Raising Arizona (1987)
Komedie / Misdaad
94 minuten
geregisseerd door Joel Coen
met Nicolas Cage, Holly Hunter en John Goodman
H.I. en Edwina vormen een ongewoon paar. H.I. is een onverbeterlijke kruimeldief, Ed een voormalige agente op wie H.I. tijdens zijn gevangenschap verliefd werd. Maar wanneer Ed verneemt dat ze nooit kinderen zal kunnen krijgen, plant het tweetal een diefstal. Ze zullen een kindje stelen van een rijke meubelgigant, die gezegend werd met een vijfling.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,3 / 126596)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 9,99 / huur € 3,99Google Play: € 14,99 / huur € 3,99Wel beetje jammer van dat einde, veel te zoetsappig allemaal naar mijn idee
Maar een flinke meevaller, zeker gezien het betrekkelijk lage gemiddelde hier.
Ik vond deze film bij vlagen echt hilarisch! Hoe kun je zo veel van die geniale typetjes verzinnen?
Wel beetje jammer van dat einde, veel te zoetsappig allemaal naar mijn idee
Maar een flinke meevaller, zeker gezien het betrekkelijk lage gemiddelde hier.
Redelijk verfrissende humor, toch zeker destijds, met een vrij droge manier van vertellen.
Toen was hun soort humor toch nog niet zo gebruikelijk.
"No.
Unless you think 'round' is funny"
> de winkeleigenaar op de vraag of hij misschien ballonnen had met grappige vormpjes.
This here's the divan, for socialising and relaxing with the family unit.
So many social engagements, so little time.
Niet hun allerbeste werk, maar toch een fijn filmpje. 3*
De cast deed het niet slecht. De muziek was hier ook opvallend.
Tja, eens leuk om gezien te hebben, maar geen meesterwerk.

Deze hoort zeker niet bij de top van wat hun gemaakt hebben maar is zeker wel weer een bovengemiddelde vlotte film met allerlei leuke personages.
Een memorabel rol van Cage die hier een goede rol neerzet als niet zo snuggere kruimeldief maar de lof gaat eigenlijk allemaal naar Goodman die het grappigste uit de hoek komt elke keer.
Het verhaal zelf is niet zo heel boeiend ook al hebben ze hier en daar wel wat leuke elementen erin gestopt zoals die kerel die Cage achtervolgt op een motor of het begin van de film waar Cage een aantal keren achter elkaar door mislukte overval pogingen in de gevangenis beland.
Bij elke Coen film is de uitwerking weer grandioos en kan je weer een goed verzorgde film verwachten samen met het ludieke verhaal, de humor en misdaad is het een erg fijne film geworden.

Ook leuk om Nicolas Cage te zien in een van zijn jongste rollen, als ex-bajes klant I. McDounagh, die tijdens dat er Mugshots worden gemaakt door agente Edwina, smoorverliefd op haar wordt en hem ook daardoor successen schijnt op te leveren in de gevangenis, dankzij zijn gevoel. Edwina kan de verleiding ook niet tegengaan en voor we het weten vormen ze een stelletje zodra I. vrijkomt. Alles lijkt helemaal van een lijen dakje te gaan en Edwina heeft, met haar ex-gevangene, de man van haar leven ontmoet. Maar er schijnt één probleem te zijn; Edwina is onvruchtbaar, en aangezien I. een dossier heeft die torenhoog is van de strafbladen, zien ze een kans op een adoptie ook verschwunden. Dan besluiten ze maar een kind te ontvoeren van steenrijke ouders die een vijfling hebben gecreëerd, want die hebben dan toch nog wel babies genoeg over, dus wat zou het probleem nou zijn?
En zo maakt Joel Coen een heerlijke zwartgallische familiedrama, over 2 ouders/babynappers, die helemaal vastlopen omdat ze niet weten hoe ze een kind moeten opvoeden en dat I. het nog wel eens niet kan weerhouden om winkels te overvallen. Alles wordt helemaal leuk wanneer er 2 Bassie en Adriaan achtige inbrekers (heerlijke personages) ontsnappen uit de gevangenis waar I. heeft gezeten en dat er van een reünie, concurentie gaat ontstaan. Ook de rol van die glossy-ouders Gale en Evelle, met hun losgeslagen koters zijn geweldig. En.... tussen het familiedrama door is er ook genoeg ruimte voor een paar vette actiescene's die meeliften op het Canon-gehalte en ook een lichte roadmovie gehalte is niet weg te denken. Het einde was ook erg mooi.
Ja, hier was ik echt over te spreken, en de film weet je gewoon iedere seconde te vermaken en waarbij het ene broertje Coen al een bewijs in zijn carriere maakt, alhoewel, Blood Simple moet ik ook nog steeds zien.
Heerlijk!
Hit or miss op veel momenten, zo vond ik de kleine rol van McDormand dan wel weer erg geestig. Soms wat te'over the top(ja dat kan ook), dit hebben de Coen's toch beter onder de knie ten tijde van O Brother, Where Art Thou?
Toch kijkt het aangenaam weg mede door de korte speelduur.
En zo krijg je een olijk filmpje voorgeschoteld dat het eerder van enthousiasme moet hebben dan van geslaagde humor. Maar dat deert niet, een resem gekke car chases en een hoop mafketels maken veel goed. 3*
Vind Coen Brothers over het algemeen wel leuke films maken met een paar uitschieters/uitzonderingen in kwaliteit (Fargo, No Country for Old Men, The Man Who Wasn't There).
Ook vind ik de humor in Coen Brothers films vaak wel leuk, maar deze film wist me helaas van A-Z niet te boeien.
Het verhaal gaat over de onnozele kruimeldief H.I. McDonough (Nicolas Cage) en zijn vrouw, de ex-politieagente Ed (Holly Hunter). Ze kunnen geen kinderen krijgen, en dus besluiten ze er één van een vijfling te ontvoeren, die zou namelijk toch niet gemist worden. De opzet lukt, maar de situatie wordt gecompliceerd wanneer H.I.'s ontsnapte gevangenismaten, de oliedomme John Goodman en William Forsythe, langskomen en vernemen dat er een beloning is uitgeloofd voor het kind. En dan is er ook nog een rare Hell's Angel (Randall Cobb), die ook achter het kind aan blijkt te zitten.
Raising Arizona is een enorm flauwe komedie, die eigenlijk nergens grappig wordt. De gebeurtenissen zijn niet echt realistisch en het verhaal is rommelig; er is duidelijk te weinig over nagedacht. Ik vond het een vermoeiende film met veel te stereotype (lees: stupide) personages. Ik vind het eigenlijk schokkend dat deze zouteloze klucht van de beroemde Coen Brothers afkomstig is. 2*
Die quote lijkt me een perfecte opsomming van de filosofie van de gebroeders Coen.
Buiten dat vind ik "Raising Arizona" een van de mindere films uit hun oeuvre. Een excentrieke film die zichzelf vooral heel grappig lijkt te vinden, maar dat te vaak niet is. Verder ook een rommelig verhaaltje, en opvallende maar lelijke cinematografie (in vergelijking met hun latere samenwerking met Roger Deakins).
Rest wel dat het een excentrieke film is - de sfeer en performances blijven je bij. En een verrassend mooi einde. Al met al een film die ongetwijfeld z'n publiek heeft, maar te zelfingenomen om voor mij te werken.