Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)
Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit
Nederland / België
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint
Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits
Releasedatum: 22 september 1977
Plot Soldaat van Oranje
"Love first. Fight later"
Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.
Erik Lanshof
Esther
Will Dostgaarde
Gestapo Agent Breitner
Driello
Ik snap dat je dat in Malawi niet meekrijgt, maar je kritiek is inderdaad zeer onterecht, driello.
Lulpraat. Waarom zou ik dat in Malawi niet meekrijgen? Je snapt het dus niet. En of mijn kritiek terecht is of niet, beoordeel ik graag zelf. Eventueel op basis van argumenten, maar niet op basis van zo'n los en loos statement.
Je slaat de spijker op z'n kop: parodien. Daarbij gevoegd: Ik heb in Delft gestudeerd. Ik denk dat ik dus een redelijk beeld heb van de genoemde korps-ballen. Het is dan ook niet mijn bedoeling het accent te bekritiseren, maar meer het onwerkelijke taalgebruik. Maar goed, wellicht sta ik daarin alleen. Best. Geen probleem mee.
Heb ook in Delft gestudeerd en ben Corpslid geweest en ook nog jaren op hocky gezeten en ik kan je vertellen. Ze lopen ertussen. Daarnaast speelt dit zich dan ook nog eens 70 jaar geleden af....
wavanbuuren
Dat je niet open staat voor argumenten heb je in eerdere posts al bewezen. Ik kan er een herhaling van zetten van maken, maar dat lijkt niet zo zinvol. En zelf bepalen of je eigen kritiek terecht is??? Da's pas "lulpraat" om jouzelf maar eens te citeren. Maar goed, het zal de warmte zijn die naar je hoofd stijgt.
harm1985
Ze lopen er zeker tussen, heb ook in Delft gestudeerd, al is dat bij mij wat korter geleden
Thorak
Ik ben ooit op stap geweest met vrienden en vrienden van vrienden en daar zaten er ook 2 van dat soort lui bij. Ik kan je vertellen dat je zulke taal erg snel zat bent! Ook hun soort humor is volgens mij iets dat alleen onderling gewaardeerd word. Zeer typische lui en ze bestaan echt!
Lord Flashheart
Vooral de plotse landing van Koningin Wilhelmina komt nogal onverwachts. Ik had gehoopt van eerst nog een heel gevecht rond de bevrijding en de Hongerwinter te zien. Dat zijn namelijk aspecten die hier in Vlaanderen niet gekend zijn (Vlaanderen was in de herfst van 1944 in een paar weken tijd bevrijdt). De film eindigt dus nogal abrupt omdat je hoopte op gevechten rond in verband met de bevrijding, en dat laat je achter met een leeg gevoel.
Ten tweede was Erik Hazelhoff Roelfzema in deze fase van de oorlog adjudant van de Koningin geworden. Hij heeft daarom niet meer deelgenomen aan deze gevechten. Ook de Hongerwinter heeft hij natuurlijk niet zelf meegemaakt. En aangezien de film op zijn ervaringen is gebaseerd, is het logisch dat de zaken die jij noemt zijn weggelaten.
Ten derde hadden ze nauwelijks budget voor deze film. Hij ziet er al veel epischer uit dan de 5 miljoen gulden die hij gekost heeft. Maar voor grote gevechtscenes was geen geld. Daarom komen ook zijn vele vluchten boven Duitsland niet aan bod.
Lord Flashheart
Maar budget mag natuurlijk nooit een argument zijn om belangrijke zaken weg te laten. Ik meen me bovendien te herinneren dat er toch een paar cockpit scenes in zitten. Samen met de andere scenes op de vliegopleiding (o.a. de ogentest), lijkt het me toch wel duidelijk dat EHR gevechtspiloot was.
@AGE-411 en andere geïnteresseerden: als je films wilt zien over de oorlog in Nederland, dan kan ik je A Bridge too Far (1977) aanbevelen. Wat betreft de hongerwinter (en de laatste fase van de bezetting) kan het, weliswaar fictieve, Oorlogswinter (2008) interessant zijn.
Tuurlijk wel, als je geen geld hebt, kun je ook geen film maken. Het filmproces is een constante strijd tussen artistieke wensen en budget. Ik heb aan diverse films meegewerkt en zodra er tegenvallers waren, werden andere (kostbare) scenes ingekort, herschreven of kwamen die te vervallen. Bovendien had Houwer ook de neiging om er gewoon pagina's uit te scheuren.
