- Home
- Films
- Guardians of the Galaxy
- Filtered
Guardians of the Galaxy (2014)
Genre: Avontuur / Sciencefiction
Geregisseerd door: James Gunn
Met onder meer: Chris Pratt, Zoe Saldana en Bradley Cooper
8,0 (1.350.839)
Releasedatum: 14 augustus 2014
Bekijk via Disney+
Plot Guardians of the Galaxy
"All heroes start somewhere."
In het heelal wordt onverbiddelijk jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill, die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal vreemde figuren.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Guardians of the Galaxy (MusicMeter)
- Guardians of the Galaxy (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Nebula
Korath
Corpsman Dey
DutchTakeshiro
Guardians of the Galaxy is een film die mij reuze is meegevallen. Ik ben zeker geen fan van superheldenfilms/Marvel films maar deze productie heeft mij weten te amuseren. In ieder geval genoeg om deze film met een voldoende te beoordelen. Het interessante aan deze film is dat er leuke grappen inzitten. De gehele film bevat genoeg komische momenten om het draaglijk te maken. Anders krijg je weer zo'n superheldenfilm die zich serieus neemt en een heel volwassen beeld probeert te schetsen. Guardians of the Galaxy is makkelijke kost en vergt niet te veel van je aandacht.
Chris Pratt speelt aardig als de charmante dief Peter Quill. Hij wordt gelukkig nergens irritant, iets wat ik vaak zie bij hoofdpersonages in dit soort films. De focus mag dan wel liggen op Pratt maar de leukste rollen worden door minder belangrijke personages gespeeld. Benicio del Toro heeft een kleine rol maar weet er zijn eigen draai aan te geven door gewoon zichzelf te spelen. Zoe Saldana, een erg leuke vrouw om te zien, speelt een pittig buitenaardse huurmoordenaar die van wanten weet. Vin Diesel en Bradley Cooper leveren een leuke bijdrage met hun stem aan hun karakters "Groot" en "Rocket. Ik vraag me af hoe in godsnaam, de bedenker van dit verhaal, ooit heeft bedacht een pratende wasbeer en een boom in dit verhaal te stoppen. Het zorgt in ieder geval voor komische situaties. Michael Rooker heeft naar mijn mening een van de leukste rollen in Guardians of the Galaxy door simpelweg een smeerlap te spelen die alles doet voor geld.
Guardians of the Galaxy is dus een meevaller gebleken. Dit neemt niet weg dat ik het allemaal over de top vind en dat de hele film een grote orgie is aan CGI. Tevens voelt het universum waar het verhaal van Guardians of the Galaxy zich afspeelt goedkoop aan. Al met al is het een redelijke film die mij een aantal momenten heeft moeten laten lachen. Ik denk wel dat de film een kwartier korter had mogen duren: een aantal scenes duren te lang en halen het tempo uit de film.
Filmhoek.nl
De op-het-eerst mysterieuze Star-Lord ontpopt zich tot één van de meest komische personages in het hele Marvel universum. Daar krijgt hij echter hulp bij, in de vorm van de dodelijke Gamora, super techneut Rocket, domme Drax en boom Groot. Nu lijkt een pratende boom niet zo grappig, maar geloof mij, je zult vlak liggen van het lachen door Groot zijn uitingen en uitspraken. De ruige Racoon is onwijs gaaf met zijn grappen en Drax zijn domheid en Gamora’s moordlustigheid maken het plaatje helemaal compleet. Deze film barst van de spectaculaire actiescènes en hilarische momenten. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat Guardians of the Galaxy één van de meest komische Marvel films is die ik ooit heb gezien.
Recensie Guardians of the Galaxy (Fabian van der Starre) - Filmhoek.nl
Naomi Watts
If I turn on a blacklight, this place will look like a Jackson Pollock painting
Geweldige film en zowaar de eerste echte goede film van Marvel Studios. Ik gooi het er maar gelijk uit, Guardians of the Galaxy is wat The Avengers had moeten zijn. Enorme gebalanceerde mix tussen drama, komedie en actie, een magnifieke en goed verdeelde dynamiek tussen de 'assembly', vloeibare narratie (of post-plot, zoals u wilt) en last but not least is de zeer besmettelijke een aangename energieke flow die dit z'n aangename ervaring maakt. Energiek zeg ik? Synergiek.
Die synergie, gemixt met de main cast met enorm veel chemie en een heerlijke dynamiek, heel erg slim script. Heerlijke sarcastische en edgy humor, zoals bovenstaand citaat al weggeeft. Ik heb vaak weinig begrip voor mensen die hardop lachen in de bioscoop maar ik kon het dit keer ook niet helpen. Pratt steelt de show uiteraard met zijn sublieme timing en delivery, maar Diesel, Cooper, Saldana en Bautista zijn onmisbaar. Aan alles merk je dat Gunn carte blanche heeft gekregen. Wonderbaarlijke goede mix tussen komedie, drama en actie. Waar eerstgenoemde wel de boventoon voert, is de film op elk vlak spot on en enorm overtuigend.
Geweldig design. Een zeer authentiek gecreëerd universum, en i.t.t,. Thor bvb, heb je nooit het gevoel naar een kunstmatig universum te kijken. De wereld van The Guardians of the Galaxy, kent een zeer succesvolle transitie naar het witte doek. Visueel ook magnifiek en in Ronan heb je dan ook een zeer indrukwekkende en subliem gedesignede villain. Heerlijke hand-picked soundtrack met heerlijke bekende deuntjes uit de jaren '60, '70 en '80, en daarbij ook nog een zeer plausibel plotpoint.
