• 9.379.030 stemmen

Met onder meer: Brad Pitt, Logan Lerman en Shia LaBeouf

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 23 oktober 2014

Plot Fury

"War never ends quietly."

'Fury' volgt de door de wol geverfde Wardaddy aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de leiding over een vijfkoppige tank-crew die een levensgevaarlijke missie in vijandelijk gebied dient uit te voeren. Ze zijn in elk opzicht in de minderheid, maar Wardaddy en zijn mannen doen er alles aan om de kern van nazi-Duitsland binnen te dringen.

Don 'Wardaddy' Collier

Lieutenant Parker

Captain Waggoner

avatar van Dominootje

Dominootje

Geweldige film! Blijft je gespannen houden gedurende de film, more please!

Heb niks met Pitt maar in oorlogfilms kan ik hem altijd wel verdragen. En jeej Lerman is er weer (:

avatar van ricone

ricone

als ik de kritieken lees denk ik soms wel eens dat ik naar een andere film heb gekeken!, ik ben het vaak met Sean Penn eens, en met deze film heb ik me gewoon kostelijk vermaakt en ik was juist plezierig verrast door het camerawerk en het verhaal, ja ik vond het eind ook ietwat onbredigend,maar toch gewoon dikke 3*

avatar van Thomas83

Thomas83

Het soort oorlogsfilm dat niet romantiseert maar juist de gruwelen van oorlog laat zien, verbeeld in een hoop veelzeggende momenten. Dat lekker grijs, grauw en smerige uiterlijk van de film, de behandeling van krijgsgevangen en vluchtelingen, de steeds jongere soldaten. Jammer alleen dat de film dit allemaal niet helemaal geslaagd weet te vertalen naar de personages, terwijl dit in de film toch vrij cruciaal is. Vooral Coon-Ass en Gordo komen als echte typetjes over in de film. Vooral in het begin best vervelend. De film maakt goed duidelijk dat al die ervaren soldaten zijn geworden door al het verschrikkelijks dat ze hebben gezien en meegemaakt in de oorlog, maar het had allemaal ook best wat beter en subtieler gekund. Bij groentje Norman gaat de transformatie wat te snel en Don en Bible profiteren vooral van goed spel van Pitt en LaBeouf (wat me wel aangenaam verraste).

Helaas kiest de film opeens voor een niet geheel passende typische heroïsche Hollywood-aanpak met het grote gevecht op het eind. Dat doet toch een beetje afbreuk aan de film. Vooral omdat de film net echt heel sterk leek te worden. Dat rechtstreekse gevecht met een Tiger-tank is weliswaar niet helemaal realistisch maar wel echt sterk. Veel van de andere actie in de film is dat ook wel, maar hier blijft het allemaal ook goed overzichtelijk, wat in de (aangenaam goed gedoseerde) actie daarvoor niet altijd het geval is, hoe geweldig het er ook uitziet en klinkt. Er lijkt haast wel amper CGI gebruikt te zijn. Sowieso veel echte explosies en echte tanks. Heel tof. Het grote eindgevecht mist ook realisme maar behoort in visueel opzicht ook tot het mooiste in de film. Adembenemend mooi soms met die gele rook en die shots rechtstreeks vanuit de opening van de tank.

Vond het wat tragere middenstuk bij die twee Duitse vrouwen thuis in dat veroverde stadje wel wat minder. Vooral die bizarre scène waarin Norman op de piano begint te spelen en de daarvoor nog doodsbange Emma ineens volkomen ontdooit, begint te lachen en zelfs spontaan mee gaat zingen. Het lijkt zelfs allemaal heel vredig te worden tot de rest van de crew binnenkomt en de boel verpest. De boodschap is duidelijk ja, oorlog maakt zoveel kapot. Het bombardement waarin Emma sterft is ook al niet zo subtiel. Norman en Emma leken al stapelverliefd na een half uurtje of zo. Net zo te mooi gemaakt als de scène eerder in de film waarin Don Norman dwingt een krijgsgevangene te executeren.

Voor de rest spreken de Duitsers goddank ook gewoon Duits, en worden niet simpelweg neergezet als de grote bad guys. Het einde waarin Norman de boel overleeft doordat hij niet wordt verraden door de jonge soldaat die hem vindt komt nogal bekend voor, maar het past wel prima binnen het thema van de film. En dat laatste shot is met de berg lijken rondom de tank is ook wel geslaagd. Ik vond het einde ook wel gewoon vermakelijk ondanks de uiteindelijke Hollywood-benadering. Een ruime 3.5*.

