• 9.180.261 stemmen

Brimstone (2016)

Western / Thriller | 148 minuten

Genre: Western / Thriller

Alternatieve titel: Koolhoven's Brimstone

Oorsprong: Nederland / Frankrijk / Duitsland / België / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Dakota Fanning, Guy Pearce en Emilia Jones

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Portugees

Releasedatum: 12 januari 2017

Plot Brimstone

"Retribution is coming"

De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terug vecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

avatar van rep_robert

Walter S. schreef:
Gratis bij Pathé Thuis, vandaag huren voor 0,00 is 30 dagen de tijd om hem te gaan kijken.

Vandaag via Pathé thuis gekeken. Ideaal, want deze stond eigenlijk altijd op mijn kijklijst en ik ben er nooit aan toegekomen.

Wat een heerlijke film van Koolhoven zeg, met afstand zijn beste film. Ik had in het begin een wat meer lineaire film verwacht, maar Koolhoven heeft ons door steeds verder in het verleden van de protagonist Fanning (prima rol) te graven een toch wel unieke film gemaakt binnen dit genre. Het psychologische aspect van de doodenge dominee Pearce die eigenlijk het hele leven van Liz/Joanna verziekt komt erg sterk naar voren. Zelden heb ik de laatste tijd zo'n creep op het scherm gezien waarbij ik heb gehoopt dat er gerechtigheid zou komen. Ik heb wel vraagtekens bij hoofdstuk 2. Pearce zijn keel wordt doorgesneden en de kamer wordt in de fik gezet. Hoe heeft hij dit in vredesnaam overleefd?
Politiek correct is iets dat in het boekje van Koolhoven niet voorkomt, want moeilijke thema's komen allemaal aan bod en ondanks dat het misschien niet visueel getoond werd, voelde je de pijn en de gebeurtenissen wel diep tot op het bod.
Het derde hoofdstuk is misschien wat minder goed, ook omdat ook ik Carice niet heel sterk vind wanneer ze spreekt. Maar in haar mimiek was ze wel geloofwaardig en ook hier is de geestelijke en fysieke mishandeling van Pearce bijzonder angstaanjagend. De film is weinig Hollywood. De film is ruw, schuwt niet om de protagonist veel pijn te doen en een echt happy end? Nee, dat heeft de film niet. Brimstone heeft me wat dat betreft wel aan het denken gezet.

Ik ben overtuigd door Brimstone en achteraf baal ik eigenlijk wel dat ik deze film niet eerder heb gekeken.

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Wat een goede film!

Mooie setting en erg geloofwaardig geacteerd.
Ook een erg prettige speelduur van 2,5 uur, waardoor de film niet werd afgeraffeld en de opbouw perfect was en zeer beklemmend.

Guy Pearce, die ik (op Memento na), nooit echt een top rol heb zien spelen, speelt hier echt geweldig en ook Dakota Fanning speelt erg goed en geloofwaardig.

Dat Koolhoven het verhaal niet chronologisch laat zien, komt echt ten goede van de film en spanning.
Wanneer het verhaal wel chronologisch was afgespeeld zou het ondanks dezelfde ingrediënten naar mijn mening een groot stuk minder zijn geweest. Wat dat betreft erg goed gedaan!

Wat niet veel toevoeging had, was het Nederlandse tintje.
Het vreselijk gebrekkige Engels/Nederlands accent van de mensen in de kerk en de clown van een acteur die de rol van Arie speelde was tenenkrommend...
De Koolhoven zelf en de acteerprestaties van Carice van Houten hadden al meer dan voldoende geweest.
Carice die normaal uitstekend Engels spreekt had door deze vreemde inbreng ook ineens een gebrekkig accent. Jammer en niet nodig.

Het enigste echte minpuntje vond ik het open laten van de gebeurtenis in het bordeel. Het had er alle schijn van dat het voor de dominee in de brandende kamer met doorgesneden keel einde oefening was. Als ze hem alsnog op tijd gevonden/gered hebben, had Joanna het mes in zijn hand teruggeplaatst waardoor hij toch de dader moest zijn. Ondanks zijn duivelse daden, zag ik hem niet daadwerkelijk als duivel, dat zou niet passen in het verhaal. Doordat hij dus later terugkeerde blijkt hij dus moeilijk te doden, maar komt hij uiteindelijk toch vrij simpel om. Hij geeft geen krimp terwijl hij in de brand staat en is de rust zelve. Misschien toch een duivel..? Wellicht maakt deze twist het minpuntje juist weer een pluspunt...