Synergiek tempo, zelfbewust, goede balans tussen komedie, drama en actie, geen traditionele narratie, een magnifieke groepsdynamiek. Van de PG13 merk je niks. En een shitload aan easter eggs. Guardians of the Galaxy is alles wat je van een assemble superhero movie kan verwachten, en is zelfs meer dan dat. Allemaal te danken aan de bezielende visie van Gunn. Fuck Josh Whedon's Captain America, Iron Man, Hulk, Thor, Black Widow en Hawkeye. James Gunn's Peter Quill, Gamora, Drax, Rocket en Groot heersen. Fun in haar puurste vorm.
BramIsLegend
Eén van de plezantste bioscoopervaringen van de laatste jaren!
Oké er zitten een groot aantal clichés in en het is soms serieus cheesy, maar het past allemaal ongelooflijk goed. De chemie tussen de acteurs is geweldig, de komische timing van Pratt is geniaal en ook de stemacteurs Cooper en Diesel zijn erg sterk. Had dat nochtans niet verwacht aangezien zij de rest van de cast pas voor het eerst ontmoetten tijdens de promotietoer omtrent de film. Maar petje af!
Dan zijn er nog de vele eastereggs, verwijzingen naar de 'legendary warrior' Kevin Bacon en de outlaw John Stamos. Ik zat gedurende de hele film met een grijns op mijn gezicht.
Als kers op de taart dan nog eens die fantastische soundtrack, wauw... ik denk dat ik hem nog eens in de bioscoop ga kijken
I am GROOT!
J.T.O
De film heeft een lange aanloop, waar alle superhelden bij elkaar komen. Dat is leuk om te zien en ervaren zodat je een bond kan opbouwen met hen. Waarom zijn ze uiteindelijk bij elkaar gekomen? Dat ging goed totdat de film vanaf het midden tegen het einde een beetje inzakt. Het einde is ronduit teleurstellend - cliché na cliché en generieke gevechten vol CG maakt de film niet beter. De humor is plat en soms grappig. Gecombineerd met die clichés en generieke gevechten en locaties is de film uiteindelijk wel beetje teleurstellend. Ik had meer verwacht van een film dat 92% scoort op rotten tomatoes.
Tot aan de gevangenisontsnapping vond ik de film nog wel leuk (mooie scene en wat diepgang – de reden waarom men samen gaat werken etc.) en daarna werd het snel saai en generiek. Een goede aanloop werd afgeraffeld binnen 30/45 minuten? Bijvoorbeeld, die invasie binnen het grote schip? Waarom moeilijk doen als je daarna toch met je vliegtuig door de cockpit kan crashen zoals Rocket dat deed om de anderen te redden? Waarom moeilijk doen om de beveiligde deuren te ontmantelen, terwijl je daarna gewoon met 2 kogels met je pistool door de bovenste vloer komt? Etc. En cliché? Het einde, ik dacht dat alleen bijzonder sterke mensen (zoals een reus) een oneindige steen kon beethouden, ohja, hij is ook ‘bijzonder’. Oww, wacht volgens mij had hij die steen verwisseld in die andere pokemonbal. Het bal open maken en kijken of steen erin zit of de steen aanraken zijn 2 verschillende verhalen. Waarom jezelf en je crew opofferen en uiteindelijk niet eens checkuh of die steen erin zit. Nee, niet voorspelbaar. Al deze dingen is goed voor 1 ding – CG festijn en easy scriptwriting.
voskat
Guardians was met kleine afstand de film waar ik het meest naar uitkeek dit jaar. Ik wist wel dat dit niet fout kon gaan, maar ik wist ook nog niet helemaal zeker hoe dit precies fantastisch zou gaan worden...
Heel simpel eigenlijk: James Gunn. Zonder een moment het Marvel-plot uit het oog te verliezen maakt hij er een kneiter van een scifi-komedie-opera van. Net zo gesmeerd als The Avengers, maar met nog iets lossere humor en een wat kleurrijkere omgeving.
Comic-fans wisten al dat dit verhaal weer een flinke stap dichterbij The Infinity Gauntlet/Wars zou zijn, dus er valt genoeg over te nerd-zwijmelen.
Ikzelf vond alleen het groen van Gamora net iets te veel op verf lijken. Heel klein minpuntje maar, want dat past eigenlijk wel binnen het lichte Troma-sfeertje.
De basis van het verhaal is een redelijk standaard "vind de schat" vehikel, maar het draait natuurlijk helemaal om de uitvoering daarvan. En dan met name de dialogen. En die dialogen maken hiervan de beste blockbuster van dit jaar.
YouDrunkGoHome
Ben helaas niet zo 'weggeblazen' door de film als een hoop anderen hier wel. Vond de film nou niet echt boven de meeste andere marvelfilms uitschieten, nee, wat dat aangaat heb ik toch meer waardering voor The Avengers, Captain America 2 en de eerste Iron Man. Die hadden, mijn insziens toch net iets meer te bieden (al moet ik er bij zeggen dat mijn zwak voor The Avengers & Iron Man grotendeels komt door Robert Downey jr). Het verhaal stelde naar mijn mening ook iets te weinig voor en Badguy Ronan kon ook niet echt indruk maken. Desalniettemin toch een erg leuke film met zeer geslaagde humor.
mjk87 (moderator films)
No raccoons or tree creatures were harmed during the making of this film.
Dit zinnetje aan het eind van de aftiteling zegt genoeg: Guardians is een fijne nonsensfilm geworden die gewoon doet wat het moet doen: vermaken.
