• 9.378.761 stemmen

Met onder meer: Brad Pitt, Logan Lerman en Shia LaBeouf

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 23 oktober 2014

Plot Fury

"War never ends quietly."

'Fury' volgt de door de wol geverfde Wardaddy aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de leiding over een vijfkoppige tank-crew die een levensgevaarlijke missie in vijandelijk gebied dient uit te voeren. Ze zijn in elk opzicht in de minderheid, maar Wardaddy en zijn mannen doen er alles aan om de kern van nazi-Duitsland binnen te dringen.

Don 'Wardaddy' Collier

Lieutenant Parker

Captain Waggoner

avatar van DjEr

DjEr

Gister naar de imax geweest. Echt ontzettend genoten van deze film. Ik vind deze film echt heel mooi gemaakt. Heb ook echt super genoten van het geluid in deze film het komt allemaal zo realistisch over. Het einde van de film vond ik persoonlijk iets minder maar de eerste 90 minuten waren van heel hoog niveau. Ik hoop dat er in de toekomst weer meer films komen over de 2 wereld oorlog.

Topper!

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Begon heel sterk. Vooral de authenticiteit vond ik erg top, maar dat is schijnbaar ook het handelsmerk van Ayer. Het verhaal vanuit een tankcrew is best tof, helemaal omdat het zich al in 1945 afspeelt en ze al diep in nazi-Duitsland zitten. Helaas komt de onderlinge band tussen de crewmembers van de Sherman amper uit de verf. Sterker nog, ik vind de personages redelijk emotieloos en de dialogen weinig boeiend. Qua sfeer doet de film het al veel beter, maar mooie grijs-grauwe filters en een sfeer die echt oorlog ademt.

Het einde vond ik echter vrij vaag. Er wordt een iets te dik Hollywood sausje geserveerd, met een redelijk onrealistisch gevecht. Een battalion SS'ers laat zich vrij simpel stuk voor stuk afslachten en iedereen moet opeens een heldenrol spelen. Jammer, want dit zorgt er toch voor dat de film niet echt een hele positief gevoel blijft overhouden, ondanks het sterke begin en middenstuk.

avatar van Peake

Peake

Djek69 schreef:

Mooie beelden hoor (denk band of brothers), maar my god; dat verhaaltje is echt té voorspelbaar. Werkelijk elk cliché zat erin en je kon het verloop van begin tot het eind uittekenen.

Ik sluit mij hier volledig bij aan.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Fury lost de hoge verwachtingen voor mij niet in, maar dat wil niet zeggen dat dit een matige film is.

Integendeel, lang geleden dat ik zo'n goede oorlogsfilm heb gezien.

Wat mij positief verraste was het geluid, in IMAX was elk schot oorverdovend hard en wanneer een patroon afketste van een tank, hoorde je het tot in de verte nazoomen.

Daarnaast was deze film een tour de force voor Brad Pitt, die goed overbrengt hoe erg hij er doorheen zit na alle chaos. Die blik in z'n ogen was er werkelijk één van een gebroken ziel..

Wat ik jammer vond was een degelijk verhaal, er mist een rode draad door de film heen die er een geheel van maakt. Ook duurde de scene bij de twee duitse vrouwen voor mij te lang, dit haalde het tempo uit de film en deze tijd had beter besteed kunnen worden.

Michael Peña laat hier nog maar eens zien een beperkt acteur te zijn, zonder enige vorm van charisma. Enkel Shia als overig crewlid weet te overtuigen, de rest wordt compleet weg gespeeld door Brad Pitt die gewoon erg goed in z'n rol zit.

De pluspunten steken ver boven de minpunten uit en dit is zeker een film die in IMAX gecheckt moet worden, aanrader binnen het genre.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik vind de poster een beetje raar; zo met alleen de naam Pitt groot in beeld. LaBeouf en Pena zijn toch ook niet de minste.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Oei wat geeft de trailer al veel weg, zeg. Wat schermutselingen, een rookie die het niet aan kan maar gaandeweg de film een geharde soldaat wordt. De tank die stuk gaat, een last stand waarbij ze uiteindelijk omsingeld worden en Duitsers op de tank klimmen. Het enige wat ik nog niet gezien heb is de aftiteling. Ik haat dat.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Toch wel nog van genoten van dit oorlogsdrama van Ayer die trouwens zoals terug bij deze een goeie film aflevert maar nooit echt boven het gemiddelde uitstijgt. Pitt speelt zeer goed en draagt de film wel een beetje de rest blijft een beetje op de achtergrond vind ik zoals La Beouf enz... Die waren niet speciaal om te zien. Geeft een paar zeer goeie scenes zoals tegen de duitse tank. Vond ik trouwens de beste van de film. Maar geeft ook mindere scenes zoals op het eind en de scene met de duitse meisje die vond ik beetje saai en overbodig eigenlijk. Al bij al goed voor een avond voormaak. Kvind hem een 7,5/10 waard maar dit gaat niet dus geef ik 7 want 8 vind ik net iets te veel.

avatar van domkey

domkey

135 stemmen en 5 a 6 die iets zeggen! Even apeldoorn bellen mensen...