avatar van wibro

wibro

Meer dan goede oorlogsfilm die duidelijk liet zien dat oorlog hel is. Niets meer en niets minder. Soldaten waar een been vanaf werd geschoten, soldaten die levend in de tanks verbrandden, vrachtwagens vol verminkte soldaten. Niets werd je in deze film bespaard. Niks geen romantiek dus maar oorlog zoals het in werkelijkheid destijds aan toe ging. De scène waarmee de film begon en vooral ook de scène waarmee de film eindigde behoorden in visueel opzicht tot de mooiste van deze boeiende oorlogsfilm. Het acteerwerk was verder ook dik in orde. Dat de Duitsers ook Duits spraken - dat zie je niet vaak in een Amerikaanse oorlogsfilm - vond ik een enorm pluspunt. Een duidelijk minpunt echter vond ik - hoe spannend het ook was - het eindgevecht tussen de vijf tankbemanningsleden en een overmacht van SS'ers. SS'ers mochten dan wel bekend staan om hun doodsverachting maar zo makkelijk lieten die zich toch echt niet neer-schieten. Ook het afgaan van de handgranaat die in de tank werd gegooid liet wel erg lang op zich wachten. Behoorlijk ongeloofwaardig dus die scènes, maar ook de enigste smet in deze verder prima oorlogsfilm die spannend was van het begin tot het eind.

avatar van tommiew

tommiew

Jeetje, wat een film. Heftig, de waanzin van de oorlog in beeld. Uiteraard zijn de amerikanen de goeden, maar..... Zelden zo'n indrukwekkende film gezien

Wel aardig. Maar bijzonder standaard, zelfs ouderwets.

Grootste pluspunt zijn de beelden en wat spannende battles.

Verder veel standaard 'nieuweling komt in de groep'- Heldhaftige Amerikanen (Then Im staying too)- baddie nazis (donkere muziek) - sentimentele slowmotion sterven toestanden.

3* is echt maximaal. Kijk voor waanzin vd oorlog veel liever Idi I smotri.

avatar van terschelling

terschelling

Misschien qua onderwerp misschien geen sensatie, maar toch een film als een huis. Beeld èn geluidseffecten gewoon top. Ooit wel eens een echte afketser van een kanonskogel gehoord? Nou kijk en luister!

Pitt speelt niet super maar echt wel een rol die hij ook eens probeert: ruwe bolster......

Nadruk ligt ook niet op het gehele oorlogsgebeuren maar juist op tankbemanningen. Daar begint de film ook mee dat Nazi Duitsland verre van superieur was met zijn Tigers. Gelukkig liep het allemaal anders.....

Tanks zijn ook niet meer van deze tijd, als tankbemanning ben je 'sitting duck'! Dat is wat de film vertelde en natuurlijk de 'kameraadschap' die als mensen als vliegen vallen snel ontstaat, al was het alleen maar om te overleven!!

avatar van broncode

broncode

misschien wel de film van 2014,maar was ook onder de indruk van under the skin...

avatar van The Oceanic Six

Fury is een film met 2 gezichten en daardoor is het voor mij uiteindelijk een teleurstelling geworden. Zo'n anderhalf uur lang pretendeert de film serieus over te willen komen, om daarna te eindigen met een 300-achtig plotje van een kapotte tank die het tegen honderden zwaarbewapende SS-ers op moet nemen en natuurlijk ook nog grotendeels wint. Ondanks dat die veldslag erg tof was om te zien, slaat het in mijn ogen nergens op.

Maar even terug naar het begin; dat vind ik wel het beste deel denk ik zo. We volgen een tankcrew in de laatste maanden van de oorlog. Op zich een origineel idee en de uitwerking is dat ook wel. De film toont geen groep helden, maar een groep verschillende mannen die het lang niet altijd goed met elkaar kunnen vinden en gewoon willen overleven. Uiteraard komt er een rookie bij die bang is en alles nog moet leren. Dat vond ik al 1 minpunt aan de film. Werkelijk alle cliches worden erbij gehaald. Hij durft geen gevangen genomen Duitser te executeren, maar later is hij natuurlijk de grote man als hij heroische dingen doet. Ik heb dit rookie-verhaal nu al zovaak in films gezien dat zoiets niet erg boeiend meer is. Helemaal als ze het zo enorm standaard uit werken als in Fury.

Op gebied van realisme en rauwheid is Fury wel lange tijd erg goed. De gruwelen van de oorlog worden erg goed getoond. Zo zien we een Duitser in vlammen wegrennen en zelfmoord plegen. Vrij heftig. Ook de scene met de veldslag tussen de tanks op het open veld is ontzettend intens en waarschijnlijk realistisch. Daarom vind ik het ook enorm apart dat ze richting het einde al dat realisme vergeten en een Rambo-achtige veldslag laten zien. Net of een groep van honderden SS-ers niet een kapotte tank kunnen uitschakelen. Die SS-ers waren geweldig getraind, maar ze deden echt de domste dingen. Gewoon recht op de mitrailleurs afrennen? Ja hoor....