Marvel heeft normaal altijd wel films die redelijk serieus blijven en dat vind ik prima, want hoewel superhelden nu weinig realistisch zijn mag je het best geloofwaardig laten zijn en het volstrekt serieus behandelen. Deze film van Gunn is anders, grappiger en misschien wel meer cartoonesk. Dat geeft een andere film, maar niet per se een mindere film. Want de film is in ieder geval echt grappig met een vijftal hoofdrolspelers die goed op elkaar zijn ingespeeld en een vuilbekkende wasbeer als absolute ster. Fijn ook dat Cooper wel goede teksten meekrijgt en zo grappig blijft, want de gimmick an sich is al leuk, maar sommigen denken dat dat alles is (Seth Macfarlane in Ted iemand? Die was gewoon niet grappig).
De actie is verder prima en redelijk geschoten, het design heel behoorlijk al lijkt van alles gejat uit andere films. Een echte eigen smoel heeft de film dus niet. Wel is het gebruik van popmuziek van vroeger een leuke toevoeging. Verder barst de film van clichés maar ik weet niet of dat men er niet aan kon ontkomen of dat het heel zelfbewust is. Ik denk zelf ergens in het midden. Want dat 'We Are Groot' kan ik onmogelijk een knipoog noemen, maar dat opstaan in die kring en Rocket die daarna begint te praten over dat opstaan is wel weer zelfbewust (te zelfbewust overigens, maar vooruit).
Het is overigens ook zo, dat het nooit echt legendarisch wordt, dat er nooit een shot of moment in zit dat me deed verwonderen, nooit een een originele actiescène die me uit mijn stoel deed blazen. Nee, de film vermaakt voor het moment heel behoorlijk, maar daar blijft het ook bij. 3,5*.
Shinobi
"We're the fricking Guardians of the Galaxy!"
Op basis van de eerste teaser verwachtte ik er vrijwel niets van, maar vandaag werd ik me toch weggeblazen in IMAX 3D.
Op zich ben ik wel redelijk bekend met het Marvel universum en wat er allemaal speelt, maar deze (anti)helden waren voor mij tot nu toe altijd onbekend gebleven. De manier waarop ze worden voorgesteld, is stuk voor stuk leuk te noemen; wat een stelletje ongeregeld bij elkaar. Maar daar zit 'm nu juist de kracht in. De cast is dan ook goed op dreef en de onderlinge chemie is duidelijk voelbaar, wat zich o.a. uit in de dialogen. Het zegt veel dat zelfs Batista - die ik nooit echt serieus heb genomen als acteur - het naar behoren doet.
Met name de wijze waarop het geheel wordt gebracht, is te waarderen. Er wordt namelijk moeiteloos geschakeld tussen comedy, drama en actie. Het zorgt voor een erg genietbare film met een vlotte pacing waarbij de zelfbewustheid al gauw om de hoek komt kijken, ondanks dat het verhaal tamelijk rechttoe-rechtaan is. James Gunn weet de kijker op zijn wenken te bedienen.
Visueel is het prima in orde, met een geweldig gecreëerd universum. Het is totaal anders dan wat men in de Thor films heeft laten zien. Die werelden waren te nep en ik had er gewoonweg geen feeling mee. Het zorgt voor een prachtig decor waarin een hoop toffe actiescènes plaatsvinden, ondersteund door een heerlijke soundtrack die een onmisbare schakel vormt in dit alles.
Al met al is 'Guardians of the Galaxy' toch wel één van de beste Marvel verfilmingen tot nu toe. Ik kijk nu alweer uit naar het vervolg.
Dikke 4,0 sterren.
Auke Briek
Onderhoudend, maar verder niet opzienbarend en vooral nogal overhyped.
De toevoeging van de walkman en de jaren 70/80 muziek vond ik vooral een geforceerd ‘dingetje’. Een poging om hip te zijn door er wat retro-meuk tegenaan te gooien. De dansjes waren nog veel geforceerder en vooral irritant.
De sets en creature designs hadden een licht Star Wars tintje, wat ik wel aardig vond. Afgezien daarvan vond ik de sets wel te chaotisch en te onoverzichtelijk om mooi te zijn. Er gebeurde een hoop, maar de focus ontbrak vaak. De CGI was best aardig en functioneel, en de 3D vond ik best wat toevoegen voor een film die niet in dat formaat is opgenomen, al krijg je soms overduidelijk het bordkarton effect te zien.
Kan in het verhaal maar moeilijk het ‘post-narrative’ concept terugvinden. Het plotje is dun, de film neemt zichzelf niet altijd even serieus met wat grappen en grollen, de verhaallijnen zijn luchtig gebracht, maar ik had altijd wel een duidelijk idee waarom personage x bezig was om object y te verkrijgen en waarom. Daarnaast had ik niet het gevoel dat het plot nu dermate ondergeschikt was aan het vermaak, de actie, de humor en de stijl dat het plot niet langer essentieel was voor de film. Het lijkt me dat de film enkel wat minder serieus is dan de gemiddelde Marvel film en net iets meliger (in de Hollandse betekenis van het woord), maar dat het plot voor de rest wel een typisch Marvel product is.
Een ‘liquid narrative’ herken ik er ook absoluut niet in. Daaronder versta ik eerder een radicale poetische, ritmische of muzikale transformatie van de editing en beeldtaal, waardoor de film niet langer stapsgewijs plotelement a, b en c doorloopt, maar deze in een vloeiende beweging in elkaar laat overlopen, dan slechts wat vlotte en luchtig gebrachte scenes met wat guitige humor en muziek erbij.
