Guardians of the Galaxy (2014)
Genre: Avontuur / Sciencefiction
Geregisseerd door: James Gunn
Met onder meer: Chris Pratt, Zoe Saldana en Bradley Cooper
8,0 (1.351.462)
Releasedatum: 14 augustus 2014
Bekijk via Disney+
Zondag 1 maart in één bioscoop (Noordwijk)
Plot Guardians of the Galaxy
"All heroes start somewhere."
In het heelal wordt onverbiddelijk jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill, die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal vreemde figuren.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Guardians of the Galaxy (MusicMeter)
- Guardians of the Galaxy (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Nebula
Korath
Corpsman Dey
grid8400
Wat een heerlijke film dit!!! Gisteravond in IMAX gekeken, en wat een genot.
Voor mij persoonlijk is dit DE topper van 2014.
paul83
Vond de walkman geforceerd, omdat het een enorm hoog 'kijk eens' gehalte had, zo van 'kijk ons eens cool zijn'. Dat hippe zit 'm in het retro-gevoel wat als een soort 'life-style' product in de film zat verwerkt. Vond de walkman overigens storender dan de muziek die an sich niet eens zo slecht was: dat Bowie nummertje was zelfs nog wel leuk. Die herinnering aan zijn moeder was overigens wel een behoorlijk onbeduidend verhaallijntje: meer dan een kapstokje om die walkman aan op te hangen was het niet.
Wat betreft die Orb: mijn argument was nu juist dat het wel duidelijk is waarom iedereen achter die Orb aanzit. Dat was dus geen kritiek op de film of het verhaal, maar op de 'post-narrative' interpretatie van de film. We zijn het op dit punt dus gewoon eens. Bedankt dat je mijn argument kracht bij zet!
Dat klagen over de schurken valt wel mee, heb ze veel erger gezien. Alleen blijven het natuurlijk wel blauwe CGI mormeltjes. Zie eerlijk gezegd niet in wat meer kennis over het Marvel universum hier aan toe kan voegen.
Dat "bashen" valt ook enorm mee. Heb meerdere positieve punten genoemd en bovendien krijgt de film van mij een voldoende met als grootste pluspunt dat ik hem onderhoudend vond. De reden waarom de teneur van mijn review hoofdzakelijk negatief is, is omdat de post-narrative/liquid narrative interpretatie mij erg nieuwschierig had gemaakt, maar verder niet veel om het lijf bleek te hebben. Zoveelste tegenvaller dus.
Kan overigens heel goed tegen films die door het merendeel worden gewaardeerd. Als je op mijn profielpagina kijkt zie je een link naar een IMDB pagina, met daarop een lijst met favoriete films. Daar zitten The Shawshank Redemption, The Green Mile en LOTR gewoon tussen. Het punt is dat Guardians in mijn ogen overhyped is, en zoiets beoordeel ik altijd van geval tot geval.
Laten we het erop houden dat je wat betreft de walkman een vreemde eend in de bijt bent. Wat je nou allemaal probeert te zeggen met 'life-style product' en 'kijk mij eens cool zijn', is mij echt een raadsel. Eerlijk gezegd; dom gelul.
Als je wat meer van het universum afweet dan weet je dat alles uiteindelijk om Thanos gaat. Dat hij CGI is is meer dan logisch want het is een titan. Ik had voor de grootste bad guy niet graag een man in pak gezien. Overigens is hij 1 minuut te zien en volgens mij zijn de andere bad guys geen CGI.
Overhyped vind ik overigens totaal niet passen. Het is een goed gewaardeerde film (door critici en consumenten) waar mensen over praten en geen Snakes on a Plane die overhyped was voordat hij uitkwam.
Auke Briek
Ooit wel eens iemand tegengekomen die graag hip en cool wil zijn, maar daardoor vooral irritant overkomt? Zoiets heb ik nu ook met die walkman. Je hoeft echt geen rocket scientist te zijn om dat te snappen.
Wow! Goed argument!
Vond de CGI van Thanos trouwens behoorlijk lelijk. Het mag best CGI zijn, maar maak er dan wat moois van. Heb het even nagezocht, maar je hebt gelijk dat voor de andere bad guys geen CGI is gebruikt. My bad. Het zag er overigens wel als CGI uit en vind de designs van de bad guys nog altijd niet fantastich. Het zijn een beetje nietszeggende villains die weinig aan de film toevoegen. Maar goed, echt debiel zijn ze ook weer niet.
