Onder liefhebbers is hij wellicht al bekend, de serie waarin regisseur Martin Koolhoven middels colleges een blik werpt op verschillende genres in de filmwereld. Het eerste seizoen van De kijk van Koolhoven verscheen in 2018 en vorige week ging seizoen twee van start. Koolhoven behandelde in die aflevering sequels en remakes. Deze week duikt hij in de Europese onderwereld.
De documentairereeks startte in oktober 2018 met een aflevering over de aloude spaghettiwesterns. Niet geheel onverwacht nam hij in dit college, dat door een kleine 200 duizend mensen werd bekeken, zijn eigen film Brimstone als onderzoeksobject. Ruim veertig minuten lang konden we kijken en luisteren naar hoe de Nederlands regisseur, ondersteund door filmfragmenten, vertelde over de geschiedenis, typerende filmtechnieken en de ontwikkeling van het genre, waarop hij zijn internationale project had gebaseerd. In daaropvolgende afleveringen zou hij echter uitwijken naar andermans werk, met onder ander het thema post-apocalyptische film (28 Days Later...), film noir (Lost Highway) en erotica (Elle).
Waar in het eerste seizoen iedere keer één à twee films onder de loep werd genoemen, is daar in het tweede seizoen enigszins vanaf gestapt. Wie vorige week heeft gekeken naar de eerste aflevering van de nieuwe reeks, zag dat Koolhoven zijn analyse ophing aan vier projecten. Spider-Man: Into the Spider-Verse,Ben Hur,Terminator 2: Judgment Day en The Thing dienden als voorbeeldmateriaal. Naar deze uitleg zaten vorige week vrijdag 176 duizend mensen geboeid te luisteren.
Eurocrime
Vanavond om half negen kun je weer kijken naar een nieuwe aflevering van de De kijk van Koolhoven, waarin de Haagse regisseur aan de hand van zwartwit-klassieker La Haineuit Frankrijk, het Britse Sexy Beast en Muit Duitsland een blik werpt op de Europese onderwereld. Een onderwereld die vaak rauwer, explicieter en meer rechtdoorzee wordt afgedrukt op het witte doek. Als trouwe gebruiker beoordeelde Koolhoven bovenstaande films overigens zelf met respectievelijk een 3,5 en een perfecte 4,5 op MovieMeter. De Duitse grondlegger van de Eurocrimi door Fritz Lang, krijgt van de regisseur zelfs een '5 met een griffel.' Niet de minste titels dus.
Een beetje recalcitrant van mij, maar ik vind het nu juist leuk om 'zelf' obscure genrefilms te ontdekken. Om die reden kijk ik het niet. Maar ik vind het een goed iets dat er een filmprogramma is. Dat medium komt er de laatste jaren wat bekaaid vanaf op de publieke omroep.
Reacties (5)