• 9.380.004 stemmen

Met onder meer: Brad Pitt, Logan Lerman en Shia LaBeouf

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 23 oktober 2014

Plot Fury

"War never ends quietly."

'Fury' volgt de door de wol geverfde Wardaddy aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de leiding over een vijfkoppige tank-crew die een levensgevaarlijke missie in vijandelijk gebied dient uit te voeren. Ze zijn in elk opzicht in de minderheid, maar Wardaddy en zijn mannen doen er alles aan om de kern van nazi-Duitsland binnen te dringen.

Don 'Wardaddy' Collier

Lieutenant Parker

Captain Waggoner

avatar van joolstein

joolstein

Het begon goed deze film maar hoever we geraken in de film des te dommer het wordt. Met aan het eind de stupide climax. Hoe dan? Duitsers die rond rennen als kippen zonder kop. Een sniper die drie keer moet schieten? Anti- tankwapens en als ze die dan eindelijk gaan gebruiken zeg de Duitser:"let op dit zijn de laatste"Ik had daar nog wel tien tanks van kunnen mollen.

Ik geef hem 3***sterren omdat er ook nog wat positieve en mooie beelden in zitten. Was dit niet het geval was dit zeker een 2** sterren film geweest. Vond de scene met de drie tanks tegen de zware duitse tank (afgezien erg clichematig was omdat de hoofrolspeler natuurlijk win) erg spannend.

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Topper. Wat een indrukwekkende film met beklemmende sfeer bekeken vanuit de Amerikaanse "bevrijders". Naast een enorm arsenaal aan Vietnam (en inmiddels ook Irak) films vanuit de US is deze zeker niet te stuiten. Realistische kijk, niet overdreven patriottistisch. De sterke karakterrollen maken het af. Naast Pit ook Jon Bernthal (Walking Dead) als overtuigende oorlogsveteraan.

Sterk.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1955 berichten

Wat een prachtige, goede, spannende film. De acteurs spelen allemaal op hun best. De spanning en angst wordt goed weergegeven. Het verhaal is eigenlijk zo simpel, dat het heerlijk kijken is. Geen ingewikkelde complotten etc. Gewoon een tank met vijf mensen die proberen te overleven. En met dat gegeven gebeurd natuurlijk wel heel veel. Maar meer op emotioneel gebied. Soms erg harde beelden, maar dat hoort erbij. Zo was het ook. Gruwelijk af en toe. Wel echt een aanrader.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Ben op zich helemaal niet zo'n 'fan' van oorlogsfilms. Des te meer omdat ze vaak heel onrealistisch zijn. Dat probleem heeft Fury totaal niet. De beelden zijn rauw, grijs, vuil en 'in your face', wat alleen maar bijdraagt aan de heftigheid. Vooral daardoor weet de film je echt bij de lurven te grijpen en niet meer los te laten. Goeie film en een aanrader om te gaan kijken!

8/10 (IMDB )

avatar van romar10dsf

romar10dsf

Wordt naar hoog niveau getild door het acteerwerk.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Fury is een film die goed begon, en een constant niveau hield kwa beeldvorming.... Er zat een prima tempo in, en een aardig verhaal. Maar twee dingen die helaas waren. De altijd weer Amerikaanse manier van sentimenteel gehannes op verkeerde momenten... Als je het ziet, weet je wat ik bedoel.

En op het einde vergallopeert de uitvoering zich, en is het niet beter aan het worden als 1 Rambo tegen 10.000 vijanden. Iets wat je niet zou verwachten bij zo'n film, maar blijkbaar toch wel kan gebeuren.

Beetje een domper op de hele film. Daarom zakte mijn waardering toch tot een 3**

Wat niet betekend dat je hem moet laten liggen. Voor de oorlogsfilm liefhebbers...

