• 9.378.931 stemmen

Guardians of the Galaxy (2014)

Avontuur / Sciencefiction | 121 minuten

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Geregisseerd door: James Gunn

Met onder meer: Chris Pratt, Zoe Saldana en Bradley Cooper

IMDb beoordeling: 8,0 (1.351.462)

Releasedatum: 14 augustus 2014

Plot Guardians of the Galaxy

"All heroes start somewhere."

In het heelal wordt onverbiddelijk jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill, die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal vreemde figuren.

Peter Quill / Star-Lord

Yondu Udonta

Corpsman Dey

avatar van FlorisV

FlorisV

Nog maar eens een kans gegeven en nu afgekeken. Ik was in een betere bui en vond hem minder vervelend dan tijdens mijn eerste poging, maar echt heel leuk wil het nooit echt worden. Door al het schijtlollige gedoe, wat meestal eerder flauwtjes is dan echt grappig, kan het plot nooit echt boeiend worden en de personages zijn veel te vlak om er iets om te geven. Zelfs de backstory van Starlord is werkelijk broodmager. Ter opluistering worden er gemakzuchtig jaren 70 hits van de stal gehaald. De film ziet er goed uit en met name Gamora en Nebula zijn oogverblindend maar de vijanden hebben nul uitstraling. Door genoeg kleurrijke actie, hoewel overdadig en met een overdaad aan CGI in beeld gebracht, kan het er allemaal nog net mee door.

Eindoordeel: gaat wel.

avatar van Ste*

Ste*

• 2073 berichten

Gemengde gevoelens, want ik heb echt helemaal niets met al die werelden in a galaxy far far away, geschminkte figuren die allerlei feuds met elkaar hebben en vage artefacten die bemachtigd dienen te worden. Maar deze film is voor het grootste deel wel erg leuk en grappig door de leuke humor en toon tussen de guardians, en Chris Pratt is een zeer leuk acteur, dus dat maakte de film over het algemeen toch nog wel leuk om te kijken.

Plaats het in een andere setting, schrap het grootste deel van de actie (mooi gemaakt hoor, maar het spijt me, mijn aandacht hou je er meestal niet mee vast) en laat ze gewoon heel de speelduur met elkaar ouwehoeren, en ik vermaak me kostelijk. Vooruit, dan hou je een heel andere film over

Nog steeds niet voldoende mijn ding dus, maar toch wel veruit de vermakelijkste Marvel tot nu toe.

avatar van N00dles

N00dles

Hèhè, eindelijk eens een Marvel-film die weet hoe het wél moet. Guardians heeft in tegenstelling tot voorgaande Marvel-films een flinke dosis humor en zelfspot, leuke of aandoenlijke personages en vermakelijke dialogen. Chris Pratt doet het goed, de sidekicks Rocket, Groot en Drax zijn een leuke aanvulling en hun onderlinge geouwehoer houdt de vaart er lekker in.

Dat moet ook wel, want het verhaal rondom de Orb en de Infinity Stone is maar weinig aan. Ronan is een nietszeggende bad guy, een soort gothic Darth Maul zonder enige persoonlijkheid.

Ook bij enorme battles en actiescènes raak ik doorgaans vrij snel verveeld, en dat is ook hier niet anders. Hoewel ze prachtig gemaakt zijn, duren ze vaak veel te lang en is enige spanning ver te zoeken. Omdat de film zichzelf gelukkig niet al te serieus neemt, neem ik dat allemaal op de koop toe.

Hoewel de cast me grotendeels wel kon bekoren, vond ik John C. Reilly een miscast. Met Glenn Close is daarentegen weer veel te weinig gedaan, wat een verkwisting van haar acteertalent.

De meest vermakelijke Marvel-film tot nu toe. Net geen 4* waard, maar voor een Marvel/SF-actiefilm bovengemiddeld leuk.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

Meestal zijn mijn verwachtingen niet erg hoog bij Marvel films, maar vanwege de hoge scores alhier en op IMDb (8/10) en doordat de trailer mij wel beviel, waren mijn verwachtingen nu wat hoger gespannen en helaas... alle goeie grappen zitten al in de trailer. Voor de rest was het allemaal erg flauw en ik heb hooguit een keertje gelachen. Meestal vind ik Chris Pratt wel een leuke vent, maar in deze film is hij niet grappig. Ik denk dat van hem verwacht werd dat hij een soort Han Solo moest voorstellen, maar hij is duidelijk geen Harrison Ford. Ook de andere leden van deze gekke bende zijn niet leuk, vooral die kleine wasbeer vind ik nogal irritant om eerlijk te zijn. De beelden zijn wel erg mooi en kleurrijk maar de actie kon mij niet boeien met die vliegtuigjes enzo. Dan vind ik de actie in Independence Day, een film uit 1996 nota bene, nog beter gedaan. En het verhaal dan, iedereen wil een bol bemachtigen en dat is het zo'n beetje. Wel goed dat ze het met deze Guardians of the Galaxy wat luchtiger willen doen dan de meeste Marvel en DC films, maar het script moet dan wel beter en grappiger zijn. Anders kunnen de acteurs er ook niets van maken.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Mwah. Mijn goede voornemen voor 2019 was om de films van MCU 'op volgorde' te kijken. In mijn volgorde is Guardians of the Galaxy] nummer 9, dus dat geeft al aan hoe snel dat gaat. Tijdens het kijken van deze film begon ik te twijfelen of ik het rijtje wel wilde afmaken, want toch wel een flink deel van de lijst bestaat uit verplichte nummers. Zo ook dit deel.