Tja, overhyped is een beetje een relatieve term die je niet los kunt zien van je eigen beoordeling van de film. Als je de film heel goed vind, zul je hem niet overhyped vinden. Ik vond hem niet zo geweldig en ben dan eerder geneigd om die term te gebruiken. Valt verder lastig over te discussieren volgens mij.
Tuurlijk niet ... het hele plotlijntje met het geschenk van z'n moeder en de walkman lijkt puur en alleen toegevoegd om wat oude nummertjes te kunnen spelen.
3 2 1 cut
A) een walkman was, bijna, de enige geluidsdrager in die dagen. En een hype toen. Dus heel normaal om zoiets in de film te stoppen.
B) het was meestal een Sony. Logisch argument voor sluikreclame in de film. Moet kunnen.
C) Beatboxen waren ook zeer in, maar lijkt mij niet zo handig om deze op je schouder mee te nemen als je een Orb wilt stelen.
D) met deze nummers (deel van de score) spreek je ook bepaalde ouders van de kinderen aan die graag deze film willen zien. Mooie link ook tijdsgebondenheid in de Marvel wereld.
E) heel normaal hoor om je kinders wat muziek te laten horen. Deden ze bij mij ook en ik doe het ook bij mijn zoons.
F) het was het enigste wat hij van de aarde kon meenemen. Moest hij dan later terug om een abonnementje op een i-Phone met Spotify ? Ik zou zo'n enigste aandenken ook zeker koesteren
G) genoeg gewauweld,nu wat mij betreft, met het haantjesgedrag: 3 2 1... Cut !
mjk87 (moderator films)
Het punt dat Auke en Onderhond aandragen is natuurlijk dat die walkman helemaal niet in de film hoefde. Er was geen enkele aanwijsbare reden dat dat jochie er één bij zich moest hebben. Nu is het een 'excuus' muziek te laten draaien. Zelf stoorde mij het niet en het is eens wat anders dan gewoon muziek op de achtergrond wat ook had gekund. Daarnaast wordt het ding zelfs een aantal maal leuk gebruikt (die dansscène op dat balkon bijvoorbeeld).
3 2 1 cut
Als je zelfs nog beter nadenkt hoeft de gehele inhoud van deze film niet eens.. Wat ? De film zelf..
Het is maar een film...
in die dagen
Alsof die hele 80s vibe ook maar enige meerwaarde (of logica) heeft binnen de film. Ook puur en alleen omdat de 80s tegenwoordig weer hip zijn. En dat kan gewoon als storend ervaren worden.
wwelover
Toen ik de eerste keer de trailer zag had ik mijn twijfels, maar het is een erg vermakelijke bioscoopfilm geworden. De nadruk ligt er op de humor en dat pakt goed uit, al had het af en toe wat minder gekund, zo vind ik de grapjes van Star-Lord niet echt geweldig. Maar de casting is in ieder geval wel goed gedaan, zelfs Dave Bautista doet het goed. En Bradley Cooper is geweldig als Rocket, waar Vin Diesel puur voor zijn naam is gebruikt want zijn karakter had ook gewoon door de regisseur zelf gedaan kunnen worden. De actie en special effects zijn ook meer dan goed. En de muziek is erg leuk gekozen.
Alles wat The Avengers lijkt te missen heeft Guardians in zich. Niet alleen is het een grootste actiefilm, maar tegelijkertijd steekt het hier op een leuke manier de draak mee, zonder vervelend te worden. Daarnaast is het ook prettig dat niemand van de groep de overhand heeft, juist doordat niemand echt een 'gave' heeft en ze elkaar daarom echt nodig hebben.
Dikke 4*, maar dat zal bij een volgende kijkbeurt vast en zeker meer worden.
paul83
Ten eerste is het jaren 70 muziek en niet jaren 80. En sinds wanneer zijn de jaren 80 weer hip? Dat heb ik blijkbaar gemist. Muziek is overigens tijdloos dus als ik luister naar jaren 80 en 90 muziek dan is dat hip? Zo wordt de jeugd ook een bekend met muziek uit andere tijden en waarderen dit ook nog. Het zijn klassiekers die je verder nooit hoort.
Dat het een walkman is komt natuurlijk door de tijd waar Quill uit komt. Peter Quill is tevens bedacht in de jaren 70. Dus allemaal "subtiele" verwijzingen naar die tijd. Daarnaast heeft de walkman ook een bepaalde functie voor het jongetje Quill als het hem allemaal teveel wordt en dat is zijn uitweg. Op de planeten waar hij zit kennen ze ook geen muziek.