avatar van Queno

Queno

Oorlogsfilms kunnen heel erg intrigerend zijn. Vooral door de claustrofobische sfeer van de gewelddadige context en soldaten die zich daar doorheen manifesteren met alle moeilijkheden van dien. Zo denken wij aan Black Hawk Down (select groepje soldaten die met een helikopter neerstorten in een fictieve burgerooglog in Afrika) en Full Metal Jacket (sluipen door een verwoest Vietnam).
Fury vertoond de bloeddorstigheid van een missie van Amerikaanse soldaten die met een aantal tanks (we focussen ons in de film uitsluitend op het groepje van Fury - van: furie, woede) het Derde Rijk infiltreren. Sherman Tanks vs. de Tiger tanks van Duitsland. Een heel verschil in pantser en
slagkracht.
Brad Pitt doet kort na Inglorious Basterds weer een optreden als bevelhebber met een raar accent.
De claustrofobie van de oorlog wordt alleen maar erger als de helft van de film wordt vertoond vanuit de tank waar vijf man in een krappe ruimte zitten.
Wardaddy en zijn rauwe kornuiten zitten er niet op te wachten als er zich een ongerimpeld groentje aandient als vervangend tankbestuurder. Allicht een irritant verhaallijntje op een superieur rauwe film. Het groentje is werkelijk een angsthaas en Wardaddy dwinght hem een SS-er te excecuteren in het veld .Dat, nadat er een andere tank voorhen in de brand sloeg nadat Norman onoplettend was en niet de lef had te schieten op vrouwen en kinderen.
Eigenlijk worden we als (bioscoop)publiek opgescheept met Norman door wiens naïeve ogen de oorlog moeten volgen. Een goed tempo wordt teniet gedaan als er een Duits dorpje wordt ingenomen met een plichtmatig liefdeslijntje.
Daarna gaat de actie weer omhoog met een spannende veldslag tegen een Tiger Tank, waarbij Fury ternauwernood om de tank heen manoeuvreert en de zwakke kant aan de achterkant raakt.
Op het slot geraken tegen ze een overmacht, dat, terwijl ze zover zijn gekomen waarvan je hoopt dat ze het overleven. Onhollywoodiaans gebeurt dat echter niet, waarbij we alle sympathie voor Wardaddy, tezamen met Norman, hadden gewonnen.

avatar van kelama3

kelama3

Realistische,harde film,maar wat bij mij nog het meest indruk maakte was de weergave van de psychologische kant.

Hoe fucked up ben je als je dit soort dingen dagelijks ziet, en hoe kun je dat ooit een plaats geven.

Sterk geacteerd, prachtige scenes,en gelukkig niet AL te Amerikaans voor mijn gevoel.

Mooi gedaan hoor,en.. Eens een keer een oorlogfilm over tanks in plaats van loopgraven en mijnenvelden.

Enige kritiekpuntje: de muziek. Jezus af en toe leek het wel of ik naar Spartacus of Gladiator zat te kijken loll

Vandaar net geen vier,maar drie en halve ster.

Voor de liefhebbers zeker een aanrader!

avatar van Majestics

Majestics

Leuke film om te zien voor 1 keer, maar het is vrij duidelijk dat een film als Saving Private Ryan op een compleet ander niveau zit dan Fury. De scene met de 2 Duitse dames duurde veel te lang, de actie was niet intens genoeg voor mij en de laatste battle is veel te over-the-top. Ik weet dat er heus wel genoeg bekende gevallen zijn van een minderheid die het opneemt tegen een meerderheid maar dit was gewoon weer teveel van het goede. Al met al verwachtte ik meer.

avatar van DixieDC

DixieDC

Knappe oorlogsfilm die natuurlijk vol zit van onjuistheden maar die toch een realistisch (denk ik toch) beeld geeft van de laatste dagen oorlog in Duitsland, waar elk dorp nog dient veroverd te worden en de Amerikanen nooit weten wat hen te wachten staat in het volgende dorp, vijandigheid of overgave. De film is uniek want bij mijn weten is dit de eerste WO2 film over een tank en zijn bemanning, het bijeen krijgen van zoveel oorlogsmateriaal 75 jaar na het begin van de oorlog is een huzarenstukje (het gevecht tussen de Shermans en de Tiger tank is het hoogtepunt) en als liefhebber van alles wat met die oorlog te maken heeft is het smullen

avatar van carla007

carla007

Prima film, niets op aan te merken. Wat hebben we in dit land toch ceel azijnzeikers.

avatar van VincentL

VincentL

Fury

Een nieuw oorlogsdrama waarbij ik zelfs de vergelijking met Saving Private Ryan hoorde vallen. Of je dan spreek van slechte imitatie of het meesterwerk evenaren is een tweede, maar geprikkeld wordt je er zeker door. Zo besloot ik om toch nog maar even naar de bioscoop te haasten om Fury te aanschouwen.

De vergelijking met Saving Private Ryan is deels terecht. Je moet dan helaas spreken van een wat jammerlijk mislukte imitatie. De duidelijke lijnen tussen Collier en Miller en Upham en Norman zijn natuurlijk niet van de lucht. Ik weet niet wat Ayer hiermee voor ogen had, maar goed was het niet. Ook korte korte maar heftige liefdesrelatie die ontstaat tussen Norman en Emma was een behoorlijk los schot in de ruimte. Naast deze negatieve aspecten heeft de film wel een hoge vermakelijkheidsfactor. De actie zit er lekker in. Het daarna uitgewerkte 300-concept, The Seven Samurai, of hoe je het ook wilt noemen, komt wat cliché over maar is uiterst vermakelijk. Een redelijk einde, als had ik liever een gruwelijke doodsstrijd gezien of zo.

