Genre: Drama / Historisch
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf 30 januari in 90 bioscopen
Plot Nuremberg
"Judgment is coming."
Het jaar 1945, kort na de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse psychiater Douglas Kelley moet in Neurenberg, West-Duitsland bepalen of nazi-gevangenen geschikt zijn om terecht te staan voor hun oorlogsmisdaden. Tijdens zijn werk raakt Kelley verzeild in een strijd met Adolf Hitlers rechterhand, Hermann Göring.
Hermann Göring
Elsie Douglas
Lila McQuaide
Emmy Göring
Sir David Maxwell-Fyfe
Uitstekende film met een uitmuntende cast , Russel Crowe en Rami Malek waren geniaal.
Canon1967
Een even indrukwekkende als meeslepende film over de dagen na de capitulatie van de nazi's. Duitse gezinnen keren terug naar huis (of wat er nog van over is), en onder hen Hermann Göring (Russel Crowe in opnieuw een meesterlijke rol), die wordt herkend en gearresteerd.
Wat daarna volgt is de aanloop naar een berechting van 22 oorlogsmisdadigers, wat in Duitsland moet gebeuren, omdat er nog geen internationaal recht is. Met Rami Malek in een glansrol als psychiater die wordt ingezet om hun psychische staat te beoordelen en uiteindelijk een sleutelrol speelt in de veroordeling van deze nazi's.
Het camerawerk is fantastisch, de decors (AI?) erg realistisch, de dialogen roepen steeds vragen op en het hele script is meeslepend. De beelden van de concentratiekampen zijn hartverscheurend, de arrogantie en blinde onmenselijkheid van de nazi's schokkend.
Een must see voor filmliefhebbers, een historisch drama dat beklijft, een filmisch meesterwerk.
Het is vooral veel Hollywood en een onooglijk klein detail in de chaos na de oorlog. 80% van het kamppersoneel waaronder veel Oekraïners zijn nooit gestraft. En veel nazi's zijn na de oorlog gewoon aan de bak gebleven aan de Duitse staat. Mooie film, maar puur film.
De echte gerechtszaal is trouwens te bezoeken in Nuremberg.
Het mooiste fragment was het verhaal van de tolk, dat door merg en been gaat. Mooi stukje film.
"Would you still follow the Führer, Adolf Hitler?"
"Yeah... I would."
"Heil Hitler"
Net zoals "Judgment at Nuremberg" uit 1961, mocht deze Nuremberg verfilming, gebaseerd op het boek "The Nazi and the Psychiatrist", er ook wezen, hoewel ik het niet verwacht had. Russell Crowe als Hermann Göring leek me namelijk niet bepaald geloofwaardig. Maar ondanks dat Russell Crowe vooral Engels praat, deed hij het gewoon goed.
"Nuremberg" is een sobere en indringende historische dramafilm die de morele zwaarte van de Neurenbergse processen (de rechtszaak is overigens maar circa 20 minuten te zien) overtuigend voelbaar maakt. De film kiest niet voor spektakel, maar voor gespannen dialogen en psychologische confrontaties, wat goed past bij het onderwerp.
De acteerprestaties van de gehele cast is sterk en ingetogen, met personages die meer suggereren dan expliciet uitleggen. Visueel is de film sober gefilmd, met een koele kleurtoon die de kille sfeer van schuld en rechtvaardigheid benadrukt. Het tempo ligt bewust laag, wat de ernst onderstreept maar voor sommige kijkers wat traag kan aanvoelen.
De kracht van "Nuremberg" zit vooral in de morele vragen die worden opgeroepen over verantwoordelijkheid, recht en menselijkheid. Niet alle personages worden even diep uitgewerkt, maar dat schaadt het geheel nauwelijks. De film vraagt aandacht en concentratie, en beloont die met inhoudelijke diepgang. "Nuremberg" is daarmee geen lichte kost, maar wel een respectvolle en serieuze bijdrage aan het historische filmgenre.
P.S. Nederland is ook vertegenwoordigd in deze film in de vorm van de mooie Limburgse Lotte Verbeek als Emmy Göring en Nederland wordt ook één keer genoemd en Amerika krijgt op het einde ook nog een uitbrander en dat was natuurlijk een verwijzing naar het heden.
ouwekaas54
Amerikaanse bullshit film, echt niet om aan te gluren.
1 ster alleen voor Russell Crowe. de rest 0,0.
De rest is domme Duitsers met een Engels accent.