Dat er nu mensen zijn die graag een Sony Walkman willen hebben dat ontken ik niet. Dat zijn hipsters. Is James Gunn een hipster door het toe te voegen in de film? Nee. Hij heeft zelf overigens nog meer argumenten die op het web te vinden zijn.
Ik zit nu nog in de "euforie" fase en zal de film nog een keer bekijken om een goed oordeel te geven. Maar 1 ding waar ik met veel plezier naar uitkijk is het moment wanneer hij zijn casettespeler aanzet.
En sinds wanneer zijn de jaren 80 weer hip?
Da's al een tijdje aan de gang. Begin 2000 werd er nog hard gelachen met de 80s (check Any Way The Wind Blows), maar sinds een tijdje is er een heuse 80s revival aan de gang. Zowel in film als in muziek. Beste voorbeeld die de twee combineert is waarschijnlijk Drive.
Kon er al niet tegen wanneer oudere generaties dit deden, vervelend om te zien dat mijn generatie zich hier ook schuldig aan maakt. Niet dat ik veel anders verwacht had. Laat "de jeugd" gewoon lekker zelf op verkenning gaan.
Peter Quill is tevens bedacht in de jaren 70.
Dan zal hij vast nog geen Walkman gehad hebben, want da's een typisch 80s ding.
Het is gewoon opzichtig dwepen met brol uit de jeugd van mijn generatie in een film waar dat niet echt thuishoort. Daar zijn andere films voor (Ping Pong Summer en The Way Way Back bijv).
DiskjockeyEast
Heerlijke wegkijkfilm. 3d had wel wat toegevoegde waarde aan het einde, maar meer ook niet. het jaren 80 thema vond ik een goede aanvulling. De humor is geslaagd en het kijkttempo is aangenaam. Ik vind het geen 5 sterren waard vanwege de badguy. Ronan heeft te weinig uitstraling, ik had ook geen paars gekozen als kleur voor de allesvernietgende steen (en dus ook zijn ogen). Hij kon me niet boeien. En ik ben beniewd hoe ze Thanos gaan nerzetten in de Avengers 2. Want ook hij maakte niet de indruk als bad guy die Loki bijvoorbeeld wel maakte als badguy.
Al met al een genot om naar te kijken!!!
New Flame
Goede toevoeging in het rijtje van films zich afspelend in de Marvel Cinematic Universe. Het verhaal en de motieven waren flinterdun, maar kan ik deels door de vingers zien omdat de film geen moment verveelde en over een energieke 'schwung' beschikte. Scenes met bijvoorbeeld the Collector en het hoofd van the Celestial droegen niet echt bij tot het verhaal, maar verrijkten de film wel. Als fan van Marvel comics was ik dus aangenaam verrast. Ondanks dat het meeste CGI was, 'leefde' het universum volop. (Dit was bijvoorbeeld anders dan het levenloze 'Alice in Wonderland' of het meer recente 'Maleficent'.) Star-Lord, Drax, Gamora en Groot vormden kleurrijke personages en bijrolletjes zoals Nova Prime (Glenn Close!) en Thanos deden me verlangen naar meer. De schurken Ronan en Nebula vond ik intimiderend en prachtig en creatief verwezenlijkt. Ik ben blij dat Nebula overleefde. Meer Karen Gillan de volgende keer, aub! Tot slot vond ik de soundtrack wel passend bij deze luchtige film.
Een half strafpunt voor het magere verhaal. De inkleding was (kleur)rijk, levendig en fantasievol, maar het verhaal (vooral het einde) was echter matig en doorsnee. Nog een strafpunt voor de humor die met momenten compleet de mist inging (ik heb niet echt hardop moeten lachen, humor van het niveau van een dansende baby-Groot is niet echt mijn ding) en bijbehorend het onovertuigende personage van Rocket. Let wel, de CGI was perfect en Rocket voelde 'echt', maar ik vond hem met momenten irritant en teveel 'Oeh, kijk naar mij! Ik ben zooo stoer, zooo grappig en zooo zelfbewust!'. De makers probeerden soms te hard om er een 'bad-ass' van te maken, bijvoorbeeld de flauwe slow-motions wanneer Rocket een pistool toegeworpen krijgt tijdens de gevangenisontsnapping of doorheen ruimteschepen vliegt. Ook zijn tranen op het einde bij de ondergang van Groot waren totaal ongeloofwaardig. De andere personages waren veel meer naturel in al hun gekheid. Ter relativering, het was niet zo dat ik me de ganse film ergerde aan Rocket.