Guardians of the Galaxy is een beetje van alles wat en van niets voldoende. Deels is de film bloedserieus van toon (men probeert een genocide te voorkomen, er zijn wat gecompliceerde familierelaties en persoonlijke wraakmissies), maar nooit voluit Shakespeariaans à la Thor. Aan de andere kant proberen de makers heel hard iets van de luchtigheid Iron Man in de film te brengen, maar ook daarin slagen ze niet in. Anachronistische muziek en flauwe grappen zijn niet voldoende, en hoewel Chris Pratt niet onsympathiek is, heeft hij gewoon verreweg niet het charisma van een Robert Downey Jr.. Nu waren Thor en Iron Man ook geen meesterwerken in mijn ogen, maar ze waren in ieder geval vermakelijk, terwijl ik me bij deze film op een gegeven moment begon te vervelen.

Eén van de grootste raadsels voor mij is waarom Peter Quill de hoofdpersoon is, terwijl zo ongeveer elk ander personage meer achtergrond en kleur krijgt dan hij. Met name Gamora is best interessant en maakt ook zowaar ontwikkelingen door tijdens de film. Rocket, die ik afschuwelijk irritant vind overigens, heeft een schimmige oorsprong waar ik best meer van zou willen weten, hetzelfde geldt voor Groot met als verschil dat ik Groot het beste personage vond (het feit dat de pratende boom mijn favoriet is zegt an sich ook al iets over hoe de film zijn personages neerzet). Tegenover hen steekt Peter Quill toch een beetje af als een soort Dik Trom, wat ondeugend maar verder totaal niet boeiend.

Over niet boeiend gesproken: de schurken van dienst stelden weinig voor, evenals de grote afrekening op het eind. Die op de achtergrond aanwezige Thanos vind ik weinig indrukwekkend, maar als ik de berichten moet geloven wordt dat nog wel anders. Ronan is een wat wazige schurk die om wazige redenen een planeet wil vernietigen of zo. Waarom is me niet duidelijk geworden, hoewel ik toch echt geprobeerd heb om erop te letten.

Er waren wel wat aardige vondsten in de film. De ontsnapping uit de gevangenis vond ik nog wel aardig om te zien, hoewel ik het veel leuker had gevonden als het kunstbeen alsnog ergens goed voor zou zijn geweest. Er suddert ook wat drama tussen Gamora, Nebula en Thanos wat mijn interesse wekte, hoewel daar vervolgens weinig mee werd gedaan. De poging van het Nova Corps om te voorkomen dat het schip van Ronan de grond raakt leverde een fraaie scène op. Dat maakt dat ik Guardians of the Galaxy toch niet als laagste beoordeel in de reeks. Maar ik hoop toch alsjeblieft dat het volgende deel beter is.

avatar van david bohm

david bohm

Verbazingwekkend goed vermaakt met deze film. Wat een vaart zit er in de vertelling en wat een optocht van vreemde personages!

Weet niet precies waarom maar het pakt je in en je leeft mee met de bizarre vriendengroep.

Aanrader.

avatar van Ummmagummma

Ummmagummma

Wat kan ik er na 16 pagina's opinie nog aan toevoegen?

Na een hartenbrekende openingscène dendert het via een alien abduction van de ene overbodige actie scène naar de volgende exorbitante actie scène.

De tussenliggende luwtes worden dan opgevuld met redelijk grappige dialogen tussen een pratende boom en dito wasbeer, een gemankeerde Hulk, een groen meisje van Mars en een wannabe hero met die typische Marvel humor, en een ontluikende romance die niet overtuigd.

Ik ben inmiddels helemaal klaar met alle CGI actiebombast, ook deze film gaat weer helemaal de bocht uit met alle explosies en fantasie werelden die het gebrek aan inhoud moeten camoufleren met veel kabaal, het ziet er allemaal geweldig uit, maar het is net als teveel saus over je friet, het schiet zijn doel finaal voorbij omdat het een grote soppige lauwe brij wordt.

De afsluitende scène is dan weer heel leuk en ook vrij subtiel. Jammer dat alles tussen die eerste en laatste scène echte strippulp is, van het zeer matige soort.

Opvallend is dat de dialogen slecht verstaanbaar zijn, ik keek de film zonder ondertiteling, maar dat is bijna niet te doen.

avatar van M(O)H

M(O)H

Ik zag op tegen deze film,sprak me totaal niet aan.