Na een half uur genoeg Hollywood gebrabbel gezien.
alvinvdv
De film dwingt ons te erkennen dat de kopstukken in de beklaagdenbank geen buitenaardse wezens waren, maar vaders, echtgenoten en intellectuelen. De film stelt de pijnlijke vraag: is wat zij deden niet simpelweg een extreem product van de menselijke aard? De geschiedenis leert ons dat onder de juiste (of verkeerde) omstandigheden, de mens tot alles in staat is.
Dit is geen les uit het verleden die we veilig achter ons kunnen laten. Ook vandaag de dag lopen er in Nederland en België types rond die, indien de maatschappelijke orde zou wankelen, precies dezelfde neigingen zouden vertonen. De dunne vernislaag van onze beschaving verbergt vaak dezelfde driften die in 1945 terechtstonden.
Nuremberg herinnert ons er fijntjes aan dat de nazi’s de architecten waren van de Holocaust, maar niet de uitvinders van het concept van het concentratiekamp. De film stipt aan dat de Britten al veel eerder kampen gebruikten tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika om "moeilijke" boeren en hun gezinnen uit te roeien door uithongering en ziekte. Het kwaad is een estafettestokje dat door de eeuwen heen wordt doorgegeven.
Een centraal thema in de film is de paradox van de overwinnaar: de winnaar schrijft de geschiedenis. Het proces was niet alleen een zoektocht naar gerechtigheid, maar ook een machtsvertoon van de geallieerden. Vandaag de dag zien we dat de huidige leiders in de Verenigde Staten – ondanks hun retoriek over vrijheid – nog steeds handelen uit puur eigenbelang en machtswellust, waarbij zij daden begaan die in een andere context moeiteloos als "nazi-praktijken" bestempeld zouden worden.
In de film zien we hoe effectief de propaganda van Goebbels was, maar de film trekt een directe lijn naar het heden. Het volk is in essentie onveranderd gebleven: beïnvloedbaar en vaak onwetend. Met de opkomst van sociale media is de massa makkelijker te manipuleren dan ooit tevoren. We zien de resultaten van deze digitale hersenspoeling overal ter wereld: polarisatie, blinde haat en het kritiekloos volgen van sterke figuren.
Terwijl Europa probeert vast te houden aan een koers van humanisme en diplomatie, wordt het continent uitgekotst door machtswellustelingen die de wereld als hun persoonlijke schaakbord zien. Of het nu gaat om de grillen van Trump, de meedogenloze expansiedrift van Poetin, of de bizarre tirannie van de "gele gek" in Noord-Korea; zij zien de Europese waarden als een zwaktebod.
Kijkend naar de huidige staat van de wereld, de manipulatie en de machtshonger van wereldleiders: zou u echt liever in de Verenigde Staten, China, Noord-Korea of Afrika willen wonen dan in de relatieve veiligheid van Nederland of België?
De film had aan kracht, authenticiteit en rauwe waarheid gewonnen als de voertaal Duits was geweest; de taal waarin de bevelen en de verdedigingen destijds daadwerkelijk weergalmden. Dat het een Amerikaanse productie is, verklaart echter veel. Hollywood blijft dit soort films produceren, niet alleen uit historische interesse, maar ook als een vorm van morele zelfbevestiging.
Door de focus op 1945 te houden, kunnen de VS hun eigen rol als 'bevrijder' en 'moreel kompas' blijven polijsten, terwijl ze ondertussen de aandacht afleiden van hun eigen hedendaagse imperialisme en de nazi-methoden die ze in moderne conflicten zelf hanteren. Het is een veilige manier om naar het kwaad van een ander te wijzen, om de eigen wandaden in de schaduw te laten staan.
Wiel4711
Heb me hier vroeger heel erg in verdiept met bekijken echte procesbeelden en wat ik nu zag wijkt sterk af van het originele proces, Russel Crowe deed een redelijk goede vertolking van Göring, Malek paste niet thuis in deze film, ook Jackson kwam in werkelijkheid veel zelfverzekerder over als in film. De enigste die echt keek was Julius Streicher.
janwauters
wat een dijk van een film. Lang geleden dat ik zo een goede film zag.
Master Blaster
Indrukwekkende film
Russel Crowe is echt een goede acteur. Al heeft hij tegewoordig zo nu en dan wat missers
Rami Malek vond ik toch wat minder en naar mijn mening miscast.
