menu

Guardians of the Galaxy (2014)

mijn stem
3,57 (2232)
2232 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Sciencefiction
121 minuten

geregisseerd door James Gunn
met Chris Pratt, Zoe Saldana en de stem van Bradley Cooper

In het heelal wordt onverbiddelijk jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill, die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal vreemde figuren.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=6lVH3ogPE0w

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Velazques
2,5
Aardige film, de muziek is een bijzonder slechte keuze. Past er totaal niet bij.

avatar van TheManInBlack
4,5
Heerlijke film, heb hem al een aantal keer bekeken.

Een goed verhaal in deze film met veel leuke humor en een goede cast. Uitblinkers voor mij waren "Groot & Rocket".
Special effects zagen er fraai uit en veel spectaculaire actiescènes.
De film bevat ook een zeer goede soundtrack.

Een emotionele scene vlak voor het einde wanneer "Groot" zijn leven opgeeft voor zijn teamgenoten om hun te beschermen, maar gelukkig groeit er weer een nieuwe "Groot".

"I am Groot!"

avatar van Timothyvdmeer
4,0
Velazques schreef:
Aardige film, de muziek is een bijzonder slechte keuze. Past er totaal niet bij.


dat is juist wat de film zo speciaal maakt! heerlijke muziek.
Zeker het nummer Come and get your love... zoals hij door de grot danst geniaal stukje.

avatar van JacoBaco
3,0
Ja, de muziek is juist heel toepasselijk, want de film begint in de jaren 80 en Peter luistert dan naar deze liedjes. En later is deze mixtape zo'n beetje zijn meest kostbare bezit.

Dat dansje in die grot vond ik minder geslaagd. Waarschijnlijk had ik hetzelfde gedaan. Misschien is dat het.

avatar van Timothyvdmeer
4,0
JacoBaco schreef:
Dat dansje in die grot vond ik minder geslaagd. Waarschijnlijk had ik hetzelfde gedaan. Misschien is dat het.avatar van Gang_Star
3,5
Leuk, maar vooral stukken beter dan verwacht. Vooraf had ik niet verwacht dat deze film vrij hoog scoort, en dus wist ik totaal niet wat te verwachten. Avontuur/Science-fiction, het had best ook sf/actie betiteld kunnen worden. Guardians of the Galaxy is vooral een film geworden welke niet helemaal serieus genomen hoeft te worden zoals met het dansen van de hoofdrolspeler in het begin , ik stoorde me er enigszins aan. De cast is goed en vult het zo in dat het plezier er vanaf straalt. Film heeft een behoorlijke dosis actie, wat er prima uitziet, en doet zo nu en dan wat denken aan Star Wars. Er zijn voldoende leuke karakters aanwezig, met name dan Groot en Rocket. En dat ook gecombineerd met een behoorlijk dosis humor.

avatar van KKOPPI
2,5
Wat mij betreft is deze film een krampachtige poging om de achterhaalde actiebombast van Marvel nieuw en origineel leven in te blazen. Dit werkt voor mij juist averechts. De humor en dialogen zijn geforceerd en de opbouw en 'oneliners' nog even onorigineel en flauw. Maargoed, de formule blijft schijnbaar werken bij het jonge publiek.

avatar van Roger Thornhill
5,0
KKOPPI schreef:
de formule blijft schijnbaar werken bij het jonge publiek.
Sterker nog, toen ik deel 2 in de bioscoop bezocht zat er een vijftigplusser op mijn stoel, en die heeft zich nog prima vermaakt ook!

avatar van Alathir
3,5
Eindelijk gezien, toen deze in 2014 uitkwam eigenlijk nooit echt de zin gehad om te kijken, maar nu deze zowat wordt bestempeld als de beste Marvel film kan ik moeilijk achterblijven. In het begin is het even goed opletten hoe de wereld(en) in elkaar steken en wie tegen wie is, maar uiteindelijk is het verhaal relatief eenvoudig. Het geheel doet wat denken aan een typische Star Trek film (uit de reboot). Ik vond het wel een vermakelijk schouwspel alleen zoals hier vast al talloze keren eerder is gezegd, is de humor soms wat te geforceerd waardoor het soms wat irritant of kinderachtig gaat overkomen. Gelukkig voor de film nemen ze op tijd wat gas terug met flauwe moppen en wordt het toch geregeld wat serieuzer. De muziek is een aaneenschakeling van bekende deuntjes en het ene past al beter dan het andere maar ik stoorde me er niet zoveel aan als in Suicide Squad. Het einde van deze film is best goed en ik ga binnenkort zeker deel 2 eens bekijken.