De personages vond ik wisselend. Peter moest vooral z’n dansjes niet doen en die fucking walkman laten liggen, maar verder was hij wel ok. Die wasbeer was een beetje irritant, voornamelijk omdat hij het niveau van de humor nogal naar beneden trok. Groot moest vooral z’n mond houden, dan was hij wel sympathiek. Die lichtjes waren best schattig. Wel grappig dat ze Vin Diesel een rol hebben gegeven die bij z’n intelligentieniveau past. Gamora en Drax voegden verder niet zoveel toe maar waren ook niet storend.
De humor was erg onevenwichtig. Het eerste uur viel er qua humor niks te beleven, al lag de zaal meermaals plat. Wel wat mislukte grappen gehoord. Het tweede uur was erg wisselvallig. De ene keer was het irritant, de andere keer was het wel aardig. Heb zelfs nog 2 of 3 keer moeten lachen.
De schurken waren wel acceptabel, gelukkig heb ik geen Loki gezien, maar verder waren het vooral grommende blauwe CGI baksels.
De actie was vlot en onderhoudend. De eindscene met het schip en de gele dingetjes eromheen was ook wel aardig.
Heb me al bij al nog best vermaakt, maar er valt van alles op aan te merken en bijzonder vond ik het niet.
Metalfist
I'm pretty sure the answer is "I am Groot"
De nieuwe Marvel film, het is altijd wel iets om naar uit te kijken. Ik ben weliswaar meer fan van de Guardians uit de jaren '70 met onder andere Vance Astro en Starhawk, maar Marvel heeft ervoor gekozen om de recentere groep uit 2008 te verfilmen. Een logische keuze natuurlijk (kassa kassa met de verkoop van de nieuwe comics), al blijft het jammer dat Adam Warlock op het eerste zicht in geen velden te bekennen was. Ach, gelukkig kon dat mijn enthousiasme niet temperen.
Leuk dan ook dat Warlock toch nog een erg korte verschijning maakt. Al kun je het niet echt een cameo noemen, want het enige wat je ziet is zijn cocon bij de Collector. Na de explosie met de infinity stone is die cocon echter open en blijkt hij leeg te zijn. Hopelijk betekent dat dat Warlock ontsnapt is aan de aandacht van The Collector en dat hij toch nog iets te maken zal hebben met The Infinity Gauntlet. Blij dat Gunn dit detail toch nog in de film heeft gestoken, want de toevoeging van Howard the Duck had voor mij niet gehoeven. Een gevoel dat hier en daar wel eens meer de kop opstak. Gunn blijkt een begenadigd regisseur te zijn, die nu veel meer krediet heeft opgebouwd dan dat ik hem in eerste instantie had gegeven na Slither, maar verliest zich hier en daar in zijn eigen opzet. Een opzet die eigenlijk bitter weinig om handen heeft. Nu staan de meeste superhelden films nooit echt bol van verhalen met meerdere lagen, maar Guardians doet wel erg weinig moeite om een verhaal te vertellen en wat er verteld wordt, is denk ik alleen maar voor de comicfan zelf echt volgbaar. Er wordt met personages gegooid (Thanos, The Collector, Ronan, Yondu...) en iedereen loopt elkander wat voor de voeten. Vreemd genoeg blijkt dat amper effect te hebben op de film en is Guardians of the Galaxy een heerlijk stukje cinema.
Waarom? Omdat dit een film is met een team dat gewoon schitterend op elkander is ingespeeld. Zwakste schakel in het geheel is Dave Bautista die nergens echt de feeling van Drax the Destroyer weet te benaderen. Het helpt natuurlijk ook niet dat ik deze nieuwe versie van Drax verschrikkelijk vind ten opzichte van de Humanoid versie die door Mentor werd gemaakt. Soit, Chris Pratt is een heerlijke swashbuckler in space en ook Vin Diesel en Bradley Cooper (die enkel hun stem hebben verleend) passen goed in het team. Zoe Saldana blijkt over genoeg chemie te beschikken met Pratt en het geheel wordt nog eens ondersteund door een geweldige soundtrack. Moonage Daydream van David Bowie, het mag voor mij in elke film zitten.
Guardians of the Galaxy is niet de beste Marvel film, maar overtreft ruimschoots het merendeel van films dat uit de studio is gekomen. Het is de grappigste Marvel film tot nu toe, het team werkt en de film ziet er grafisch erg goed uit. Avengers 2 zal te snel zijn, maar ik verwacht een samenwerking tussen beide teams in Avengers 3. En dan gaat het pas helemaal knallen.
Meh.
Marvel gaat duidelijk een andere toer op met deze film, getuige ook het aanwerven van Gunn als regisseur. Je kan het zo iemand amper kwalijk nemen dat hij een project als dit aanneemt, maar wat mij betreft is het toch een smetje op z'n verder leuke oeuvre.
Guardians is vooral een soep. Een mengelmoes van vanalles en nog wat, maar waar uiteindelijk helemaal niks goed naar voren komt. Dat maakt dat de hele film maar wat aanmoddert, van plot point naar plot point en van actiescene naar actiescene, zonder dat het ooit écht boeit.
Technisch mag het er wel absoluut zijn. We hebben een lange weg afgelegd sinds Jar Jar Binks, personages als Rocket en Groot kunnen nu rustig uit de computer rollen zonder dat ze negatief opvallen. Qua design is het echter héél wisselend. Het vliegtuigje van Quill is geweldig (deed qua stijl érg sterk denken aan Yukikaze), die "skull" zag er ook geniaal uit, maar de rest van het wereldje is vaak een rotzooi. Er wordt ook amper tijd uitgetrokken om in detail op iets in te gaan, wat zich wreekt door slordige en flauwe designkeuzes. Toch wel raar aangezien de film wél veel moeite neemt om langs zoveel mogelijk planeten en rassen te trekken.