Persoonlijk had ik er liever wat aktie in gehad maar snap dat het in deze film niet kan
dikke 3,5 *
N00dles
Best wel een misbaksel van een film, eigenlijk.
Ik hoopte vooraf dat de film niet zou vervallen in al teveel gedramatiseerde dialogen en onjuistheden, maar helaas bleek het erger dan verwacht: sommige dialogen zijn veel te dik aangezet (of geheel fictief) en het proces is zo erg dumbed down, dat het gewoon vervelend werd om naar te kijken. Alles werd in hapklare brokken opgediend, het voelde haast aan als een belediging van het intellect van de kijker.
Russell Crowe was nog wel het beste aspect van de film, Michael Shannon (die ik ook hoog heb zitten) kon nergens echt lekker shinen, en Rami Malek is ronduit een miscast.
Je kan beter een documentaire of de echte beelden van het proces bekijken, dat is leerzamer en interessanter dan deze fictieve Hollywood-meuk.
Bizar hooggewaardeerde film. Typisch Hollywood gebeuren, inciusief perfect Engels sprekende Göring, van de Nurnberg zittingen.
Malek is verder behoorlijk misgaat.
Porta
Er zijn veel goede films over WO2 gemaakt, deze behoort daar duidelijk niet toe.
Had je liever een slecht Duits pratende Russell Crowe gehad?
Het Nurnberg proces was ook in het Engels, dus dat er in deze film vooral Engels wordt gepraat stoorde me niet.
Had je liever een slecht Duits pratende Russell Crowe gehad?
Probleem is meer dat hij carnavalsk met een Duits accentje praat maar wel perfecte Amerikaanse volzinnen die totaal niet realistisch zijn
Hannibal
Precies dit. Hier had een Duitstalige acteur gecast moeten worden. Hoe goed Russel Crowe ook kan acteren, dit is wat mij betreft verkeerd gecast, zeker als men met de film pretendeert historisch correct over te komen, wat het geval is, gezien de historische beelden die er in verwerkt zijn.
Misschien dat men bewust voor hem (Russel Crowe is één van de hoofdrolspelers) geen Duitse acteur heeft gekozen, omdat de film anders niet in Amerika van de grond zou komen. Geen idee overigens of de film daar een succes is. Daar hebben ze met Trump eigenlijk al hun eigen Göring.
Ik heb overigens eergisteren nog naar de miniserie "Nuremberg (2000)" gekeken en daar speelde de bekende Amerikaanse acteur Brian Cox de hoofdrol van Göring en die speelde hij ook goed. Die miniserie is overigens een aanrader voor de geïnteresseerde in het proces van Neurenberg,
Waku
De miniserie met dezelfde titel in 2000 met Alec Baldwin liet al een diepe indruk achter. Deze remake 25 jaar later met Russell Crowe en Rami Malek overtuigt zeker opnieuw. Met name Crowe en Malek zetten hun karakters ijzersterk neer. In geval van Crowe bijna eng. De beelden van de concentratie kampen gaan door merg en been heen. ( Zelfs als je dit al tientallen keren gezien hebt) " Nuremberg" is ook nu weer indrukwekkend! 4*/4.5*
Diederik58
Je zou die Hermann Göring best een sympathieke vent kunnen noemen. Echte familieman, charmeur, intelligent, spreekt goed Engels. Ik denk dat het allemaal wel klopt. Toch één van de grootste oorlogsmisdadigers van WO II en "Ich hab es nicht gewusst" type. En ook narcistisch (wat een gemeenschappelijke aandoening is van de meeste machtswellustelingen, zoals we die ook 2025 kennen).
De mafkees staat daar in zijn uniformpje een beetje de Rijksmaarschalk uit te hangen tijdens het proces. Hij voelt zich sterk verheven boven de rest van de Nazi-kopstukken incl. Hess. Göring wordt prima gespeeld door Russell Crowe.
Met Rami Malek heb ik niet veel. Toch vond ik hem in deze film te pruimen. Als psychiater onderzoekt hij 22 Nazi-kopstukken. De conclusies komen wat minder goed uit de verf in de film nl. dat ze allemaal eigenlijk doodnormale mensen zijn en dat vele anderen onder gelijke omstandigheden ook zo gehandeld zouden hebben. Hij oordeelde dat Ley krankzinnig was. Tja, volgens mij zat aan de anderen ook wel een steekje los. Ook Kelley had de nodige problematiek, zoals zijn suïcideneigingen en alcoholisme.