Het einde was ook mooi gekozen, er was geen weg meer terug en Liz berustte in haar lot.

Erg goede film, die er voor heeft gezorgd, dat door het lange nadenken over het verloop, er geen ruimte meer was om een 2e film te kijken.

avatar van RikkieD

RikkieD

Pff deze was even heftig zeg. Zwaar en geen pretje. Laat ik voorop stellen dat dit technisch gezien een hele goede film is. Geweldig in beeld gebracht, meeslepend en passend acteerwerk.

Deze film is echter zo enorm zwaar, donker en staat zo in het kader van kwaadaardigheid dat ik me afvraag waarom zoiets geproduceerd wordt als entertainment en wat de oorsprong is van het bedenken van dit verhaal.

Een topper, maar dit is een genre dat voor mij niet zo hoeft.

avatar van RevengeN

RevengeN

Dit sloeg nergens op

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Topfilm.....alle hoofdstukken waren top..........4,0

avatar van bjerik76

bjerik76

Zojuist ook de dvd gekocht van deze topper.

had op zich ook wel leuk geleken als er op de dvd een optie was om de film in de juiste volgorde afgespeeld kon worden.

Eerste Nederlandse productie die op 4k UHD uitkomt begrijp ik:

Brimstone (Mediabook, 4K-UHD+Blu-ray+CD) (exkl. Koch Films Shop)-1067469 - shop.kochfilms.de

avatar van Basto

Basto

Koolhoven pak de zweep uit de kast en kastijd de kijker tweeeneenhalf uur met zijn tirade over het gereformeerd Christelijk geloof.

En dat vind ik best lekker, want ik houd wel van een flinke dosis geweld in films. Daarnaast kan ik me goed vinden in zijn kijk op deze groep gestoorde gelovigen. [...] Dat alles onder met motto van ‘God’s wil’. Maar ik zie er toch vooral duivels in, want volgens diezelfde club was de vrouw honderd jaar geleden (en volgens sommigen vast nog steeds) niets meer dan een ondergeschikte babyfabriek waarop de man zijn lusten en frustraties kan bod vieren. In deze vertelling in vier delen zijn we getuigen van de emancipatie van de vrouw. Ook dat is een fijne ontwikkeling.

Blijft een ijzersterke Nederlandse productie.

Edit moderator: politiek gevoelige opmerking verwijderd.

schram101

Wilde een klein stukje meepakken op tv vanavond maar de hele film uitgekeken. Het blijft zó sterk. Derde kijkbeurt was dit en ik doe er gewoon een halfje bij.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Begrijp prima dat Koolhoven deze film maakte als aanklacht tegen eeuwenlange macht van de kerk en de gruwelijke behandeling van vrouwen en meisjes. Hij blijft echter in de goede bedoelingen steken, omdat het geweld ook zo verschrikkelijk is. Daardoor alle goede bedoelingen teniet gedaan, grotere doel voorbij geschoten.

Rotterdam@1 schreef:

Maar die aanklacht is toch niet te doen zonder dat geweld zelf? Of je het nou in beeld brengt of niet.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Verschrikkelijk verhaal, gruwelijke film en dat komt door het machtsmisbruik van de kerk, zich het personeel van God op aarde noemend, hetgeen ze nooit geweest zijn en zullen zijn.

Het is dit verhaal dat ik weerzinwekkend vind; de acteurs zijn prima, ik herinner me Dakota Fanning nog als actrice in haar kinderjaren en was toen ook al zeer goed, maar het verhaal en verloop zijn niet te pruimen voor mij.

Ja, ik weet dat dit het verhaal is, de kapstok, waar de hele visuele uitbeelding aan is opgehangen, dus dat is onverteerbaar voor mij. Het leven was voor de meeste vrouwen heel slecht in de 19e eeuw, dat hoef ik niet nog eens te zien, de perversiteit van de kerk en sommige gemeenschappen.

In sommige landen is het nog steeds zo en niet alleen bij z.g. christenen...

Juist vanwege de rol van de kerk en ellende. Ik ken de essentie, het verhaal van Koolhoven enz. dus hoef niet overtuigd te worden van een andere visie.