Pitt kan hier natuurlijk zijn dominantie ten tonele spreiden. Hij weet het witte doek weer vol met, soms misplaatste ego te vullen. Hij speelt over de gehele linie goed, al heeft hij zeker een paar uitspattingen naar beneden en boven. Binnen zijn team is hij zeker de beste acteur. Of hij zo goed speelt of de rest gewoon wat mager is nog de vraag.
La Beouf, Lerman en Peña spelen allemaal wat op de automatische piloot. Hun script bestaat met name uit een aaneenschakeling van clichés en al gehoorde teksten. Toch stoort het niet in de setting. Het past in het algehele plaatje van de film en weet zelfs tot zeker vermaak te leiden.

Visueel gezien is er het een en ander op aan te merken. Het eerst de fluoriserende kogels. Bij mijn weten gebruikte de Duitsers geen rode laser en de geallieerden geen groene, maar dat kan als historicus in spe mijn onervarenheid zijn. De baan van de kogel is wel beter te volgen, dat zal de gedachte zijn. De locaties zijn goed. Het Zuid-Duitse landschap komt goed tot zijn recht. Ook de pantserdivisie voldoet aan de nodige technische details van die tijd. Goed gedaan.

Fury is niet meer dan vermakelijk. Doorsnee oorlogsfilmpje waar met een groot budget iets aardigs neergezet wordt.

avatar van Johnnie Walked

Johnnie Walked

ok, Fury vergelijken met Saving private Ryan.....ben echt héél benieuwd....

avatar van Doctor X

Doctor X

Pfeww, als film niet heel slecht, wel heel veel cliche's en absoluut niet geloofwaardig. Wat al vaker hier gezegd is, het slotgevecht is natuurlijk te onrealistisch voor woorden. Een niet mobile tank is natuurlijk binnen 2 minuten uit te schakelen, maar hier bleven de SS'ers maar braaf van voren aanvallen, kijken braaf in het luik alvorens er een paar handgranaten in te gooien en als ze dat uiteindelijk doen blijft de hoofdrolspeler nog bijna ongeschonden. (In werkelijkheid zou hij van de binnenkant af te schrapen zijn geweest.)

Zou een stuk betere film geweest zijn als ze wel op de details waren ingegaan, en zich verre hadden gehouden van het standaard verhaaltje van groentje komt bij doorgewinterde vechtjassen, lafaard wordt held, ondanks een zekere dood blijft iedereen braaf op zijn post etc etc.

VincentL Jij bedoeld tracers oftewel lichtspoormunitie, geen lasers. En tracers werden wel degelijk in WW II gebruikt.

avatar van Waku

Waku

Soms is veel commentaar simpelweg niet nodig.

En dat geldt voor deze "Fury".

Gewoon een goede film die het verhaal verteld over een bataljon tanksoldaten die aan het eind van de oorlog door Duitsland denderen met hun tank(s).

Mooie gevechtscenes.

avatar van VincentL

VincentL

Doctor X schreef:

Dan nog is het in Fury foutief gebruikt. Bij lichtspoormunitie, en zeker in die tijd, wordt er een geheel spoor getrokken van de schutter tot aan het einddoel. In Fury is daar totaal geen sprake van. Het lijkt er niet eens op als ik eerlijk ben.

avatar van Ew_MK1

Ew_MK1

...They are getting cocky!

Prima film met genoeg spanning die me toch wel erg deed denken aan Inglorious Bastards.

Kwam misschien ook wel door Brad Pitt maar toch zie ik veel overeenkomsten.

Aanrader, ook als niet van oorlogsfilms houdt.

avatar van Ziegler

Ziegler

Goede film.

Raar foutje. Er liep in het Duitse huis een zwarte soldaat naar binnen om Wardaddy te halen. Er waren geen zwarte soldaten in WO2. Tenminste niet buiten de keuken.

avatar van Johnnie Walked

Johnnie Walked

Vermakelijk filmpje, kijkt lekker door ook al is er niet al teveel actie, simpel verhaal zonder al teveel moeten nadenken. Toch wat op men honger blijven zitten, had er toch iets meer van verwacht maar je kan deze film niet vergelijken met kalibers zoals Saving private Ryan of inglorius bastards of enemy at the gates die veel meer te bieden hadden.

De cast doet het wel voortreffelijk, zeer goeie acteerprestaties en dat brengt deze film naar een iets hoger niveau dan hij werkelijk is.

Nu zien we steeds oorlogsfilms vanuit het standpunt van de geallieerden, ben wel eens benieuwd naar een film door de ogen van de Duitsers....Iemand suggesties?

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

Ziegler schreef:

Alhoewel het, inderdaad, een gesegregeerd leger was, waren er aan het einde van WO2 enkele tankbataljons actief waarin tevens Afro-Amerikanen dienden. Zie bijvoorbeeld; The Epic Story of the 761st Tank Battalion, WWII's Forgotten Heroes.

