• 9.378.517 stemmen

Guardians of the Galaxy (2014)

Avontuur / Sciencefiction | 121 minuten

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Geregisseerd door: James Gunn

Met onder meer: Chris Pratt, Zoe Saldana en Bradley Cooper

IMDb beoordeling: 8,0 (1.351.162)

Releasedatum: 14 augustus 2014

Plot Guardians of the Galaxy

"All heroes start somewhere."

In het heelal wordt onverbiddelijk jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill, die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal vreemde figuren.

Peter Quill / Star-Lord

Yondu Udonta

Corpsman Dey

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Bij vlagen leuke en vooral erg strak gemaakte film, maar door de krankzinnig hoge scores had ik er toch veel meer van verwacht. De kinderachtige humor is niet aan mij besteed, het verhaal vind ik oninteressant en de speelduur had ook wel wat minder gemogen.

Nogmaals, zeker niet slecht, maar het is zeker niet de 9 die ik stiekem had verwacht.

avatar van El ralpho

El ralpho

Expect the unexpected

Bam! In your face, want Guardians of the Galaxy is geheel tegen mijn verwachtingen in, de sterkste film van dit jaar tot nu toe geworden. Eigenlijk ben ik een steeds minder grote fan van Marvel aan het worden omdat veel van de films die de studio uitbrengt te veel op elkaar beginnen te lijken, maar Guardians of the Galaxy daarentegen is een grote brok creativiteit en ademt originaliteit uit. Ook een verademing is dat je als kijker gelijk het diepe in gesodemieterd wordt, en gaandeweg het verhaal en zijn personages steeds beter begint te leren kennen en begrijpen, in tegenstelling tot veel titels waarbij je dit uitgekauwd op een bordje voorgeschoteld krijgt.

Ook fenomenaal hier zijn de effecten. Voor een groot deel komt deze titel namelijk uit de computer, maar dit is zo enorm goed gedaan, dat dit zich gemakkelijk kan meten met grootheden als die van de Hobbit trilogie, King Kong en Avatar. De personages Rocket en Groot die volledig geanimeerd zijn, hebben een hart en weten je te raken, en als je als filmmaker voor elkaar kunt krijgen dat je ontroerd kunt raken door een pratende boom en een opgefokte wasbeer, wil dit naar mijn idee veel zeggen over je kwaliteiten als filmmaker.

Daarnaast is een van de grootste pluspunten van deze titel, dat deze zich niet al te serieus neemt en doordrenkt is met humor. Ik heb meerdere keren in een deuk gelegen, en hoewel het geen combinatie is die je binnen dit genre zou verwachten, werkt het hier wonderwel uitstekend. Ook perfect gekozen is de soundtrack die je ook weer totaal niet zou verwachten, maar helemaal binnen het sfeertje thuishoort. Ook de talloze referenties naar de jaren 80' en 90' zijn hier leuk gedaan, en hoewel ik nog net iets te jong ben om alle muziek te kunnen plaatsen brachten de scene's waarin een belangrijke rol was weggelegd voor een zekere walkman, een gigantisch gevoel van nostalgische meerwaarde met zich mee.

Een kaartje voor de bioscoop wordt steeds duurder vandaag de dag. Zeker als je naar een titel gaat die in IMAX 3D uitgevoerd wordt, maar deze titel is iedere cent dubbel en dwars waard. Sinds Avatar en de Hobbit Trilogie de enige titel waarbij ik het idee had dat de 3D effecten daadwerkelijk een extra dimensie toevoegden aan het verhaal en ervoor wisten te zorgen dat ik nog meer in dit fenomenale verhaal ondergedompeld wordt.

Laat je dus verassen door de sterkste titel van dit jaar, en laat je vooral niet tegenhouden door genre omschrijvingen, filmposters en persoonlijke smaak. Want hoewel smaak natuurlijk iets persoonlijks blijft, ben ik er van in de overtuiging dat de meeste filmliefhebbers hier van zullen gaan genieten, ook als je geen voorstander van het genre bent. De volle mep en een plekje in mijn top 10 voor Guardians of the Galaxy!

avatar van tattoobob

tattoobob

legian schreef:

Een klein minpuntje is toch Bautista of het nu door zijn personage komt of door hem zelf, helemaal overtuigend was hij niet.