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

domkey schreef:

135 stemmen en 5 a 6 die iets zeggen! Even apeldoorn bellen mensen...

Gebeurt hier heel vaak dat er veel stemmen zijn maar weinig reacties. Soms spijtig want je leest toch wel graag vind ik de meningen van mensen wat ze er nu wel goed of slecht aan vonden

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

We zien enkele geallieerde tanks in Duitsland die hun, ietwat vage, missies moeten uitvoeren. Na enige tijd arriveert er een groentje die aanvankelijk maar weinig kon verdragen (hij was immers opgeleid om zestig woorden per minuut te tikken). Deze knaap werd niet continu in beeld gebracht, maar stiekem begon de focus wel op zijn ontwikkeling te liggen. Naarmate de oorlog vorderde kreeg hij vanzelf meer haat jegens de moffen en werd zijn vredevolle instelling aan de kant geschoven. Ondertussen moet Don het in niemandsland allemaal uit zien te zoeken en zijn crew mentaal bij elkaar proberen te houden. De acteurs zaten erg fresh in hun rol en het kwam allemaal best overtuigend over. Het laatste gevecht (opoffering) duurde wel verbazingwekkend lang en ik vroeg me af waarom die Duitsers, compleet uitgerust met allerlei wapens, zoveel moeite hadden om dit stilstaande object uit te schakelen (het werd zelfs donker... en toen gingen ze nog een tijdje door). Brad Pitt in een soortgelijke rol als bij Inglourious Bastards en dat deed 'ie goed. De scène aan de keukentafel met de twee dames mocht er ook wezen.

avatar van Cygor

Cygor

Zeer ruwe en harde film.

Brad pitt deed me steeds terugdenken aan zijn rol in inglorious basterds.

De gevechten zagen er schitterend uit, samen met het zeer goede geluid was dit een mooie bios ervaring.

Verhaal is vrij standaard maar door de zeer goede realistische sfeer zoog de film me op en liet me pas los toen ik de bios uitliep.

Viel trouwens op dat de goed gevulde zaal zeer stil was en ook na afloop de film geruisloos verliet

avatar van Blokland

Blokland

Weirde en niet erg geslaagde mix van gritty, war-is-hell drama en Chuck Norris-achtige "Come and get it, you Kraut bastards!" Actie. Not my cup of tea...

Djek69 schreef:
Hier sluit ik me bij aan. Als je de film gaat analyseren moet je toch tot de conclusie komen dat de film behoorlijk duidelijk formulematig in elkaar zit: de samenstelling van de bemanning van de Fury (de verscheidenheid aan types), de ontwikkeling van het personage van Norman, sgt. Wardaddy die aanvankelijk bikkelhart lijkt, maar toch een klein hartje blijkt te hebben, de afwisseling tussen brute gevechtsscènes en "gevoelige" intermezzo's, en de loop van het verhaal als geheel.

De beelden en sfeer maken echter heel veel goed, er zit genoeg actie in de film met een paar erg spectaculaire scènes, er gebeurt genoeg om zeker niet te vervelen, en er wordt -zoals te verwachten met deze cast- goed geacteerd.

Al met al een goede film, maar zeker geen instant classic. 3,5*

avatar van Rabbitto

Rabbitto

Net terug van de bioscoop. Ik ben niet vaak gechoqueerd maar deze film kreeg het uiteindelijk toch voor elkaar. Keihard en zonder genade gefilmd, de waarheid en die is vies. Ik lees hierboven dat elke cliché erin zat. Vond dit best wel meevallen. Overigens geen cliché heldeneinde maar gewoon een ijzersterke film die blijft boeien tot de laatste seconde. Dikke 4* makkelijk.