Dit soort zaken hebben historische ruzies tussen Verhoeven en Houwer opgeleverd. Waarbij die eerst zelfs een keer een biefstuk over tafel tegen het hoofd gegooid heeft.
Lord Flashheart
Dat snap ik, maar ik bedoel dat het geen argument mag zijn van ons liefhebbers, als we anderen (niet-liefhebbers) willen uitleggen waarom deze film zo geweldig is. Dan kom je weer uit bij die eeuwige discussie bij klassiekers: in die tijd konden ze nu eenmaal niet beter/hadden ze niet de middelen/deden ze het gewoon zo. Probeer ik altijd te vermijden.
Driello
Ik vraag me toch af waaruit je dat 'bewijs' wilt kristalliseren. Ik heb het idee dat mijn kritiek op mijn mening (mijn kritiek op een aspect van de film) flink bekritiseerd wordt, Door sommigen (Reinbo bijvoorbeeld) met argumenten (biedt ruimte voor discussie, dus prima), die ik dan tracht van tegenargumenten te voorzien. Door anderen, met rare uitspraken dat ik iets in Malawi niet mee krijg of dat de warmte me hier naar het hoofd stijgt. Suffe aanname, aangezien het nu in Nederland en Belgie wellicht minstens net zo warm is als hier). En dat ik mijn kritiek terecht vind is minstens zo legitiem als het feit dat jij mijn kritiek niet terecht vindt. Ik blijf bij mijn mening dat het taalgebruik in Soldaat van Oranje niet realistisch is, en anderen zijn van het tegendeel overtuigd. Geen probleem. Ik trek me nu uit deze discussie terug. Maar dat zal dan wel weer uit worden gelegd als zwakte.....helaas pindakaas.
Hier de echte Soldaat van Oranje zelf aan het woord.
YouTube - Hazelhoff op Maui part 1
Vind zijn taalgebruik en uitspraak toch behoorlijk in de buurt komen van hoe ze in de film praten...
Keane1983
Niet dan lof over deze film.
Kom net uit de musical en heb boek gelezen, heb me daarna gewaagt aan de film.
Maar deze vond ik ook super om te zien.
Acteerwerk, sountrack en de locaties zijn super gedaan.
De film komt op mij zeer realistisch over.
Over waarheidsgetrouw durf ik niets te zeggen wat de film betreft. Want zowel het boek als de musical ALS de film vershillen toch wel van elkaar.
En hiermee bedoel ik geen liedjes die niet gezongen worden in de film.
Na een intervieuw van de echte Eric gezien te hebben, is de musical het enige werk waar hij zijn auteursrecht van het boek heeft gegeven om na gemaakt te worden.
Over de film is het echter iets minder lovend. Hij vind dat de film te geromantiseerd is. Voor degene die dit exclusive intervieuw ook eens wilt zien, deze zit bijgeleverd bij de cd/dvd van de musical van de soldaat van oranje.
De film daarintegen vond ik helemaal niet tegenvallen en misschien wel de beste nederlandse film die ik in mijn "prille" leven heb gezien.
Ik geef hem een 5.0*
Quentin
tommykonijn
Wat een prachtige film!
Gistermiddag gekocht, en direct gisteravond bekeken. WOII is toch een interessant (en ook zwaar) onderwerp uit de geschiedenis vind ik. In het begin was ik me nog niet bewust van waar de film uiteindelijk naar zou toe leiden dus ik liet me geheel verrassen. Het acteerwerk is echt heel erg sterk zowel van Hauer als Krabbé als de rest van de cast. Ook bevatte de film een prachtige filmscore vond ik. Er gebeuren spannende dingen en de film wist me het gehele speelduur lang te boeien en geeft ook een goede kijk op WOII in Nederland. Alles wordt erg goed in beeld gebracht en ik leefde helemaal mee in het verhaal.
Van begin tot eind vond ik Soldaat van Oranje een super film die eigenlijk op alle gebieden goed scoort bij mij. Ik geef hem nu nog een halfje minder dan de volledige score, maar ik geef de film een grote kans dat bij herziening deze gewoon op 5 sterren komt te staan. Mijn eerste kijk-ervaring met deze film vond ik in ieder geval alvast het einde.