Bautista is gewoon niet een geweldig acteur...verre van zelfs.....Bautista overigens bekend vanuit de vechtsport....waar hij trouwens ook al niet al te best in is.

avatar van martijnk

martijnk

Tja, ik ga hier niet eens woorden aan vuil maken want ik heb al genoeg tijd van m'n leven verspild aan deze film.

avatar van joerve

joerve

Slechtste film die ik in 5 jaar gezien heb. Pure hollywood-diarree met C acteurs.

Het geld was zeker op na de special effects. Hij was ook helemaal niet voorspelbaar. *ahum*

avatar van The Brain

The Brain

Prima film voor een verregende zondagmiddag. Gezien in 3D en bij deze film is dat echt wel een meerwaarde voor deze film. Karakters worden niet uitgediept en in een fantasy universum zijn de hoofdrolspelers eigenlijk niet eens echt superhelden. Dat Vin Diesel op de castlijst staat slaat nergens op: 4 woorden tekst en niet in beeld. Het verhaal is simpel net als grappen. Waarom dan toch een goede score voor deze film? Het is een 2 uur voort denderend stripverhaal, actie en onzin in optima forma. En dat alles ziet er zeker in 3D prachtig uit.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Een heerlijke scifi onzin film, met ruimtevoertuigen, vreemde wapens, iets over een bol, slechterikken en veel, heel veel actie.

De personages zijn stuk voor stuk maf met een hilarische Rocket "what's a raccoon?" als hoogtepunt.

Geen spectaculaire film maar gewoon leuk om gezien te hebben.

Er komt vast en zeker een vervolg.

avatar van joerve

joerve

The Brain schreef:

een 3d meerwaarde? mag ik even lachen. Er was 1 moment waar het een meerwaarde had, met dat beest gevecht op tafel en nog iets anders.

Ik heb de helft van de film zonder bril op gezien en het verschil was niet eens te merken.

avatar van tbouwh

tbouwh

joerve schreef:

Helft van de film zonder bril en het verschil niet merken?

daar lach ik op mijn beurt weer om

avatar van welat

welat

Ik vind het meer Komedie/Avontuur/Sciencefiction.

Wat de film zoo goed maakt is de diversiteit van elke personage en de communicatie tussen hen.

avatar van Magister

Magister

Leuke film. Goede balans humor en actie.

Goede muziekscore en de walkman is een fijne begrijpelijke toevoeging.

Was bang dat de film kinderachtig zou zijn. Gelukkig niet.

Kijk uit naar deel 2.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

joerve schreef:

Een montuur zonder glazen werkt ook niet, hè.

avatar van The One Ring

The One Ring

Vooraf ving ik vooral op dat Guardians of the Galaxy eens een echt andere Marvelfilm zou zijn. Dat valt reuze mee. Vooral de minpunten zijn weer typisch Marvel. Dat wil zeggen dat de regie huisstijl is (dus geen speciale vermelding voor Gunn van mijn kant), dat de designs van de sets de meest standaard voor science-fiction zijn, dat de schurk oersaai is, dat wederom de climax draait om de mogelijke vernietiging van een planeet en dat de CGI er weer uitziet als CGI. Vooral die laatste twee dingen irriteren me zo langzamerhand wel echt. Is dit eigenzinnigheid? Is het 't ruimtereizen? Thor deed het al, in zekere zin. De humor en luchtigheid worden veel genoemd als vernieuwend, maar die zelfde argumenten werden gebruikt toen Iron Man uitkwam, iets wat die reeks en in mindere mate The Avengers gewoon in stand heeft gehouden.

Nee, dit is gewoon weer Marvel. De enige unieke elementen zijn de soundtrack en de aanwezigheid van een wasbeer en een boom, kleinigheden. Daarbij is het gebruik van oldies als muzikale begeleiding alleen origineel in comic book verfilmingen. Andere genres doen het al decennia. Geen grote stappen worden hier gezet zover ik kan zien. Of zijn ontsnappingen uit een gevangenis en dat soort dingen ineens enorm vernieuwend?