Het slot was trouwens ook vrij lachwekkend. Pitt wordt half doorzeefd, maar heeft nog ruim de tijd voor een speech tegen de jonge soldaat. En als er dan 2 granaten in de tank worden gegooid, dan is het enige gevolg dat Pitt dood is met slechts 2 krassen op zijn wang. Haha, pfff. Volgens mij blijft er helemaal niks meer van je over, maar goed. Nouja, het stoort me dus dat ze plots al het realistische laten schieten voor een heel matig slot, ook al was die enorme veldslag wel tof om te zien dus. En waarom liet die Duitse soldaat op het einde Boyd in leven? Je hele bataljon is door die groep afgeknald, maar jij doet dan net alsof je 'm niet hebt gezien onder de tank?

De cast vond ik ook niet zo denderend. Op LaBoeuf na (moet je nagaan) vond ik ze allemaal irritant. Brad Pitt, normaal een hele goede acteur, speelt eigenlijk voor de tweede keer zijn Aldo Raine rol uit Inglourious Basterds, maar dan zonder humor. Beetje storend. Pitt zijn rol tijdens dat stuk in het Duitse huis met die dames vond ik ook helemaal niks. Echt zo'n scene die me volledig uit de film haalde.

Ik klink nu wel wat zuur, maar heb me best wel met de film vermaakt. Als een spannende avonturenfilm is dit goed te kijken. Maar voor de rest heeft dat slot wel een boel verpest.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Normaal houden wij niet zo van de moderne oorlogsfilm, op de een of andere manier spreken ze niet aan zoals 'The deep hunter' en 'Saving private Ryan' uit het verleden.

Dit was weer een excellente uitzondering op de regel. Heel goed gespeeld, authentiek voor zover wij dat kunnen beoordelen en spannend maar ook de menselijke maat speelt een rol in deze film.

We kunnen iedereen deze film aanraden!

avatar van willemfilm

willemfilm

Erg goeie film hoor. Ben geen Pitt fan maar hij was best overtuigend. Geen niveau Tom Hanks, maar goed. La Beoeuf was ook van behoorlijk niveau. De gehele tankcast in feite. Het was een film over mij favoriete onderwerp, WO II. Deze film mag er zijn. Geen Schindlers List , Saving Private Ryan of Stalingrad (1993) maar een goede 2e. De slotscène (gevecht rondom de tank, waar de Duitsers als sufferds werden afgeschoten) kwam mij niet echt realistisch over maar voor de verdere rest was het top. Het is lang geleden dat ik weer eens echt genoten heb van een film. Must see.

avatar van james_cameron

Bloederige, van-dik-hout-zaagt-men-planken oorlogsfilm, qua plot erg dunnetjes maar qua visueel spektakel best oké. Voor een film van twee uur en een kwartier biedt het verhaal echter simpelweg te weinig interessant materiaal. De personages zijn ook nogal schematisch uitgewerkt. De aktiescenes zijn gelukkig intens en spannend en de grimmige sfeer van het geheel zorgt er dan toch wel voor dat de film enige indruk maakt. Binnen het beperkte genre van de tank-film is deze Fury al met al een welkome aanwinst, al zijn genregenoten als The Beast Of War en Lebanon stukken beter.

avatar van blurp194

blurp194

Half en half.

Enerzijds is de compromisloze benadering van het verhaal er wel een die me altijd erg goed ligt - een simpel onderwerp, en dat zonder afleiding uitwerken zonder details te schuwen of de aandacht in subplotjes en overbodig gedoe te verliezen. Aan de andere kant is het einde nou niet bepaald heel geloofwaardig. Bijvoorbeeld, de SS-ers hebben overduidelijk een panzerfaust in hun handen. Maar waarom doen ze daar dan niks mee? En nog zoiets, als er een handgranaat in een tank afgaat, dan overleeft de bemanning dat echt niet.

Een zelfde soort gevoel heb ik bij de personages. De hoofdrollen zijn wel voldoende ingekleurd, maar de bijrollen zijn wel wat erg eendimensionaal. Jammer, het maakt dat het enige waar de film iets in te brengen heeft de botheid van het geweld is.

avatar van filmkul

filmkul

Goede en harde oorlogsfilm. De vaart zit er goed uit. De film bevat veel actie met een aantal spannende momenten. De battle met de tiger tank is erg sterk. Hier en daar is het wel erg Amerikaans, zeker het einde. Buiten dat is het een prima film. Je voelt echt mee met de mannen in claustrofobische ruimte binnen de tank. Pitt acteert goed maar niet memorabel.