3,5
Een leuke film, zeker voor de liefhebbers van dit genre. Het is een strip die tot leven komt en daardoor soms wat kinderlijk aan voelt mede door de vormgeving van sommige karakters. De vele actie en humor maken het gegeven hierboven ruimschoots goed.

4,0
TMP
Leuke en frisse superheldenfilm. Sympathieke personages en een behoorlijk plot. De film bevat de nodige humor, met name de wasbeer Rocket zorgt voor de nodige grappige momenten. De actiescènes zien er goed uit. Een van de grootste pluspunten is de uitstekende soundtrack, die ook nadrukkelijk naar voren wordt gebracht. Bij herziening blijft de film bovendien goed overeind.

avatar van Brabants
1,5
Zeer gespannen en gedwongen sfeer waarbij het Marvel gevoel volgens mij allemaal niet vanzelf komt. Het zal vast ook komen door het kinderlijke karakter dat het allemaal wat ver gezocht is om het te kunnen doorgronden. Een glaasje Fanta zal voor sommigen vast helpen maar bij mij niet bij het zien van deze Marvel.

avatar van FlorisV
2,5
FcTwente schreef:
Ben normaal een liefhebber van superheldenfilms, maar deze weet mij totaal niet te boeien. Te druk en flauwe humor waar ik niet om kan lachen. De eerste Marvel verfilming die ik niet heb afgekeken...


Idem hier, ik heb hem ook niet afgekeken. Slappe grappen waarvan geen eentje leuk was, geforceerd lollig, hip en behaagziek (en daardoor mateloos irritant) gedoe wat nog voor geen seconde weet te boeien. En ik hou oprecht van sci fi, Marvel en een vette knipoog...maar dit was gewoon zwaar onder de maat. Ze zullen dit soort inwisselbare, inspiratieloze troep blijven maken (ik vrees dat die nieuwe Thor weer dezelfde lompe macho humor bevat) want de Transformers films en Deadpool hebben ook veel geld in het laatje gebracht ondanks hun gebrek aan kwaliteit. Het vervolg van Galaxy laat ik dus maar wijselijk links liggen...

avatar van Tarkus
3,5
Tarkus schreef:
Het scenario is wat rommelig, maar verder is dit wel een mooie film, leuk verhaaltje, en veel humor.
Ook de beelden zijn heel mooi, en de speciale effecten super!!
Vond het dus niet slecht, en ondanks de twee uur ook niet langdradig.
Heb me er mee geamuseerd.


Naar aanleiding van het verschijnen van een tweede film deze eerste eens opnieuw bekeken.
Maar ik blijf bij mijn oorspronkelijke mening, mooie beelden en prachtige speciale effecten vooral.

avatar van martijn011
3,5
Herzien met het oog op het tweede deel wat ik binnenkort wil gaan zien. De eerste kijkbeurt was me niet echt meegevallen, na herziening kan ik het toch beter waarderen.
De chemie tussen de vijf 'Guardians of the Galaxy' is het sterke punt van de film. Vooral het personage Rocket kwam vaak grappig uit de hoek en eigenlijk maf hoeveel sympathie je op kunt wekken voor een boom die maar drie woorden kan zeggen.
Chris Pratt is ook een pluspunt, prima prestatie zet hij neer.

Het verhaal is niet al te ingewikkeld, zoals eigenlijk in de meeste Marvel films. Het zegt genoeg dat ik tijdens het kijken maar weinig meer kon herinneren, terwijl het maar een kleine drie jaar geleden is dat ik de film voor het eerst zag.
Het ziet er verder ook erg goed uit dus weinig te klagen. Ik ben niet zo lyrisch als veel anderen over deze film maar na herziening kan ik toch niet anders zeggen dan dat dit een prima film is met een prima mix tussen actie en humor.
Halfje verhoging, 3.5*

avatar van AJK
AJK
Leuke film ga vanavond weer kijken3.5

avatar van Lovelyboy
3,5
Had over deze film heel veel vooroordelen, namelijk: flauw, onderbroekenlol en niet serieus. En ik zeg en beweer toch altijd van serieuzere films te houden. Maar nadat ik zag dat de film dermate hoge cijfers heeft op IMdB en Moviemeter, toch een kans gegeven.