Eerder een bewuste scriptkeuze aldus, vermoed ik.

Voorts waren er de Tuskegee Airmen; zie bijvoorbeeld het redelijk onnozele Red Tails.

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

Johnnie Walked schreef:

Unsere Mütter, Unsere Väter

avatar van Ziegler

Ziegler

Norman Mailer schreef:

Eerder een bewuste scriptkeuze aldus, vermoed ik.

Aangezien de rest van de film nogal getuigt van een filmmaker die zijn best heeft gedaan om de werkelijkheid te laten zien, moet dit haast wel. Ik heb toch al vrij veel gelezen over wo2, maar wist niet dat er uitzonderingen waren op de regel dat afro-americans niet in gevechtsunits werden opgenomen.

avatar van Huesca

Huesca

Als je van (2e) wereldoorlog films houdt dan zal deze film je zeker niet tegen vallen.

Gewoon een lekkere vette oorlogfilm wat betreft actie , dialogen, acteerprestaties (ik vond Pitt erg goed en dat vind ik niet vaak).

Ik begrijp de vergelijking tussen Saving private Ryan en deze film niet zo goed want deze films verschillen nog al van van elkaar behalve dan dat de Amerikanen West Europa hebben bevrijd , dat gegeven is de waarheid!

Dat willen ze graag weten ook al mag je dat soms met een korreltje zout nemen in beide films.

Rayveen schreef:

De inbreng van de Amerikanen in WO2 is ook erg overschat. De Russen hebben de nazi's verslagen, niet de yanks.

Het is misschien een beetje offtopic, maar ik moest hier even op reageren. De Amerikaanse inbreng in WW2 was gigantisch, zij waren dé steunpilaar die de bevrijding van het westelijk deel van Europa mogelijk maakte. Zonder de Amerikaanse inbreng was D-day bijvoorbeeld niet eens van de grond gekomen. Daarnaast hebben we het aan de Amerikanen te danken dat het Ardennen offensief vast liep.

Daarnaast geef je teveel credits aan de Russen, want hoe kwamen zij ook alweer aan wapens, munitie en transportmiddelen? Juist, dankzij Amerikaanse leveringen. Als de Amerika Rusland niet had gesteund, dan had de strijd in het Oosten heel anders uit kunnen pakken. Veel manschappen is leuk en aardig, maar zonder goed materieel ben je helemaal nergens.

Norman Mailer schreef:

Eerder een bewuste scriptkeuze aldus, vermoed ik.

Veel Afro-Amerikanen werden gedurende WW2 belast met taken als bewaking en het verzorgen van transport, ondersteunende taken zeg maar. Pas helemaal op het einde krijgen zij gevechtstaken (o.a. bij de bevrijding van Venlo).

avatar van Olifantenstaart

Olifantenstaart

joolstein schreef:

Exact mijn gevoel. Zeer goed totop een half uur van het einde, waar het IQ van de gemiddelde Duitser naar 20 zakt. Hoogtepunt van deze onbedoelde slapstick rond 1u58 wanneer een Duitser het luik van de tank opendoet, naïef rondtuurt en Wardaddy zijn gezicht er vervolgens afschiet. Als je de hele dag aan stukken bent geschoten door diezelfde tankcrew, misschien best eerst die granaten droppen?

Antonev

Zeer mooi mini serie en een van de weinige die een goed beeld vanaf Duitse kant geeft. Helaas vind ik het allemaal ietwat voorzichtig neergezet.

Er zijn meer dan genoeg Duitse overwinningen en heldhaftige soldaten die de basis zouden kunnen zijn voor goede actie/oorlog films. Ik denk alleen niet dat de wereld al klaar is voor het 'positief' neerzetten van Duitse prestaties in WW2. Dat zullen we de komende 20 jaar niet gaan zien. Sowieso niet zolang er overlevenden van deze oorlog zijn.

avatar van John Milton

John Milton

Antonev schreef:

Ik vond dat een zesje, te glossy en clichématig op bepaalde fronten, al waren andere elementen weer heel aardig. Ik dacht dat ik iets over geschreven had destijds, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Verdere suggesties voor Johnnie Walked zijn onder andere deze films. Niet mijn lijstje, maar de meeste die ik zelf bedacht staan er wél op. Zo direct Fury maar eens kijken.

avatar van Ruben24

Ruben24

deze film net gekeken en vond hem erg goed ,vooral in het overbrengen hoe het ging in de oorlog

ik geef hem dan ook 4 sterren omdat die zeker het kijken waard is ,alleen zoals vermeld is het einde een beetje over de top .

avatar van scottbrl

scottbrl

Vrij pittige film over het eind van de 2e Wereld Oorlog , met wederom een geweldige

Brad Pitt in de hoofdrol. Zeker de moeite waard!