Niettemin kan ik niet ontkennen dat Marvel over de gehele linie steeds beter lijkt te worden. Er zit nog wel eens een mindere film tussen (Thor: The Dark World), maar vóór The Avengers was juist een bovengemiddeld vermakelijke film een uitzondering en dat is nu wel anders. Het wordt hier luchtig gehouden, met een nadruk op actie en humor. Niemand lijkt onder de indruk dat ze iets anders maken dan jongensavonturen, wat de toon van dit soort nonsens ten goede komt. De personages komen ook steeds beter tot hun recht en de affectie die gegeven wordt aan personages als Drax, Rocket en Groot is voelbaar. Het maakt het allemaal gewoon veel leuker om te kijken. We krijgen zelfs een actiescène die eruit springt: die grote vloot die als een muur dat ene schip van de schurk probeert tegen te houden. Ik wil zelfs toegeven dat de gekozen liedjes een fijn sfeertje geven dat frisser aanvoelt dan de leeftijd van de liedjes zou doen vermoeden.

Dus ja, Guardians of the Galaxy is zeker aardig vermaak, maar het heeft te weinig identiteit om iets werkelijk bijzonders te zijn wat mij betreft.

avatar van RipCurl

RipCurl

Top film waarvan ik gewoon zeg: Kom maar op met deel 2!

avatar van LaNadine

LaNadine

Ik wist niet zo goed wat ik van deze film moest verwachten, het leek me echt een onzin film. Vanwege de vele positieve reacties toch heel nieuwsgierig geworden en het heeft goed uitgepakt! De film was inderdaad niet helemaal serieus te nemen, maar tegelijker tijd geniaal. Heb veel gelachen (de walkman, de metaforen, bij het stukje waar Peter het been voor Rocket ging halen kwam ik niet meer bij) en de actie/spanning was ook dik in orde. De werelden zijn mooi gemaakt en de muziek paste er perfect bij.

Ook ik kan nu zeggen dat deze film een aanrader is

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Door de originele setting, de muziek die wordt gebruikt en vooral de Guardians zelf is deze film een geslaagde poging geweest van Marvel om een relatief onbekende strip te verfilmen. Guardians Of The Galaxy is verreweg de leukste Marvel verfilming tot nu toe en één van de weinige Marvel films die ik graag nog een keer zou willen zien. GOTG is geen geweldige film, de basis van de film is gewoon een typische superheldenfilm zoals we die al jaren voorbij zien komen, echt vernieuwend is het dus niet. De uitwerking en de fricties tussen de teamleden maakt het echter een stuk leuker dan de meeste films binnen dit genre.

‘Guardians Of The Galaxy’ Review | Filmtakers

avatar van soom

soom

Het heeft weinig met de film zelf te maken (randzaken, zoals dat heet heb ik in de loop van de tijd op een bepaalde manier geleerd...).. Maar het feit dat zowel Zoe als Bradley (ex-en, toch?) aan dezelfde film meewerkten, geeft voor mij wel een bepaalde smaak aan dit alles. Alleen de stem van Bradley, maar toch, al was hij wss. niet in dezelfde ruimte als Zoe, toch geeft het echt een bepaalde sfeer naar mijn idee.

Verhaal is heel mooi. En de beelden zijn schitterend. Ik had echt vooraf gigantische bedenkingen. Ik ben helemaal niet zo'n ruimte sfeer mens, en alles wat met wetenschap en ruimte te maken heeft, daar blijf ik het liefst ver vandaan. Ik heb al moeite genoeg om met allebei m'n voeten op de grond te blijven staan, dus ik hoef niet zonodig dingen te zien die buiten onze planeet Aarde liggen. Bovendien is het al rotzooi genoeg wat hier soms te beleven is, dus waarom zou je naar omhoog willen?