De musical was zowaar ook top. Enorm audio visueel spektakel. The Wall eat your heart out!
fappie
- 2005 stemmen
Beste nederlandse film die ik tot nu toe gezien heb. Heerlijk sfeertje allereerst. Daarnaast spelen Hauer en Krabbe beiden erg sterk. Door de beginscene wordt al gelijk de toon gezet.
Verder gewoon een mooi verhaal / scenario. Mooi ook hoe aan het begin die foto van de groep gemaakt wordt. Aan het einde zijn ze nog maar met zijn tweeen over. Mooi uitgewerkt.
John Lee Hooker
Visueel zit het erg mooi in elkaar, mooie settings. De special-effects zien er ook goed uit. Rutger Hauer steelt de show en bijrollen worden prima ingevuld. Sommige dialogen vond ik iets te geforceerd overkomen maar dat zal misschien aan het formele gedrag liggen in combinatie met de droge Nederlandse taal. Soundtrack is niet te overdreven en past er leuk bij. Het was nergens echt spannend of shockerend maar Paul Verhoeven heeft hier gewoon een sfeervol kunstwerkje afgeleverd die de volledige speelduur het kijken waard is.
stultmeister
Een enorm sfeervolle film van Nederlandse bodem. Net pas voor de eerste keer gezien (schaam, schaam).
In het begin moest ik even wennen aan het geluid wat niet altijd synchroon liep met de stemmen, maar als je daar doorheen prikt, zie je een goed opgebouwde film met humor en spanning.
Vroeger heb ik Soldaat van Oranje wel eens gezien, maar dat moet echt in mijn kinderjaren zijn geweest. Dit weekend heb ik de film maar eens opnieuw gekeken. Soldaat van Oranje is natuurlijk een nationale filmklassieker en ik kan ook wel begrijpen waarom. De film zit goed in elkaar met een vlot verhaal dat een goede introductie kent en later ook behoorlijk nog verder wordt uitgewerkt. Het einde vond ik wel een beetje afgeraffeld, kwam wel een beetje uit het niets. Misschien komt het doordat ik de versie van 2,5 uur heb gezien en niet die ruim 3 uur, geen idee.
Het acteerwerk mag er wezen van oa Hauer en Krabbe, maar ook Dolf de Vries doet het uitstekend. Het valt me op dat ik de oudere generaties Nederlandse acteurs een stuk beter vind als wat we tegenwoordig zien. Ook met de muziek zit het wel goed en dat steeds terugkerende deuntje klinkt toch wel erg lekker. Maar om nou te zeggen dat ik de film briljant vind, niet echt. Ik stoorde me sowieso aan een hoop dialogen, die in veel te veel te bekakt en te correct Nederlands werden gesproken. Kwam soms behoorlijk overdreven over. Een ander minpunt was dat het verhaal soms best wel in kakte. Van erg spannend naar best wel langdradig. Gelukkig is er nog wel de nodige humor in de film gestopt. Zo was de scene met de Duitse controle bij het Zwitserse schip erg leuk. Zeker 1 van de betere Nederlandse films. Helemaal op oorlogsgebied.
4* (was 3,5*)
wibro
Deze film vandaag weer eens bekeken omdat de gisteren overleden Rijk de Gooyer er een rol in speelde.
De film kende een ijzersterke eerste helft. Het begon met een ontgroeningsscène op de Leidse Universiteit. De vernederingen die de studenten moesten ondergaan logen er niet om. Ja, zo ging dat vroeger. Over sadisme gesproken.
De opbouw naar de oorlog toe vond ik in zijn geheel erg goed, ook de oorlogshandelingen en de klungelige verzetsactiviteiten werden uitstekend in beeld gebracht. Eveneens de ondervragingen door de Gestapo. Rijk de Grooyer vond ik uitstekend geknipt voor de rol van de sadistische gestapoman Breitner. Als je die grijns van hem zag, prachtig. Toch wel een goed acteur, dat moet gezegd worden.