avatar van wimnoot

wimnoot

IMAX was zeker een meerwaarde bij het kijken van deze klassieke oorlogsfilm. Iedere granaat inslag voelde alsof je er vlak naast zat. Verder was het gewoon een schaamteloos spektakel waarbij het groentje net als bij een film als Platoon zijn plek moet weten te vinden bij de rest van de crew. Als de film een mindere cast zou hebben, dan waren de makers waarschijnlijk niet weg gekomen met de gebeurtenissen die zich in de film afspelen. De sterke acteerprestaties maken een hoop goed. Verder blijft het heerlijk om ongeneerd te genieten van alle gore die een oorlog met zich meebrengt. Ik had bij Saving Private Ryan nog wel iets van terughoudendheid op dat vlak, omdat daar de nadruk meer lag op dat het waargebeurd is, maar daar had ik bij deze film geen last van. De gevechten die deze tankbemanning meemaken zijn genoeg uitvergroot om er eens lekker voor te gaan zitten. 4 sterren.

JacoBaco

Sterke oorlogsfilms van het niveau Band of Brothers met zeer overtuigende prestaties van de vijf acteurs. Ja Shia LaBeouf, ik haat jou met je poppesnor, maar je was de beste van iedereen! De film is meedogenloos en geeft een goed realistisch en gedetailleerd beeld van wat de mannen in deze situatie moeten doorstaan. Het is intens!

Het eerste uur van de film is voor mij haast foutloos, maar een foutloze film bleek helaas te mooi om waard te zijn. Er zijn clichés in overvloed waarvan ik de meeste met liefde voor lief neem, maar er zit een kantelpunt in de film en dit deel van de film sluit vervolgens af met een in mijn beleving niet zo'n geslaagd cliché.

De film lijkt daarna weer terug te gaan naar het niveau van het eerste uur. Maar schijn bedriegt, want de grote finale is een afknapper. Het SS Bataljon wordt geïntroduceerd alsof het de 300 Spartanen zijn. Wat volgt is een teleurstellende finale waarbij de Duitse soldaten grotendeels worden afgeslacht en het lijken wel een stelletje beunhazen! De film verliest al zijn geloofwaardigheid!

Al zijn er waargebeurde verhalen uit de tweede wereldoorlog zoals het gevecht bij het Poolse dorpje of gemeente Wizna. 720 Poolse soldaten wisten 3 dagen succesvol stand te houden tegen de aanval van meer dan 40.000 Duitse soldaten!

En tot slot Don die om het leven komt door maar liefst twee Stielhandgranate!! Je zou denken dat er weinig van je overblijft wanneer deze naast je tot ontploffing komen. Ok, zijn lichaam komt niet in beeld, maar zijn hoofd wel en daar zitten slechts twee schaafwondjes op. Dus 1 schaafwond per granaat. Ik heb hier totaal geen begrip voor!

Opvallend was trouwens de empathische Duitse soldaat die Norman niet verraad!

avatar van Arjandouma

Arjandouma

De film begon ijzersterk en zette direct al een rauwe toon. De spanning van de actiescenes was om te snijden en het kwam erg realistisch over. Ook de opnames binnen de tank waren sfeerverhogend en leken erg overtuigend. Brad Pitt speelt bonvendien erg goed. De ongeloofwaardige laatste acte zorgde er helaas voor dat deze film waarschijnlijk niet als klassieker de boeken in zal gaan.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Captain Pervert schreef:

Klopt. En daarboven op komt nog dat het verhaal bovendien best voorspelbaar en romantisch is. Toch vermaakte hij me goed. Uitstekende special effects en goed gespeeld.

JacoBaco schreef:
Dat viel mij ook op.

Ook vond het vreemd dat de bemanning binnen in de tank rustig met z'n allen sigaretten zaten te roken. Je zou dan toch denken dat het binnen de kortste keren blauw zou moeten staan van de rook en je geen hand voor ogen meer kan zien. Maar daar was in de film geen sprake van.

Ook de scene waar Don en Norman op bezoek gingen bij de twee dames. Daar zagen hun kostuums eruit alsof ze nieuw uit de winkel kwamen. Geen vlekje, kreukje, scheurtje.... Dat zijn dan toch van die dingetjes die opvallen en enigzins storen.

MH040 schreef:
Dat viel mij ook op.

Wat ik ook niet begrijp is: de tank van Don rijdt op een landmijn. Maar ik kan mij niet voorstellen dat het de enige mijn was en het SS Bataljon komt hun tegemoet via precies dezelfde route, maar geen mijn te bekennen. Jammer, want het had wat geloofwaardiger geweest wanneer dat bataljon ook met de mijnen te maken krijgen en er daardoor heel veel Duitse soldaten worden uitgeschakeld en Don en zijn mannen daardoor juist nog een heel klein kansje maken tegen de rest van het bataljon.