Chris Pratt is niet het belangrijkste nee. En ook zeker niet het leukste. Hoewel de eerste beelden van de film wel een zeker gevoel opriepen. In enkele plaatjes weet de regisseur daar al een wereld te scheppen, die aankomt en hoe. Ik zat eigenlijk gelijk in de film door de ontroering die er door me heen trok. En ik voelde gewoon serieus dat mijn bedenkingen oplosten naarmate de film tot een einde kwam. Het was niet echt mijn eerste keus, maar het is me alles meegevallen. En al zal ik nooit naar verre planeten gaan en heb ik al moeite zat met bepaalde aardse belevenissen, het zag er mooi vormgegeven uit jawel. Ik dacht in het begin dat ik helemaal niets met groene vrouwtjes zou hebben, en al helemaal niet met pratende wasberen, maar het is een aangename verrassing geworden. Waarvoor dank aan mede bioscoop bezoeker . Verder vond ik Stan Lee weer geweldig.

avatar van Starry Night

Starry Night

Ik raakte per ongeluk bij deze film verzeild omdat zoon met zijn 14 jaar niet naar Lucy mocht. Ik offerde me dus op (heb niks met gevechtsfilms in de ruimte), maar hij was leuk! Mooie effecten, leuke humor en het bleef boeien.

Ben het eens met de opmerking over 3D. Meestal vraag ik me af waarom ik met zo'n bril op mijn neus zit, maar hier had het inderdaad een meerwaarde.

avatar van Macmanus

Macmanus

De leukste Marvel.

Gunn blijkt een nerd met gevoel voor cinema. Altijd fijn. Hij past meer in het rijtje Vaugh en Wright. Dan een prutser als Whedon. Begint meteen erg leuk. Met de abduction en daarna de Indiana Jones achtige scene. Goed tempo ook gelijk. Waarschijnlijk krijgen we nog wel wat flashbacks van Quill zijn jeugd in de volgende delen. Maar hier was het fijn dat daar niet veel tijd aan werd vuil gemaakt. Dat is ook vooral waar deze film veel beter is dan die elle lange Marvel films van de laatste tijd. Film heeft veel strakker tempo en humor die wel werkt. Kon het cassette bandje ook wel waarderen. Paste wel bij de stijl van de film. Maar vooral de karakters maakte het een leuke film. Pratt is een leuke gast, zo een acteur die humor heeft maar ook zeker serieuze rollen aan kan, nieuwe Jim Carrey wellicht. Cooper als de Rocket vond ik juist wel goed gedaan. Had niet extreem het idee dat hij het was. Rest goed te doen. Wel blij dat de gehele gang niet echt grote namen zijn.

Geheel vlekkeloos is de film helaas niet. Wat de hedendaagse blockbuster heeft met enorme space ships die boven een stad dreigen weet ik niet. Maar het begin wat oud te worden. Vond die planeet ook het minst vormgegeven. De bad guy was wel oke, maar kennelijk gaat die Thanos nog meer screentime krijgen. Dat gaat wel een brug te ver worden ben ik bang. Wat zag die er lame uit.

De film heeft zijn hart op de juiste plaats. En geeft aan dat dit soort films sowieso niet te serieus moeten worden gemaakt. En wanneer zien we John C. Reilly weer eens in een grote rol? Fijne acteur blijft dat toch.

4 sterren.

avatar van Esteban

Esteban

The One Ring schreef:

Ik ben het volledig, maar dan ook écht volledig, eens met The One Ring wat deze titel betreft. Daar nog even aan toevoegen dat het plot weer wat rommelig gebracht werd, zoals in alle Marvel titels sinds Iron Man 2. Het was bijzonder vermakelijk, daarover geen twijfel.

avatar van missl

missl

Film die het vooral van het visuele aspect moet hebben en van de charismatische dan wel grappige hoofdrolspelers. Het verhaal zelf heeft namelijk weinig om handen maar het is een feest in de bioscoop en dat scoort ook hoog.

avatar van VincentL

VincentL

Guardians of the Galaxy

Marvels films zwabberen bij mij altijd tussen ouderwets cliché en aardige verfilming van klassieke strips. Guardians of the Galaxy kende ik totaal niet, in tegenstelling tot andere helden, dus besloot ik om mij geheel te laten verrassen. Deze film nijgt zeer duidelijk naar de aardige verfilming.