Eindsom: 3,5/5. Marvel blijft goed werk verrichten. De film slaagde erin om je 2 uur lang mee te nemen naar bizarre werelden en bood vruchtbare achtergronden voor de toekomst (bijvoorbeeld: Thanos, Nova, the Celestials,... ).
paul83
Dan zal hij vast nog geen Walkman gehad hebben, want da's een typisch 80s ding.
Sorry hoor, maar je bent toch wel de grootste zeurpruim hier binnen Moviemeter. Foei, mogen we geen oude muziek meer gebruiken in films of teruggrijpen naar de voorgaande jaren. Nee, we moeten het zelf maar uitzoeken. Dat het niet past is overigens jouw mening. 90% van de viewers vindt het wel passen dus aan wie ligt het nou?
En de portable casettespeler is uitgevonden in de jaren 70. Doe eerst eens onderzoek voordat je wat brabbelt. De versie die hij toevallig heeft (de walkman van Sony) komt uit '79.
Daar zijn andere films voor (Ping Pong Summer en The Way Way Back bijv).
En de Sony Walkman kwam pas in 1980 naar het Westen. Het is niet voor niks een typisch 80s relikwie. Of is Quill misschien een verdoken Japanner?
90% van de viewers vindt het wel passen dus aan wie ligt het nou?
Maar ik heb geen problemen met de mensen die het wel passend vinden.
legian
Tot zover toch wel de beste/leukste marvel film. De hele film is puur vermaak en dat weten ze zelf donders goed. Van het begin tot het einde met plezier gekeken en aardig in een deuk gelegen, heerlijk.
Eigenlijk is dit wat The Avengers had moeten zijn. Zo is de introductie van de personages simpel maar effectief, de samenwerking tussen deze personages komt trouwens ook goed aan bod.
Het grootste voordeel wat ze hebben is dat ze allemaal nieuw zijn, er is er niet eentje die een eigen introductie heeft gehad in de vorm van een film. Hierdoor leer je ze kennen zoals ze elkaar leren kennen wat resulteert in een groep die samenwerkt, in plaats van een aantal ego's die moeten samenwerken. En daar schuilt (onder andere) de kracht van deze film, het is echt een team die stuk voor stuk alles voor elkaar zullen doen (oke oke misschien niet alles). Hopelijk Leert Whedon hier wat van.
Naast het team wat verrukkelijk is neergezet is ook de omgeving werkelijk een genot om naar te kijken. Alles is zo ongelofelijk kleurrijk dat de hele film de comic sfeer ook echt meedraagt. Uiteraard help de muziek daar ook aan mee, ookal is die van voor mijn generatie toch is het heerlijk. Ga toch die walkman maar weer eens zoeken
Verder kan ik eigenlijk niks negatiefs over de film melden, misschien dat Ronan en voornamelijk Nebula niet zo badass waren maar dat is het wel.
Ja Guardians of the Galaxy is vermaak van de bovenste plank en is toch wel het beste wat uit de Marvel schuur is gekomen.
Al DeNiro
Beste vijf Marvel-films in mijn ogen: 1) Avengers 2) X-Men First Class 3) Captain America Winter Soldier 4) Thor Dark World 5) Guardians
Dick Starbuck
Op de Avengers na ..de beste Marvel film in mijn optiek. Vol humor, coole personages en mooie effecten / set design. 3D weinig toegevoede waarde helaas. Belachelijk om elke keer paar euro's extra voor te betalen. Benieuwd wat Marvel doet met Thanos in de komende Marvel-films.
HALVE TAMME. (moderator series)
.Een klein minpuntje is toch Bautista of het nu door zijn personage komt of door hem zelf, helemaal overtuigend was hij niet. Ook al is het stuk dat hij Ronan bericht stuurde geweldig. Wat ik ook jammer vond was het A-hole, maak er gewoon asshole van (of zeg van mij part dumbass) maar ga dat niet zitten censureren.
Aric
Hele leuke film hoewel ik de grootte actiescene op het eind een beetje teveel van het goede vond.
Zoso
Heel hard genoten van deze film.
Ik keek er ook heel hard naar uit en meestal valt de film dan tegen.
Maar ik vond het evenwicht tussen de humor en actie zeer mooi.
Ook is de link naar de cross-over met The Avengers al duidelijk. Dit is zeker een ruimte-epos evenwaardig aan Star Wars!
the new guy
Heerlijke film. Eigenlijk klopte alles aan de film. Actie, visueel, humor en muziek. Hoef er weinig woorden aan vuil te maken: Zien! (in dikke 3D)
tbouwh
Zojuist gezien in IMAX en 3D.