Door de film zijn zo nu en dan beeldfragmenten van het echte proces verweven. De set lijkt erg goed nagemaakt.
Het tempo van de film is prettig.
De lengte van de film is, zoals de meeste films tegenwoordig, lang met 148 minuten. Toch heb ik mij geen moment verveeld.
Nuremberg is zeker geen topfilm. Het is een verfilming van een historische gebeurtenis. Niet meer en niet minder.
Shadowed
Capabel in elkaar gestoken oorlogsthriller met een uitmuntende hoofdrol van Russell Crowe, die hiermee ook meteen een van zijn beste personages neerzet. In de trailer zullen kijkers misschien vallen over de onovertuigende Duitse accenten, maar regisseur James Vanderbilt doet een zeer verdienstelijke poging om menig kijker hiervan af te leiden. De vormgeving is netjes, het verhaal vindingrijk en de gebeurtenissen boeiend. Jammerlijk is dat je van het beruchte Neurenberg-proces zelf vooral enkel het begin en het einde meekrijgt en Vanderbilt is helaas niet vies van theatraal Amerikaans gesnotter, maar toch blijft Nuremberg onderhoudend. Zeker binnen een speelduur van wel 148 minuten is dat een absolute bonus en de essentie is in hedendaagse tijden alleen maar relevanter geworden. Wat overigens de toevoeging was van Lydia Peckham als semi-love-interest, is me ontgaan.
Lange zit, mede door de min of meer bekende plot, maar al met al best goed gedaan. De imposante cast presteert naar behoren, al is Rami Malek wisselvallig in de hoofdrol. Russell Crowe is daarentegen erg goed als Hermann Göring. De psychologische spelletjes tussen de twee worden door regisseur James Vanderbilt vrij conservatief in beeld gebracht, maar bij vlagen maakt de film dan toch de benodigde indruk. Zo is de scene waarin de gruwelijkheden van de concentratiekampen in de rechtbank worden vertoond (in complete stilte) bijzonder effectief en aangrijpend. En het laatste half uur is gewoonweg van grote klasse.
Filmreiziger
Uitstekend historisch oorlogsdrama. De film wordt gedragen door Crowe en Malek, waarbij die eerste toch wel het meeste indruk maakt. Hij zet een zeer geloofwaardige Göring neer. Goed gefilmd, realistisch, ondanks de lange speelduur nooit saai, geen inkakmomenten. En je leert de twee hoofdrolspelers echt steeds beter kennen en ziet hoe hun band verandert door de tijd. Heel mooi in beeld gebracht.
In het begin had ik wat moeite om erin te komen. Dat kwam vooral omdat ik niet goed begreep wat precies de reden en het belang was van de opdracht van Kelley. Later werd dat meer duidelijk waardoor ik meer spanning voelde.
Ben gewaarschuwd dat tijdens het proces een scene zit waarbij werkelijke (en echt afgrijselijke) beelden van de concentratiekampen worden getoond. We weten het, we hebben foto's gezien, maar het blijft ongelooflijk indrukwekkend, gruwelijk en schokkend.
Knap gemaakte film waar ruimte is voor nuance. De Nazi's worden niet allen binair slecht afgebeeld (maar hebben ook een menselijke kant) en de Kelley is niet alleen goed (maar maakt ook onacceptabele fouten). Prachtige film over een belangrijke historische gebeurtenis die het fundament heeft gelegd voor het internationaal recht. Met de huidige ontwikkelingen en het acteren van Amerika des te actueler (een politiek gemotiveerde reden om deze film nu uit te brengen?) en Trump is het levende bewijs dat de conclusie van Kelley 100% correct was ondanks het feit dat zijn boek flopte en destijds niemand het wilde horen. 4 sterren.
Icer
Deze film laat ook duidelijk zien dat het gewone mensen zijn die de meest verschrikkelijke misdaden plegen, iets wat na de oorlog niet zomaar geaccepteerd werd en wellicht nog steeds wordt. Het is makkelijker een misdadiger in uniform aan te wijzen in plaats van te accepteren dat het je buurman kan zijn, zelfs tegen beter weten in. Verder wordt belicht dat overwinnaars de regels bepalen en geschiedenis schrijven, weten we al, maar door het te benoemen wordt het verschil tussen goed en slecht kleiner. Voor mij zijn dit zonder meer sterke punten van deze indrukwekkende film.