Ik denk zelfs dat hij er nog wel iets overheen gaat. Er zijn geheel nieuwe personages. Dit is verfrissend ten opzichte van de laatste jaren, waarin er vooral sequels op bestaande personages verschenen. Vervolgens is er een vrij cliché verhaal in een flinke dosis droge humor gedoopt en krijg je een aantrekkelijke mix. Op momenten vind ik de film behoorlijk flauw. Dat wordt er geforceerd geprobeerd om grappig te zijn. Dit zijn slechts enkele momenten. Tot slot krijg je een spetterende eindshow die de film waardig afsluit.

De humoristische waarde van de film weet zich voor een deel te weiden aan de cast, die erg sterk is. Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel en Bradley Cooper zijn een top kwartet. Ze weten fantastisch op elkaar in te spelen. Vooral de band tussen Diesel en Cooper is schitterend naar voren gebracht.

Daarnaast weet John C. Reilly zich eindelijk bij mij los te rukken van zijn Step Brothers-imago, waar ik hem altijd aan zal refereren. Hij weet de mondhoekjes regelmatig doen liften.

De CGI in de film ligt er dik bovenop - het is tenslotte Marvel - en toch is het vakkundig uitgewerkt. Groot en Rocket zijn werkelijk fenomenaal, en kunnen haast voor echte acteurs door. Ook alle ruimte shots zien er degelijk uit. Met momenten is het een waar kleurenspektakel.

Guardians of the Galaxy behoort tot mijn persoonlijke top van Marvel, al haalt het afgezaagde verhaal het gemiddelde behoorlijk naar beneden. Tot slot dien ik nog te zeggen dat ik mij de eerste vijftien minuten slecht kon concentreren, omdat iemand naast mij de behoefte had om een bak nasi leeg te eten. Misschien krijgt dat kwartier de film bij een herziening nog eens omhoog

avatar van KingJ

KingJ

wat mij betreft de leukste (en top 5 beste) comic verfilming

precies de juiste 'toon': veel humor maar soms ook behoorlijk duister, tevens prachtige CGI en soundtrack

wel juist in de bioscoop gaan zien: dikke aanrader!

avatar van Timba69

Timba69

Beetje chaotisch verhaal, maar wel leuk gebracht. Ook de humor doet de film goed.

avatar van blackcat13

blackcat13

Vanavond deze checken, ben wel benieuwd. Het is totaal mijn genre niet, en ik kan niet echt warm of koud worden van felgekleurde wezens en pratende wasberen in de ruimte. Geef mij wat betreft Marvel dan maar gewoon Captain America, Iron Man of nog beter, kleinschaligere helden zoals Daredevil en Punisher. Dat is tenminste iets waar ik wat mee kan. Op aanraden van een vriend, goede recensies, EN omdat ik benieuwd ben hoe het grote Marvel universum zich verder ontwikkeld (Thanos!!), ga ik deze vanavond toch maar zien met wat vrienden. Veel mensen zijn toch positief verrast zo blijkt, en hoewel het mijn genre niet is betwijfel ik geen moment dat het mogelijk best eens heel vermakelijk kan uitpakken. ff checken dus!

Trouwens, klein nieuwsfeitje dat ik toevallig op een comicbook movie site tegenkwam, voor iedereen die Thanos er lelijk uit vind zien (lelijke CGI): Het blijkt dat ze pas laat in het proces Josh Brolin als Thanos hadden gecast en Thanos er pas laat in het proces aan toegevoegd hebben. In de volgende films waarin Thanos voorkomt kunnen we dus verwachten dat hij er beter uit gaat zien.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Hoogtepunt: 1 á 2 seconden mijn held(!) Lloyd Kaufman in beeld als één van de gevangenen. Gunn's connectie met Troma blijft altijd overeind. Verder héle erge geeky cinema, dat mij zelden kan bekoren. Ziet er best geinig uit allemaal en er zitten zowaar enkele leuke grapjes in (suck it Iron Man), maar het blijft een op en top Marvel-formule film. De échte Gunn, van Slither en Super, zie je slechts in details terug. En daar haal ik dan het kleine beetje genoegen uit wat er bij de rest van de Marvel-stal totaal niet in zit.