Na een heerlijke trailer bracht deze film ongeveer wat ik verwacht had, maar niet het beetje extra waarop ik gehoopt had. Goede beoordelingen hier op MM. Terecht, maar de beste Marvel vind ik dit toch zeker niet.
In de eerste plaats omdat een echte held toch ontbreekt. Star-Lord is vermakelijk, maar mist de attitude van Hemsworth of, al helemaal, Robert Downey Jr.
Daarnaast omdat het verhaal toch flinterdun is. Niet alles aan de plotlijn is even logisch, met tamelijk inspiratieloze badguys en een oninteressant doel ( die hele bol en alles wat ermee te maken heeft vind ik tot het minder interessante gedeelte van de film behoren ).
De hele wereld van Guardians is wel weer schit-te-rend weergegeven in ImAx en 3D. Wat ziet dat er mooi uit zeg.
De actiescenes zijn degelijk, maar het is toch echt de humor die het ´em doet in deze Marvel.
Guardians of the Galaxy is geslaagd vanwege de geweldige humor die de personages Rocket en Groot met zich meebrengen.
Met name Groot is briljant, met de enige zin die hij kan uitspreken ( die hij dan ook op de meest briljante momenten hanteert ) .
De walkman van Starlord vind ik geweldig gevonden; het zorgt voor heerlijke momenten ( Hooked on a Feeling, de ´afleidingsmanoeuvre´ ) en bovenal voor een fijne soundtracks met bekende en vergeten hitjes uit het verleden. Ook de score is prima op orde.
Al met al kom ik dan toch nog op 4*, al vind ik het geheel wat overgewaardeerd.
Vermakelijk is deze Marvel echter zeker, en ik kijk met plezier uit naar het vervolg.
Trouwens, die scene na de aftiteling... ben ik daar echt voor blijven zitten?
Artemis
Maar ik heb geen problemen met de mensen die het wel passend vinden.
Het is nou eenmaal gemaakt voor het grote publiek en het is wel duidelijk dat jij niet bepaald fan bent van dit soort muziek. Het is een beetje vergelijkbaar met Watchmen en Sucker Punch waarbij je ook niet bepaald enthousiast was over de keuzes van de liedjes die gebruikt werden.
Pieter Montana
Geloof de hype! (een beetje)
Zelden zo'n verfrissende superheldenfilm gezien. Goed, het bereikt nergens ook maar het label 'meesterwerk' en je zit wat met een bordkartonnenschurk en een al even doorbakken Macguffin (bol waarmee je de wereld kan veroveren bla bla), maar de personages, de soundtrack en de humor houden deze film mooi recht. 3,5*
Biosguru
Net alsof je een aflevering ziet van It's Always Sunny in Philadelphia maar dan met heel veel special effects en minder geslaagde dialogen. Ik had echt al tijden zin om hier heen te gaan, dus stond er zeker niet negatief tegenover. Maar ik snap er kennelijk niets van. Heel erg niet leuk deze film. Ben er zelf wat verbaasd over, Super van zelfde reg. was erg grappig.
In expendables zitten in ieder geval nog een aantal stunts die echt tof zijn. Wat is bij deze film dan het beeld of de scene die de mensen bij blijft?
bogoboy
Kijk de verschillen qua smaak en vergelijk!
Deze film vonden wij (een groepje vrienden met elkaar) een "echte Bios film" en hebben hem gisteren gezien.
Toch vonden wij hem als 3D Marvel aanvulling, één van de beste uit zijn klasse!
Neem Ironman, de Avengers, Captain America, enz... en dan deze, hij steekt af en de humor maakt verschillende momenten bijna hilarisch!
Goed, hij was misschien wat te kort want wij vonden hem zo leuk dat hij had gerust een uurtje langer mogen duren...
Het was gewoon een hele leuke actiefilm
en natuurlijk moet je hem niet te serieus nemen...

Guardians of the Galaxy Vol. 3
2023

Guardians of the Galaxy Vol. 2
2017

Zoe Saldaña wil dat Gamora voortleeft na haar MCU-exit: "Ze is zo'n invloedrijk personage geweest voor fans"

Eerste reacties op nieuwe 'Guardians of the Galaxy'-film: Wederom een flop of beste film in de reeks?

James Gunn geeft veelbelovende update over 'Guardians of the Galaxy Vol. 3': "Ik begin nu te zien hoe het samenkomt"

Regisseur James Gunn legt uit waarom mensen zoveel van superheldenfilms houden

Fantasy / Avontuur, 2009

Memory of the Camps