De tweede helft vond ik aanzienlijk minder. Dat gedoe met die koningin had voor mij allemaal niet gehoeven. Het haalde de hele vaart uit de film. Een positieve bijdrage leverde die Engelse secretaresse, best wel een lekker ding en daarom best te begrijpen dat zowel Guus als Erik met haar de koffer in wilde. Voor de rest vond ik het soms behoorlijk langdradig. Het einde met Wilhelmina en die juichende Nederlanders vond ik helemaal niks. Maar goed, ik ben nu eenmaal niet zo gecharmeerd van het Koninklijk Huis. Zo gauw er stront aan de knikker komt nemen ze de benen. Is de rust wedergekeerd dat willen ze weer met groot elan binnengehaald worden. Bah.
Rest mij nog een ding. De soundtrack van Rogier van Otterlo. Die vond ik schitterend, voor mij de beste soundtrack in een Nederlandse film ooit.
Waardering na herziening;
5,0* eerste helft, 3,0* tweede helft.
Black Math
Nee, in België ging het goed. Je kan het er niet mee eens zijn of het moreel juist was, maar uiteindelijk heeft Wilhelmina het toch wat slimmer aangepakt dan Leopold.
Bovendien wilde Wilhelmina zelf helemaal niet gaan maar besefte ze dat ze vanuit Engeland veel meer kon betekenen dan als Duits gevangene. Zou een ramp zijn geweest voor het moraal van veel Nederlanders als ze in Duitse handen was gevallen, dus vind Wibro's opmerking erg kortzichtig. Maar zoals hij zelf al laat doorschemeren is deze gevoed door afkeer van het koningshuis.
wibro
Zo moet je het maar zien, voor mij is het KH eigenlijk niet meer dan een door de tijd achterhaald instituut, doch bij gebrek aan beter moet het toch maar in stand gehouden worden. Het is voor mij namelijk als republikein een gruwel als die blonde joker uit Venlo president van Nederland zou worden. Dus laat die republiek maar een tijdje wachten. De functie van de koningin dient echter wel zuiver ceremoniëel te worden, dus geen hoofd meer van de regering.
Maar goed, ik ga nu off-topic.
Ik vond dat gedeelte van Soldaat in Oranje dat zich in Engeland afspeelde ontzettend saai. Het haalde de hele vaart uit deze toch wel een van de beste Nederlandse films aller tijden. Dat gedeelte in bezet Nederland vond ik muv het einde zonder meer uitstekend. En nogmaals, hoewel Rijk de Gooyer niet erg vaak in beeld was vond ik zijn rol als gestapoman Breitner subliem. Geen enkele Nederlands acteur had het beter kunnen doen. Daarom, hulde aan de eergisteren overleden Rijk de Gooyer. Dit soort acteurs zouden wij nu meer moeten hebben, want goede acteurs zijn in Nederland op het ogenblik dun gezaaid.
bozzy
film waar nederland trots op mag zijn,mede door het ware verhaal en door de goede verfilming.
echte nederlandse klassieker.
martijn011
- 2034 berichten
Had deze al wel een stuk of tien keer in m'n handen gehad, maar nooit écht aan toe gekomen. Gisteravond eindelijk opgezet en eindelijk ook deze Nederlandse oorlogsfilm gezien.
Het viel me op dat het behoorlijk binnen de lijntjes bleef. Zeker bij een film van Verhoeven verwacht je meer.
Toch heeft het me zeker niet verveeld. Natuurlijk duurt de film lang, maar echt saai, zoals anderen aangeven, vond ik het zeker niet!
Waar ik me meer aan stoorde was het stroeve dialoogwerk. Het kwam er allemaal wel heel standaard uit, net alsof het opgedreund werd.
Met het acteerwerk zat het wel snor, Hauer bewijst gewoon dat hij wel degelijk een potje kan acteren.
De soundtrack was mooi. Niet overdreven aanwezig, maar gewoon mooi.
Ja, ik heb best wel genoten van deze film, al had ik er stiekem ietsjes meer van verwacht..
movie-edje
deze film doet mij helemaal niks!
1x gezien, ( en ook daar bijgebleven )
Sorry Paul Verhoeven.
Denk dat je eerder je excuus aan de Nederlandse verzetshelden moet maken dan aan Verhoeven.....
Dk2008
Ik denk het niet. De mensen pleegden destijds verzet omdat ze het nodig achten, niet omdat er later een film over hun werd gemaakt, in dit geval door Paul Verhoeven.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter

Zwartboek