En ik moet zeggen vanaf de eerste minuten meteen blij verast. Het ziet er van begin tot het einde echt fan-tas-tisch uit. Daarnaast vind ik Chris Pratt, meestal toch wel een garantie voor slecht acteren en flauwe humor, de rol echt passen. Het verhaal is simpel, dat is waar, maar dat maakt mij niet uit. De verscheidenheid aan karakters groot, de humor en het gekibbel ook, het laatste tot groot vermaak. Maar vooral de humor lijkt behoorlijk in balans. Waar bijvoorbeeld Jar Jar Binks in SW slechts de eerste minuten leuk is en daarna door een overdaad zijn eigen graf graaft, blijft de aanwezigheid van de vergelijkbare Groot veel meer in balans. Hij had het zelfde lot als Jar Jar kunnen hebben door te vaak zijn one-trick-pony te gebruiken maar daar is een keurige balans in. De komische momenten van Pratt blijven ook prima binnen de perken. Dan de soundtrack, hoe anders kan het zijn. Het is geen keuze die je meteen zou verwachten of doen, heerlijke foute jaren '70 en '80 hits er onder, maar wat had het dan moeten worden? Vrolijke klassieke muziek? Cheesy. Zware klassieke muziek? Te zwaar. Elektronische muziek a la Bladerunner? Nee, niet apart genoeg. Deze muziek is perfect bovendien werkt het als reminder dat Pratt natuurlijk mens is.

Erg vermakelijk, niet te serieus, actiehelden verhaaltje met de nodige humor. En nogmaals, het ziet er prachtig uit allemaal.

avatar van Shadowed
3,0
Prima.

Weer een film van James Gunn, die eigenlijk meer bekend stond als de man die smerige filmpjes heeft gemaakt. Deze film was dus eigenlijk een beetje een verrassing. Overigens niet een verkeerde verrassing, want het was best vermakelijk.

Vooral Pratt steelt de show als de net wat te arrogante Peter Quill. Visueel ziet de film er redelijk uit, al was de schurk wel wat suf. Een beetje een standaard schurkje. Daarnaast kan Zoe Saldana nog steeds niet acteren en vliegen de irritaties er weer af.

Prima superheldenfilmpje dat weet te boeien en wel wat komischer is, maar nergens uitblinkt. Vond het niet veel bijzonderder dan de gemiddelde Marvel en volgt eigenlijk alles wel wat binnen de lijntjes. Ach ja, voor wat vermaak is het prima.

avatar van JoeCabot
3,0
Redelijk onderhoudend kitschfestijn.

Doorgaans probeer ik de eindeloze stroom superheldenfilms die Hollywood tegenwoordig uitpoept te negeren, maar deze leek me wel lollig.

Hoewel de humor wat aan de flauwe kant is, siert het de makers dat ze dit gedoe niet al te serieus nemen. Het knaagdier vond ik bovendien best cool, ik zou geen neen zeggen tegen zo’n huisdier. Ook de rest van de cast viel wel mee. Ieder personage straalt een zeker relativeringsvermogen uit; voor mij is dat een belangrijk argument om een film over helden in SM-outfit een kans te geven.

De belangrijkste rol in films als deze is natuurlijk weggelegd voor het CGI-team, dat zich zo te zien volledig mocht uitleven. Het levert een bombastisch en over-the-top actiespektakel op. Visueel oogt het allemaal zeer kleurrijk en gedetailleerd. Tegelijk zat ik niet echt op het puntje van mijn stoel. Het blijft natuurlijk een fake gebeuren en als kijker volg je het allemaal wat vanop afstand (al zal dat ook wel deels aan mijn kleine tv-scherm liggen).

Binnen een halfuur ben ik deze film weer vergeten, maar dat is niet erg, ik heb me aardig vermaakt. 3*

avatar van Simon Belmont
2,0
Deze film is totaal niet aan mij besteed. Hij ziet er weliswaar retestrak uit, met mooie beelden en goeie special effects, maar het kon mij totaal niet boeien. Ik was dan ook blij toen ie was afgelopen.

avatar van FlorisV
2,5
Nog maar eens een kans gegeven en nu afgekeken. Ik was in een betere bui en vond hem minder vervelend dan tijdens mijn eerste poging, maar echt heel leuk wil het nooit echt worden. Door al het schijtlollige gedoe, wat meestal eerder flauwtjes is dan echt grappig, kan het plot nooit echt boeiend worden en de personages zijn veel te vlak om er iets om te geven. Zelfs de backstory van Starlord is werkelijk broodmager. Ter opluistering worden er gemakzuchtig jaren 70 hits van de stal gehaald. De film ziet er goed uit en met name Gamora en Nebula zijn oogverblindend maar de vijanden hebben nul uitstraling. Door genoeg kleurrijke actie, hoewel overdadig en met een overdaad aan CGI in beeld gebracht, kan het er allemaal nog net mee door.