JacoBaco schreef:
Daar had ik niet aan gedacht, maar nu je het zegt... Dat zou dat deel van de film inderdaad geloofwaardiger gemaakt hebben.

avatar van legian

legian

Ik kan t me juist wel goed voorstellen.Ze hadden dit perfect voor een val kunnen gebruiken. 1 mijn op t kruispunt en je blokkeert de weg, als je dan vanuit de omgeving (die hoger gelegen is) aanvalt kan je ze aardig hard aanpakken. Uiteraard is dit niet gebeurd en zijn ze verder vertrokken, met de gedachte dat Duitsland bijna verslagen was. En is deze mijn puur vergeten. Dus ik vond t helemaal niet zo gek. Sowieso is dat stuk niet het meest geloofwaardig trouwens.

JacoBaco

Don zegt de oorlog is bijna voorbij, maar voor het zover is, zullen er nog heel veel mensen moeten sterven. Don en zijn crew hadden nog een missie uit te voeren, maar vanwege de landmijn konden ze niet meer verder. Ik vind het vreemd dat er dus maar 1 landmijn lag. De mijn was juist bedoelt voor de geallieerden. Waarom dan maar 1? Ze hadden dat laatste gevecht dus minder ongeloofwaardig kunnen maken wanneer dat SS Bataljon ook grotendeels ten prooi viel aan de mijnen. Maar dat betekend dus dat het SS Bataljon niet op de hoogte was van de mijnen die daar liggen en dat is ook wat vreemd. En zoiets vergeet je niet, want die mijnen lagen daar uitereraad met een doel, namelijk de geallieerden tegenhouden. De filmmakers hadden gewoon iets moeten bedenken wat minder ongeloofwaardig is. En ik begrijp eerlijk gezegd ook niet zo goed wat jij bedoelt.

avatar van legian

legian

Ik zal mijn idee even verduidelijken. Als duitser zijnde leg je midden op het kruispunt een mijn. wanneer de voorste wagen/tank erop rijd staat hij vast. Dat zorgt ervoor dat de hele stoet vast loopt. Op het moment dat de geallieerden dan vast staan kan je als duitsers vanuit de omgeving de aanval inzetten. En omdat de omgeving hoger ligt dan het kruispunt heb je een veel beter overzicht. Dit aangevuld met superieure tanks en een aantal snipers kan je makkelijk een slachting veroorzaken met zo'n val.
Waarom zou je 30 mijnen over die weg verspreiden als je het met eentje kan doen, en misschien waren er nauwelijks mijnen voorhanden en moesten ze het met maar 1 mijn doen. Daarnaast is het ook, zoals je zelf al zegt, een gevaar voor de duitsers als je overal mijnen neer legt. Dat zorgt ervoor dat je minder bewegingsvrijheid hebt en je jezelf dus in de vingers snijd.

Op het moment dat het helemaal geen val betreft heb je gelijk, dan is het slimmer om meerdere mijnen te plaatsen.

Maar zo bezie ik het hele geval dus en dan vindt ik het helemaal niet zo gek.

JacoBaco

Duidelijk! Maar dan nog. In het begin van de film wordt er vermeld dat Hitler als strohalm zelfs kinderen en vrouwen laat meevechten. En als die ene mijn als hinderlaag diende, dan hadden die Duitsers daar niet weg mogen gaan. Tenzij ze die opdracht krijgen, maar dat lijkt me niet. Wel een goed idee overigens hoor zo'n hinderlaag. Echter, ik zie de meerdere mijnen meer als laatste obstakel voor de geallieerden. Maar er komt inderdaad dus ook nog een SS Bataljon opdagen waarvan ik vind dat ze wel heel laat in actie komen. Maar dan de vraag, was dat Bataljon op de hoogte van die mijn of wellicht meerdere mijnen. Of misschien was er wat jij zegt nog maar 1 mijn beschikbaar... Tja.. Ik blijf het hoe dan ook een vreemde situatie vinden. Ok, we weten het niet, maar we weten wel dat de filmmakers iets hadden moeten bedenken waardoor dat laatste gevecht minder ongeloofwaardig wordt en dat lijkt mij nou niet zo heel erg moeilijk. Ik vind het echt jammer dat een film voor 3/4 van heel hoog niveau is en dan krijg je ineens dat. Ja, dan kan ik mij daar toch een soort van druk om maken.

avatar van Djek69

Djek69

Al die onzinnige discussies over al-dan niet geloofwaardige scènes in Fury ..lol!

