• 9.379.002 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 27 november 2025

Plot Nuremberg

"Judgment is coming."

Het jaar 1945, kort na de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse psychiater Douglas Kelley moet in Neurenberg, West-Duitsland bepalen of nazi-gevangenen geschikt zijn om terecht te staan voor hun oorlogsmisdaden. Tijdens zijn werk raakt Kelley verzeild in een strijd met Adolf Hitlers rechterhand, Hermann Göring.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Hermann Göring

Emmy Göring

Sir David Maxwell-Fyfe

avatar van Walter S.

Walter S.

Beter dan verwacht, ben geen groot fan van rechtbankdrama's. Hier belanden we pas aan het einde in de rechtzaal. Wat daarvoor zat historisch niet helemaal correct zijn en de Hollywood saus zal er ook vast overheen hebben gezeten, toch wel prima mee vermaakt.

avatar van Thorongil

Thorongil

Altijd raar gevonden dat er enkel tegen de Duitsers een internationaal proces werd gevoerd. De Sovjets en Japanners hebben nochtans ook miljoenen mensen omgebracht in goelags en strafkampen. Russel Crowe doet het erg goed in de film, was charismatisch. Weet niet hoe het proces verlopen is en in welke mate dit allemaal fictie was, maar de reden om hem schuldig te verklaren omdat hij zogezegd Hitler nooit zou afvallen zelfs na de capitulatie, vindt ik eerlijk gezegd maar zwak.

avatar van Mita

Mita

Super actueel! Ongelofelijke acteerprestaties- ik was in de van van de eerste minuut tot de laatste. Top!

avatar van WB

WB

Sterke film, met een evenzo sterke cast. Uitblinker in deze is natuurlijk Russell Crowe als de oppernazi Göring, die de rechtstaat om zijn vingers wil wikkelen en zo denkt weg te komen met al zijn gruweldaden. De film weet de gehele speeltijd van 2,5 uur de aandacht vast te houden, wat knap is voor een rechtbankfilm waar eigenlijk niet zoveel in gebeurt. De rol van Malek was niet zijn beste.

Na zoveel jaar weet je ondertussen wel hoe gruwelijk en onmenselijk de nazi's konden zijn. Maar direct na de oorlog, toen men nog weinig wist van de gang van zaken in de concentratiekampen, was het bijna onmogelijk te geloven dat "mensen" tot deze gruwelen in staat waren. Als je dan ook nog dag en nacht met de menselijke kant van zo'n opperbevelhebber te maken krijgt, die slim en charmant is, met een emotionele kant... Oehf. Goed gespeeld door Crowe!

De scène in de rechtbank, wanneer Göring moet staan voor de rechter, maar dit in eerste instantie weigert, vat alles samen in een notendop. Het camerawerk, de charismatische houding van Crowe die met zijn houding zegt "kom maar op", en dan die dreigende deun die de boventoon voert. Een kippenvelmoment.