Het toontje van de film probeert los en humoristisch te zijn, maar slaagt er eigenlijk nooit in. De timing van de grappen is pover, het stemwerk van Diesel en Cooper ondermaats. Maar ook die toevoeging van het cassettebandje is te flauw. Dat ze tegenwoordig al via het plot moeten om er oude(re) muziek in te dumpen, gaat me toch wat ver. Zeker in een film als deze (die het toch verder niet te nauw neemt).
Guardians of the Galaxy is een film die grotendeels langs me heen is gegaan. Er gebeurt vanalles op het scherm, maar het boeit zeer weinig. Het komt over als een gecondenseerde Star Wars, maar zonder de tijd te nemen om ook maar 5 minuten bij iets stil te staan. Misschien als de humor wat leuker geweest was ... nu maar hopen dat Gunn het voor bekeken houdt en de sequel aan iemand anders overlaat.
Glennekeeeee
zeer leuke toevoeging aan het MCU. alle leden zijn goed ingevuld en er is wel chemie tussen hen. Ook de karakters van Groot en Rocket zijn een meerwaarde naar de toekomst van het universum, kijk nu al uit naar hun dialogen met pakweg een droge Thor. de effects zijn van de bovenste plank, het verhaal gaat voort in een zinderende vaart en de finale is top! Toch schat ik hem niet in als dé beste van de films die al gepasseerd zijn omdat het, ondanks de atypische sfeer, toch braaf binnen de lijntjes kleurden en had gehoopt dat ze dat met deze atypische setting én over the top karakters net er wat meer uit zouden kleuren.
Thanos vond ik er ook minder dreigend uitzien qua look dan in de after credits van Avengers en Ronan was zoals frietgezicht al bovenhaalde een degelijke vijand die in dit verhaal, waar het draait om de opbouw van de karakters, best nog sterk en gevaarlijk uit de verf kwam.
de after credits vond ik zwaar teleurstellend
4,15/5
Toch niet wat ik er uiteindelijk van gehoopt had en dat komt vooral doordat het plot her en der steken laat vallen. Visueel is Guardians of the Galaxy een spectaculaire film, het is ruim twee uur smullen geblazen en in combinatie met de heerlijke soundtrack heeft de film vooral in het SF genre een unieke vibe.
Waar ik vooraf grote hoop had op een behoorlijk luchtige film en een leuk plot was dit uiteindelijk juist het zwakste punt. Kan me dan ook gedeeltelijk in Onderhond zijn kritieken vinden. Het plot is een rotzooitje, ze hobbelen van de ene naar de andere locatie zonder dat je echt in het avontuur meegezogen wordt en de personages ietwat plat blijven. De humor is ook maar sporadisch aanwezig en vaak mist het ook de goede timing waardoor de delivery gewoon niet aankomt.
Hierdoor is Guardians of the Galaxy niet geworden wat ik ervan vooraf had gedacht, maar alsnog zit ik inmiddels vier dagen later nog steeds met dat lekkere liedje in mijn hoofd en is het instapgehalte van de film groot genoeg om uiteindelijk nog een keer te bekijken. Misschien komt dit ook doordat ik altijd wel te pruimen ben voor een lekker SF avontuur...
Chainsaw
We nemen The Avengers met wat scheutjes Star Wars, een tikkeltje Ghost Busters en een flinke bak The Fifth Element en gooien alles in de blender. Het resultaat is een kleurrijke en komische superheldenfilm, die vooral opvalt door de geestige personages, de opvallende soundtrack en de (veelal) luchtige toon.
In Guardians of the Galaxy moeten een cynische held, een spierbundel die metaforen niet snapt, een groene dame, een boom en een wasbeer het opnemen tegen de ultieme moppersmurf. Dit levert zeker een hoop geestige taferelen op, hoewel de film ook veel totaal oninteressante aspecten lijkt aan te stippen. Net zoals je je bij The Avengers door een hoop gelul over Asgard en Tesseracts moet worstelen, krijg je hier ook een hoop blabla te verduren, waarschijnlijk enkel echt interessant voor de comic- nerds. Al die achtergrondinformatie boeide me niets, zeker gezien dit toch een film is met een pratende wasbeer met een gigantisch vuurwapen.
De beste momenten van Guardians of the Galaxy zit 'm dan ook in het pure vermaak. De film opent weliswaar met een scène die dramatischer is dan de background van superhelden als Man of Steel, Batman of Spider-Man, maar krijgt daarna gelukkig meteen zijn luchtige toon. En dit wordt nog verder doorgezet als de andere leden van het team zich bij Pratt aansluiten. Rocket is een tof karakter en vond Groot het leukste van het stel. Uiteindelijk krijgen we een propvolle popcornfilm met een hoop onzin, waarvan een groot deel gelukkig goed werkt.
3,5 sterren.
doctari
Uitermate onderhoudende SF-actiekomedie.
Ik moest zeggen dat ik zo van tevoren mijn twijfels had, en de trailer vind ik persoonlijk nogal flauw, maar de film in zijn geheel is prima vermaak: Guardians of the Galaxy biedt een mooie mix tussen actie, spektakel en humor.
Daarbij wordt ook niet geschuwd om eens iets nieuws te proberen, want een SF-film met jaren 70-80 muziek en een hoofdpersoon die gekke dansjes doet, dat zie je niet iedere dag en het had ook helemaal verkeerd uit kunnen pakken.
Maar gelukkig werkt de ongedwongenheid van het geheel (en het feit dat de cast er duidelijk erg veel zin in heeft) erg aanstekelijk en vergeef je de film een enkele flauwiteit om het grootste gedeelte van de humor wel werkt, en omdat de regisseur toch wel goed erin slaagt om af en toe gas terug te nemen en toch wat karakterontwikkeling en emotie in het geheel te verwerken.
