij elkaar en spreken met kleine inspirators, die ondertussen talloze 'gewone' burgers hebben aangezet tot verandering.

Toch heeft ‘Demain’ ook een manco, namelijk dat het onduidelijk is of het tij ten gronde kan gekeerd worden. De film laat lichtpuntjes zien in een omvattend duister, maar de vraag is en blijft: hoe komen we als collectief in opstand tegen monocultuur in de landbouw, tegen het monopolie van fossiele brandstoffen, tegen de hegemonie van het neoliberalisme, tegen de scheeftrekking van een door de industrie opgepeuzelde democratie en een door politiek geclaimd (en dus competitief-kapitalistisch) onderwijssysteem? Kortom, allemaal een spade ter hand om te moestuinieren, een windmolen in de achtertuin, een alternatieve munt op zak, een engagement in de lokale burgerraad en de kroost naar Steiner- of Freinetscholen? Nou, en het leven dan?

Ook juist: revoluties beginnen klein, en als we wachten op de grote beweging, vergeten we dat deze klein moet beginnen. Ook (of zelfs vooral?) de kleinste stappen verdienen met andere woorden de grootst mogelijke aandacht.

Dus? Wie met het juiste verwachtingspatroon achter ’t scherm kruipt, wordt met ‘Demain’ heus niet bedrogen.

3*

» details   » naar bericht  » reageer  

Molly's Game (2017) 3,5

afgelopen zondag om 20:05 uur

Ah, moest dat, dat Freudiaans akkefietje aan het slot? Jazeker! Dat haar vader wist dat zij het wist verklaart zijn onbarmhartige houding, en haar onverzettelijkheid, haar verregaande anarchie en haar verlangen om haar lichaam in de achterkamers van het mannelijke verlangen als onmogelijk koopwaar aan te bieden.

Haar queeste wordt in feite een straf voor elke man met macht, elk symbool voor de vader, waarbij elke avond de rituele moord inhoudt die ze nooit kon plegen: ze duikt in een wereld van het allergrootste kapitaal, doch blijkt zelf niet te koop te zijn. Tegelijk kan ze met haar duizelingwekkende fortuin niet kopen wat ze nodig heeft: verbondenheid. Ook daar zit het infantiel trauma onder: zich kwetsbaar opstellen, houdt immers de mogelijkheid in van ontrouw, en dus van onherroepelijke schade. Toch?

Nou. Dat dus in een meeslepende, spannende film. Vlot verteld, bijwijlen grappig. En met Jessica Chastain. In de hoofdrol. Guys, need I say more?

3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Chernobyl (2019) 4,0

afgelopen zondag om 19:53 uur

Allicht is ‘Chernobyl’ de meest besproken miniserie van het voorbije jaar. Terecht ook, want de impact is niet te versmaden. Meer nog dan een haast documentair inzicht in de feiten rondom de kernramp, vangt de toeschouwer ook (en vooral!) een glimp op van de menselijke prijs van het drama. Zo is het verre van onlogisch dat Barry Keoghan in de gedaante van Pavel een rol aangemeten krijgt: de horror, het apocalyptische landschap dat achterblijft na het ruimen van het eerste puin wordt ook geëxpliciteerd, en net dat – hoe de catastrofe talloze gewone levens compleet op hun kop zet – blijkt een katalysator voor een empathische reflex die moeiteloos geografische en historische grenzen overschrijdt.

Overigens lang geen polariserende anti-Sovjetpropaganda, deze reeks, want door in te zoomen op “the cost of lies” wordt fake news en de eigen waarheid die autoriteiten rondom bepaalde gebeurtenissen verzinnen het belangrijkste motief. Daar zullen ze in het Amerika van Trump wel oren naar hebben? Voor het overige is de cinematografie fantastisch, de soundtrack huiveringwekkend, de opbouw superbe en, euhm, wel, nou, wat je maar wil: deze serie heeft het.

Soms maken woorden een indrukwekkende ervaring kapot, niet? Dus zit er niets anders op: kijken, kijken!

4,25*

» details   » naar bericht  » reageer  

Jane (2017) 3,0

1 februari, 23:13 uur

stem geplaatst

» details  

Frozen (2013) 1,5

1 januari, 21:25 uur

Ik weet: het hoort niet. En toch, een stem. Tegenstem. Antistem. Proteststem.
Wat?
Wel, moeten afzetten wegens vreselijke muziek.
Ondraaglijk, eigenlijk.
Adieu!
1,5*

» details   » naar bericht  » reageer