Jullie kunnen je beter druk maken om die stereotype personages in stereotype situaties die we al in tig andere stereotype oorlogsfilms hebben gezien. Dan kom je tot de conclusie dat de film an sich ongeloofwaardig is. Als je geloofwaardigheid in een oorlogsfilm zoekt moet je ook niet naar een Hollywoodfilm kijken natuurlijk. Zet dan beter een goeie documentaire op.

Deze film is gewoon leuk popcornvermaak. Niets meer en niets minder.

NB: De beste rollen zijn van de sherman tanks en de tigertank, die dit keer geen replica's betreffen maar uit oorlogsmusea zijn gehaald. Die stelen de show. En zijn authentiek en geloofwaardig. Maar niet dat flutverhaaltje, en al helemaal niet die bordkartonnen karikaturen van Pitt en consorten.

avatar van VforVictor

VforVictor

Net gezien.. het eerste deel was redelijk, met naar mijn mening iets te veel melancholie, het tweede deel 2 was knallen geblazen en vet. daarom een nette 3,5 van mij.

avatar van Rednas 2

Rednas 2

Filmisch vergelijkbaar met Saving privat Ryan, Band of Brothers, Pacific etc. Helaas te veel Hollywood. Met name het tweede deel van de film en het einde is m.i. ongeloofwaardig. Beetje moderne variant op 300... Het e.e.a. is reeds in diverse commentaren behandeld. Maar ja, ondanks dat een oorlogsfilm met oog voor detail. Wat mij betreft toch 4 sterren.

avatar van JasonBourne

JasonBourne

Mooie beelden en zeer goed geluid. Het was op zich niet erg datje eindigt met een goeie 'veldslag'. Maar....beetje onzinnig om in de nadagen van de oorlog - Adolf was waarschijnlijk al dood...begin april - nog alleen een kruispunt te verdedigen. En waar bleef de versterking dan??? Dan had het nog enigszins geloofwaardig gemaakt. Ze zouden slechts even vooruit, maar het viel me wel op dat toen de Duitsers aan kwamen lopen het nog licht was en binnen een paar minuten was het volledig nacht. Dat komt niet alleen door een brandend huis..vaag, alsof die battle uren duurde... Maar wel vermakelijk verder.

avatar van avdj

avdj

De Tweede Wereldoorlog heeft altijd al op mijn belangstelling kunnen rekenen en naast het verslinden van boeken zie ik graag zo nu en dan een film over dit tijdsbestek. Zodra er een leuke trailer voorbij komt schroom ik dan ook niet om maar weer eens een bioscoopkaartje te kopen.

Nu is de oorlogsfilm de laatste decennia behoorlijk getransformeerd dus probeer daarin maar eens boven het maaiveld uit te steken. David Ayer lijkt geen nadruk te willen leggen op historische correctheid of het zo precies mogelijk vastleggen van veldslagen. Vooral de ontberingen en wanhoop van de tankbemanning komen naar voren en in dat opzicht is Fury geslaagd. De mannen zijn door en door verdorven dus is het geloofwaardig dat het einde van de oorlog in zicht is.

Over de cast ben ik positief. Brad Pitt hoeft zich met zijn natuurlijk charisma niet bovenmatig in te spannen om geloofwaardig als leider naar voren te komen. Shia LeBeouf liet zien veel meer te zijn dan dat irritante ventje uit Transformers: nu hielp de snor misschien mee maar ik herkende hem vrijwel niet. De overige bemanningsleden van de Sherman-tank verschillen voldoende van elkaar om zo nu en dan een sappige dialoog te kunnen leveren. En o ja, dat Duitse meisje is zoals de kenners in het veroverde huis al riepen 'sehr schön'.

Die huiselijke scene lijkt op het eerste oog trouwens niet echt in de film thuis maar ik vond het een vermakelijk tafereel wat de nodige luchtigheid gaf aan Fury. Zo nu en dan moest ik zelfs denken aan Inglourious Bastards en dat is zeker positief. Bovendien geeft het wat rust tussen de twee lang uitgesponnen actiescènes in.

Over die scènes gesproken: de eerste vond ik erg gaaf, de tweede bij tijd en wijle wat onrealistisch en chaotisch. Omdat ik weiger te geloven dat een paar honderd SS'ers zich zo makkelijk laten afslachten door slechts één stilstaande, inferieure tank doe ik toch nog een halfje van mijn beoordeling af. Voor de rest niets dan lof voor de sfeervolle, beklemmende beelden.