Hebben we hier dan te maken met de spirituele opvolger van Star Wars? Nou, dat naar mijn mening nou toch ook weer net niet, daarvoor weet de film toch net niet de juiste epische toon te raken en is het allemaal net een tikkeltje te luchtig. Net geen nieuwe klassieker dus, wel prima zomervermaak
LOTR-lover
Wat een heerlijke film! Eindelijk weer is een achtbaan van actie en humor waarbij ik de gehele speelduur lang in een deuk gelegen heb in de bioscoop. Het feit dat de rest van de zaal dit ook zo heeft ervaren zegt genoeg. Ik was zeker niet de enige met een niet te stoppen glimlach. Vooral Rocket en Groot stelen wat mij betreft de show waarbij Rocket grappen in hoog tempo afvuurt die allen geslaagd zijn. Daarnaast is de actie geweldig in beeld gebracht en word het nergens saai of cliché. Vind het zeer afwisselend om na de serieuzere Avengers en X-Men ook een keer een wat minder serieuze benadering te zien in een superhelden film.
Het stukje na de eindcredits was wel wat teleurstellend maar de dansende Groot maakt dat wel goed. Hi-la-risch!
wwelover
Toen ik de eerste keer de trailer zag had ik mijn twijfels, maar het is een erg vermakelijke bioscoopfilm geworden. De nadruk ligt er op de humor en dat pakt goed uit, al had het af en toe wat minder gekund, zo vind ik de grapjes van Star-Lord niet echt geweldig. Maar de casting is in ieder geval wel goed gedaan, zelfs Dave Bautista doet het goed. En Bradley Cooper is geweldig als Rocket, waar Vin Diesel puur voor zijn naam is gebruikt want zijn karakter had ook gewoon door de regisseur zelf gedaan kunnen worden. De actie en special effects zijn ook meer dan goed. En de muziek is erg leuk gekozen.
Alles wat The Avengers lijkt te missen heeft Guardians in zich. Niet alleen is het een grootste actiefilm, maar tegelijkertijd steekt het hier op een leuke manier de draak mee, zonder vervelend te worden. Daarnaast is het ook prettig dat niemand van de groep de overhand heeft, juist doordat niemand echt een 'gave' heeft en ze elkaar daarom echt nodig hebben.
Dikke 4*, maar dat zal bij een volgende kijkbeurt vast en zeker meer worden.
tbouwh
Zojuist gezien in IMAX en 3D.
Na een heerlijke trailer bracht deze film ongeveer wat ik verwacht had, maar niet het beetje extra waarop ik gehoopt had. Goede beoordelingen hier op MM. Terecht, maar de beste Marvel vind ik dit toch zeker niet.
In de eerste plaats omdat een echte held toch ontbreekt. Star-Lord is vermakelijk, maar mist de attitude van Hemsworth of, al helemaal, Robert Downey Jr.
Daarnaast omdat het verhaal toch flinterdun is. Niet alles aan de plotlijn is even logisch, met tamelijk inspiratieloze badguys en een oninteressant doel ( die hele bol en alles wat ermee te maken heeft vind ik tot het minder interessante gedeelte van de film behoren ).
De hele wereld van Guardians is wel weer schit-te-rend weergegeven in ImAx en 3D. Wat ziet dat er mooi uit zeg.
De actiescenes zijn degelijk, maar het is toch echt de humor die het ´em doet in deze Marvel.
Guardians of the Galaxy is geslaagd vanwege de geweldige humor die de personages Rocket en Groot met zich meebrengen.
Met name Groot is briljant, met de enige zin die hij kan uitspreken ( die hij dan ook op de meest briljante momenten hanteert ) .
De walkman van Starlord vind ik geweldig gevonden; het zorgt voor heerlijke momenten ( Hooked on a Feeling, de ´afleidingsmanoeuvre´ ) en bovenal voor een fijne soundtracks met bekende en vergeten hitjes uit het verleden. Ook de score is prima op orde.
Al met al kom ik dan toch nog op 4*, al vind ik het geheel wat overgewaardeerd.
Vermakelijk is deze Marvel echter zeker, en ik kijk met plezier uit naar het vervolg.
Trouwens, die scene na de aftiteling... ben ik daar echt voor blijven zitten?
Pieter Montana
Geloof de hype! (een beetje)
Zelden zo'n verfrissende superheldenfilm gezien. Goed, het bereikt nergens ook maar het label 'meesterwerk' en je zit wat met een bordkartonnenschurk en een al even doorbakken Macguffin (bol waarmee je de wereld kan veroveren bla bla), maar de personages, de soundtrack en de humor houden deze film mooi recht. 3,5*
El ralpho
Expect the unexpected
Bam! In your face, want Guardians of the Galaxy is geheel tegen mijn verwachtingen in, de sterkste film van dit jaar tot nu toe geworden. Eigenlijk ben ik een steeds minder grote fan van Marvel aan het worden omdat veel van de films die de studio uitbrengt te veel op elkaar beginnen te lijken, maar Guardians of the Galaxy daarentegen is een grote brok creativiteit en ademt originaliteit uit. Ook een verademing is dat je als kijker gelijk het diepe in gesodemieterd wordt, en gaandeweg het verhaal en zijn personages steeds beter begint te leren kennen en begrijpen, in tegenstelling tot veel titels waarbij je dit uitgekauwd op een bordje voorgeschoteld krijgt.