Eindoordeel: gaat wel.

avatar van Glacius
3,0
Bij herziening halve punt eraf. De film is toch flauwer dan dat ik mij herinner. Eigenlijk is Rocket vooral irritant. Alleen Groot is hier en daar grappig en sympathiek.

3,5
Gisteren gezien moet zeggen wel een leuke film.heb best wel genoten.maar dit is niet de beste marvel film.prima cast verders.leuk verhaal en goeie muziek.grappig ook nog wel.ja een prima film.

avatar van Ste*
3,5
Gemengde gevoelens, want ik heb echt helemaal niets met al die werelden in a galaxy far far away, geschminkte figuren die allerlei feuds met elkaar hebben en vage artefacten die bemachtigd dienen te worden. Maar deze film is voor het grootste deel wel erg leuk en grappig door de leuke humor en toon tussen de guardians, en Chris Pratt is een zeer leuk acteur, dus dat maakte de film over het algemeen toch nog wel leuk om te kijken.

Plaats het in een andere setting, schrap het grootste deel van de actie (mooi gemaakt hoor, maar het spijt me, mijn aandacht hou je er meestal niet mee vast) en laat ze gewoon heel de speelduur met elkaar ouwehoeren, en ik vermaak me kostelijk. Vooruit, dan hou je een heel andere film over

Nog steeds niet voldoende mijn ding dus, maar toch wel veruit de vermakelijkste Marvel tot nu toe.

3,75*

avatar van N00dles
3,5
Hèhè, eindelijk eens een Marvel-film die weet hoe het wél moet. Guardians heeft in tegenstelling tot voorgaande Marvel-films een flinke dosis humor en zelfspot, leuke of aandoenlijke personages en vermakelijke dialogen. Chris Pratt doet het goed, de sidekicks Rocket, Groot en Drax zijn een leuke aanvulling en hun onderlinge geouwehoer houdt de vaart er lekker in.
Dat moet ook wel, want het verhaal rondom de Orb en de Infinity Stone is maar weinig aan. Ronan is een nietszeggende bad guy, een soort gothic Darth Maul zonder enige persoonlijkheid.
Ook bij enorme battles en actiescènes raak ik doorgaans vrij snel verveeld, en dat is ook hier niet anders. Hoewel ze prachtig gemaakt zijn, duren ze vaak veel te lang en is enige spanning ver te zoeken. Omdat de film zichzelf gelukkig niet al te serieus neemt, neem ik dat allemaal op de koop toe.

Hoewel de cast me grotendeels wel kon bekoren, vond ik John C. Reilly een miscast. Met Glenn Close is daarentegen weer veel te weinig gedaan, wat een verkwisting van haar acteertalent.

De meest vermakelijke Marvel-film tot nu toe. Net geen 4* waard, maar voor een Marvel/SF-actiefilm bovengemiddeld leuk.

avatar van Duke Nukem
2,0
Meestal zijn mijn verwachtingen niet erg hoog bij Marvel films, maar vanwege de hoge scores alhier en op IMDb (8/10) en doordat de trailer mij wel beviel, waren mijn verwachtingen nu wat hoger gespannen en helaas... alle goeie grappen zitten al in de trailer. Voor de rest was het allemaal erg flauw en ik heb hooguit een keertje gelachen. Meestal vind ik Chris Pratt wel een leuke vent, maar in deze film is hij niet grappig. Ik denk dat van hem verwacht werd dat hij een soort Han Solo moest voorstellen, maar hij is duidelijk geen Harrison Ford. Ook de andere leden van deze gekke bende zijn niet leuk, vooral die kleine wasbeer vind ik nogal irritant om eerlijk te zijn. De beelden zijn wel erg mooi en kleurrijk maar de actie kon mij niet boeien met die vliegtuigjes enzo. Dan vind ik de actie in Independence Day, een film uit 1996 nota bene, nog beter gedaan. En het verhaal dan, iedereen wil een bol bemachtigen en dat is het zo'n beetje. Wel goed dat ze het met deze Guardians of the Galaxy wat luchtiger willen doen dan de meeste Marvel en DC films, maar het script moet dan wel beter en grappiger zijn. Anders kunnen de acteurs er ook niets van maken.