Rotterdam@1 schreef:

In sommige landen is het nog steeds zo en niet alleen bij z.g. christenen...

Huh? Maar geef je dan iedere films over geweld, misbruik, uitbuiting, slavernij, dierenleed, gezondheidsissues, huwelijksproblemen, kinderleed etc. een onvoldoende omdat dat nou eenmaal tegen je waarden en normen indruist?

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Volgens kenners is Chat GPT DE toekomst. Wij en daarmee bedoel ik leken die af en toe een schrijfsel willen plaatsen over een film zijn op sterven na dood verklaard. Is AI gevaarlijk ? Kenners lachen dit weg. Wel, dat gaan we nu eens testen.

Voor mij is Brimstone een matige western met een mager wraakplotje dat door zijn thema te vaak verdrinkt in religieus gezwets van liefde en lust. De niet chronologische structuur is volgens mij dan ook een maskerade om het interessanter te maken dan het is. Toch zijn er trekjes van genialiteit te bewonderen (Van Houten die een kerkdienst onderbreekt bv) en het kleurenpalet per hoofstuk is knap.

Nu Chat GPT. Ik typ in : Martin Koolhoven – Brimstone - weinig verhaal – – trekjes van genialiteit – verdrinkt in religieus gezwets – niet chronologische structuur – matige western

Ik krijg : Brimstone heeft weliswaar een mager verhaal maar regisseur Martin Koolhoven laat zien dat cinema veel meer is. Een niet chronologische structuur dat spanning en mysterie schept, een kleurenpalet per hoofdstuk dat dramatisch kracht uitstraalt. Tel daarbij enkele trekjes van genialiteit en zo staat de film als een huis. Met een onderwerp als kerk en geloof verdrinkt vaak dit soort films in religieus gezwets maar in Brimstone niet van dit alles. Dat sommigen persé er een matige wraak western willen van maken, is volstrekt onbegrijpelijk.

Dus tot zover Chat GPT. Beste bewijs dat AI inderdaad zeer gevaarlijk kan zijn. I rest my case.

avatar van perdona

perdona

Altijd gedacht dat Koolhoven voor een lekkere broeierige Spaghetti western in de Leone style zou gaan.

Maar dat is dit in ieder geval zeker niet.

Ik Vind het woord western eigenlijk niet op zijn plaats!

avatar van Moddermonster

Moddermonster

Als Koolhoven al een punt heeft willen maken mbt de houding van de kerk tov vrouwen in de 19e eeuw dan vind ik dat slecht uit de verf komen. Ondanks dat een willekeurige bijbeltekst een beetje inzicht geeft in de beweegredenen, wordt dat volledig overschaduwd door het overdreven geweld en dat ongeloofwaardige gedoe met die muilkorf. Ook het zwijgen van alle kerkgangers bij het geweld van de dominee is erg ongeloofwaardig.

avatar van remorz

remorz

Aardige prent die ondanks zijn lange speelduur constant weet te vermaken. Ik heb Koolhoven altijd iemand gevonden die redelijk vol is van zichzelf (je moet van bepaalde huize komen om je eigen naam boven de filmtitel te plaatsen) en hoewel je er misschien meer zou verwachten als je leest dat de man hier 7 jaar van zijn leven in gestopt heeft, weet hij toch een aardig mistroostig wereldje te schetsen met enkele memorabele scenes en hoge production value.

Uiteindelijk ben ik best te spreken ook over de doorbroken chronologische vertelstructuur, al vind ik het grootste nadeel dat het personage van Pearce per hoofdstuk aan dreiging moet inboeten. Komt deels door zijn wat zoekende acteerprestatie (accent incluis) maar ook zijn karakter wordt allengs steeds menselijker neergezet. Aanvankelijk denk je nog met de duivel zelf te maken te hebben, dat vond ik toch indrukwekkender.

Setting, kostuums en acteerwerk vond ik uiteindelijk de grootste pluspunten. Met name Emilia Jones zet als jonge actrice een geweldige prestatie neer; weet iemand of zij haar Nederlands zelf ingesproken heeft? Zo ja, weet ze voor een Britse actrice verbluffend tussen talen te schakelen.

Jammer dat het op een wat hoopvolle noot lijkt te eindigen, al behoudt de achterdochtige blik in het bos genoeg mysterie om niet alle doorstane ellende teniet te doen. 3,5*