Ook fenomenaal hier zijn de effecten. Voor een groot deel komt deze titel namelijk uit de computer, maar dit is zo enorm goed gedaan, dat dit zich gemakkelijk kan meten met grootheden als die van de Hobbit trilogie, King Kong en Avatar. De personages Rocket en Groot die volledig geanimeerd zijn, hebben een hart en weten je te raken, en als je als filmmaker voor elkaar kunt krijgen dat je ontroerd kunt raken door een pratende boom en een opgefokte wasbeer, wil dit naar mijn idee veel zeggen over je kwaliteiten als filmmaker.
Daarnaast is een van de grootste pluspunten van deze titel, dat deze zich niet al te serieus neemt en doordrenkt is met humor. Ik heb meerdere keren in een deuk gelegen, en hoewel het geen combinatie is die je binnen dit genre zou verwachten, werkt het hier wonderwel uitstekend. Ook perfect gekozen is de soundtrack die je ook weer totaal niet zou verwachten, maar helemaal binnen het sfeertje thuishoort. Ook de talloze referenties naar de jaren 80' en 90' zijn hier leuk gedaan, en hoewel ik nog net iets te jong ben om alle muziek te kunnen plaatsen brachten de scene's waarin een belangrijke rol was weggelegd voor een zekere walkman, een gigantisch gevoel van nostalgische meerwaarde met zich mee.
Een kaartje voor de bioscoop wordt steeds duurder vandaag de dag. Zeker als je naar een titel gaat die in IMAX 3D uitgevoerd wordt, maar deze titel is iedere cent dubbel en dwars waard. Sinds Avatar en de Hobbit Trilogie de enige titel waarbij ik het idee had dat de 3D effecten daadwerkelijk een extra dimensie toevoegden aan het verhaal en ervoor wisten te zorgen dat ik nog meer in dit fenomenale verhaal ondergedompeld wordt.
Laat je dus verassen door de sterkste titel van dit jaar, en laat je vooral niet tegenhouden door genre omschrijvingen, filmposters en persoonlijke smaak. Want hoewel smaak natuurlijk iets persoonlijks blijft, ben ik er van in de overtuiging dat de meeste filmliefhebbers hier van zullen gaan genieten, ook als je geen voorstander van het genre bent. De volle mep en een plekje in mijn top 10 voor Guardians of the Galaxy!
Flat Eric
Een heerlijke scifi onzin film, met ruimtevoertuigen, vreemde wapens, iets over een bol, slechterikken en veel, heel veel actie.
De personages zijn stuk voor stuk maf met een hilarische Rocket "what's a raccoon?" als hoogtepunt.
Geen spectaculaire film maar gewoon leuk om gezien te hebben.
Er komt vast en zeker een vervolg.
welat
Ik vind het meer Komedie/Avontuur/Sciencefiction.
Wat de film zoo goed maakt is de diversiteit van elke personage en de communicatie tussen hen.
Magister
Leuke film. Goede balans humor en actie.
Goede muziekscore en de walkman is een fijne begrijpelijke toevoeging.
Was bang dat de film kinderachtig zou zijn. Gelukkig niet.
Kijk uit naar deel 2.
The One Ring
Vooraf ving ik vooral op dat Guardians of the Galaxy eens een echt andere Marvelfilm zou zijn. Dat valt reuze mee. Vooral de minpunten zijn weer typisch Marvel. Dat wil zeggen dat de regie huisstijl is (dus geen speciale vermelding voor Gunn van mijn kant), dat de designs van de sets de meest standaard voor science-fiction zijn, dat de schurk oersaai is, dat wederom de climax draait om de mogelijke vernietiging van een planeet en dat de CGI er weer uitziet als CGI. Vooral die laatste twee dingen irriteren me zo langzamerhand wel echt. Is dit eigenzinnigheid? Is het 't ruimtereizen? Thor deed het al, in zekere zin. De humor en luchtigheid worden veel genoemd als vernieuwend, maar die zelfde argumenten werden gebruikt toen Iron Man uitkwam, iets wat die reeks en in mindere mate The Avengers gewoon in stand heeft gehouden.
Nee, dit is gewoon weer Marvel. De enige unieke elementen zijn de soundtrack en de aanwezigheid van een wasbeer en een boom, kleinigheden. Daarbij is het gebruik van oldies als muzikale begeleiding alleen origineel in comic book verfilmingen. Andere genres doen het al decennia. Geen grote stappen worden hier gezet zover ik kan zien. Of zijn ontsnappingen uit een gevangenis en dat soort dingen ineens enorm vernieuwend?
Niettemin kan ik niet ontkennen dat Marvel over de gehele linie steeds beter lijkt te worden. Er zit nog wel eens een mindere film tussen (Thor: The Dark World), maar vóór The Avengers was juist een bovengemiddeld vermakelijke film een uitzondering en dat is nu wel anders. Het wordt hier luchtig gehouden, met een nadruk op actie en humor. Niemand lijkt onder de indruk dat ze iets anders maken dan jongensavonturen, wat de toon van dit soort nonsens ten goede komt. De personages komen ook steeds beter tot hun recht en de affectie die gegeven wordt aan personages als Drax, Rocket en Groot is voelbaar. Het maakt het allemaal gewoon veel leuker om te kijken. We krijgen zelfs een actiescène die eruit springt: die grote vloot die als een muur dat ene schip van de schurk probeert tegen te houden. Ik wil zelfs toegeven dat de gekozen liedjes een fijn sfeertje geven dat frisser aanvoelt dan de leeftijd van de liedjes zou doen vermoeden.