avatar van TornadoEF5
4,0
Dit is een doorsnee superheldenfilm met wat humor, maar waar de actie te talrijk is, en er te weinig ruimte is voor sfeer en verhaalvertelling. Iets waar ik ook moeite mee heb bij heel wat andere films. Al bij al zeker geen slechte film, maar het ligt niet volledig in mijn straatje. Goede muziekkeuze weliswaar, die als het nog beter gebruikt kan worden, tot iets moois had kunnen leiden. Er is weinig ruimte voor rust in het verhaal, en het is lastig om alles te volgen wat er gebeurt in een compleet nieuw universum, maar met wat inspanning heeft het zeker en vast tot vermaak geleidt. Maar ik zie er geen toekomstige klassieker in.

avatar van J.Ch.
2,5
Mwah. Mijn goede voornemen voor 2019 was om de films van MCU 'op volgorde' te kijken. In mijn volgorde is Guardians of the Galaxy] nummer 9, dus dat geeft al aan hoe snel dat gaat. Tijdens het kijken van deze film begon ik te twijfelen of ik het rijtje wel wilde afmaken, want toch wel een flink deel van de lijst bestaat uit verplichte nummers. Zo ook dit deel.

Guardians of the Galaxy is een beetje van alles wat en van niets voldoende. Deels is de film bloedserieus van toon (men probeert een genocide te voorkomen, er zijn wat gecompliceerde familierelaties en persoonlijke wraakmissies), maar nooit voluit Shakespeariaans à la Thor. Aan de andere kant proberen de makers heel hard iets van de luchtigheid Iron Man in de film te brengen, maar ook daarin slagen ze niet in. Anachronistische muziek en flauwe grappen zijn niet voldoende, en hoewel Chris Pratt niet onsympathiek is, heeft hij gewoon verreweg niet het charisma van een Robert Downey Jr.. Nu waren Thor en Iron Man ook geen meesterwerken in mijn ogen, maar ze waren in ieder geval vermakelijk, terwijl ik me bij deze film op een gegeven moment begon te vervelen.

Eén van de grootste raadsels voor mij is waarom Peter Quill de hoofdpersoon is, terwijl zo ongeveer elk ander personage meer achtergrond en kleur krijgt dan hij. Met name Gamora is best interessant en maakt ook zowaar ontwikkelingen door tijdens de film. Rocket, die ik afschuwelijk irritant vind overigens, heeft een schimmige oorsprong waar ik best meer van zou willen weten, hetzelfde geldt voor Groot met als verschil dat ik Groot het beste personage vond (het feit dat de pratende boom mijn favoriet is zegt an sich ook al iets over hoe de film zijn personages neerzet). Tegenover hen steekt Peter Quill toch een beetje af als een soort Dik Trom, wat ondeugend maar verder totaal niet boeiend.

Over niet boeiend gesproken: de schurken van dienst stelden weinig voor, evenals de grote afrekening op het eind. Die op de achtergrond aanwezige Thanos vind ik weinig indrukwekkend, maar als ik de berichten moet geloven wordt dat nog wel anders. Ronan is een wat wazige schurk die om wazige redenen een planeet wil vernietigen of zo. Waarom is me niet duidelijk geworden, hoewel ik toch echt geprobeerd heb om erop te letten.

Er waren wel wat aardige vondsten in de film. De ontsnapping uit de gevangenis vond ik nog wel aardig om te zien, hoewel ik het veel leuker had gevonden als het kunstbeen alsnog ergens goed voor zou zijn geweest. Er suddert ook wat drama tussen Gamora, Nebula en Thanos wat mijn interesse wekte, hoewel daar vervolgens weinig mee werd gedaan. De poging van het Nova Corps om te voorkomen dat het schip van Ronan de grond raakt leverde een fraaie scène op. Dat maakt dat ik Guardians of the Galaxy toch niet als laagste beoordeel in de reeks. Maar ik hoop toch alsjeblieft dat het volgende deel beter is.

avatar van Duke Nukem
2,0
J.Ch. schreef:
Dat maakt dat ik Guardians of the Galaxy toch niet als laagste beoordeel in de reeks. Maar ik hoop toch alsjeblieft dat het volgende deel beter is.

Ik vind persoonlijk het tweede deel nog slechter dan dit matige eerste deel, dus don't get your hopes up!

avatar van J.Ch.
2,5
Duke Nukem schreef:

Ik vind persoonlijk het tweede deel nog slechter dan dit matige eerste deel, dus don't get your hopes up!


O fijn, ben al twee weken moed aan het verzamelen om aan deel twee te beginnen.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:27 uur

geplaatst: vandaag om 21:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.