Goed vermaak. 3.5/4.0

avatar van Oliveri

Oliveri

Hoewel ik een liefhebber van oorlogsfilms ben is deze het toch net niet voor mij. De film heeft voldoende sterke punten (Duitsers die Duits spreken, goeie aktiescenes, mooie sfeervolle entourage), maar helaas ook enkele zwakke zoals het ongeloofwaardige einde. Daarnaast vond ik het acteerwerk ook niet altijd even overtuigend. Jammer dat ook de precieze locatie ontbrak waar het verhaal zich afspeelde, dat maakt het er voor mij niet realistischer op, kennelijk had men niet de pretentie een historische battle te belichten. Verder goed, maar dus niet goed genoeg.

avatar van stinissen

Heerlijke ouderwetse oorlogsfilm met een prachtige setting en het ziet er allemaal erg authentiek uit . Lekker smerig veel blubber regen etc etc . Ook de cast mocht er wezen ben geen fan van de films van Brad Pitt (uitzonderingen nagelaten) maar deze is voor me persoonlijk de beste film van het jaar. Verder ook mooie rollen van Shia LaBeouf , Michael Peña , Jon Bernthal (Walking Dead) en de jonge Logan Lerman. En wat ook zo aardig was is dat dit de 25000ste stem voor me was op moviemeter

avatar van gauke

gauke

stinissen schreef:

Waauuww!!!!! Onvoorstelbaar! Gefeliciteerd! 25.000 Films gezien! Daar kun je wel een gebakje op nemen bij de koffie, lijkt me zo. Maar dan wel eentje met 25.000 erop . Ik loop er dan maar met zo'n 19.000 films minder achteraan.

Trouwens ik waardeer het zeer dat je daarnaast nog zoveel films toevoegt op deze site. Heeft toch een ieder veel profijt van.

Dank je Gauke

avatar van blurp194

blurp194

stinissen schreef:

En wat ook zo aardig was is dat dit de 25000ste stem voor me was op moviemeter)

Da's nog eens een mijlpaal. Gefeliciteerd

blurp194 schreef:

Da's nog eens een mijlpaal. Gefeliciteerd

Thx

avatar van johnhendrikos

johnhendrikos

Niet veel bijzonders eigenlijk.

avatar van filmkul

filmkul

En wat ook zo aardig was is dat dit de 25000ste stem voor me was op moviemeter

Gefeliciteerd man! Hoop het ook ooit te halen. Moet wel zeggen, sinds ik twee kids heb, het aantal films wel drastisch is gedaald, haha.

avatar van Kondoro

Kondoro

En wat ook zo aardig was is dat dit de 25000ste stem voor me was op moviemeter

Op naar de 30.000 !

avatar van cor1946

cor1946

goede oorlogsfilm met de gekte die er heerst om te overleven.

avatar van jippie2010

jippie2010

Grotendeels sterk en rauw.

Afgewisseld met de nodige clichés en een onnodig onrealistisch einde.

*3.0

avatar van DragQueen

DragQueen

Meer dan gemiddelde Oorlogsfilm, waarin goed op de details is gelet. Alles komt zeer authentiek over, en de gruwelen van de oorlog worden overtuigend weergegeven. Verder wordt er zeer goed geacteerd door de aanwezige cast. Waarvan Brad Pitt en Shia Labeouf mij het meest wisten te overtuigen. Prima Film. 3,5 Ster.

avatar van Re73

Re73

Als fan van onder meer SPR en mijn interesse voor de WO2 had ik van deze film meer verwacht, maar bah wat viel dat tegen.

Met name het einde was inderdaad vreselijk slecht. De SS-ers zag je lopen met panzerfausten en niet 1 werd er afgevuurd op de tank?, Ze hadden geen rookgranaten om het zicht van de tank ontnemen? En ze hadden ook geen mortiergeschut? en liepen allemaal recht op de tank af?

avatar van de Pierre

de Pierre

Wat een geweldige oorlogsfilm! Ik vind dit de beste oorlogsfilm van de laatste 10 jaar. Een sterk verhaal over een tankbemanning. Keihard en confronterend maar wel erg realistisch. En een Brad Pitt die goed op dreef is.

avatar van joerve

joerve

Als de duitsers zo "goed" konden schieten als in deze film was de oorlog in 1 dag gewonnen.

avatar van martijnk

martijnk

Matige Hollywood oorlogsfilm waarin de Duitsers als absolute idioten worden afgeschilderd en vooral dienden als kanonvoer. Dat ze ook totaal niet konden mikken is dan ook nog meegenomen.

Verder volgt het ene cliché het andere in rap tempo op, lafaard wordt held, klootzak wordt goed, de zelfopoffering aan het einde en een SS-er die medelijden heeft met een amerikaanse soldaat die net heel zijn bataljon heeft uitgemoord en hem laat ontsnappen.

Verder was het allemaal ook nog eens heel erg langdradig, vooral het tweede deel van de film.