Dus ja, Guardians of the Galaxy is zeker aardig vermaak, maar het heeft te weinig identiteit om iets werkelijk bijzonders te zijn wat mij betreft.
cordiacovens
Door de originele setting, de muziek die wordt gebruikt en vooral de Guardians zelf is deze film een geslaagde poging geweest van Marvel om een relatief onbekende strip te verfilmen. Guardians Of The Galaxy is verreweg de leukste Marvel verfilming tot nu toe en één van de weinige Marvel films die ik graag nog een keer zou willen zien. GOTG is geen geweldige film, de basis van de film is gewoon een typische superheldenfilm zoals we die al jaren voorbij zien komen, echt vernieuwend is het dus niet. De uitwerking en de fricties tussen de teamleden maakt het echter een stuk leuker dan de meeste films binnen dit genre.
Macmanus
De leukste Marvel.
Gunn blijkt een nerd met gevoel voor cinema. Altijd fijn. Hij past meer in het rijtje Vaugh en Wright. Dan een prutser als Whedon. Begint meteen erg leuk. Met de abduction en daarna de Indiana Jones achtige scene. Goed tempo ook gelijk. Waarschijnlijk krijgen we nog wel wat flashbacks van Quill zijn jeugd in de volgende delen. Maar hier was het fijn dat daar niet veel tijd aan werd vuil gemaakt. Dat is ook vooral waar deze film veel beter is dan die elle lange Marvel films van de laatste tijd. Film heeft veel strakker tempo en humor die wel werkt. Kon het cassette bandje ook wel waarderen. Paste wel bij de stijl van de film. Maar vooral de karakters maakte het een leuke film. Pratt is een leuke gast, zo een acteur die humor heeft maar ook zeker serieuze rollen aan kan, nieuwe Jim Carrey wellicht. Cooper als de Rocket vond ik juist wel goed gedaan. Had niet extreem het idee dat hij het was. Rest goed te doen. Wel blij dat de gehele gang niet echt grote namen zijn.
Geheel vlekkeloos is de film helaas niet. Wat de hedendaagse blockbuster heeft met enorme space ships die boven een stad dreigen weet ik niet. Maar het begin wat oud te worden. Vond die planeet ook het minst vormgegeven. De bad guy was wel oke, maar kennelijk gaat die Thanos nog meer screentime krijgen. Dat gaat wel een brug te ver worden ben ik bang. Wat zag die er lame uit.
De film heeft zijn hart op de juiste plaats. En geeft aan dat dit soort films sowieso niet te serieus moeten worden gemaakt. En wanneer zien we John C. Reilly weer eens in een grote rol? Fijne acteur blijft dat toch.
4 sterren.
VincentL
Guardians of the Galaxy
Marvels films zwabberen bij mij altijd tussen ouderwets cliché en aardige verfilming van klassieke strips. Guardians of the Galaxy kende ik totaal niet, in tegenstelling tot andere helden, dus besloot ik om mij geheel te laten verrassen. Deze film nijgt zeer duidelijk naar de aardige verfilming.
Ik denk zelfs dat hij er nog wel iets overheen gaat. Er zijn geheel nieuwe personages. Dit is verfrissend ten opzichte van de laatste jaren, waarin er vooral sequels op bestaande personages verschenen. Vervolgens is er een vrij cliché verhaal in een flinke dosis droge humor gedoopt en krijg je een aantrekkelijke mix. Op momenten vind ik de film behoorlijk flauw. Dat wordt er geforceerd geprobeerd om grappig te zijn. Dit zijn slechts enkele momenten. Tot slot krijg je een spetterende eindshow die de film waardig afsluit.
De humoristische waarde van de film weet zich voor een deel te weiden aan de cast, die erg sterk is. Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel en Bradley Cooper zijn een top kwartet. Ze weten fantastisch op elkaar in te spelen. Vooral de band tussen Diesel en Cooper is schitterend naar voren gebracht.
Daarnaast weet John C. Reilly zich eindelijk bij mij los te rukken van zijn Step Brothers-imago, waar ik hem altijd aan zal refereren. Hij weet de mondhoekjes regelmatig doen liften.
De CGI in de film ligt er dik bovenop - het is tenslotte Marvel - en toch is het vakkundig uitgewerkt. Groot en Rocket zijn werkelijk fenomenaal, en kunnen haast voor echte acteurs door. Ook alle ruimte shots zien er degelijk uit. Met momenten is het een waar kleurenspektakel.
Guardians of the Galaxy behoort tot mijn persoonlijke top van Marvel, al haalt het afgezaagde verhaal het gemiddelde behoorlijk naar beneden. Tot slot dien ik nog te zeggen dat ik mij de eerste vijftien minuten slecht kon concentreren, omdat iemand naast mij de behoefte had om een bak nasi leeg te eten. Misschien krijgt dat kwartier de film bij een herziening nog eens omhoog
Donkerwoud
Iets te formulematig naar mijn smaak. Je hoort nog net geen lachband of vioolmuziek op de achtergrond. Wel fijn dat de makers zich helemaal uit hebben kunnen leven met gekke personages en mooi ontworpen planeten.

Guardians of the Galaxy Vol. 3
2023

Guardians of the Galaxy Vol. 2
2017

Zoe Saldaña wil dat Gamora voortleeft na haar MCU-exit: "Ze is zo'n invloedrijk personage geweest voor fans"

Eerste reacties op nieuwe 'Guardians of the Galaxy'-film: Wederom een flop of beste film in de reeks?

James Gunn geeft veelbelovende update over 'Guardians of the Galaxy Vol. 3': "Ik begin nu te zien hoe het samenkomt"

Regisseur James Gunn legt uit waarom mensen zoveel van superheldenfilms houden

Fantasy / Avontuur, 2009

Memory of the Camps