avatar van blackcat13

blackcat13

hmmm, oke, aardig filmpje. Probleem is alleen dat ik ECHT niets met dat vage fantasy/science-fiction gedoe heb en ik vind het dan ook erg moeilijk om me in te leven als er van die aparte wezens en figuren in meedoen. Het duurde echt wel een hele tijd voordat ik een beetje in de film zat, en ik kan nergens echt enthousiast worden want op mij komt het gewoon te nep over allemaal. Ik begon een beetje in de film te komen toen het team echt goed samen ging werken, want de karakters, persoonlijkheden en dialogen tussen Star-Lord, Gamora, Drax, Rocket en Groot waren allemaal gewoon goed. Deze personages zijn zeer goed uitgewerkt zelfs, allemaal hebben ze iets gaafs en hun sterke kanten en hun zwakheden. Kan dan ook niet echt een favoriet noemen aangezien ze allemaal sterk waren en allemaal hun eigen geweldige momenten hadden. Star-Lord was zeer komisch, vooral door zijn womanizer houding. Rocket's dialogen en gedrag is vet, Groot is aandoenlijk, badass EN wederom ook hilarisch en Drax was ook hilarisch grappig zo nu en dan. Het wordt goed als het team echt hechter wordt, dit gewoon door het uitstekende script. Mooie beelden en spectaculaire special effects, dus dat zat allemaal gewoon goed. Soms ging het me allemaal iets te snel, zeker voor een film waarbij ik toch al moeite heb me in te leven, maar korte scenes die elkaar snel opvolgen is de norm voor moderne films lijkt wel. Verder zaten alle Marvel ingredienten er weer in, de elementen die in alle MCU wel zitten: snel en flitsend, veel humor (dit keer gelukkig wel best sterke humor), leuke dialogen, oninteressante badguy waar weinig dreiging vanaf komt (uitzondering Winter Soldier) luchtige en kleurrijke sfeer.. Dat deze Marvel films allemaal onderdeel zijn van een groter geheel zorgt er ook voor dat de films bij mij nooit echt heel erg blijven hangen en ze voelen niet als op zichzelf staand, je hebt bij Marvel films toch altijd meer het gevoel naar een aflevering van een serie gekeken te hebben. Althans, zo heb ik dat bij de laatste paar wel ervaren.

De film wordt gered door de sterke hoofdpersonages die het geheel gewoon erg interessant maken, had echt het gevoel dat ik de Guardians leerde kennen en hoe zij hun band opbouwden was mooi om te zien. Nog een saving grace was de humor die hier en daar gewoon heel goed was, maar waar in mijn ogen soms ook wel ietsjes werd doorgeschoten en wat soms wat 'kiddy' overkwam. Verder vind ik de film een beetje overhyped, want ZO ontzettend vernieuwend en bijzonder en gedurfd vind ik het nu ook allemaal weer niet. Straks op DVD weer even herkijken maar voorlopig even 3,5 sterren.

avatar van Rosicky

Rosicky

Geinig filmpje. Vlotte actie en geslaagde humor, een zeer zeldzame combinatie in een Marvel-film. Het verhaal is overigens wel héél dunnetjes en de personages van bordkarton. Er werd ook met zóveel moeilijke namen van planeten, personen en volkeren gestrooid dat het eerste halfuur nauwelijks te volgen was. Maar vooruit, ik heb me goed vermaakt.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Iets te formulematig naar mijn smaak. Je hoort nog net geen lachband of vioolmuziek op de achtergrond. Wel fijn dat de makers zich helemaal uit hebben kunnen leven met gekke personages en mooi ontworpen planeten.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een vrij clichématig gebeuren dat zich voornamelijk in de ruimte afspeelt en focust op het groepje dat centraal staat. Veel humor, althans pogingen daartoe, en de boel blijft redelijk luchtig. Zelfs Thanos stond een glimlach af in zijn zwevende stoel. Erg onder de indruk was ik niet en ik had het idee alles al een keer gezien te hebben.