Maar gezien ik mcu volg hoort deze erbij en kon de film me best vermaken. Die wasbeer hadden ze echt wel mogen weglaten.

avatar van mrklm

mrklm

Na de vele zwaarmoedige stripverfilmingen van de afgelopen is deze luchtige, uiterst amusante SF-actiefilm een zeer welkome toevoeging aan het Marvel-universum. Peter Quill [Chris Pratt] is een premiejager die in dienst van Yandu [Michael Rooker] een bijzondere bol in handen weet te krijgen, maar zijn mentor vervolgens probeert een loer te draaien door het zelf te verkopen. Yandu looft daarom een beloning uit voor degene die Quill weet te vangen en dat is een kolfje naar de hand van pratend wasbeer Rocket [Bradley Cooper] en diens handlanger Groot [Vin Diesel], een menselijke boom. De gevreesde Ronan [Lee Pace] heeft juist interesse in de bijzondere krachten van de bol en stuurt Gamora [Zoe Saldana] om Quill de bol afhandig te maken. Hun gevecht om de bol leidt echter tot arrestatie en een verblijf in de gevangenis. Daar besluiten de vier de handen inéén te slaan wanneer blijkt dat iemand een fortuin wil betalen voor de bol. Daarvoor moet Ronan echter uit het veld worden geruimd en daarbij krijgt het viertal hulp van Drax [David Bautista], een spierbundel die een zeer persoonlijke rekening heeft te vereffenen met Ronan. Pratt is het anker van deze visueel indrukwekkende en zeer humoristische Marvel-verfilming die met plezier de clichés van het genre op de hak neemt en mede dankzij uitstekend special effects een aantal indrukwekkende actiescènes heeft.

avatar van Jensvangoch

Jensvangoch

Meh, ik vond hem niet zo. Ik miste iets geen idee wat. Mensen zeggen wel eens dat het eerste deel vaak het beste is, daar ben ik het zeker weten niet mee eens. Verhaal snapte ik niet denk.

Al met al prima film, maar ik zet hem liever niet nog een keer aan....

3,0/5,0

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Met het herzien van de gehele Marvel reeks aangekomen bij de tiende film, Guardians of the Galaxy.

Dit is nu de derde keer dat ik de film zie en hij lijkt elke keer leuker en beter te worden. Vooral de humor die er in verwerkt zit is echt geweldig. De film zit vol met grappige oneliners, komische situaties en leuke muziek.

Het is jammer dat ik deze film destijds niet in de bioscoop heb gezien want visueel is het echt indrukwekkend. Vooral het gebruik van heldere kleuren zorgt voor een memorabele kijkervaring.

De personages zijn erg divers en hebben elk hun eigen unieke persoonlijkheden. Peter Quill, vertolkt door Chris Pratt en Rocket de wasbeer zijn m'n favoriet. Beiden zorgen voor hilarische situaties en sowieso is alles goed op elkaar ingespeeld.

Prettige kijkervaring en wederom en halfje erbij.

4* voor nu.

avatar van Fisico

Fisico

Niet zo mijn ding, dit Marvel gedoe. Ik was ook niet altijd even goed mee, mogelijks ook omdat ik niet altijd super goed aan het opletten was. Veel personages, veel bad guys, wat bounty hunters en het spel zit op de wagen, met in het midden Peter Quill die per toeval een bol vond met onmetelijke krachten waarnaar iedereen op zich is en waarbij iedereen de bol naar waarde kan schatten. Behoudens Quill dan.

Die wasbeer en die boom, bijzondere karakters, het hoeven niet altijd robots te zijn. Een avontuurlijk spektakel is het zeker. Visueel ook prima gedaan. Soms wat warrig en met wat overdaad. Vermakelijk voor mezelf zou ik het niet noemen, maar kan het me wel inbeelden dat het voor anderen wel zo is.

Het heeft me wel wat moeite gekost om de film uit te kijken. Het was alvast mijn 3e poging. Missie geslaagd, op naar deel 2.

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Blijft een zeer bijzondere feel good film, voor jong en oud.

En die zich echt kan meten met het niveau van de Star wars films.

Dat presteren er niet veel.

Wat een hoog standje van een science fiction film, een film van het hoogste niveau in zijn genre.

avatar van mrkos

mrkos

Guardians of the Galaxy

Heerlijk luchtige actie/avonturen film.

Deze reeks films is me altijd een beetje ontschoten, omdat ik niet de grootste Marvel fan ben. Toch maar aan begonnen vandaag en vond het een plezante film die voorbij vloog. Het verhaal is niet uniek, maar wordt wel leuk verteld en in beeld gebracht met leuke karakters, leuke humor en hier en daar wat actie. Bovendien zag het er visueel ook allemaal mooi uit. De actie is niet helemaal mijn ding in dit soort films, omdat het vaak nogal chaotisch is (vooral tijdens die vliegscenes). De vechtscenes zagen er wel weer leuk uit.

Binnenkort de rest ook maar eens bekijken. Zag dat die qua cijfer niet onderdoen, dus ben benieuwd.

3,5 sterren.