"The only clue to what man can do is what man has done" (R.G. Collingwood).
sportfan27
Geslaagd.
Voor de geschiedenis kenners omtrent dit onderwerp gebeurt er weinig verrassends.
Gelukkig maakt het tempo, de acteerprestaties en visuele plaatjes dit wel een boeiende film.
Michael Shannon steekt er met kop en schouders bovenuit.
Crowe lijkt eindelijk weer eens geïnspireerd te zijn voor een rol, geen moment geërgerd aan zijn (Duitse) accent. Hij zet een charismatische Göring neer al wordt er wel een loopje genomen met zijn conditie.
In werkelijkheid was Göring een zwaar verslaafd wrak aan het einde van WWII, dit komt in het begin heel kort aan bod maar verder niets meer mee gedaan.
Voor 100% accurate films omtrent dit onderwerp moet je uiteraard ook niet in Hollywood zijn. Verwacht dit ook niet.
Malek viel niet eens zo heel erg tegen al blijft hij toch wel de zwakste schakel in dit geheel.
Je blijft hem toch automatisch steeds weer associëren met Freddy Mercury, kan die jongen ook weinig aan doen. Hij lijkt gewoon sprekend op hem.
Eerste 90min zijn sterk, vanaf het moment dat de vrouw en dochter van Göring gevangen worden genomen vliegt de film heel even uit de bocht (Malek die hysterisch op zoek gaat naar die twee) om vervolgens het laatste half uur weer sterk te eindigen.
Rode draad in de film is wat mij betreft het aloude gezegde:
"Het eerste wat sneuvelt in elke oorlog is de waarheid".
Uiteindelijk bedonderd iedereen elkaar voor eigen gewin...
chococreme
Toevallig vorig jaar het boek 'De nazi en de psychiater' van Jack el-Hai gelezen en afgelopen zondag de film Nuremberg bezocht in de bioscoop. Knap hoe deze film neergezet is, goed bij de feiten gebleven en goed geacteerd. Misschien net iets teveel Hollywood gehalte maar dat kun je verwachten. Nog lang nagepraat over deze film en ik zou hem best nog een tweede keer willen zien.
mcdaktari
Ik had niet verwacht dat het zo'n goeie film zou zijn. Maar de film over de rechtzaak tegen een aantal Nazi's waaronder Hermann Göring verveeld voor geen minuut ondanks dat er weinig aktie in zit. Rami Malek acteert hier echt goed maar Russell Crowe is toch de uitblinker voor mij. Zijn Duits was niet echt je van het, maar hij probeerde er het beste van te maken en dat is goed gelukt. Zijn beste rol van de laatste tijd vind ik. Ik wist trouwens niet dat Douglas Kelley ergens midden jaren 50 ook zelfmoord gepleegd had, en nog wel op dezelfde manier als Göring. Trouwens ik vind dat Andreas Pietschmann best wel goed gecast is voor de rol van Rudolf Hess.
WilliamBalk
Russel Crow draagt deze film op een uitstekende manier maar daar is ook alles mee gezegd. Ongeloofwaardig van begin tot eind en doet geen eer aan het onderwerp. In vergelijking met een film als The Zone Of Interest is het bijna respectloos te noemen. Als je nog van plan bent de film te kijken, doe het niet.
Walter S.
Beter dan verwacht, ben geen groot fan van rechtbankdrama's. Hier belanden we pas aan het einde in de rechtzaal. Wat daarvoor zat historisch niet helemaal correct zijn en de Hollywood saus zal er ook vast overheen hebben gezeten, toch wel prima mee vermaakt.
Thorongil
Altijd raar gevonden dat er enkel tegen de Duitsers een internationaal proces werd gevoerd. De Sovjets en Japanners hebben nochtans ook miljoenen mensen omgebracht in goelags en strafkampen. Russel Crowe doet het erg goed in de film, was charismatisch. Weet niet hoe het proces verlopen is en in welke mate dit allemaal fictie was, maar de reden om hem schuldig te verklaren omdat hij zogezegd Hitler nooit zou afvallen zelfs na de capitulatie, vindt ik eerlijk gezegd maar zwak.

'Nuremberg' met Russell Crowe maakt indruk op kijkers: 'Het bleef continu boeien'

Eerste trailer: Rami Malek en Russell Crowe in WOII-film 'Nuremberg'
gebaseerd op boektweede wereldoorlognuremberg trialsnuremberg, germany na de tweede wereldoorloghistorical dramajaren 40